Odotuskalenteri 20-29vk

Odotusviikot 20-29

Kuvaus odotusviikoista 20-29, faktoja lapsen kehityksestä, hyödyllisiä vinkkejä, muutokset äidissä ja lapsessa viikko viikolta sekä äidin päiväkirja.

20.viikko – Äiti on elämänsä kunnossa

 • Toinen kolmannes – Viides raskauskuukausi
 • Lapsen kasvonpiirteet erottuvat jo selvästi.
 • Ensisynnyttäjän pitäisi tuntea lapsen liikkeet viimeistään nyt.

V I I K O N   V I N K K I

 • Hanki itsellesi mukavia alusasuja, varsinkin alushousuja, jotka ylettyvät ylös vatsan päälle (isokokoiset ’perusmummohousut’ esim. ’by Tokmanni’ soveltuvat tähän tarkoitukseen hyvin).

L A P S I

 • Viikolle 20 asti kaikki lapset kehittyvät samaan tahtiin, mutta tästedes paino ja pituus kehittyvät vanhemmilta saadun perimän mukaisesti.
 • Lapsen ihon alle alkaa kertyä rasvakerrosta, joka auttaa säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen.
 • Untuvakarvoitus peittää nyt lähes lapsen koko kehon.
 • Tytöillä kehittyy miljoonia munasoluja. Pojilla kehittyvät vatsaontelossa kivekset.
 • Lapsi on nyt noin 21,5cm pitkä ja painaa noin 250g.

Ä I T I

 • Kohdun korkein kohta on noin navan tasolla.
 • Lapsi alkaa nyt ilmoitella olemassaolostaan päivittäin.
 • On tärkeää olla fyysisesti aktiivinen myös raskauden aikana. Säännöllinen liikunta piristää, muista kuitenkin välttää suuria rasituksia. Kun pidät itsesi fyysisesti hyvässä kunnossa, jaksat paremmin myös odotusajan ja synnytyksen ylimääräiset rasitukset.

D I A R Y

 • 1. raskaus:  Isoja alusasuja! ”Kaikki lääkärit sanoivat aina, että viikolla 20 olet sitten elämäsi kunnossa. No, kai se sitten tuntuikin siltä, kun sitä oli niin toitotettu. Masu on todellakin kasvanut. Isoja alusasuja olen jo hankkinutkin, koska on sellainen olo, ettei mikään saisi kiristää. Syntymäpäivätkin tuli ja meni. Oli suloista saada tulevalta vaarilta lahjaksi koru, minkä nimi oli ’New Life’.
 • 2. raskaus:  Sukat jalkaan! ”Suonenvedot ovat alkaneet. Yösukat alkaa olla välttämättömät. Suonenveto poikkeaa tyypillisestä suonenvedosta siitä, että se on voimakkaampi ja jalka on kipeä vielä pitkään seuraavana päivänäkin. Viime raskaudessa oli samanlainen ’suonenveto ajanjakso’. Huomaan myös horjahtelevani. Vatsa on kasvanut nyt yllättävän nopeasti, eikä kroppa osaa vielä tasata painoa. Koomista sinänsä.”
 • 3. raskaus:  Kunnon potkuja. ”On ihmeellisen tarkkaa tämä suonenvetojen ilmentyminen juuri tällä viikolla. Minulle tulee myös ikävä tunne käydä pissalla puolen tunnin välein. Yritän olla totuttamatta itseäni sellaiseen rytmiin, toivottavasti tämä on vain jotain ohi menevää. Muuten kaikki on oikein hyvin ja vauva potki jo oikein niin, että isikin sai tuntea sen selkäänsä vasten.”
 • 4. raskaus: Tyttö vai poika? ”Menin odottavalla mielellä rakenneultraan, mikä tehtiin vatsan päältä. Hoitaja selitti tarkasti kaikki mitat ja elimet, kun katselin niitä tietokoneruudulta. Tuota, kumpaako lajia lapsi on – kysäisin viimein. Ai, haluatko sinä tietää – täti ihmetteli. No joo!, hihkaisin. Hetken tutkailtuaan hoitaja sanoi, että 90%:n varmuudella se on TYTTÖ! Voi kun somaa! Kaikki muut arvailijat olivat väärässä, paitsi pikku Rosalin 4.v, joka on puhunut kokoajan vain tyttövauvasta, vaikka hänelle on sanottu, että ei sitä vielä tiedä ja että molemmat ovat yhtä tervetulleita.” Pikkuinen tyttö (4.raskaus) pitää kädellään päätänsä.
 • 5. raskaus:  Jännittäviä tilanteita ultrassa. ”Olin kovasti odottanut tätä päivää ja niin oli muukin, koska niin moni kysyi, että tiedänkö jo tuleeko tyttö vai poika? Vastasin siihen aina, että 16.12 tietää. Ultrassa tarkastettiin kaikki vauvan ruumiinosat, verenkierrot ja nikamat tarkkaan. Sain katsella pikkuiseni kasvonpiirteitä, löysinkin sieltä heti voimakkaan nenän ja leuan. Kyselin varovasti, kumpaa sukupuolta vauva on, mutta vastausta sai odotella kauan, koska pikkuinen piti jalkojaan tiukasti ristissä. Lopulta hoitaja sanoi, että meidän täytyy nyt tyytyä siihen, että hän ei halua näyttää meille enempää. Lähetin heti Jumalalle rukouspyynnön ja vastaus tuli samantien… ’Hei odotas, nyt vauva viimein potkaisi. Juu, ei sun kannata heittää niitä vaaleanpunaisia vaatteita vielä pois ;)”
 • 6. raskaus:  Avioliittoleirillä iloa ja koettelemuksia. ”Menin Harrin perässä avioliittoleirille. Siellä oli monta ihanaa tuttua, jotka tulivat onnittelemaan vauvasta. Käytin pitkiä kukkamekkoja, nautin kristillisestä ilmapiiristä ja kesästä! Oli ihana nähdä aviomiestä pitkästä aikaa ja halata häntä monta kertaa päivässä. Vatsa oli jo välissämme, kun halattiin. Kaikesta onnesta huolimatta, sain kokea myös vähän vastatuulta, kun ärhäkkä virtsaputkentulehdus iski eräänä yönä. Olotila oli niin kurja, että lähdin jo 5:ltä aamulla paikalliseen terveyskeskukseen, joka tietysti avautui vasta 8:lta. En hevin unohda tuota kolmea tuntia autossa odottaessani… Avun sain heti, koska bakteeri näkyi jo tikkutestissä. Kyllä olin niin onnellinen, kun saavuin leirialueelle avun saaneena, mutta niin väsyneenä, että nukahdin oitis.’

S A N A N   P A I K K A

 • Kuka ottaa lapsen tykönsä. ”Sillä hetkellä opetuslapset tulivat Jeesuksen tykö ja sanoivat: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?” Niin hän kutsui tykönsä lapsen, asetti sen heidän keskellensä  ja sanoi: ”Totisesti minä sanon teille: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, ette pääse taivasten valtakuntaan. Sentähden, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, se on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka ottaa tykönsä yhden tämänkaltaisen lapsen minun nimeeni, se ottaa tykönsä minut. Mutta joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen. Mat.18.1-6

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 21 vk eli 147 päivää

21. viikko – Äiti tarvitsee lisäravintoa 500 cal päivässä

 • Toinen kolmannes – Kuudes raskauskuukausi

V I I K O N   V I N K K I

 • Laula lapsellesi. Synnyttyään lapsi tunnistaa samat kohdussa kuulemansa laulut.

L A P S I

 • Pään halkaisija on kasvanut 3mm edellisestä viikosta. Hampaat alkavat muodostua leukaluissa.
 • Voidemainen vahakerros (kina), alkaa peittää ihoa. Se suojaa lasta mm. infektioilta. Kinaa voi olla vielä iholla synnytyksessä, se tekee lapsen liukkaaksi, jolloin kulkeutuu helpommin synnytyskanavan läpi. Vastasyntyneillä on kinan jäänteitä ihopoimuissa.
 • Lapsi osaa jo itkeä kuuluvasti kohdussa.
 • Lapsi reagoi ulkoisiin ääniin ja valoon.
 • Lapsen silmät kehittyvät.
 • Lapsi on nyt noin 25cm pitkä ja painaa noin 325g.

Ä I T I

 • Suurin painonnousu ajoittuu luultavasti tuleville viikoille. Vaikka kehosi kaipaakin lisää ravintoa, ei sinun tarvitse syödä kahden edestä, niin kuin sanotaan. Tarvitset päivittäin vain noin 500 lisäkaloria, jotta lapsesi saa kaiken tarvitsemansa ravinnon.
 • Tunnetko olosi lämpimämmäksi kuin tavallisesti ja hikoiletko enemmän kuin yleensä? Se johtuu siitä, että kilpirauhasestasi tulee aktiivisempi: lepoaineenvaihduntasi on 20 prosenttia vilkkaampi kuin yleensä. Muista juoda riittävästi.

D I A R Y

 • 1. raskaus: ’Potkuhuolia’. ”Vauva on potkinut tasaisesti päivittäin, siksi onkin helpompaa alkaa todella ymmärtää, että vauva se on tosiaan tulossa meille. Ei tarvinnut olla kuin yksi päivä, ettei potkuja kuulunut, niin oltiin ihan huolissaan. En tiedä kauanko mieheni oli rukoillut ja valvonut, mutta heräsin aamuyöstä siihen, kun hän laittoi kätensä vatsani päälle, oli hetken hiljaa ja hymyili sitten: ’Siellä se potkii.’
 • 2. raskaus: ’Jalkkistreenit’. ”Potkut todella tuntuivat ensikertaa voimakkaammin, kuin ennen. Vauva innostui 11:sta illalla kunnon ’jalkapallotreeneihin’, saipa mieskin viimein oikealla hetkellä käden vatsalleni. Huomaan, että omat nopeat liikkeeni tuntuvat todella pahalta. Kun nousin esim. liian nopeasti sängystä, vatsaan pisti todella tuntuvasti, jouduin hiljaa käpertymään takaisin sängylle ja odottamaan, että kipu rauhoittuisi. Ei ihme, että rauhalliset liikuntalajit (kävely, kuntopyöräily, uinti) sopivat parhaiten raskausaikaan.”
 • 3. raskaus: Äidistä mummuksi. ”Paikat puutuvat helposti, tuntuu kuin olisin välillä vanha mummu, jota kolottaa pienienkin liikuntasuoritusten jälkeen. Kysyin neuvolassa puutumisesta ja täti sanoi, että joillakin esiintyy raskaudessa puutumista. Mieliteot ovat jääneet, mutta kokoajan olisi kiva napostella jotain.”
 • 4. raskaus: Vauva konsertissa. ”Meillä oli viimeinen kirkkokonsertti ennen lapsen syntymää. Ilta oli ihana! Yhteisvastuukonsertin lomassa sain kertoa, miten kiitollinen olen Jumalalle siitä, että saan odottaa neljännen kerran lasta. Ja kuinka lääkärit laajalle levinneen endometrioosin takia, eivät antaneet meille toivoa saada yhtäkään pienokaista. Mutta onneksi on yksi Lääkäri, taivaallinen ylilääkäri, joka päätti toisin.”
 • 5. raskaus: Keikoilla vauvan kanssa. ”Olen lupautunut multimediatapahtumiin vielä tästä 2kk eteenpäin. Tänään oli neljänneksi viimeisin. Tuntui vähän erikoiselta olla lavalla valokeilassa ’vatsa pystyssä’, mutta sitten, kun sain kertoa odotuksestani kappaleiden välispiikeissä, homma alkoi tuntumaan jo ihan kotoiselta. Tähän saakka on tehty 520 keikkaa, mutta harvemmin enää näin ’viimetilassa’. Vointi on kyllä ollut niin hyvä, että ei sen puolesta. Suklaakin on maittanut niin näin joulun aikana, että kahden päivän päästä (kun vuosi vaihtuu), se herkku pistetään hyllylle loppuraskauden ajaksi, sillä olen lukenut siitä, kuinka makean tai rasvaisen ruuan syönti on selkeä viesti vauvalle: ’Kasva lisää, kasva lisää’ – sitten onkin hurja synnytys taas edessä…”
 • 6. raskaus: Levynjulkaisu motoristitapahtumassa. ”Oli se varmaan erikoisen näköistä, kun saavuin isoon auditorioon Jawan kyydissä Harley Davidson paita päällä, vatsa tiukasti mukana kuvioissa. Oli päivä, jota on odotettu useita kuukausia, levynjulkaisukonsertti. Kiipesin lavalle, tartuin mikkiin ja kerroin ensin kaikille kuulijoille, että meille tulee ’jouluvauva’. Koko sali motoristeja ja muutama muukin taputti käsiään ja sitten alkoi musiikki. Vaikka ajattelin muuta, odottava äiti tällaisessa tilanteessa olikin ihan kotoisa juttu, kun vielä kaupan päällisiksi, nuorimmainen kiipesi lavalla pari kertaa ja halusi myös esiintyä.”

S A N A N   P A I K K A

 • Kautta aikojen lapset ovat olleet suuri siunaus. ”Katsokaa Aabrahamia, isäänne ja Saaraa, joka teidät synnytti. Sillä hän oli vain yksi, kun minä hänet kutsuin; mutta minä siunasin hänet ja enensin hänet.” Jer.51:2
 • ”Katsokaa, ettette halveksu yhtäkään näistä pienistä; sillä minä sanon teille, että heidän enkelinsä taivaissa näkevät aina minun Isäni kasvot, joka on taivaissa.” Mat.18:10

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 20 vk eli 140 päivää

22. viikko – Raskausarpia voi ilmaantua

 • Toinen kolmannes – Kuudes raskauskuukausi
 • Raskausarpia voi ilmaantua iholle, (jos niitä ylipäätään tuleekaan). Hieronta ja rasvaus auttaa, jos sinulla on kuiva iho.
 • 85% viikoilla 22-23 syntyneistä vauvoista jää eloon Suomessa.

L A P S I

 • Sydän lyö noin 130 kertaa minuutissa. Aivoihin tulee monta miljardia aivosolua ja lapsella on jo lähes kaikki niistä.
 • Iho on vaaleanpunertava ja ryppyinen. Päänahkaan kasvaa tukkaa.
 • Lapsi on erittäin aktiivinen ja sillä on yhä paljon tilaa kohdussa. Tunnet todennäköisesti suuren osan liikkeistä.
 • Huomaat, että lapsi on aktiivinen, kun sinä haluaisit käydä nukkumaan.
 • Vaikka lapsi on kasvanut paljon, on se laiha ja hento, koska rasvakerros ei ole vielä kovin paksu.
 • Lapsi jatkaa hengitysharjoitusten tekemistä vetäen lapsivettä keuhkoihinsa ja hengittäen sen sitten ulos.
 • Lapsi on nyt noin 26cm pitkä ja painaa noin 400g

Ä I T I

 • Kohdun korkein kohta on nyt navan tasolla.
 • Joillekin odottaville äideille tulee turvotusta jalkoihin. Verenkierron tehostaminen voi auttaa: Pyöritä nilkkoja tekemällä pieniä ympyröitä, istu tai makaa jalat hieman koholla, älä käytä kiristäviä vaatteita.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Rasvapurkki esiin. ”Löysin jälleen itseni katsomasta sivuprofiiliani peilistä. Löysin punertavia viivoja kyljistä ja vatsan ympäriltä. Otin oitis rasvapurkin ja aloitin jokailtaisen rasvaamisoperaation (myöhemmin huomasin, että arvet hävisivät rasvaamisen myötä). Ajattelin kylläkin, että mitä nyt muutaman viivan väliä, jos saan pienen oman ihanan vauvan.”
 • 2. raskaus: Vauva näkyy – ja tuntuu! ”Vauva on antanut nyt enemmän näkyä ja tuntua itsestään. Kun se liikkuu, vatsani liikkuu puolelta toiselle koomisen näköisesti. Potkut tuntuvat nyt voimakkaammilta, kuin aiemmin. Neuvolantäti sanoi vauvaa mahdollisesti rauhallisemmaksi, kun ilmoitin hänen potkivan vähemmän, kuin ensimmäinen vauvani, mutta ei se aidakaan olla enää niin…”
 • 3. raskaus: Mammavaatteita. ”Tällä viikolla vatsani tuli oikein näyttävästi esiin. Yllättäen housut eivät menneetkään kiinni ja kiiruhdin kauppaan etsimään ’mamma-housuja’, onneksi niitä löytyy jo ihan kivankin mallisia (mm. H&M, Kappahl, Lindex). Tunikat ovat myös oivallisia vauvamasun muotoja ajatellen. Vauvani potkii ihanasti joka päivä, etenkin nukkumaan mennessä ja aamulla herätessä.”
 • 4. raskaus: Mittojen mukaan.  ”Neuvolassa alettiin mittaamaan masun mittoja. Mittaamisella katsotaan, että vauvalla on hyvin tilaa ja että kohtu suurenee oikeassa aikataulussa. Nyt kaikki tuntui menevän mittojen mukaan ja painoakin oli tullut hienot 7 kiloa. Vauvan sydänäänet kuuluivat söpösti kovaäänisestä ja minä iloitsin mielessäni. On se niin ihanaa odottaa vauvaa!
 • 5. raskaus: Herkut maistuu. ”Nyt jäi sitten suklaa ja karkit ja keksit… mutta hätä keinot keksii. Uuden vuoden lupaus pitää hyvin, kun aloin leipomaan. Ensin kanelipullia ja nyt mokkapaloja, joissa on rahkaa vielä päällä… Kyllä se ruoka maittoi Viking Grace:llakin, mutta onneksi myös se terveellinen puoli viehättää. Hyvä ystäväni kuitenkin innostui kävelylenkeistä ja näin saan vähän tasattua tätä ruokainnostustani. Jumpissa kun on vähän hankala jo tehdä venytyksiä ja vastaavia, kun vatsa alkaa olla tiellä. Tyttövauvani (5. raskaus) nukkuu somasti turvassa ja näyttää meille vain selkäpuolensa.
 • 6. raskaus: Ihanaa energisyyttä .”Odotus tuntuu ihanalta. Olen intoa täynnä, siivoaminen, puutarhanhoito ja into saada näkyvää aikaan suorastaan pursuavat minusta. Tukka on niin hyvässä kunnossa, että hoitoainetta ei ole tarvinnut aikoihin enää käyttää. Vain suonenvedot vaivaavat öisin, muta keksin niihin nopean avun: suoristan sen jalan, mistä suonta vetää mahdollisimman nopeasti ihan suoraksi. Toisella jalalla vedän kipeän jalan päkiää itseeni päin voimakkaasti. Näin suonenveto rauhottuu lähes heti. Ja ai niin, tärkeä juttu. Olin ultrassa, siellä todettiin, että pian minulla on viiden tytön kaarti! Daniel säilyy kukkona tunkiolla :)”

S A N A N   P A I K K A

 • Ihmeellinen kohta Raamatussa, jossa Jeesus kertoo lapsuudestaan: ’Herra loi minut töittensä esikoiseksi, ensimmäiseksi teoistaan, ennen aikojen alkua. Iankaikkisuudesta minä olen asetettu olemaan, alusta asti, hamasta maan ikiajoista. Ennenkuin syvyyksiä oli, synnyin minä, ennenkuin oli lähteitä, vedestä rikkaita. Ennenkuin vuoret upotettiin paikoilleen, ennen kukkuloita, synnyin minä, kun hän ei vielä ollut tehnyt maata, ei mantua, ei maanpiirin tomujen alkuakaan. Kun hän taivaat valmisti, olin minä siinä, kun hän veti piirin syvyyden pinnalle, kun hän teki vahvoiksi pilvet korkeudessa, kun syvyyden lähteet saivat voiman, kun hän merelle asetti sen rajat, että vedet eivät kävisi hänen käskynsä yli, kun hän vahvisti maan perustukset, silloin minä hänen sivullansa hoidokkina olin, ihastuksissani olin päivästä päivään ja leikitsin hänen edessänsä kaikin ajoin; leikitsin hänen maanpiirinsä päällä, ja ihastukseni olivat ihmislapset. Sananlaskut 8:22-31

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 19 vk eli 133 päivää

23. viikko – Lapsi potkii pitkin päivää

 • Toinen kolmannes – Kuudes raskauskuukausi
 • Raskaus kestänyt 154 päivää: Äitiysraha-anomus Kelaan.

V I I K O N  V I N K K I

 • Käytä ihmeessä sukkia öisin. Tämä on antoisaa aikaa hankkia suonikohjuja.

L A P S I

 • Lapsi osaa imeä peukaloa ja poukkoilee vallattomasti kohdussa, hänellä on vielä paljon liikkumatilaa.
 • Kulmakarvat ja hiukset tulevat selvemmin esille ja lapsi liikuttelee silmiään useammin (silmänliikkeet voi nähdä ultraäänessä).
 • Untuvakarvoitus peittää koko kehon, mutta sitä on eniten pään ympärillä, kaulassa ja kasvoissa.
 • Jalat alkavat lähestyä lopullista pituuttaan (suhteessa kehoon) ja sekä käsien että jalkojen lihakset voimistuvat, jolloin myös liikkeet ovat voimakkaampia. Samanaikaisesti jatkuu luurangon rustojen kehitys luiksi.
 • Puolustusjärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt, mutta auttaa suojaamaan pientä kehoa infektioita vastaan.
 • Lapsi on nyt noin 27cm pitkä ja painaa noin 450g.

Ä I T I

 • Vatsasi alkaa nyt todella näkyä. Tässä raskauden vaiheessa raskauttasi on enää vaikea erehtyä luulemaan pariksi liikakiloksi.
 • Potkut tulevat olemaan olennainen osa päivääsi tästä eteenpäin. Lapsen liikkeet välittyvät kohdun seinämän läpi vatsaseinämän hermoihisi. Tunnetko potkut vai et, riippuu missä asennossa lapsi on, missä istukka sijaitsee, mikä suunta potkuilla on sekä, kuinka voimakkaita potkut ovat. Jos lapsi on kasvot kääntyneenä selkärankaasi kohti ja potkii, et tunne lyhyttä terävää tönäisyä samalla tavalla kuin esimerkiksi jos se potkisi vatsaasi kohti.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Olo helpottuu. ”Nyt ollaan yli puolen välin. Enää ei satu sivuttain nukkuminen, päänsärky on hävinnyt vallan pois, verisuonet ovat kovin pinnassa. Jos olen unohtanut laittaa sukat yöllä, niin varmasti vetää suonta ja jalat on arkana välillä useitakin päiviä.”
 • 2. raskaus: Ei herkkuja ennen näytteen ottoa. ”Nyt vauva jo vähän painaa sisäelimiä. Joudun käymään useammin wc:ssä. Neuvolassa sokeriarvot olivat korkealla ja siksi jouduin viemään heilletoistamiseen pissanäytteen lyhyen paaston jälkeen. Se oli kuitenkin puhdas ja sain oppia jälleen uutta: Ennen neuvolaan menoa ei kannata syödä mitään makeaa (karkkia, vispipuuroa, sokerimuroja, appelsiinimehua jne.), sillä se näkyy heti näytteessä.”
 • 3. raskaus: Siskot odottavat uutta pikkuveljeä. ”On kova halu laittaa vauvan huonetta valmiiksi, harmi vaan, että se tulee yläkertaan ja se on vielä kylmänä tilana, mutta on ainakin hyvin motiivia rakentaa se pian valmiiksi. 4vuotias tuleva tuplasisko kyselee kovasti vauvasta ja piirtää kuvia perheestä, joissa minä seison hymyilevänä mahani kanssa, johon on piirretty pieni punkkaritukkainen poika. Vauvalle on suunniteltu jo oma paikka keittiön pöydässäkin ja autossa myös. Tytöt siis odottavat kovasti uutta perheenjäsentä.”
 • 4. raskaus: Vauvalle nimi! ”Olen miettinyt kovasti vauvan nimeä. Netistä löytyi valtavasti sivustoja hakusanalla ’baby names’. Keräsin listoilta suosikkini vanhan tapani mukaan Word:iin ja tein niistä yhdistelmiä, miettien miten 1. 2. ja 3. nimi sointuvat yhteen. Mukaan halusin aina myös yhden raamatullisen nimen, kuten Suusan, Elisabet, Kesia, Ruut… Kysyin mieheltä kyllä ensin, mistä nimistä hän ei pidä ollenkaan. Vielä en päässyt mieleiseeni lopputulokseen, mutta onhan tässä vielä aikaa (126 päivää)… Vauva on potkinut välillä oikein kunnolla ja tiheään. Välillä on taas useiden tuntien taukoa. ’Milloin se vauva oikein syntyy?’ kyselee 3vuotias Daniel malttamattomana. Kun vastaan, että syksyllä. Hän inttää, että nyt on syksy! Odotus on kova!”
 • 5. raskaus: Kova halu valmistella kaikki. ”Entä, jos vauva syntyisi jo nyt? Minulla on vielä vaatteet laittamatta, kaunis kehto on, mutta sitä ei ole vielä sijattu, sairaalakassia ei ole laitettu… Siis ei sen pitäisi syntyä, itselläni on mennyt aina minimissä 10 päivä yli, mutta jos kumminkin. Olisi ihana, jos kaikki olisi valmiina. Pitää käydä porukoiden varastolla hakemassa kaikki ihanat vaaleanpunaiset unelmat esiin, lajitella ne vauvan omiin laatikoihin, jotka on tyhjennetty ja puhdistettu häntä varten. Nyt pitäisi miettiä vielä, ottaako äitiysavustuksen tuotteina vai rahana, kunpa nyt vain ilmestyisi sen uuden laatikon sisältö sinne Kelan sivuille…”
 • 6. raskaus:  Helppo jakso alkaa olla ohi. ”Nyt huomaa, että ihana keskimmäinen kolmannes alkaa olla ohi. Selällään ei ole enää kiva maata kauaa, kun vatsa jo painaa. Saunassa huomaa kuinka sydän tykyttää kovaa vauhtia, kun viipyy siellä tavallista pidempään, niinkuin aina tykkään tehdä. Suonta vetää joka päivä useastikin. Mutta. Mikä on ihanaa, on se, miten jo niin kaipaan, että saisin nähdä pienen vauvani, katsella ja koskettaa häntä. Todellinen ikävä valtaa välillä niin voimakkaasti, että teen edes jotain hänen tulonsa eteen, esim tyhjennän laatikoita valmiiksi hänen vaatteilleen tai mietin nimeä…”

S A N A N   P A I K K A

 • Jumala auttaa lapsettomia naisia, jos he rukoilevat häntä ja kunnioittavat Häntä. ”Mutta Aabraham rukoili Jumalaa, ja Jumala paransi Abimelekin ja hänen vaimonsa ja hänen orjattarensa, niin että he synnyttivät lapsia.”  1.Mooseksen kirja´20:17

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 18 vk eli 126 päivää

24. viikko – Kohtulihas alkaa harjoittelemaan

 • Toinen kolmannes – Kuudes raskauskuukausi
 • Jos lapsi syntyisi, se saattaisi selvitä tehohoidossa. Tässä vaiheessa syntyvistä lapsista jo 85% selviää.

V I I K O N  V I N K K I

 • Ota huomioon, että muualla Euroopassa kahvi on täysin kielletty odottavilta ja imettäviltä naisilta kofeiinin tähden. Ainoastaan meillä Suomessa se on sallittua (omien tottumuksiemme tähden?). Yritä korvata kahvi vaikka teellä tai cappuchinolla (missä on suhteessa puolet vähemmän kofeiinia) tai vaikka kuumalla marjamehulla!

L A P S I

 • Jos synnytys käynnistyisi nyt, lapsella olisi mahdollisuus selviytyä huolellisella hoidolla keskoskaapissa.
 • Lapsen aistit toimivat; vauva maistaa, haistaa ja kuulee.
 • Lapsi reagoi eri tavalla erilaisiin ääniin. Kovat ja korkeat äänet voivat saada sen säpsähtämään.
 • Keuhkoissa kehittyy tärkeää ainetta nimeltä surfaktantti, jonka ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos, vaan keuhkoihin jää aina jonkin verran ilmaa. Surfaktantin puute onkin suurimpia vaaroja, jos lapsi syntyy ennenaikaisena. Ennenaikaisessa synnytyksessä annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja hieman nopeammin.
 • Lapsi on nyt noin 28 cm pitkä ja painaa noin 500 g.

Ä I T I

 • Kohtulihas harjoittelee, tunnet sen pieninä supistuksina.
 • Juttele ja laula lapsellesi. Tutkimukset osoittavat, että lapsi tuntee äitinsä äänen syntymän jälkeen. Se voi myös tunnistaa isän ja muita henkilöitä, jotka ovat puhuneet tai laulaneet sille.
 • Kutinaa voi esiintyä, erityisesti vatsalla kun iho venyy. Hiero rasvaista voidetta kutisevalle iholle (se vilkastuttaa verenkiertoa ja lieventää vaivoja). Käytä mieluiten väljiä puuvillavaatteita ja käytä mielellään mietoja pesupulvereita ja huuhteluaineita. Jos kutina on voimakasta ja jatkuvaa, kerro siitä neuvolassa.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Väsymys voitettu! ”Kolmen päivän päästä on hääpäivämme. On uskomatonta kuvitella, että tuosta ihanasta päivästä on kulunut vuosi ja saan odottaa lasta jo 6:nnellä kuukaudella! Valtava väsymys on jo menneen talven lumia, pystyn taas valvomaan pidempään.”
 • 2. raskaus: Niin kaukana, mutta niin lähellä. ”Olin ultrassa jo kolmatta kertaa, kertamäärä on kuntakohtainen. Ensimmäisellä raskauskerralla sain käydä ultrassa vain kaksi kertaa. Oli ihana katsella pientä vauvaani, joka nukkui rauhallisesti. Vauvan sydämen liikkuvat läpät kertoivat uuden pienen elämän alusta. Olisin voinut katsella häntä niin kauan. Oma pieni lapseni tuntui olevan niin kaukana saavuttamattomissa ja kuitenkin minussa, niin lähellä. Hän ei vieläkään näyttänyt, kumpaa sukupuolta edustaa.”
 • 3. raskaus: Kiitos Jumalalle! ”Ensimmäistä kertaa tunnen kuinka sydän lyö nopeammin, hengästyn helpommin ja vatsa on jopa vähän tiellä kun esim. keräilen pienten leluja lattioilta. Raskauden tuntee koko kehossaan – ja näkee myös. Muutama napakka supistuskin ilmaantui pari päivää sitten, tai enemmän nipistykseltä se on kuitenkin tuntunut. Ihmisten kanssa puheenaiheet siirtyvät melkein aina raskauteen ja lapsiin, kun ilmestyn ’vauvamasuni’ kanssa paikalle. On mielenkiintoista kuulla erilaisista odotusajoista ja kiittää siinä samalla Jumalaa siitä, että on säästynyt monelta koettelemukselta, kuten raskausmyrkytys, selkävaivat ja raskaudenajan diabetes. Ystäväni bestiskin oli joutunut käymään sairaalassa kymmeniä kertoja koko raskautensa ajan.”
 • 4. raskaus: Sokerirasitustestiin! ”Koska viimevauvani oli niin suurikokoinen ’sokerimuru’ (5230kg) neuvolantäti laittoi minut sokeritestiin. Sitten vaan illalla klo 20 jälkeen paastolla ja aamulla 7:15 labraan. Sinne piti mennä vartti ennen ensimmäisen verinäytteen ottoa ja koko hommaan tuli varata 2 tuntia aikaa. No, sitten sitä piikiteltiin, odotettiin ja juotiin pussillinen sokerilitkua. Oli se makeaa! Sitten taas tunti odotusta ja taas otettiin verinäytteitä. Otin kotoa mukaan kaikki lukemattomat postit ja mielenkiintoisimmat lehteni, kuten Stefanus lähetyksen Marttyyrien ääni -lehden. Siten nuo 2 tuntia meni rattoisasti.”
 • 5. raskaus: Rinnoissa pistelee. ”Kyllä ne asiat vaan tuppaavat unohtua, vaikka tässä jo viidettä raskautta koetaan… Mietin meinaan parisen viikkoa, että mitähän rinnoissa tapahtuu, kun niitä pistelee oudosti. Kysäisin sitten neuvolasta ja sieltä tuli vakaalla äänellä vastaus: ’Rintoihin tulee outoja tuntemuksia, koska ne valmistautuvat maidontuotantoon ja myös siksi, että ne suurentuvat.’ Se oli siis siinä sitten 🙂 Neuvolassa täti kertoi myös siitä, miten ulkosynnyttimien alueelle voi tulla pullistuneita verisuonia pintaan, koska vauva painaa niitäkin alueita, tuokin häviää lapsen synnyttyä. Nyt otettiin myös mitta vatsan päältä ja syntymäpainoarviksi saatiin 3,500kg, keskikäyrällä mennään – vielä…”
 • 6. raskaus: Retkelle. ”Viimeinen kesälomaviikko edessä, sitten alkaa lapsilla koulut. Lähdettiin vielä  retkiautollamme neljäksi päiväksi vähän kiertelemään Etelä-Suomea ja käymään Tallinnassakin. Yövyttiin autossa, peseydyttiin ABC:llä. Vuokrattiin jopa rekka-autokuskien suihkupaikka, että kaikki saatiin mennä välillä suihkuun. Öiset suonenvedot olivat ainoa, mikä vähän haittasi, muuten vauvamasu oli vain suloinen lisä retkellämme.”

S A N A N   P A I K K A

 • Lapsi hypähti kohdussa. ”Niinä päivinä Maria nousi ja kulki kiiruusti vuorimaahan erääseen Juudan kaupunkiin ja meni Sakariaan kotiin ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussansa; ja Elisabet täytettiin Pyhällä Hengellä. Hän puhkesi puhumaan suurella äänellä ja sanoi: ”Siunattu sinä vaimojen joukossa, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minulle tapahtuu tämä, että minun Herrani äiti tulee minun tyköni? Sillä katso, kun sinun tervehdyksesi ääni tuli minun korviini, hypähti lapsi ilosta minun kohdussani. Autuas se, joka uskoi, sillä se sana on täyttyvä, mikä hänelle on tullut Herralta!” Luukkaan evankeliumi 1:39-45

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 17 vk eli 119 päivää

25. viikko – Lapselle on tullut mieltymys makeaan

 • Toinen kolmannes – Seitsemäs raskauskuukausi
 • Lapsi pystyy kuuntelemaan musiikkia.

L A P S I

 • Sukuelimet ovat nyt täysin kehittyneet. Samoin kuulo, lapsi pystyykin nyt erottamaan erilaisia ääniä toisistaan.
 • Lapsen makusilmut ovat kehittyneet, sille on tullut mieltymys makeaan.
 • Lapsi alkaa täyttää kohdun ja tunnet sen liikkeet entistä selvemmin.
 • Tasapainoelin on paikoillaan korvassa, lapsi säilyttääkin tasapainonsa paremmin kuin aikaisemmin.
 • Kohdussa ei ole hiljaista. Lapsi voi kuulla hengityksesi, kohtusi takana kulkevan päävaltimon sykkeen, puheesi ja ruoansulatuksen ääniä. Hengitysjärjestelmä kehittyy, keuhkoista ei kuitenkaan vielä siirry happea vereen eikä veren hiilidioksidia keuhkoihin. Happi ja hiilidioksidi kulkevat istukan kautta.
 • Lapsi on nyt noin 29cm pitkä ja painaa noin 650g.

Ä I T I

 • Kohtu on nyt jalkapallon kokoinen. Napasi pullistuu ehkä ulospäin.
 • Jos sinulla ollut suonenvetoa, vähentynyt verenvirtaus, liian alhainen kalsiumpitoisuus tai nesteen kertyminen voivat olla syynä.
 • Vartalosi painopiste siirtyy eteenpäin, kun olet raskaana. Hyvä ryhti vähentää selkävaivoja. Raskaushormonit saavat nivelsiteet löystymään, erityisesti ristiselässä. Tämä tekee ne alttiiksi rasitukselle.

D I A R Y

 • 1. raskaus:  Jääkaapilla juoksemista. ”Tänään, kun istuttiin ulkona, huomasin vatsani poukkoilevan oikein näkyvästi. Väliin potkut tuntu oikein sisäelimissä asti. Ruokahalu on muuten yllättäen kasvanut. Sitä tekee kokoajan mieli jotain syötävää.”
 • 2. raskaus: Matkalle vauvan kanssa. ”Lähdimme matkalle kahdeksi viikoksi. Huomasin heti lentokoneessa pieniä kivuttomia supistuksia. Ilmanpaine se niitä viritteli. Ne pitivät jännityksessä koko lennon ajan. Onneksi eivät voimistuneet (28viikon jälkeen lääkäriltä pitää saada lupa matkustamiseen lentokoneessa). Oli ihana lähteä Suomen loskasta Espanjan kesään ja pukea kesävaatteita uusiin muotoihin :)”
 • 3. raskaus: Raskaus tuntuu jo ’kantamiselta’ ”Vauva on alkanut painamaan keuhkoja ja sen huomaa hengästymisenä ja sydämen tykytyksinä. Topakat potkut ilmoittavat uudesta elämästä etenkin aina makuulle mentäessä, jolloin vauvalla on enemmän tilaa liikkua. Raskaus on alkanut tuntua raskaudelta, eli kantamiselta ja odottamiselta. Komea kumpu kasvaa silmissä, ’äitiys puhkeaa kukkaan’.”
 • 4. raskaus: Sokeritestistä sokeripaastolle. ”Sokeritestin tulokset tuli ja koska kaksi arvoa olivat yli sallitun rajan, oli vuorossa kotitesti. Sain neuvolasta mittarin, piikkejä ja listan, mihin arvot kirjataan. Sain myös seuraavat ruokaohjeet: aamulla puuroa esim. voisilmän kanssa, ei maissilastuja. Maitoa vain yksi lasi päivällisellä, toinen vettä. Perunaa, makaronia tai riisiä mahdollisimman vähän, sen sijaan pihviä, makkaraa yms. saa syödä miten haluaa. Paljon kasviksia ja salaattia. Hedelmistä kannattaa jättää pois ananas, banaani ja viinirypäle. Karkit, keksit, pullat ja vaalea leipä kokonaan pois. HUH! Siinä meni koko homma uusiksi! Mutta kun piikittely sitten alkoi ja arvoja mitattiin ennen jokaista ruokailua ja yksi tunti ruokailun jälkeen, sain huomata, miten arvot vain laskivat ja laskivat, kun sokeriherkut jäivät sivuun. Saa nähdä, mitä neuvolassa nyt sanotaan…”
 • 5. raskaus: Sokeritestistä sokeripaastolle. ”Hemoglobiini oli taas laskenut, nyt 114:sta 108:aan. 120 sen pitäisi ainakin olla, mutta alhainen minulla on aina ollut, raskausaikana. Olen syönyt väliin yhtä, väliin kahta rautatablettia päivässä, ettei vatsan toiminta häiriinny liikaa, neuvolassa neuvottiin. Vähän on tuntunut pieniä supistuksiakin, lähinnä ’nipistyksiä’, tulee mieleen tuleva synnytys… Sainkin Kelan paperit ja myös kaavakkeen jolla voi tilata ajan sairaalaan tutustumista varten. Varasinkin netistä heti vierailuajan ja pistin toiveisiin, että jos mahdollista, niin perhehuone ainakin 1.yöksi ja epiduraali puudutukseksi, niin, että sen vaikutus on voimassa myös ponnistusvaiheessa. Kokemuksesta tiedän, että tuo viimeksi mainittu on tosi tärkeä juttu!”
 • 6. raskaus: Puutarhatöitä. ”Meille tuli iso projekti, heti levyprojektin jälkeen, nimitäin lähetin pihakuvan lehteen, missä haettiin pihoja esittelyyn. Sieltä otettiin yhteyttä, sovittiin tapaaminen ja sitten se alkoi. Sain Harrinkin ulos puutarhaan kanssani. Painettiin aamusta iltaan kymmeneen. Huomasin, että kyykistely ei enää tuntunut kivalta, päinvastoin. Illalla olin niin rätti, että kävellessä melkein puuskutti. Kun sänkyyn sitten pääsi oikaisemaan itsensä, niin voi, se tuntui ihanalta!”

S A N A N   P A I K K A

 • Jeesus-lapsen syntymä maailmaan oli ihmeellinen. ”Kuningas Herodes lähetti heidät Beetlehemiin sanoen: ”Menkää ja tiedustelkaa tarkasti lasta; ja kun sen löydätte, niin ilmoittakaa minulle, että minäkin tulisin häntä kumartamaan”. Kuultuaan kuninkaan sanat he lähtivät matkalle; ja katso, tähti, jonka he olivat itäisillä mailla nähneet, kulki heidän edellään, kunnes se tuli sen paikan päälle, jossa lapsi oli, ja pysähtyi siihen. Nähdessään tähden he ihastuivat ylen suuresti. Niin he menivät huoneeseen ja näkivät lapsen ynnä Marian, hänen äitinsä. Ja he lankesivat maahan ja kumarsivat häntä, avasivat aarteensa ja antoivat hänelle lahjoja: kultaa ja suitsuketta ja mirhaa. Jumala kielsi heitä unessa Herodeksen tykö palaamasta, ja he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa. Mutta kun he olivat menneet, niin katso, Herran enkeli ilmestyi Joosefille unessa ja sanoi: ”Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä ja pakene Egyptiin, ja ole siellä siihen asti, kuin minä sinulle sanon; sillä Herodes on etsivä lasta surmatakseen hänet”. Niin hän nousi, otti yöllä lapsen ja hänen äitinsä ja lähti Egyptiin. Ja hän oli siellä Herodeksen kuolemaan asti; että kävisi toteen, minkä Herra on puhunut profeetan kautta, joka sanoo: ”Egyptistä minä kutsuin poikani”. Matteuksen evankeliumi 2:8-15

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 16 vk eli 112 päivää

26.viikko – Lapsi osaa reagoida ärsykkeisiin

 • Toinen kolmannes – Seitsemäs raskauskuukausi
 • Jos olet ensisynnyttäjä, varaa aika synnytysvalmennukseen, sieltä saat neuvoja ja helpotusta esim. synnytyspelkoihin.

V I I K O N  V I N K K I

 • Älä hävitä äitiyspakkauksen laatikkoa; se sopii hyvin vauvan ensisängyksi tai vielä liian suurten vaatteiden säilytykseen.

L A P S I

 • Lapsi alkaa reagoida erilaisiin aistiärsykkeisiin.
 • Silmät alkavat aueta, mutta näköaisti ei ole vielä täysin kehittynyt.
 • Lapsi osaa leikkiä sormillaan, imeä peukaloa, yskiä ja hikotella.
 • Aivot kasvavat edelleen nopeasti ja pitempiä hiuksia alkaa kasvaa päähän.
 • Ennenaikaisesti syntyvällä lapsella on jo suuret mahdollisuudet selviytyä, jos se syntyy nyt (ja kaikki apukeinot otetaan käyttöön).
 • Lapsi on nyt noin 30cm pitkä ja painaa noin 800g

Ä I T I

 • Kohdunpohja on jo alimpien kylkiluiden tasolla.
 • Nyt voit tuntea lapsen liikkuvan joka päivä (se on varmin merkki siitä, että kaikki on hyvin). Lapsen lihakset vahvistuvat, ja koska kohdussa on yhä hyvää tilaa liikkua.
 • Kuuntele kehon viestejä ja lepää aina tarvittaessa. Suo itsellesi miellyttäviä kokemuksia joka päivä.

D I A R Y

 • 1. raskaus:  Äitiyspakkaus tuli! ”Tuntui kuin olisi saanut hakea ensikertaa karkkia kaupasta, kun haki äitiyspakkauksen postista. Se oli valtavan iso laatikko ja tuntu oikein hienolta kuitata se tiskillä ihmisten katsellessa ilmeellä ’voi tuota onnellista’ (tai sitten minusta vain tuntui siltä). Nyt vatsa on jo sen kokoinen, että sen ymmärtää odottavan äidin vatsaksi. Kotona oli kiva tonkia laatikkoa. Olin niin yllättynyt siitä, miten meillä äideillä on Suomessa hyvät oltavat, kun saa näin hyvän starttipaketin ja vielä ilmaiseksi.”
 • 2. raskaus:  Äitiyspakkaus rahana. ”Halusin äitiysavustuksen rahana (140euroa), koska vauvatavaraa ja vaatetta on jo kertynyt yllin kyllin. Paitsi tietysti, jos se onkin poika (lähes kaikki on vaaleanpunaista)… Espanjassa ollessamme käveltiin paljon, huomasin, etten pystynyt enää kävelemään niin nopeasti, enkä pitkiä matkoja huilaamatta välillä. Vatsa painaa jo.”
 • 3. raskaus: Ultraan yksityiselle…? ”Neuvolan oma äitiyspuolen lääkäri lähti lomalle ja olisi lomalla juuri silloin kun ultrani pitäisi olla, niinpä neuvolasta neuvottiin yksityiselle. Olin ihmeissäni  ja niin oli yksityislääkärikin, kun kuuli asiasta. Hän oli niin kiltti, että antoi käyntini perusmaksun (69,-) hinnalla, vaikka se olisi maksanut 170 euroa. Olin hyvin kiitollinen, mutta hiukan harmissani siitä, ettei vauvan sukupuolta selvitetty taaskaan. No kai on aika antaa periksi, ehkäpä Jumala haluaa pitää sen salaisuutena. Ultrassa kaikki oli oikein hyvin, vauvan kasvaa keskikäyrällä.”
 • 4. raskaus:  Sokeripaaston tulokset. ”No niin, sitä jatkettiin sokeriarvojen mittausta kotona tuo 6 päivää ja vielä seitsemäs päivä päälle (pyysin lisäpäivän neuvolasta, kun eka päivä meni vähän ’niinkuin harjoitteluun’). Arvot paranivat (eli laskivat) koko ajan ja opin syömään ihmeen terveellisesti, mikä on perin harvinaista meikäläiselle. Sitä kun nyt vaan ajatteli oman vauvan parasta, ettei hän saa diabetesta synnyinlahjanaan… Jopa maustamaton jugurtti maistui ihanalle, kun lisäsi siihen mustaherukkaa, punaherukkaa ja vadelmia. Kun oli ’ihan pakko’ maistaa jotain herkkua, otin tummaa appelsiinisuklaata yhden palan. Tämän sotilaallisen kuurin jälkeen menin aralla mielellä neuvolaan, koska tätä nykyä neuvolat ovat hyvin tarkkoja sokeriarvoista raskausajan diabeteksen runsaan yleistymisen takia. Kyllä ilostuin, kun sieltä sanottiin, että ei sinua näillä arvoilla voi Tays:iin lähettää. Painokin oli laskenut. Sitten sain kunnon kehut ja kannustukset terveelliseen jatkoon, vaikkakin välillä (kerran viikossa) saa herkutellakin. Jippii!!!”
 • 5. raskaus: Jäsenissä alkaa tuntumaan. ”Nyt on auto myyty ja etsimme seuraavaksi 7 paikkaista minibussia. Siihen saisi lapset, tavarat ja äänentoistonkin keikkoja varten. Mitäpä muuta tällä viikolla? No ainakin alkaa tuntumaan, että vauva jo vähän painaa. Esim. tänään oikean jalan liitoskohtaan tuntui niin kovaa, että oli vaikea kävellä. Eilen illalla vauva potkaisi niin kovaa varmaan johonkin arempaan kohtaan, että tuntui oikein kipua. Mutta eipä tässä valittamista, uusi elämä on suurempi asia kuin mikään kipu tai vaiva. Odotan jo innolla ensitapaamistamme vauvan kanssa…”
 • 6. raskaus: Raskaana olevaa huomioidaan. ”Kun vierailtiin päihdetyönleirillä, sain pojilta paljon huomiota raskauteni suhteen. ’Älä ny juokse, kato kun sää oot raskaana.’ ’Kyllä mää voin kantaa sen, ei sun tossa tilassa tarvi.’ ’Istu ny välillä’. Oli ihana huomata miten entiset ja nykyiset alkoholistit suhtautuivat raskauteen niin huomioivasti ja lempeästi. Vaikka ajattelin ensin, että jätän keikat väliin, kun masu alkaa kasvaa, huomasinkin, että ihmiset vaan innostuivat siitä ja tulivat tutustumaan iltojen päätteeksi.”

S A N A N  P A I K K A

 • Lapset ovat meille esimerkki. Opetuslasten kinastellessa sitä kuka on suurin, tapahtui seuraavaa: ”Mutta kun Jeesus tiesi heidän sydämensä ajatuksen, otti hän lapsen ja asetti sen viereensä ja sanoi heille: ”Joka ottaa tykönsä tämän lapsen minun nimeeni, se ottaa tykönsä minut; ja joka ottaa tykönsä minut, ottaa tykönsä hänet, joka on minut lähettänyt (Jumalan). Sillä joka teistä kaikista on pienin, se on suurin.”  Luukkaan evankeliumi 9:47-48

K A L E N T  E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 15 vk eli 105 päivää

27. viikko – Lapsen potkut voimistuvat

 • Toinen kolmannes – Seitsemäs raskauskuukausi
 • Lapsen lihakset ovat jo hyvin kehittyneet (sen tuntee jo potkuista ja pikku nyrkkeilyistä).

V I I K O N  V I N K K I

 • Ota paljon valokuvia myös odotusajasta; esim. mene samaan kohtaan kuvattavaksi kerran kuussa, vatsan kasvamista on kiva seurata myöhemmin.

L A P S I

 • Lapsella on yhä melko hyvin tilaa liikkua kohdussa.
 • Lapsi osaa jo valita itse asentonsa ja pysyä siinä.
 • Kohdussa ei ole pilkkopimeää, ja siksi lapsi pystyy erottamaan kirkkaan päivänvalon ja yön pimeyden.
 • Aivoaallot ja aistit aktivoituvat. Aivopoimut aivojen pinnalla alkavat kehittyä asteittain.
 • Selkäranka koostuu nyt 33 renkaasta, 150 nivelestä ja 1000 jänteestä.
 • Seuraava kuukausi on lapselle erittäin aktiivista aikaa, koska se kasvaa nopeasti ja lihoo.
 • Lapsi on nyt noin 31cm pitkä ja painaa noin 900g.

Ä I T I

 • Rinnoistasi saattaa erittyä eräänlaista ternimaitoa.
 • Normaalissa raskaudessa ei ole mitään syytä pidättäytyä yhdynnästä (vain kolmen ensimmäisen kuukauden aikana, voi olla varovaisempi). Yhdyntä on oivallinen tapa pitää itsensä kunnossa ja parantaa lantionpohjanlihaksia synnytystä varten.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Ihmeellistä! ”Istun mökillä ilta-auringossa. Pikku Vinski-koira (mäyräkoiramix) valvoo minua penkin vierellä ja mies ajaa nurmikkoa. Pieni ilmoittaa aina välillä olemassaolostaan potkaisemalla. Mietin, miten silloin 7kk aiemmin rukoilin lasta Jumalalta oikein sydämestäni ja Hän kuuli rukoukseni. Nyt saan olla ja elää ’uusi elämä’ sisälläni. Kaunista ja ihmeellistä!”
 • 2. raskaus: Hammas-parat. ”Suonenvetoja on ilmaantunut usein aamuisin, mutta kun samantien olen vetänyt jalkani suoraksi ja varpaani itseäni kohden, olen saanut pysäytettyä alkavan suonenvedon. Ruokahalu on kasvanut, tekisi mieli syödä jotain pientä koko ajan. Hampaitten hygieniasta on siksi huolehdittava hyvin. Hammaslääkäri muistuttikin, miten ikenet pehmenevät raskausaikana ja reikiintyminen on helpompaa.”
 • 3. raskaus: Vierotus. ”Olen lopettanut puolitoistavuotiaan pikkutyttöni imetyksen vasta nyt. Esikoistani imetin 1,7vuotiaaksi. Olen pitkän imetyksen kannattaja, jos se vaan on mahdollista (että maitoa tulee jne.). Allergiat kun pysyvät paremmin poissa, kun vauva saa kunnon äidinmaitoa mahdollisimman pitkään. Luin imetystukilistalta, miten odotusajan imetys tulisi olla kiellettyä, jos myös yhdyntä olisi kiellettyä. Molemmissa tapauksissa kohtu supistelee. Päättelin kuitenkin, että uusi vauva tarvitsee viimeisellä kolmanneksella kaiken mahdollisen ravinnon ja niin minä vieroitin pikku tyttöni. Tein sen kuitenkin hitaasti puolentoista viikon ajalla, että maidontulo tyrehtyisi luonnollisemmin.”
 • 4. raskaus: Terveellistä, terveellistä… ”Nyt pitää olla tarkkana viikolle 33 saakka, kun vauva sananmukaisesti rakentuu tänä aikana. Tietysti näin kesällä tuppaa olemaan juhlaa juhlan perään, joten ihania leivonnaisia ON tarjolla… Innostus marjoihin on tullut hyväksi tavaksi. Pakastemarjoja (ja tuoreita) kun tajusin laittaa niin puuroon, kuin jugurtin, pirtelön ja jäätelönkin sekaan. Nyt saa samalla koko perhe terveellisemmän ruokavalion, mikä jää toivottavasti ihan pysyväksi tavaksi. Suonenvedot tulevat nyt helpommin ja väliin joutuu pitämään villasukkia ihan kesäkenkienkin kanssa – kun omassa pihassa liikuskelee. Keuhkot ovat pienemmässä tilassa, sen huomaa varsinkin laulaessa. Kun oltiin vankilan Jumalanpalveluksessa laulamassa, joutui ottamaan 2-3 kertaa henkeä, siinä mitä ennen yhden kerran. Oli muuten ihana huomata, miten useat vangit tulivat toivottamaan siunausta ’teille kahdelle’ lähtiessään takaisin selleihin tilaisuuden jälkeen.”
 • 5. raskaus: Viimeinen iso keikka. ”Meillä oli viimeinen multimediakeikka Alajärvellä. Pitkin poikin Suomea ollaan kierretty isolla kalustolla ja nyt sitten tulee taukoa vauvan takia. Konsertin välispiikeissä Harrin ja minunkin puheet tuntuvat usein kääntyvän lapsiin ja varsinkin uuteen tulokkaaseen. Ihmiset tulivat onnittelemaan konsertin jälkeen. Kahvipöydässä tuli juttua uusien tuttavuuksienkin kanssa juuri lapsista ja odotuksesta. Yksikin pastori kertoi, miten rukoili 7 vuotta lasta ja nyt vaimo odottaa ensimmäistään. Ihmeellistä oli myös kuulla, että he olivat valinneet lapselle nimen jo ajat sitten – tarkalleen saman nimen profetoi yksi seurakuntalainen rukoustilanteessa kertoen samalla, että tulette saamaan lapsen. Wau.”
 • 6. raskaus: Karpalokapseleita tulehduskierteeseen. ”Olen ollut todella iloinen ja pirteä odottaja. Ainoastaan toistuvat virtsatietulehdukset ovat vaivanneet ihanaa tilaani. Tutkin asiaa sitten enemmän  ja kyselin ammattilaisilta neuvoja, niiden tuloksena ainakin nyt tilanne on rauhoittunut. 1. Liiallinen alapesu saattaa jopa edistää virtsatieinfektion syntyä, koska se horjuttaa normaali bakteerikantaa (varsinkin suora suihkutus alapäähän on haitallista). 2. Tulehduksen ehkäisyyn kannattaa kokeilla kaupoista saatavia karpalovalmisteita (kapseleita, mehua). 3. Tulehdusta voi ehkäistä juomalla runsaasti (yli 2 l /vrk). 4. Tulehduksen ehkäisyyn ehdotonta on käydä pissalla heti yhdynnän jälkeen. 5. Hygieniasta huolehtimalla. 6. Välttämällä kylmettymistä. Siinä oli listaa. Karpalokapseleita olen nyt popsinut aamuin illoin ja noista muista jutuistakin huolehtinut. Katsotaan miten mimmin käy :)”

S A N A N   P A I K K A

 • Jeesus teki ihmeitä lastenkin keskuudessa. ”Jeesuksen vielä puhuessa tultiin synagogan esimiehen kotoa sanomaan: ”Tyttäresi kuoli; miksi enää opettajaa vaivaat?” Mutta Jeesus ei ottanut kuullakseen, mitä puhuttiin, vaan sanoi synagogan esimiehelle: ”Älä pelkää, usko ainoastaan”. Ja hän ei sallinut kenenkään muun seurata mukanansa kuin Pietarin ja Jaakobin ja Johanneksen, Jaakobin veljen. He tulivat synagogan esimiehen taloon; ja hän näki hälisevän joukon ja ääneensä itkeviä ja vaikeroivia. Käydessään sisään hän sanoi heille: ”Mitä te hälisette ja itkette? Lapsi ei ole kuollut, vaan nukkuu.” Niin he nauroivat häntä. Mutta hän ajoi kaikki ulos ja otti mukaansa lapsen isän ja äidin sekä ne, jotka olivat hänen kanssaan, ja meni sisälle sinne, missä lapsi makasi. Hän tarttui lapsen käteen ja sanoi hänelle: ”Talita kuum!” Se on käännettynä: Tyttö, minä sanon sinulle, nouse. Heti tyttö nousi ja käveli. Sillä hän oli kaksitoistavuotias. He joutuivat suuren hämmästyksen valtaan. Markuksen evankeliumi 5:35-42

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 14 vk eli 98 päivää

28. viikko – Lapsella suuri mahdollisuus selviytyä

 • Toinen kolmannes – Seitsemäs raskauskuukausi
 • Kohtu painaa jo sisäelimiä.
 • Vauva on hereillä, kun äitikin on hereillä; vuorokausirytmi muodostuu.
 • Jos vauva syntyisi, sillä olisi 95%:n mahdollisuus jäädä henkiin.

V I I K O N  V I N K K I

 • Jos vatsasi tuppaa ’roikkumaan’ käytä raskaustukivyötä, mutta hanki tarpeeksi isoa kokoa, ettei se purista vauvaa ja käytä sitä vain, jos se tuntuu hyvältä/tukevalta.

L A P S I

 • Luut vahvistuvat. Ihonalainen rasvakerros muodostuu.
 • Hammasaiheet erottuvat selvemmin.
 • Jatka lapselle puhumista ja laulamista (äänet vääristyvät jonkin verran lapsivedessä, mutta lapsen kuulo on nyt parempi kuin aikaisemmin).
 • Ihon alle kertyy lisää asvakudosta ja sikiöstä tulee vähemmän ryppyinen ja läpikuultava.
 • Sydänäänet voi kuulla stetoskoopilla. Isä voi mahdollisesti kuulla pienen sydämen lyövän painamalla korvansa äidin vatsalle.
 • Lapsella on nyt selvempi unirytmi, hänellä on aktiiviset ja rauhalliset jaksot suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä.
 • Lapsi on nyt noin 32cm pitkä ja painaa noin 1000g.

Ä I T I

 • Jos hengästyt helpommin kuin yleensä, tiedä että lapsi kasvaa ja mahalaukullesi ja keuhkoillesi jää yhä vähemmän tilaa. Myös sydämesi lyö tiheämmin (pystyäkseen kuljettamaan lisääntyneen verimäärän) ja hengität hieman nopeammin kuin tavallisesti.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Huh! ”Heti kun viikko 28 alkoi, potkut voimistui 100%:lla. Väliin tuntui oikein tosi hurjalta, kun jalka tuntui sulloutuvan munuaisten väliin. Kun taas istuu sohvalla, vatsa oikein aaltoilee. Koko vatsasta on tullut muutenkin raskaampi, sen huomaa varsinkin noustessa seisomaan, tuntuu kuin pitäisi nostaa vatsa erikseen. Sydänkin lyö väliin hirveätä vauhtia. On tämä aikamoista!”
 • 2. raskaus: Äitiys kaunistaa. ”Onneksi yöllä ei vielä tarvitse juosta vessassa, mutta päivällä pitää kylläkin. Hiukset ovat mielestäni paremmassa kunnossa kuin aikoihin. Kynnet kasvavat myös nopeasti. Rautatabletteja olen syönyt joka päivä. Hedelmiä tekee kovasti mieli, varsinkin viinirypäleitä ja mandariineja. Kahvin olen jättänyt jo aikoja sitten pois, maitoon sekoitettu capuchino saa korvata sen. Vauva potkii jo ihanasti mahassa, taitaa olla aika vilkas tapaus, niinkuin 2,5vuotias isosiskonsakin.”
 • 3. raskaus:  Jouluisia ajatuksia. ”Huomenna on jouluaatto, Jeesuksen syntymäjuhla. Ihanaa! Kaksi pikkuistani odottelee innolla tulevaa aamua ja kolmas potkii innolla masussa, niin että vatsan pinta välillä oikein poukkoilee. Se on aika hassun näköistä. Yöt taittuvat hieman hitaammin kuin ennen. Selinmakuulla maatessa vatsa tuntuu painavan keuhkoja ja on raskas hengittää, siksi kylkiasento on paras, mutta sitäkin tuntuu vaihtavan usein. Raskaus näkyy ja tuntuu, mutta onneksi se ei pyyhi pois naisellisuutta ja hehkeyttä, päinvastoin korostaa sitä.”
 • 4. raskaus:  Käynnistys jo viikoilla 38! ”Tänään pääsin neuvolan uudelle äitiyslääkäri/gynegologille, joka ultrasi ja tarkasti vauvan mitat. Nyt vauvani painaisi laskelmien mukaan 1,100kg, eli keskikäyrällä mennään. Mutta koska edelliset vauvani ovat olleet niin ’raamikkaita’, niinkuin hän asian hienosti ilmaisi, hän mietti käynnistämistä jo viikoilla 38. Kaikki pienokaiset ovat syntyneet n. 2viikkoa yli lasketun ajan, mutta nyt puhuttiin jo neljä viikkoa aikaisemmasta synnytyksestä edellisiin verrattuna. Koko käynnistysasia jännittää, mutta jo 10 viikon päästä… Hauska muuten oli katsella pikkuisen jalankuvia, kun hän potkutteli suoraan ultran kameraan. ’Taitaa olla kova potkimaan’ – tokaisi lääkäri.”
 • 5. raskaus:  Kolotusta kävelystä. ”Neuvolassa kehotetaan liikkumaan, muta voi miten ’tönköksi’ itsensä välillä tuntee. pelkästään lelujen noukkiminen lattialta tai sukkien laittaminen tuntuu kurjalta. Jumpat ovat jääneet, kävely ja kuntopyöräily tulleet tilalle. Reippaan tunnin lenkin jälkeen tuntui kyllä niin paikoissa (varsinkin alaselässä) niin, että kyllä tunsi tehneensä jotain… Ehkä pitää ottaa ensikerralla vähän hitaammin.”
 • 6. raskaus:  Eipäs hypitä enää ”Jumpat jätin väliin jo 2kk sitten, koska tiedän miten paljon niissä on raskausaikaan haitallisia hyppyjä ja vatsalihas-treenejä. En vain ole ennen tarkemmin miettinyt, miksi hypyt, juokseminen, pomppiminen on niin kiellettyä. Kun oma terveydenhoitajani palasi lomalta, kysyin häneltä ja sain selkeän vastauksen: Hyppiminen tai pelkästään kuoppaista tietä ajaminen heiluttaa kohtua ja voi siksi käynnistää ennenaikaisen synnytyksen. Jep, ja meidän kotitie ei muuta olekaan täynnä, kuin kuoppia… No tästälähin ohittelenkin niitä tarkemmin. Pyöräily, uinti ja kävely luokitellaan turvallisiin liikuntalajeihin. Liikkuahan kannattaa, että pysyy kunnossa esim. tulevaa koettelemusta varten…”

S A N A N   P A I K K A

 • Lapsi esimerkkinä. Jeesus otti lapsen ja asetti sen heidän keskellensä; ja otettuaan sen syliinsä hän sanoi heille: ”Joka ottaa tykönsä yhden tämänkaltaisen lapsen minun nimeeni, se ottaa tykönsä minut; ja joka minut ottaa tykönsä, se ei ota tykönsä minua, vaan hänet, joka on minut lähettänyt (Jumalan)”. Markuksen evankeliumi 9:36-37 

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 13 vk eli 91 päivää

29. viikko – Lapsen immuunijärjestelmä kehittyy

 • Kolmas kolmannes – Kahdeksas raskauskuukausi
 • Lapsen immuunijärjestelmä alkaa kehittymään, joka suojaa sitä taudeilta synnyttyään.
 • Jos äiti ottaa aurinkoa vatsaansa, lapsi näkee valon oranssina hehkuna.

V I I K O N  V I N K K I

 • Turvotukseen auttaa ananas, mansikka ja omena, koska ne poistavat kehosta nestettä tehokkaasti. Pidä jalkoja ylhäällä vartin verran aina kun mahdollista.

L A P S I

 • Lapsen lisämunuaiset erittävät nyt hormonia, joka muuttuu naissukuhormoniksi, estrogeeniksi. Tämä lisää puolestaan maidonerityksen käynnistävän hormonin tuotantoa. Tällä tavoin lapsi huolehtii itse siitä, että hänellä on ruokaa saatavilla syntymähetkellä.
 • Aivoaaltojen kuviot ovat jo lähes samanlaiset kuin vastasyntyneen.
 • Keuhkot pystyvät nyt hengittämään ilmaa ja lapsi tekee säännöllisiä hengitysharjoituksia. Keuhkot alkavat valmistautua kohdun ulkopuoliseen elämään.
 • Keskushermosto alkaa olla niin kehittynyt, että lapsi pystyy itse säätelemään ruumiinlämpöään.
 • Jokainen kuluva päivä parantaa mahdollisuuksia saada terve lapsi, vaikka synnytys käynnistyisi liian aikaisin. Lapselle on kuitenkin parempi pysyä kohdussa, kunnes se kasvaa isommaksi.
 • Lapsen kehosta on rasvaa 2 – 3 %.
 • Lapsi on nyt noin 33,5cm pitkä ja painaa noin 1100g

Ä I T I

 • Vaivaa raskausajan kutina erityisesti vatsan iholla, kämmenissä ja jalkapohjissa. Kosteuttavasta voiteesta voi olla apua. Jos kutina on voimakasta ja jatkuvaa, kerro siitä neuvolassa.
 • Jos lapsi syntyisi nyt, on sillä 90 % todennäköisyys selvitä hengissä.
 • Närästys ja happamet röyhtäisyt voivat olla tuntuvia näihin aikoihin. Ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas heikentyy raskauden aikana, siksi mahahappoja voi päästä ylös ruokatorveen. Syö siis hitaasti ja pureskella ruoka huolella. Ota pieniä annoksia kerralla ja vältä makuuasentoa tai kumartelua heti ruokailun jälkeen. Närästykseen löytyy myös lääkkeitä, joita voi käyttää raskausaikana.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Turvotusta? ”Katselin eilen jalkojani ihmetellen, että onpas ne oudon sileät, vasta myöhemmin tajusin, että turvotustahan se on. Neuvolassa kyllä osattiin sanoa, että näillä viikoilla se turvotus tulee, jos yleensä tulee. Jouduin jo ottamaan vihkisormuksetkin pois, kun jo sormetkin olivat saaneet turvotuksesta osansa. Siirryin vallan ’läpyskäkenkiin’; onneksi on kesäaika!”
 • 2. raskaus: Energiaa ja ’mummoilua. ”Olo on ollut mitä energisin. Untakaan ei ole tarvinnut niin paljon kuin ennen raskautta. Raskauden huomaa vain mm. siitä, että kun istuu kauan paikallaan ja nousee liian nopeasti ylös. Huh! Silloin voi kuvitella itsensä 90vuotiaaksi mummoksi, jonka jäsenissä tuntuu! Seurakunnan kokouksissa istumisessa sen on huomannut – ja lentokoneessa… Teen viimeisiä keikkojani, sillä 2 viimeistä kuukautta olen päättänyt istua lujasti kuuntelijan paikalla. Saa kyllä nähdä maltanko kieltäytyä keikoista.”
 • 3. raskaus: Joulukeikalla Hämeenlinnan torilla. ”Oltiin Hämeenlinnan joulutorilla laulamassa. Siinä minä olin ison vauvamasuni kanssa laulamassa joulukuvaelmaan kuuluvaa laulua ’Poika syntynyt on’. Edessäni oli kaksi enkeliä, Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi seimessä. Juhlasoihdut paloivat ja ihmiset kokoontuivat kuuntelemaan. Vaikka olin ajatellut, etten enää niin keikkailisi, tuntui siltä, että olisin menettänyt valtavasti jos olisin jäänyt pois tästä joulukuvaelmasta. Voinkin yhtyä Paavalin sanoihin ’Voi minua jollen evankeliumia julista’ (vaikka näin siunatussakin tilassa).”
 • 4. raskaus: Lisää rautaa. ”Nyt raskaus alkaa jo tuntumaan raskaudelta. Varsinkin iltaisin, kun päivä on temmelletty ulkohommissa, olo on kuin 99vuotiaalla mummolla. Kääntyminen sängyssä puolelta toiselle tuntuu todella siltä, että kaksi tässä on kääntymässä. Tuo vireä toinen kolmannes on takana ja viimeinen ’kanto-kolmannes’ käsillä. Neuvolakäynnillä oli yhä alhainen arvo veressä (100), sieltä neuvottiin kahden tabletin rauta-annosta ja mielellään aina tunti ennen ruokailua, että rauta imeytyisi paremmin. Ja sitten vain marjoja ja hedelmiä, että rauta imeytyy paremmin. Yes.”
 • 5. raskaus: Ruotsiin salamatkustajan kanssa. ”Teimme pienen ’lomamatkan’ vielä aviopuolison ja nuorimman lapsemme kanssa ihan vain Ruotsin maalle. Se oli virkistävää. En uskaltanut mennä keräämään pöpöjä porealtaisiin (ollut huonoa kokemusta), mutta nautin merinäköaloista ja ihanista aamiaisista. Tukholmassa ei kävelty enää niin vauhdilla kuin ennen, tahtini oli paljon rauhallisempi. Vauva potki mahassa varsinkin aina silloin kun nojauduin esim kahvilan tiskiä vasten ja myös silloin, kun kuului joki yllättävä kova ääni, esim. laivan töräytys piipusta. Yöllä hyttimme ulkopuolella kuuntelin kolme tuntia remuavaa porukkaa, kunnes tajusimme kysyä neuvoa infosta. Sieltä tuli järjestysmies, joka ohjasi kaverit yökerhon puolelle ja voi mikä ihana rauha laskeutui – kun olisi tajunnut tehdä tuon muutama tunti aikaisemmin :)”
 • 6. raskaus: Vauhtia riittää. ”Kävin lääkärillä. Siellä tarkistettiin istukan kunto, lapsiveden määrä ja vauvan koko. Kaikki oli hyvin. Vauvan kooksi arvioitiin 3500-3700g, paitsi jos menee yliaikaiseksi – ja niinhän ne tuppaavat aina menemään… Sokerirasituksessakin olin, mutta kaikki arvot jäivät sallittuihin rajoihin. Jännitinkin sitä hieman, kun se pistely viikon ajan monesti päivässä, ei ole sitä mukavinta hommaa. Karpalokapseleita olen nyt sitten popsinut aamuin illoin, eikä uutta virtsaputkentulehdusta ole enää tullut. Ensikertaa kyykistely (rikkaruohojen ja lelujen noukkiminen siis) tuntuu jo aika ilkeältä. Nopeat nousut istumasta tai varsinkin sängyltä, eivät onnistu enää. Mutta muuten painatan kuin villieläin pitkin maita ja mantuja puutarhassa, riennän energisten lasteni perässä ja keikkailen onnellisena. Äiti sanoikin aina, ettei se raskaus sairaus ole, vaan naisen luonnollinen tila.”

S A N A N   P A I K K A

 • Herran haltuun. Näin sanoo Herra, Israelin Pyhä, joka on hänet tehnyt: Kysykää tulevaisia minulta ja jättäkää minun haltuuni minun lapseni, minun kätteni teot. Minä olen tehnyt maan ja luonut ihmisen maan päälle; minun käteni ovat levittäneet taivaan, minä olen kutsunut koolle kaikki sen joukot. Jesaja 45:11-12

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa synnytykseen aikaa 12 vk eli 84 päivää