Eduskuntavaalit

Mitä eduskunta tekee?

Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Eduskuntaan kuuluu 200 kansanedustajaa.

Kansanedustajat valitaan joka neljäs vuosi toimitettavilla salaisilla vaaleilla. Vaalipäivä on 2.4.2023. Eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

Eduskunnan keskeinen tehtävä on lakien säätäminen. Lain säätäminen tulee eduskunnassa vireille hallituksen esityksellä tai kansanedustajan lakialoitteella taikka vähintään 50 000 äänioikeutetun Suomen kansalaisen tekemällä kansalaisaloitteella. Lakiesitykset käsitellään ensin eduskunnan valiokunnissa, joihin kuuluvat kansanedustajat kuulevat asiantuntijoita, sekä sitten täysistunnossa, johon kaikki kansanedustajat osallistuvat.

Eduskunta päättää kalenterivuodeksi kerrallaan valtion talousarvion. Eduskunta myös valvoo valtion taloudenhoitoa ja talousarvion noudattamista.

Tärkeät päivämäärät

Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy: tiistai 21.3.2023 klo 16

Ennakkoäänestys kotimaassa: keskiviikosta tiistaihin 22. – 28.3.2023

Ennakkoäänestys ulkomailla:  keskiviikosta lauantaihin 22. – 25.3.2023

Vaalipäivän äänestys: sunnuntai  2.4.2023 klo 9 – 20

Tulosten vahvistaminen: keskiviikko 5.4.2023.

Lähdin ehdokkaaksi, koska…

koen sisäistä paloa muuttaa asioita, jotka ovat menneet pahasti pieleen. Maalaisjärki, Jumalan kunnioitus, rajat ja rakkaus on sivuutettu kokonaan – ja se näkyy surullisen selvästi terapiajonoissa, itsemurhatilastoissa ja velkaantumisessa. On korkea aika pistää asiat kuntoon?