Tutkimukset

Mielenkiintoisia tutkimuksia kofeiinista ja alkoholista raskauden aikana, sekä vauvan ja äidin samanaikaisesta sydämenlyönneitä.

  • Äidin ja vauvan sydämet lyövät samaan tahtiin
  • Vähäinenkin alkoholinkäyttö on riski
  • Yhdysvaltalaistutkimus: Kofeiini lisää keskenmenon riskiä

Äidin ja vauvan sydämet lyövät samaan tahtiin

Äidin ja kolmikuukautisten vauvojen sydämet alkoivat katsekontaktissa sykkiä samaa tahtia millisekuntien tarkkuudella, kertoo israelilaistutkimus. Tutkimuksessa 40 äiti-lapsiparia laitettiin istumaan kasvokkain samalla, kun tutkijat seurasivat heidän sydäntensä rytmiä. Koe osoitti, että äitien ja vauvojen sydämet alkoivat sykkiä tasatahtia lähes välittömästi, kun he alkoivat kommunikoida toistensa kanssa. Toisin sanoen pelkkä katsekontakti ei riittänyt, mutta keskinäinen hymyily ja jokeltelu saivat sydämet lyömään samassa rytmissä. Ilmiötä ei saatu esiin, jos äiti-lapsiparin äiti oli joku muu kuin biologinen äiti. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että jos äiti ja vauva nukkuvat vierekkäin, heidän sydämenlyöntinsä ja hengityksensä siirtyvät samaan rytmiin, ja äidin vieressä nukkuvien vauvojen stressihormonitasot ovat alhaisempia kuin yksin nukkuvilla. Joidenkin tutkimusten mukaan äidin ja vauvan katsekontakti ja ”vauvapuhe” ennustavat lapsen sosiaalista kehitystä. Lapset, jotka välttävät katsekontaktia vauvana, ovat teini-iässä vähemmän empaattisia, ja toisaalta lapset, jotka esimerkiksi äidin raskaudenjälkeisen masennuksen vuoksi jäävät vaille ”vauvapuhetta”, voivat jäädä sosiaalisessa kehityksessään muista jälkeen.

Tutkimuksen julkaisi Infant Behavior and Development. Jani Kaaro, Helsingin Sanomat

Vähäinenkin alkoholinkäyttö on riski

Tanskalaistutkimuksen mukaan jo muutama viinilasillinen viikossa voi lisätä raskauden keskeytymisen vaaraa raskauden alkuvaiheissa. Riski myös kasvaa mitä enemmän alkoholia juo. Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle on yritetty määrittää turvallista rajaa, jonka alittava käyttö ei olisi vaaraksi. Nykytiedon valossa tällaista rajaa ei kuitenkaan ole, joten raskauden aikana viisainta on pitäytyä alkoholinkäytöstä kokonaan. Tanskalaisten tulokset perustuvat 93 000 naisen rekisteritietoihin ja haastatteluihin. Noin kaksi naista sadasta kertoi juoneensa vähintään neljä alkoholiannosta viikossa raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Hieman yli puolet naisista ei käyttänyt lainkaan alkoholia raskauden aikana. Yli neljä alkoholiannosta viikossa juoneiden raskaudet olivat päättyneet keskenmenoon tai sikiön kuolemaan selvästi yleisemmin kuin alkoholista pitäytyneiden. Myös 2-3 annokseen viikossa liittyi riskejä, mutta ei yhtä suuria. Riskit rajoittuivat viikoille 13-16. Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim, Yle Uutiset

Kofeiini lisää keskenmenon riskiä

Paljon kofeiinia raskauden varhaisessa vaiheessa nauttivilla naisilla on kohonnut keskenmenon riski, kertoivat yhdysvaltalaistutkijat. Tutkijat kehottivat odottavia äitejä kaiken varalta välttämään kofeiinituotteita viiden ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Lausunto julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä. Käsitys kofeiinin ja keskenmenoriskin yhteydestä ei ole uusi. Aiempientutkimusten mukaan 300 mg kofeiinia päivässä kuluttavilla naisilla on suurempi riski saada keskenmeno kuin niillä, jotka eivät käytä piristettä lainkaan. 300 kofeiinimilligrammaa vastaa kolmea kahvikupillista. Uusimman tutkimuksen tekijät tarkkailivat yli 1000 raskaana olevaa naista. Tulokset olivat kiistattomia: 200 mg tai enemmän kofeiinia päivässä nauttivilla naisilla oli kaksinkertainen keskenmenon riski verrattuna niihin, jotka kieltäytyivät kofeiinista kokonaan. Tutkijoiden mukaan kofeiini voi olla haitallista sikiölle, koska se läpäisee vaivattomasti istukan, mutta voi olla ongelmallista sikiön alikehittyneelle aineenvaihdunnalle. Aine voi myös aiheuttaa verisuonten supistumista ja vähentää istukkaan virtaavan veren määrää. Tutkimustulosten kritisoijat ovat sitä mieltä, että naisilla, joiden raskaus sujuu terveesti, on tapana välttää kofeiinia aamupahoinvoinnin takia. Näin ollen kofeiinia nauttivat mahdollisesti ne odottajat, jotka eivät kärsi pahoinvoinnista. Tämä ”puute” saattaa merkitä häiriötä.