Odotuskalenteri 30-42vk

Odotusviikot 30-42

Kuvaus odotusviikoista 30-42, faktoja lapsen kehityksestä, hyödyllisiä vinkkejä, muutokset äidissä ja lapsessa viikko viikolta sekä äidin päiväkirja.

30. viikko – Lapsi vastaa tönäisyyn potkulla

 • Kolmas kolmannes – Kahdeksas raskauskuukausi
 • Vauvan kantapää tai takamus tuntuvat jo äidin vatsan läpi
 • Synnytysvalmennus (ensisynnyttäjille) alkaa viikoilla 30-34 (vaihtelee kunnittain)

V I I K O N   V I N K K I

 • Katso ensin kirpputorit, Huuto.net, Tori.fi ja Netmarkkina läpi ennenkuin ostat uusia vaunuja. Koska vaunuja käytetään niin lyhyt aika, voit löytää vaikka kuinka hyvät käytettyinäkin.

L A P S I

 • Vartalo kasvaa ja ihonalaisen rasvakerroksen paksuuntuminen tekee vartalosta päätä isomman.
 • Lapsi venyttelee ja potkaisee takaisin, kun tönäiset vatsaa kädelläsi.
 • Aivot kehittyvät yhä, lihasten suojaksi muodostuu rasvakudosta, keuhkot ovat vielä keskeneräiset.
 • Tutkimukset osoittavat, että jos äiti rentoutuu kuuntelemalla rauhallista musiikkia, myös lapsen liikkeet ja sydämensyke rauhoittuvat. Kun lapsi on tottunut tähän musiikkiin, rauhoittuu se kerta kerralta nopeammin. Tämä on merkki siitä, että lapselle on kehittynyt muisti ja hän tunnistaa aiemmin kuulemansa musiikin.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 35cm pitkä ja painaa noin 1350g

Ä I T I

 • Lapsi painaa sisäelimiä ja on nyt niin suuri, ettei sisäelimille tahdo olla enää tilaa. Virtsarakko painuu kokoon, eikä siihen enää mahdu yhtä paljon virtsaa kuin ennen eli pissareissut yleistyvät.
 • Anna kehosi kertoa mitä se tarvitsee. Vältä rasittamasta itseäsi liikaa. Ota kehosi viestit vakavasti ja yritä saada levätyksi myös päivällä.

D I A R Y

 • 1. raskaus:  Selvä tyttö! ”Olin tilannut ultraan kolmannen ajan, koska hiivatulehduksia olin onnistunut saamaan jo kolme kertaa odotuksen aikana. Vastassa oli tiukan tuntuinen lääkäri, ajattelin, että tuo ei ainakaan kertoisi kumpaa sorttia’ vauva on. No, kun lääkäri mittaili vauvaa näytöltä, kysyin varovasti: ’Onko tuo korva?’ ’Ei, se on sydän.’ Onko tuo vatsa?’ Ei, se on pää.’ Sitten rohkaisin itseni ja kysyin: ’No, näkyykös siellä miehisiä merkkejä?’ Lääkäri vastasi tomerasti: ’Tämä on SELVÄ TYTTÖ!”
 • 2. raskaus: Ihanat potkut. ”Vatsani on alkanut jo painaa. Kun teen töitä kasvimaalla, ei kyykyssä voi kauaakaan olla. Pitkän istumisenkin jälkeen, tuntee itsensä mummoksi, kun täytyy nousta niin hiljakseen pystyasentoon. Selkää ei ole onneksi särkenyt, monella äidillä kun on niitäkin vaivoja. Väliin kyllä tuntuu rankalta ajatella, että vielä kaksi kuukautta edessä, mutta vauvan kanssa kommunikointi (ihanat potkut) ovat tulleet yhä rakkaammiksi.”
 • 3. raskaus: Sokeritestejä. ”Neuvolassa käyntini sai hieman ikävän käänteen, kun sokeria löytyi pissasta jopa kahden plussan verran. Ei siinä mitään, minä arvasin, että se johtui juuri syömistäni sokerimuroista, mutta en saanut neuvolantätiä uskomaan sitä ja hän antoi lähetteen sokeritautitestiin labraan. Olin siinä testissä molempina edellisinäkin raskauksina ihan turhaan ja molemmilla kertaa olin syönyt juuri makeaa puolukkapuuroa ennen sokerin mittausta neuvolan puolella. Mutta nyt olin sinnikäs ja menin uudelleen neuvolaan, jätin pissanäytteen ja kysyin toiselta neuvolantädiltä voisiko hän tarkistaa sokeriarvot. Tulos oli, ettei näytteessä ollut yhtään sokeripitoisuuksia, koko testitikku ei värjäytynyt yhtään. Niinpä hän vapautti minut sokerikokeesta labran puolella ja olin onnellinen! Eli opin taas sen, ettei ennen neuvolankäyntiä kannata syödä mitään makeaa.”
 • 4. raskaus: Ras-kaa-na .”Nyt voi jo sanoa, ettei ole enää elämänsä kunnossa. Sängystä nouseminen, pidemmät kävelyretket ja pelkkä nukkuminenkin kauan paikallaan tuntuvat jo raskailta. On vaikea kuvitella, että 10viikkoa olisi vielä edessä tällä ’olemuksella’. Nyt pitää varoa vaarallisia putoamisia, eli pyöräily, kiipeily  (ihan talousjakkaralla) ja portaissa meno kannattaa tehdä rauhallisesti. Selkäkivut ja öiset suonenvedot ovat tulleet päivärytmiin mukaan, mutta mieli on kiitollinen. Tiedän useita ystäviä ja tuttavia, jotka toivoisivat omaa lasta, mutta eivät ole saaneet sitä. Siksi kestän kyllä nämä ’kolotukset’ pienen ihmeen tähden, joka väliin niin kipakasti potkaisee ’munuaisten väliin’ (!).”
 • 5. raskaus: Sokeriarvojen mittausta. ”No niin, tässä sitä ollaan, piikittämässä taas sokeriarvoja. Neuvola laittoi sokerirasituskokeeseen, missä 1. (tärkein arvo) oli erittäin hyvä, 2. arvo meni vain 0,1 yli, mutta 3. arvo sitten enemmän. Sitten vain mittari ja piikki vaihtopäineen mukaan ja 6päivän testiin. Nyt olen 3:nnessa päivässä ja kaikki arvot ovat olleet alle kriittisen rajan (ennen ateriaa alle 5.5 ja aterian jälkeen alle 7.5). Hyvä tässä on se, että eipä tule ’puputettua’ makeaa joka ruokailun väliin :)”
 • 6. raskaus: Karkkilakko saa alkaa… ”Neuvolakäynnillä tuli yllätys, kun paino oli noussut 900g/viikossa (aikaisemmin se oli 300g/vk). Jaa’a taitaa viidet synttärikemut tehdä tehtävänsä. Vielä on synttäriristeily ja sitten alkaa karkki- ja keksilakko, päätin sitten. 0kg paino on noussut tähän saakka, eli ei paha, mutta kun tiedän, mitä on synnyttää reilu kolme kiloinen vauva ja reilu 5 kiloinen vauva, niin ero on huomattava. Nyt kun vauva vielä kasvaa nopeampaa vauhtia kuin aikaisemmin, niin päätin vähän säädellä herkkujen syömistä. Se on parempi meille molemmille. Säännöstelyyn auttaa se, ettei edes säilyttele kaapeissa herkkuja, niin eipä niitä silloin syökään :)”

S A N A N   P A I K K A

 • 500 vuotta aiemmin ennustettiin ihmeellisen lapsen syntymä. Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus. Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas. Jes.9:2,6

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 10 viikkoa eli 70 päivää.

31. viikko – Äidin nestetasapaino heilahtelee

 • Kolmas kolmannes – Kahdeksas raskauskuukausi.
 • Lapsi alkaa pulskistua, eikä sen ihon alainen suonisto näy enää.

V I I K O N   V I N K K I

 • Jos odotat kesällä, muista juoda paljon!

L A P S I

 • Ultraäänitarkkailuissa on todettu, että lapsi näkee jo unta nukkuessaan. Se voidaan havaita siitä, että lapsen silmät liikkuvat samoin kuin nukkuvien aikuisten.
 • Aivojen pintakerroksen aivopoimut kehittyvät. Lapsen aivot kontrolloivat rytmisiä hengitysharjoituksia ja sikiö säätelee itse lämpötilaansa.
 • Untuvakarvoitus alkaa hävitä, mutta säilyy pisimpään selässä ja olkapäillä.
 • Lapsella on nyt kunnon hiukset päässä.
 • Ihonalainen rasvakerros paksuuntuu ja silottaa ihon. Rasva eristää ja toimii energianlähteenä.
 • Lapsi liikkuu niin paljon kuin mahdollista rajoittuneessa tilassa. Jotkut lapset alkavat nyt kääntää itseään pää alaspäin. Tämän huomaa, kun lapsi potkii palleaan ja kylkiluihin ja pää painuu kohti lantionpohjaa.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 36cm pitkä ja painaa noin 1600g

Ä I T I

 • Tässä vaiheessa elimistöön keräytynyt neste alkaa yleensä tuottaa vaikeuksia, mikäli elimistö ei ehdi poistaa sitä. Normaalisti nesteen kertyminen ei ole vaaraksi. Verenpaineesi mitataan kuitenkin varmuuden vuoksi jokaisella äitiysneuvolakäynnillä.
 • Touhua vapaasti, mutta muista, että jos olet alkanut tuntea kipuja lantiossa, voi kiireinen päivä kostautua.
 • Joitakin vaivaavat suonikohjut. Suonikohjut ovat perinnöllisiä, mutta ne voivat ilmestyä myös raskausaikana, kun hormonit pehmentävät suonenseinämien läpät. Yritä olla seisomatta kerralla pitkää aikaa. Yritä istua jalat vatsaa korkeammalla, silloin veri virtaa helpommin takaisin sydämeen.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Tuuletin mukaan kuvioihin. ”Useimpien ihmisten kysymys on ollut näinä päivinä: ’On varmaan tosi raskasta, kun odottaa vauvaa tämmöisillä helteillä?’ Mutta olen oikeastaan ollut onnellinen, että saan odottaa kesällä: saa olla vaan mekko päällä ja olla vähemmissä vaatteissa tämän masun kanssa. Ainut ’mutta’ on hellepäivien kuumat yöt. Sitä kun vääntyy ja kääntyy, käy monta kertaa vessassa ja hikoilee paljon. Keksittiin kuitenkin jotain helpotusta, kun kannettiin kotiin iso tuuletin, johon kuului oikein kaukosäädinkin.”
 • 2. raskaus: Nimi haussa. ”Kun lapsi painui pikkulantioon kuntopyöräilyn jälkeen, olin koko päivän kuin erittäin vaivainen vanhus. Hyvä, että pystyi selkää suoristamaan. Luulin jo, että tämä olotila jatkuu h-hetkeen saakka, mutta onneksi illalla pikkuinen vaihtoi asentoa! Nimiä olen jo ennättänyt miettiä moneen kertaan, vaan lopullista päätöstä emme ole vielä tehneet. Ulkomaalaisia nimilistoja olen selannut jo useat kerrat, ultrassa kun ei ole näkynyt, kumpaa ’lajia’ pieni on.”
 • 3. raskaus: Raudan puutetta. ”Huomaan miten raudanpuute ilmenee voimakkaana väsymyksenä. Olen syönyt rautatabletteja. Voimaa tulisi kerätä etenkin synnytykseen, koska siinä menettää verta. Etenkin C-vitamiinin eli hedelmien ja marjojen nauttiminen edistää raudan imeytymistä vereen. Myös kuivatut hedelmät, liha- ja kalaruuat auttavat. Lisäväsymystä toi toki myös vatsatauti. Vauva ressukka potki niin vimmatusti, kun vatsa oli tyhjä, eikä ravintoa riittänyt hänelle ollenkaan. Onneksi kaikki oli ohi kahdessa päivässä.”
 • 4. raskaus: Ohjeita neuvolasta. ”Sain neuvolassa ilokseni huomata, että nyt hemoglobiini on noussut korkeammalle kuin mitä koko odotusaikana: 120:een! Odotusajan kiloja on kertynyt 10kg, nykyajan suositeltava määrä on 12-16kg. Vatsaa mittailtiin ja siellähän se asukki heti potkaisi kunnolla, kun häntä häirittiin. Keskikäyrällä mennään. Kysyin alaselän kivuista ja siitä, miten pitempi kävely alkaa tuntumaan juuri siellä. Neuvolantäti neuvoi siirtymään uintiin ja kuntopyöräilyyn. Näin ihanaan kesäaikaan roudattiinkin kuntopyörä sitten terassille, jospa se nyt saisi sitten toimia muutakin kuin ’pyykkitelineenä’.
 • 5. raskaus: Ei niin vaan enää urheillakaan. ”Vaikka neuvolasta kannustettiin liikkumaan, ovat alaselän (ja myös takapuolen lihakset) niin kipeät vähäisestäkin kävelystä tai lelujen keräilystä, että ei tässä enää paljon spurtata. Ruokahalu on kyllä kohdallaan ja siinä sitten onkin säätämistä. Onnistuin vielä saamaan virtsaputkentulehduksenkin jostain ja nyt sitä hoitelen antibioottikuurilla, mikä pitäisi olla turvallinen vauvalle. Itse vauva potkii väliin niin vauhdikkaasti, etten muista kenenkään aikaisemman vauvani näin ’riehuvan’. Harjoitussupistuksiakin on noin joka toinen päivä, kun nyt vain kerittäisiin laittamaan auto retkeilyautoksi ennen vauvan syntymää, niin päästään koko perhe kyytiin samalla kertaa :)”
 • 6. raskaus: Baanalle! ”On se ihana odottaa vauvaa! Vaikka maailmalla kiehuu ja pahan valta riehuu, on turvallista turvata Jumalaan, jonka kädessä kaikki kuitenkin on. Vaikka kaavailin kieltäytyväni keikoista näin viimeisillä viikoilla, en ole raaskinut sitä tehdä. Mikä onkaan antoisampaa ja lataavampaa, kuin laulaa ja puhua suurimmasta aarteesta, Jeesuksesta. Tilaisuuksien jälkeen useat äidit tulevat juttelemaan ja kyselemään laskettua aikaa. Olen saanut paljon uusia tuttavuuksia ja kontakteja, mitä ennen ei ole ollut. Siitä vaan baanalle kaikki odottavat äidit!”

S A N A N   P A I K K A

 • Jumala ei unohda omiaan. Unhottaako vaimo rintalapsensa, niin ettei hän armahda kohtunsa poikaa? Ja vaikka he unhottaisivatkin, minä en sinua unhota. Katso, kätteni hipiään olen minä sinut piirtänyt, sinun muurisi ovat aina minun edessäni. Jesaja 49:15-16

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 9 viikkoa eli 63 päivää.

32. viikko – Lapsi liikkuu paljon

 • Kolmas kolmannes – Kahdeksas raskauskuukausi
 • Lapsi liikkuu eniten kohdussa 30-32vk:lla, koska se on vahva ja sillä on yhä tilaa.

V I I K O N   V I N K K I

 • Jos lapsi nykii vatsassasi useitakin minuutteja kerrallaan ja montakin kertaa päivässä, älä huolestu, hän nikottelee.

L A P S I

 • Hän osaa pissata n.puoli litraa/pv (huom. lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti)
 • Lapsi harjoittelee uutterasti nielemistä. Kun lapsi nielee lapsivettä, suolisto täyttyy ensimmäisellä ulosteella (mekoniumilla eli lapsenpihkalla).
 • Ihonalainen rasvakerros paksuuntuu edelleen, ja kasvot ja posket pyöristyvät.
 • Lapsen kasvu alkaa hidastumaan tästä viikosta eteenpäin.
 • Lapsi reagoi, jos voimakas valo paistaa kohdunseinämän läpi. Joskus sikiö voi kurkottautua valonlähdettä kohti ja yrittää seurata sitä silmillään.
 • Lapsella on nyt usein hikka. Voit tuntea sen pienet, rytmiset liikkeet. Hikka auttaa keuhkoja valmistautumaan hengitykseen. Kun lapsi nikottelee, pallea puristuu kasaan ja keuhkotilavuus kasvaa. Lapsen hikkaamista seuraavatkin usein hengitysharjoitukset.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 37cm pitkä ja painaa noin 1750g. Jalkaterä on noin 6,5 cm pitkä.

Ä I T I

 • Nivelsiteet ja lihakset löystyvät, jotta synnytyskanava pystyisi helpommin laajentumaan. Tämä lantionliitosten löystyminen voi aiheuttaa esim. selkäkipuja.
 • Monet tuntevat ennakoivia supistuksia, kun kohtu harjoittelee synnytystä varten. toisinaan voi nähdä, kuinka vatsalihaksesi jännittyvät. Ennakoivat supistukset eroavat oikeista siinä, että ne ovat lähes kivuttomia, epäsäännöllisiä ja saattavat kadota, kun vaihdat asentoa tai liikut. Oikeat supistukset sen sijaan eivät katoa, vaan niiden voimakkuus kasvaa tasaisesti.
 • Jos odotat kaksosia, on kohtu nyt yhtä iso kuin laskettuna aikana synnyttävän yhden lapsen äidin.

D I A R Y

 • 1. raskaus:  Hän hikottelee. ”Nukun aina aamuisin mieheni selkää vasten. Oliko se eilen aamulla, kun soitin kiireesti neuvolaan, kysyäkseni outoa, jatkuvaa sykettä vatsassani. ’Vauva taitaa saada kramppeja’ – oli mies päätellyt ja minä olin kauhussani. Neuvolantäti hymähti ja päästi meidät pälkähästä: ”Se nikottelee!”
 • 2. raskaus:  Raskauden hyvä puoli. ”Viimeinen isompi keikka on takana, nyt keskityn vain odotusaikaani. Lupauduin mukaan enää pariin musiikkivastuuseen seurakunnassa. On aika olla maalla ja tehdä pikkuhiljaa töitä omaan rauhalliseen tahtiin. Levätä välillä ja pyytää kiltisti palveluksia mieheltä. Se on raskaudessa yksi hyvä puoli.”
 • 3. raskaus:  Yökyöpeli .”Vauva on potkinut nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Jotkut potkuista näkyvät selvästi vatsan pinnassa, niin että muutkin huomaavat ne. Vauva on vilkkaimmillaan juuri yöllä 2-3 aikaan, siitä taitaa tulla samanlainen ”yökyöpeli’ kuin äitinsäkin.”
 • 4. raskaus:  Volttia ympäri.  ”Muistaakseni ensimmäisen kerran, kun vertaan kaikkia raskausaikojani, tunsin oikein kipua, kun vauva möngersi vatsassa. Pikkuinen heitti sellaista volttia ja käänsi itseään rajusti vatsan pinnassa niin, että todella sattui. Minun piti oikaista itseäni ja hengittää hitaasti. Sama toistui vielä seuraavana päivänä. Kysyin asiasta neuvolassa ja siellä sanottiin, että vatsanpeitteet ja lihakset joutuvat vauvan liikehdinnän vuoksi koville ja siksi se tuottaa voimakastakin kipua. Jos voimakasta kipua ilmenee alapäässä, ts. supistuksina, pitää ottaa heti yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Hyvä tietää tuokin seikka.”
 • 5. raskaus:  Volttia ympäri.  ”Olen yhä antibioottikuurilla, viimeistä päivää viedään, mutta olo on yhä kurja. Neuvolassa otin asian puheeksi ja sieltä sain taas hyvän neuvon: Usein (varsinkin raskauden aikana) antibioottikuuri laukaisee toisen tartunnan, hiivasienitulehduksen. Oireet täsmäsivät: kuumotus, kutina, kirvely alapäässä. Samantien suuntasin apteekkiin ja aloin heti ’Canesten kuurin’. Vaikutus positiiviseen suuntaan alkoi vasta 3:ntena päivänä, mutta se auttoi! Siis sekä kapseli, että voide samaan aikaan käytettynä (huom. raskaana ollessa: ilman asetinta). Tämä vinkkinä kaikille, joilla olo ei helpotu, vaikka antibioottikuuri on päällä.”
 • 6. raskaus:  Rukouksen voima. ”Karpalokapselit ja hyvä hygienia ovat  pitäneet virtsatietulehdukset loitolla. Olen kyllä rukoillutkin asian puolesta, on niin huono juttu syödä kuuria toisensa jälkeen. Rukouksen voiman olen kokenut niin usein elämässäni, että tiedän sen toimivan. Kerrankin ies sai yht’äkkisen voimakkaan kohtauksen. Oliko ruokamyrkytys vai mikä, emme vieläkään tiedä, mutta hän oli vitivalkoinen, märkä hiestä ja kyyristyi vessan lattialle. Hän sai vielä sanottua heikolla äänellä: ’Voisitko rukoilla puolestani’. Olin kauhuissani hänen tilastaan, laitoin vauvan syrjään ja menin hänen luokseen. ’Herra auta Harria, tiedän, että Sinä voit parantaa hänet.’ Nousin ylös hänen luotaan, minkä jälkeen hän välittömästi suoristi itsensä ja kertoi, miten hirveä kipu oli poissa. 10 minuutin jälkeen mies oli entisensä ja saimme jälleen kiittää Jumalaa!”

S A N A N   P A I K K A

 • Tärkeä yksityiskohta Tuhatvuotisessa valtakunnassa: ”Ei keskensynnyttäjää eikä hedelmätöntä ole sinun maassasi oleva. Ja sinun päiviesi luvun minä teen täydeksi.”  2Moos.23:26  

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 8 viikkoa eli 56 päivää.

33. viikko – Sairaalakassi valmiiksi

 • Kolmas kolmannes – Yhdeksäs raskauskuukausi
 • Lapsi alkaa kääntyä kohdussa ylös alaisin ja liukua pikkulantioon, jossa se painautuu tiiviisti kiinni olevaa kohdunkaulaa vasten. Uudelleensynnyttäjillä tämä voi tapahtua vasta viimeisellä viikolla taivasta synnytyksessä.

V I I K O N   V I N K K I

 • Pakkaa sairaalakassi jo valmiiksi (sivun lopussa lista tavaroista, mitä kannattaa ottaa mukaan). Pidä laukku autossa, millä kuljet päivittäin, sillä lähdönhetkestä ei tiedä.

L A P S I

 • Kun lapsi osaa hengittää nukkuessaan, tiedetään, että aivojen hengitystä säätelevä keskus on kehittynyt. Mutta vauvan keuhkot ovat vielä liian heikot toimiakseen omin avuin.
 • Nyt lapsi nukkuu paljon. Ollessaan hereillä hän kuuntelee, tuntee ja oppii aivan kuin vastasyntyneetkin tekevät.
 • Vartalo ei enää kasva entisellä vauhdilla, mutta aivot kyllä. Kun uusia aivopoimuja muodostuu, pääkallon koko ja päänympärys kasvavat. Hermoyhteyksien lukumäärä aivoissa lisääntyy.
 • Hiukset paksuuntuvat. Varpaiden ja sormien kynnet valmiit. Untuvakarvoitus peittää yhä pienempää osaa kehosta ja sekä kulmakarvat että silmäripset pidentyvät.
 • Nyt lapsella on niin vähän tilaa kohdussa, että sen on koukistettava jalkansa sikiöasentoon.
 • Lapselle muodostuu koko ajan enemmän rasvaa ihon alle ja se alkaa saada vastasyntyneen pullean ulkonäön.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 38cm pitkä ja painaa noin 1800g

Ä I T I

 • Nyt alat tuntea itsesi melko väsyneeksi normaalin työpäivän jälkeen. Hidasta siksi vauhtia ja kuuntele elimistöäsi. Muista pitää useita pikku taukoja päivän aikana.
 • Kun olet raskaana, ovat kaikki tunteesi tavallista voimakkaampia. Huomaat, että yhä useammin joudut hillitsemään itseäsi.

D I A R Y

 • 1. raskaus:  Valokuvan paikka. ”Vatsani on nyt todella näyttävä! ’No, nyt tuosta vois ottaa jo valokuvan!’ – huudahti tuleva vaari. Valmista alkaa ollakin jo. Itkuhälytin ja mobilekin on hommattu valmiiksi. Pari hyllyllistä vauvanvaatteita; ihania vaaleanpunaisia ja valkoisia pääasiassa. Vatsa taas painaa välillä niin, että on pakko istua ’huokailemaan’ (sen todella tuntee, että keuhkot on pienellä paikalla).”
 • 2. raskaus:  Uimisesta. ”Kysyin neuvolassa uimisesta. Siellä varoitettiin lähinnä uimahallivedestä ja varsinkin kylpylöistä, joidenka lämpimissä vesissä viihtyy erityisen paljon bakteereita. Järvivesi on tulehdusriskinä lähinnä silloin, kun lapsivesi on jo mennyt. Iloisin mielin olin jo menossa uimaan, mutta vesi olikin niin kylmää, ettei sinne uskaltanutkaan vielä mennä… Olo on muuten ollut mainio, paitsi silloin kun on huhkinut koko päivän maalla. Vauva potkii jo kovasti ja saan silitellä sen selkää.”
 • 3. raskaus:  Säteilevää kipua selässä. ”Nyt olen saanut kokea ensimmäiset selkäkivut. Etenkin laskeutuessani kyykkyyn tunnen säteilevää kipua selässä, eikä siinä asennossa voi olla kauaa.
 • 4. raskaus:  Huh, hellettä. ”Nyt ollaan eletty kesän kuumimmissa helteissä (+28-31c). Useat ihmiset kysyvät nähdessään ’uhkeat muotoni’, että miten jaksan, kun on näin kuuma? Vettä kuluu useita litroja päivässä ja hedelmät maistuvat. Nestehukka ja uupuminen tuo mustia laikkuja näkökenttään (luulin jo sokeutuvani täysin kun pystytimme enkelinäyttelyä ja piti katsoa olivatko taulut suorassa ja näin vain mustia laikkuja). Riittävä juominen ja lepo kyllä riittää selviytymään hellepäivistä, mutta kun pihatyötkin on tehtävä lopputarkastusta varten…”
 • 5. raskaus: Koko perhe sairastaa, minä en vielä…  ”Koko perhe on vatsaflunssan kourissa. Sitä oli koulussa liikenteessä ja se riitti. Olen ainut, joka on vielä pysynyt terveenä ja nyt vähän jännittää, kuinka tässä käy… Kysyin jo valmiiksi neuvolasta tätä asiaa mm. sitä, mistä vauva saa ravintonsa, jos vatsaflunssa venyisi useaksi päiväksi. Sieltä vastattiin, että kyllä vauva ottaa aina omansa, äidin vararavinnosta. Muistan vaan kerran vastaavassa tilanteessa, kuinka vauva potki raivokkaasti, kun riuduin taudin kourissa kolmatta päivää. Jumala säästäköön minut ja vauvan tältä taudilta!”
 • 6. raskaus:  Meno hidastuu. ”Nyt alkaa meno hidastumaan. Olen ollut niin virkeä ja kova menemään, mutta eipä enää. Jostain syystä alaselässä ja takapuolessa alkaa tuntua melkoisesti, jos liikaa noukkii leluja tai kumartelee. Selällään ei enää nuku kuin 10min kerralla, kun vauva painaa jo keuhkoja. paras asento onkin vasemmalla kyljellä, niinkuin neuvotaankin. Isommat lapset auttavat onneksi aina välillä, että koti pysyy siistinä. Nyt tulee oltua enemmän sisällä, kun lämpötilaa alkaa olla -5 ja illalla lähellä nollaakin. Kun päivittelin miehelle huonoa jaksamistasi, hän sanoi ihanasti: ’Sinulle suodaan nyt se.’ Niinhän se on…”

V I I K O N  V I I S A U S

 • Näin odotusaikana olen törmännyt usein ’vanhankansan uskomuksiin’. Omat raskauteni ovat tehneet ne ainakin vääriksi: Vatsaani on piirtynyt tumma viiru, se tarkoittaa poikaa, mutta saankin tytön. Vatsani on sojottanut jo kahdessa raskaudessa eteenpäin, eikä levinnyt sivuille, se olisi tarkoittanut poikaa, mutta olenkin saanut tytön, molemmilla kerroilla. Että näin…

S A N A N   P A I K K A

 • Jumala näkee kaiken. Herra katsoo alas taivaasta, näkee kaikki ihmislapset; asumuksestaan, valtaistuimeltaan Hän katselee kaikkia maan asukkaita, Hän, joka on luonut kaikkien heidän sydämensä, joka tarkkaa kaikkia heidän tekojansa. Psalmit 33:13-15

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 7 viikkoa eli 42 päivää.

34. viikko – Alaselän hieronnan aika

 • Lapsi ei liiku enää yhtä paljon kuin ennen, koska tilaa on niukemmin.

V I I K O N   V I N K K I

 • Jos selkäkipuja ilmaantuu, muista: Alaselän hieronta, vatsan ja selän tukeminen tyynyillä ollessa makuulla, selän tukeminen tyynyllä istuessa. Muista myös juoda ja syödä paljon maitotuotteita, koska juuri nyt vauvasi käyttää kalsium varastojasi oman luustonsa rakentumiseen.

L A P S I

 • Lapsi on nyt täysin kehittynyt. Hänen mittasuhteensa ovat samat kuin täysiaikaisella vauvalla. Hän on vahvistunut ja liikkeet tuntuvat hyvin pontevilta.
 • Nyt lapsi kokee unen REM-vaiheen (Rapid Eye Movement), jonka yleisesti katsotaan olevan edellytys unien näkemiselle.
 • Lapsen pupillit alkavat reagoida valoon.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 39cm pitkä ja painaa noin 2100g.

Ä I T I

 • Sinua saattaa hieman aristaa kylkiluiden alta erityisesti hengittäessäsi. Kohtu kasvaa jatkuvasti. Raskausaikana kohdun paino yli kymmenkertaistuu ja tilavuus kasvaa yli 50-kertaiseksi.
 • Monien yöuni muuttuu tässä vaiheessa levottomaksi. Mikään asento ei pitemmän päälle tunnu hyvältä. Lapsi liikkuu ja painaa virtsarakkoa. Pian vatsasta tulee niin iso, että on vaikea löytää hyvää nukkumisasentoa. Ihanteellisin nukkumisasento on vasemmalla kyljellä (paras asento verenkierrolle ja munuaisten toiminnalle, myös rakkoon kohdistuva paine on tässä asennossa vähäisin). On aika totutella uudenlaiseen unirytmiin. Pitkät ja katkeamattomat yöunet ovat vaihtuneet lyhyisiin torkahtelujaksoihin.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Komea? ”Kato nyt peilistä kuinka komeelta sää näytät!” – sanoi neuvolantäti ja minä ihmettelin taas uutta ’minääni’. 34 viikkoa mittarissa ja 17kg tullut lisää. Vauvaa epäiltiin 3500g:n painoiseksi (synnyttyään se olikin 4560g!). Kovasti se potki taas, kun sitä häirittiin (eli kuunneltiin sydänääniä). Taitaa syntyä aika tomera pakkaus. Kunto on pysynyt muuten hyvänä, mutta kylkiin ja takapuoleen sattuu vähän väliä ja ensimmäisen kolmanneksen väsymys alkaa palailla takaisin.”
 • 2. raskaus: Jeesus tietää. ”Vaikka helteet ovat jatkuneet, olen nauttinut valtavasti raskaudestani. Usein ihmiset kysyvät: ”Eikö ole kamalan raskasta, kun on näin kuuma? Päinvastoin, saan käyttää väljiä hellemekkoja ja ’läpsyttimiä’. Pitää vaan muistaa juoda paljon. Tuleva isosisko (Olivia 2v 9kk) jaksaa joka päivä odottaa vauvan syntymää. Joka toinen päivä hän toivoo siskoa ja joka toinen päivä veljeä.”
 • 3. raskaus: Möyrimistä, pyörimistä. ”Viimeviikon vauva nukkui hyvin paljon, taas tällä viikolla hän on ollut eloisampi. Potkut eivät ole enää potkuja vaan möyrimistä, pyörimistä ja kääntyilyä, niin että sen voi nähdä ja tuntea. On ihmeellistä, että olen tässä vaiheessa. Alussa aika kului niin hitaasti, mutta nyt päivät kiitävät kohti päämääräänsä, laskettua aikaa. On ollut hieno vastaanottaa postia odottavilta äideiltä näiden sivujen kautta ja vaihtaa kuulumisia. Muutenkin tuntee yhteenkuuluvuutta niihin kaikkiin, jotka ovat tässä ’siunatussa’ tilassa.”
 • 4. raskaus: Onnitteluita.  ”Tänään oli neuvola, siellä oli ihana sijainen, joka kertoi oman vauvansa syntyneen jo viikolla 35. Siihen tarvittiin sitten valohoitoa vielä 10päivää, mutta muuten kaikki oli kunnossa. Eli vauva on valmis syntymään jo nyt, joten voisi miettiä jo sairaalakassin pakkaamista. Kaikki arvot olivat hyvät, vain valkuaista oli pissassa vähän enemmän kuin yleensä, mutta koska muita oireita (päänsärkyä jne.) ei ollut, sitä ei huomioida. Lääkäri olisi viikon päästä ja hän kertoo sitten, käynnistetäänkö synnytys aikaisemmin vai ei… Seurakunnassa ainakin viisi miestä tuli onnittelemaan ja yksi kysyi arasti saako vatsan pintaan koskea. ’Siitä vaan’ – sanoin reippaasti ja ihmetys oli suuri. ’Kyllä se pian syntyy’ – sanoi yksi. Toinen taas, että ’vielä ei ole laskeutunut’. Kovasti herätin ihmetystä ja kauniita hymyjä, vaikka itse onkin jo tottunut näihin ’uhkeisiin muotoihin’.
 • 5. raskaus: Harjoitussupistuksia.  ”Antibioottikuurista johtuva hiivatulehdus ei lähtenytkään ekalla kuurilla, helpotti vain. Nyt on ’koettu’ toinen kuuri ja olo alkaa olla jo ok. Selällä ei kauaa nukuta, kun lapsi painaa keuhkoja, kyljen kääntäminen taas sattuu alaselkään. Se pitää tehdä hitaasti. Tässä nämä negatiiviset ja sitten positiiviset 🙂 Olen katsellut kuvia viikolla 34 syntyneistä vauvoista ja yllättynyt, kuinka ne ovat jo ihan valmiita. Tänään tuli kolmeen kertaan 15 sekuntia kestäviä supistuksia kaksi peräkanaa ja aloin jo toivomaan, jospa tällä kertaa ei mentäisi 10-12 päivää lasketun ajan yli, niinkuin aikaisemmin. Kaikki on kyllä pakattu ja ihana kehto odottaa pikku prinsessaa sänkymme vieressä. Myös hänen vaatelaatikkonsa ovat valmiit, samoin kaukalo ja makuuvaunut. Että tervetuloa vaan!’
 • 6. raskaus: Hankintoja vauvaa varten. ”Voi, miten ihana onkaan laittaa kaikki vauvalle valmiiksi! Rottinkikehto ruusuineen ja pitseineen on valmiina sänkymme vieressä. Kaksi isoa ja kaksi pientä laatikkoa ovat nyt täynnä vauvan 52-62cm koon vaatetta, kaikki tarkasti omilla kohdillaan viikattuina ja pestynä. Ja sitten paras osa: vaunut 🙂 Myin edelliset Teutonia Funin pinkit yhdistelmät ja hankin tilalle Hartanin valkonahkaiset yhdistelmät enkelinsiipi-kuvioilla. Niin nätit! Sitten automatkustusta ja kauppareissuja varten löysin myös Tori.fi:sta Emmaljungan Firts Class white leatherette kaukalon, adapterin, autofixin ja lopulta myös Nitro/Ozone rungon (tietty valkoisen…), mihin liittää kaukalo. Kaikki on nyt valkoista pikku tytölleni, joka syntyy keskelle valkeaa Suomen talvea ja saa sitten nimenkin, mikä liittyy näihin juttuihin :)”

S A N A N   P A I K K A

 • Jeesuksen sanat pienistä lapsista. ”Joka ottaa tykönsä yhden tämänkaltaisen lapsen minun nimeeni, se ottaa tykönsä minut. Mutta joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen. Matteuksen evankeliumi 18:5-6

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 6 viikkoa eli 36 päivää.

35. viikko – Synnytysvalmennuksen aika

 • Kolmas kolmannes – Yhdeksäs raskauskuukausi
 • Lapsi pissaa n.6dl päivässä lapsiveteen, kuona-aineet suodattuvat istukan kautta äidin verenkiertoon ja poistuvat äidin munuaisten kautta.
 • Kolmas lääkärintarkastus. Tästä lähtien neuvolaan viikoittain.

V I I K O N   V I N K K I

 • Voit estää suonikohjujen syntymistä käyttämällä tukisukkahousuja ja nostamalla jalat ylös vartiksi joka päivä (etenkin illalla). Muista käyttää sukkia öisin suonenvedon estämiseksi.

L A P S I

 • Sydän lyö noin 120 – 160 kertaa minuutissa.
 • Silmät avautuvat, kun lapsi on hereillä ja sulkeutuvat kun hän nukkuu. Vauvan silmien väri on tavallisesti sininen, riippumatta siitä, mikä tulee olemaan niiden lopullinen väri, koska silmien pigmentointi ei ole vielä valmis. Silmien värin kehittyminen vaatii, että silmä altistuu valolle. Vasta lapsen lähestyessä toista ikävuottaan, on silmien väri kehittynyt lopulliseksi.
 • Sormien kynnet ovat nyt niin pitkät, että lapsi voi raapia itseään.  Koko: Lapsi on nyt noin 41cm pitkä ja painaa noin 2300g.

Ä I T I

 • Vatsa on ehkä tiellä ja on vaikea löytää hyvää asentoa. Selinmakuulla ollessasi sikiö painaa suuria verisuonia ja sinua alkaa pyörryttää. Jäljelle jäävät siis vain kylkiasennot.
 • Keuhkoilla ei ole tilaa hengittää kunnolla, etkä jaksa syödä paljoa. On hyvä nauttia pieniä, ravitsevia ruokia usein (muista kuitenkin pitää hampaittesi kunnosta huolta ruokailua seuraavien happohyökkäysten takia).
 • Rinnoista saattaa tulla hiukan nestettä. Hormonit saavat rinnat paisumaan ja täyttymään maidolla. Tätä ensimmäistä, väriltään kellertävää maitoa kutsutaan kolostrumiksi.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Synnytysvalmennuksessa. ”Tuo nimi kuulostaa jo vakavalta; ’synnytysvalmennus’, mutta lähtö voikin koittaa vaikka kuinkapian. Jännittyneenä menin valmennukseen, joka olikin ihan helppo juttu. Meille esiteltiin paikat ihan synnyttäneiden osastosta alkaen. Oli suloista katsella, kuinka isät kiikuttivat varovaisesti pieniä ’nyttyjä’ vaipanvaihtoon pitkin käytäviä. Sitten meille kerrottiin eri puudutusmenetelmistä, synnytyksen kulusta ja kaikesta siihen liittyvästä. Synnytysvideo oli kesy, vaikka se kuulosti hurjalta, mutta se olikin ’leikattu versio’, onneksi! Synnytysvalmennuksia oli kolme kertaa, ne antoivat hyvän pohjan tulevalle koetukselle.”
 • 2. raskaus: Vankilassa. ”Lupauduin vielä yhdelle vankilakeikalle, vaikka ajattelinkin ensin pitää raskauden loppuajan taukoa. Vangit kyselevät ja ihmettelevät vatsaani ja alkoivat sitten kertomaan omista lapsistaan siviilissä. Raskauteni onkin ollut avain avoimiin keskusteluihin vankien kanssa.”
 • 3. raskaus: Yöt pelkkää pyörimistä. ”Yöt ovat miltei kokonaan yhtä pyörimistä: oikea kylki, vasen kylki, oikea ja taas vasen. Selinmakuulla tuntuu, että on kuin kala kuivalla maalla ja vatsallaan nukkuminen on jo kauan ollut poissuljettu mahdollisuus (jostain kumman syystä :). Syömällä paljon appelsiineja olen saanut rauta-arvot nousemaan. Kuulemma sitrushedelmät ja tumma leipä ovat oivallinen apu raudan imeytymiseen, neuvoi neuvolantäti. Viimeistä ultraa odotan kovasti, jospa saisin tietää, että kummanväriset Carena Douple Swing kaksostenrattaat tilaisin, pinkit vai beiget…”
 • 4. raskaus: Valmisteluita.  ”Pikkuinen potkii jo hurjaa vauhtia. Kun tuleva isoveikka hyppäsi yllättäen syliini, vauva potki hyvin voimakkaasti takaisin. Pikku ressukka varmaan heräsi uniltaan yhtäkkisellä tönäisyllä ja vastasi samalla mitalla takaisin. Siinä oli sitten ojentamisen paikka isoveikalle, että äidin vatsaa pitää varoa. Laitoin kaikki ihanat vaaleanpunaiset, valkoiset ja vaaleankeltaiset vaatteet vauvalle valmiiksi hänen omaan kaappiinsa. Ihan pieniä tossujakin oli vaikka kuinka. Kyllä niitä oli kiva katsella ja tutkia, tulevat isosiskot ihastelivat niitä kilvan. Esikoistytölle tuli silloin aikanaan ’vähän hankittua vaatteita…’ Kauan odotettu ultra oli iloinen kokemus, sillä useita mittoja otettuaan lääkäri totesi vauvan n.3kiloiseksi ja totesi vielä, ettei se voi millään kasvaa niihin mittoihin, mitä edellinen oli (5,230kg). Vauvan syntymäpainoksi arvioitiin maksimissaan 3,900kg. Käynnistyspuheet siis peruutettiin ja lääkäri antoi siunauksensa raskauden luonnolliselle etenemiselle. Vasta viikolla 41 tulisi kutsu mahdolliseen seurantaan. Mahtava juttu!
 • 5. raskaus: Baby Shower. ”Ihanat siskot ja vanhempani olivat järjestäneet minulle Baby Showerit. Oli kauniita paketteja, kortteja, kauniisti katettu pöytä kaikkine herkkuineen ja vielä siskon kauneushoitolassa hoidot jaloille ja kasvoille. Kyllä oli ihanaa! Äiti vei minut vielänshoppailemaan ennen junani lähtöä. Olin ikikiitollinen ja jotenkin valmiimpi tulevaan koetukseen (synnytykseen). Viimeinen ultra oli tänään. Pyysin lääkäriä vielä tarkastamaan, ettei tulehduksista ole merkkejä. Ei ollut, näyte oli puhdas. Huh. Pikkuvauvakin oli jälleen pirteällä päällä. Lääkäri naurahti, kun hän vähän kokeili vatsan pinnalta, niin jo tuli napakka potku tai kaksi. Syntymäpainoksi arvioitiin 3,500kg.”
 • 6. raskaus: Enkeleitä, onko heitä?  ”Nyt tämä alkaa tuntua jo kantamiselta! ’Kuin kala kuivalla maalla’, se kuvaa usein olotilaani tällä hetkellä, varsinkin, kun on tehnyt jotain ruumiillista tai lepää selällään. Taideyhdistys ei ottanut minua edes valvomaan enää näyttelyä, jos satunkin silloin olemaan synnytyslaitoksella… Avajaisiin kuitenkin osallistuin. Siellä oli kaksi jättimäistä enkelityötäni, mihin piti liittäää kertomus työstä. Toinen enkelityö ’Vapauteen’ kertoikin jännästä tilanteesta, missä kuulin matalan miehen äänen sanovan: ’Varo’. Kun käännyin ympäri, näin yksivuotiaan Oliviani astuvan juuri jyrkkiä rappuja alas. Sekunnissa kerkesin pelastamaan lapseni varmalta putoamiselta! Kun katsoin ympärilleni, en nähnyt ketään. Se oli enkeli!’

S A N A N   P A I K K A

 • Jumala siunaa lasta. ”Vaimo synnytti pojan ja antoi hänelle nimen Simson; ja poika kasvoi, ja Herra siunasi häntä.”  Tuom.13:24 

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 5 viikkoa eli 35 päivää.

36. viikko – Kaikki valmiina vauvaa varten

 • Kolmas kolmannes – Yhdeksäs raskauskuukausi
 • Lapsi on ehkä jo asettunut pää alaspäin syntymäasentoon, mutta uudelleensynnyttäjällä tämä saattaa tapahtua vasta synnytyksen käynnistyessä.

V I I K O N   V I N K K I

 • Nojaa eteenpäin aina käydessäsi pissalla, että koko rakko tyhjentyisi ja säästyisit mahdollisilta tulehduksilta. Muista myös karpalokapselit, jotka ehkäisevät virtsatietulehduksia.

L A P S I

 • Jos laittaisin sormesi lapsen kämmenelle, pieni käsi puristuisi nyrkkiin.
 • Varpaankynnet ylettävät varpaanpäihin.
 • Napanuora on n. puoli metriä pitkä. Sen sisäinen paine ja koostumus estävät sitä menemästä solmuun. Lapsi käyttää napanuoraa leluna ja puristelee sitä.
 • Viimeisinä raskausviikkoina vauva lihoo eniten, jopa yli 200 g viikossa.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 42,5cm pitkä ja painaa noin 2500g.

Ä I T I

 • Supistuksia ilmenee. Supistus on kohtulihaksen kokoonvetäytymistä. Supistusten tarkoitus on painaa lasta alaspäin ja avata kohdunsuuta. Ensimmäiset supistukset ovat heikkoja, mutta niiden voimakkuus kasvaa synnytyksen edetessä. Supistusten voimakkuus lisääntyy asteittain siksi, että kehon oma kivunlievitys, endorfiini-hormonit, ehtivät erittyä avuksesi. Supistusta seuraa aina kivuton tauko.
 • Seuraavina viikkoina lapsi laskeutuu synnytyskanavaan ja silloin äidin on helpompi esim. hengittää, kun keuhkoilla on enemmän tilaa.
 • Pieni lapsi on jo vahvasti läsnä hyvin kehittyneine aisteineen. Erityisesti kuulon kautta lapsi aistii uutta tulevaa maailmaansa.
 • Nämä viimeiset viikot ovat äidille tärkeitä. Lataa akkujasi, älä kulutta voimavarojasi. Kerro kumppanillesi, että kaikki sinuun kohdistuva hemmottelu koituu myös lapsen eduksi.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Kaikki on valmistettu. ”Laitoimme viimein makuuhuoneenkin kuntoon vauvaa varten. Ihana rottinkinen vauvansänky asetettiin sängyn viereen minun puolelleni odottamaan käyttöä. Kaksi omaa hyllyäni oli ’raivattu’ tyhjäksi vauvanvaatteille, joita on kertynyt jo mukavasti. Turvakaukalo odottaa tuolilla ja sairaalakassi sen nojalla. Vaunut oli pehmustettu fleece-peitoilla, sittemmin lampaantaljalla. Kaikki on valmistettu”
 • 2. raskaus: ’Eikö se jo synny’. ”Selailin nimiä sekä pojalle, että tytölle. Vauvan vaatekaapista löytyy vaatteita tarpeen tullen molemmille. Ystävät, tutut ja sukulaiset kaavailevat kovasti poikaa. Meille itsellemme on ihan sama kumpaa sukupuolta lapsi on, haluamme sen, minkä Jumala haluaa meille antaa. ’Eikö se jo nyt pian synny’ – lauseen kuulen hyvin usein. Minä itse toisaalta toivon, ettei se hetki vielä koittaisi, nyt kun tiedän millainen tuska minua odottaa. Pyrinkin ajattelemaan enemmän lopputulosta; ihanaa pientä vauvaa.”
 • 3. raskaus: Kumpi on tulossa? ”Astelin ihanana aurinkoisena päivänä kovasti odottamaani kolmanteen ja viimeiseen ultraan. Olin niin innoissani, että nousin jo penkistä, kun näin lääkärin kutsuvan, vaikka ei ollutkaan oma vuoroni. No, kun viimein oli vuoroni ja makasin tutkimuspöydällä, lääkäri mittaili ja mittaili. Hän ei saanut millään tarkkaa mittaa pikkuisesta, joka oli ja pysyi niin omalaatuisessa asennossa. Minua alkoi lopulta niin huippaamaankin, että oli pakko kääntyä kyljelle, ettei vallan pökertyisi. Viimein hän luovutti ja arvioi lapsen painoksi 3kg tällä hetkellä. ’No kumpaako laatua se on?’ – kysyin. ’Haluatko varmasti tietää?, – lääkäri kyseli. ’No, etten  nyt tilaisi turhaan niitä pinkkejä kaksostenrattaita’ – puolustelin. Ja sitten kuulin sanan, joka pisti pääni pyörälle: ’POIKA’!!! Voiko meidän naisvaltaiseen sukuumme todella syntyä poika? Olin sekä onnellinen, että ihmeissäni. Ja eikun Hesburgeriin pikku neitien kanssa juhlimaan!”
 • 4. raskaus: Loppulaskenta alkaa. ”Tuntuu, että kaikkialla missä vain liikkuu tai kun on puhelimessa, sama aihe pyörii ympärillä: ’Milloin on laskettu aika?’, ’Tiedätkö kumpi tulee?’, ’Pelkäätkö synnytystä?’ jne. Olin seurakunnan kesäleirillä ja siellä masuni oli kestopuheenaihe. Yksikin pieni poika kysyi saunalla suoraan: ’Miksi sinulla on noin iso maha?’. Vastasin naurahtaen: ’Siellä on kuules pikkuinen tyttövauva, maha on sen koti’. Samaisella leirillä uskalsin kastaa talviturkin ensikertaa (nyt on heinäkuun viimeinen päivä!). Oli se vaan mahtavaa uida. Oli niin kevyt olo, kun vesi kannatteli. Pitkästä aikaa kevyt olo, muuten kyllä jo tuntee kantavansa, mutta eihän tässä enää montaa viikkoa olekaan…”
 • 5. raskaus: Lähtö voi koittaa milloin vain… ’Pientä turvotusta olen huomannut, etenkin käsissä. Se tuntuu hassulta, kun iho tuntuu kiristyvän, mutta tuntuu ihmeen sileältä. Kesäkuumalla turvotusta on yleensä enemmän, mutta näin keväällä vain vähän. Rauta-arvot ovat taas laskeneet, kun siirryin takaisin edulliseen Retaferiin. Neuvola kyllä suositteli jatkamaan tuota Maltoferia, mutta se kun on yli 30e paketti 🙁 Vatsa korkein kohta on laskenut ja viimeksi sanottiinkin, että nyt voi tulla lähtö milloin vain. Vauvan sydänäänetkin olivat jo hidastuneet. Se kuulemma on kanssa yksi merkki…’
 • 6. raskaus: Tilanteita lääkärissä. ’Oli ilo käydä lääkärissä. Siellä mitattiin vikkelä vauvani, joka antoi haastetta mitata häntä. Lääkäriä nauratti vauvan vikkelyys – eli kovin rauhallinen veitikka tämäkään lapsi ei taida olla… Ei siis ole tullut ainakaan isäänsä… Lapsiveden määrä oli hyvä, istukka takaseinässä, niinkuin kuuluukin ja vauvan mitat vastasivat keskikäyrän painoarviota. ’Ehkä pienin vauvasi’ – lääkäri mainitsi. ’Kannattaa kuitenkin välttää sokerihuippuja’ – hän lisäsi. Nii-in. Kaikki ruoka maistuu ja houkuttaa, mutta vain pieninä annoksina. Jopa kuumaa omenahyvettä nougat-jäätelön ja porkkanakakun kera, annoin lautaseltani koiralleni, kun ei saanut enempää vatsaan mahtumaan – ja se on harvinaista ;)”

S A N A N   P A I K K A

 • Synnytyskivut nimesivät lapsen. ”Mutta Jabes oli suuremmassa arvossa pidetty kuin hänen veljensä; ja hänen äitinsä oli antanut hänelle nimen Jabes sanoen: ”Olen synnyttänyt hänet kipuja kärsien”.  Paavalin 1. kirje korinttolaisille 4:9

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 4 viikkoa eli 28 päivää.

37. viikko – Vauvan paino lisääntyy joka päivä 30g

 • Kolmas kolmannes – Kymmenes raskauskuukausi
 • Neuvolassa tai lääkärintarkastuksessa tunnustellaan, onko vauva asettunut pää alaspäin. Jos vauva on perätilassa, hänet yleensä yritetään saada kääntymään.

V I I K O N   V I N K K I

 • Jos henkeä salpaa, asetu nelin kontin vetämään happea.

L A P S I

 • Lapsi pissaa nyt noin 30 ml tunnissa, ja hänen painonsa lisääntyy n. 30 grammalla joka päivä.
 • Istukka, joka kauan oli lasta painavampi, painaa nyt enää seitsemäsosan lapsen painosta.
 • Ruoansulatusjärjestelmä ja suolisto ovat vielä suhteellisen epäkypsiä, eivätkä ole täysin kypsiä ennen kuin lapsi on kolmesta neljään vuotta vanha.
 • Rasvakerroksen osuus on n. 15% sikiön painosta. Iho näyttää vaaleanpunaiselta huolimatta rasvakerroksesta, koska verisuonet ovat niin lähellä ihon pintaa.
 • Ihopoimuja kehittyy mm. polviin, ranteisiin ja niskaan.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 44cm pitkä ja painaa noin 2700g

Ä I T I

 • Virtsaamistarve lisääntyy entisestään, koska lapsi painaa yhä enemmän rakkoa.
 • Suonikohjut lisääntyvät, mutta yleensä ne häviävät synnytyksen jälkeen.
 • Selitys ruoansulatusvaivoihin, kipuihin kylkikaaren alla tai hengästymiseen: Nyt kohtu on korkeimmillaan, ylhäällä rintalastan alapuolella. Lapsen ja kohdun paino painavat rintakehää ylöspäin, ja alimmat kylkiluut työntyvät ulospäin. Kun lapsen pää painuu lantioosi, pystyt hengittämään taas helpommin, tämä tosin lisää painetta virtsarakkoon ja voit joutua käymään pissalla usein 

D I A R Y

 • 1. raskaus: Nyt se on käsillä. ”Vaikea uskoa, että ollaan jo tässä. Alkuraskaus tuntui menevän niin hitaasti. Ehkei montaakaan päivää kun pieni osa minua ja miestäni tillittelee jo rinnallani, jos Herra suo, elämä ja kuolema ovat Hänen käsissään. H-hetkeä ollaan odotettu jo 9kk ja nyt se on käsillä!”
 • 2. raskaus: Bakteereita järvivedest. ”Onnistuin saamaan pöpön järvivedestä. Järvivedessä oli ollut sinilevää, emmekä olleet tienneet sitä, ennenkuin naapuri huuteli viereiseltä laiturilta kertoen asiasta. Sinilevä oli esiintynyt vain ohuina ihmastoina, siksi emme olleet havainneet sitä. En ollut itse uinut vedessä, mutta olin käyttänyt vettä peseytymiseen saunassa. Pöpön kanssa kamppailinkin sitten pari viikkoa, kun lääkäri ei osannut määrätä mitään lääkettä siihen.”
 • 3. raskaus: Synnytys mielessä. ’Jännitätkö jo paljon synnytystä?’ – on yksi yleinen kysymys, mitä kuulee ihmisten kysyvän. Oikeastaan mietin sitä todella nyt ensimmäistä kertaa. Kahdesta edellisestä synnytyksestä opin sen verran, että jokainen kerta voi olla täysin erilainen. Nyt tämä kolmas kertakin voi olla ihan edellisistä poikkeava. Ja ainakin tiedän nyt sen, että pyydän puudutuksen ponnistusvaiheeseen. Viimeksi meni niin hyvin, kun kätilö vain sanoi nähtyään käyrästä, milloin supistus tulee ’ponnista nyt’ – ja minä ponnistin työtä käskettyä. Vauva syntyi täysin kivuttomasti! Samaa ei voi sanoa esikoisesta, jolloin puudutusta ei ollut… Mitä muuta. No öiset vessakäynnit ovat astuneet mukaan kuvioihin ja odotus on kova. Milloinkahan aika koittaa?”
 • 4. raskaus: Ruoka maittaa. ’Pihanlaitto on täydessä käynnissä näin ennen lopputarkastusta. Kyllä on huhkittu, kyykistelty ja kannettu kiviä, vaan harjoitussupistuksia ei ole vieläkään tuntunut. Nyt on pitänyt kuitenkin käydä useammin toilettikäynneillä, ei kuitenkaan vielä keskellä yötä. Ruokahalu on suurentunut ja pitääkin vähän valvoa varsinkin herkkujen suhteen, ettei vauva vain kasvaisi liikaa. Enää ei tuota yli 5kiloista mielellään synnyttäisi! Olen haastatellut useita äitejä ja huomasin, että kävely onkin erityisen hyvä synnytyksen vauhdittaja. Eli pitkille lenkeille vaan, niin kyllä alkaa supistamaan!”
 • 5. raskaus: Nooa. Olin kovasti odottanut ’Noah’ elokuvan ensi-iltaa. Nooan kertomus on minulle yksi rakkaimmista, ehkä siksi tein siitä kappaleenkin jo vuosia sitten. Nyt sain sitten ihan yksin mennä elokuviin katsomaan tuota ensi-iltaa. Karkkilakkoa olen yrittänyt pitää, mutta koska tilanne oli erityinen, hain S-marketista pussin irttareita. Lipunmyyjä oli mukava, kun hän huomasi ’siunatun tilani’, hän antoi vip-paikan löhötuoleineen tavallisen lipun hinnalla. Olin kiitollinen. Itse elokuva oli upeasti tehty ja näyttelijät sekä kuvakulmat olivat loistavia. Tietysti itseäni vähän häiritsi ’taiteelliset vapaudet’, jotka eivät pitäneet paikkaansa Nooan todellisen elämäntarinan kohdalla. Mutta sen elokuvasta sain, että jo seuraavana päivänä Hitsound yhtiö päätti julkaista uuden iskevän ’Remade’ version Nooa-kappaleesta musavideona ja CD-singlenä – ja niin kun minun piti olla keskittyä vain odottamaan vauvaa :)’ Se uusi Nooa-video on tässä
 • 6. raskaus: Harjoitussupistuksia. On se uskomatonta, että sitä odottavan aika menee hitaasti, vaikka päivät muuten kuluvat ’niin nopiaan’. 3viikkoa enää laskettuun ja raskaus todella tuntuu ’raskaalta’. Yöllä saa juosta veskissä, unta ei tule helposti, saa kääntää ja vääntää puolelta toiselle ja kunto tuntuu muutenkin olevan ihan pohjalukemissa. MUTTA… Pian saan syliini jotain ihanaa, uskomatonta, uutta, puhdasta ja suloista! Nelisen kertaa olen saanut kokea harjoitussupistuksia, ne muistuttavat ihanan kivuttomasti siitä, että pian hetki voi koittaa…”

S A N A N   P A I K K A

 • Lohdullisia sanoja Jumalalta (varsinkin synnytystä ajatellen). Ja avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua.” Psa.50:15  

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 3 viikkoa eli 21 päivää.

38. viikko – Lapsen liikkeet voimistuvat

 • Kolmas kolmannes – Kymmenes raskauskuukausi
 • Lapsen liikkeet tuntuvat koko ajan erilaisilta, sillä liikkumatila vähenee. Tunnet liikkeet nyt ehkä pikemminkin ”tönäisyinä” ja epämääräisenä vellomisena.
 • Useimmin lapsi syntyy viikoilla 38-42, joka on normaali raskauden kesto.
 • Painoa kertyy lisää n.15 kiloa raskausaikana: vauva n.3-4,5kg, istukka n.0,5kg, lapsivesi n.1-2kg, verimääräsi lisääntyy n.2kg, kohdun ja rintojen kasvu n.2-3kg.

V I I K O N   V I N K K I

 • Kun olen tehnyt yleistä gallupia kymmeniltä eri äideiltä, suurimmalla osalla odotusaikana kerääntyi lisäkiloja 13-25kg (neuvolan suositus on n.15kg). Äidit olivat myös havainneet, että imetyksen yhteydessä suurin osa raskauden aikana kertyneistä kiloista lähti pois 3-5kk:n päästä synnytyksestä. Äidit jotka imettivät 1-2 vuotta pääsivät odotuskiloistaan kokonaan. Toisin sanoen pitkä imetys on hyödyksi myös tässä tapauksessa.

L A P S I

 • Hienoinen untuvakarvoitus on pian poissa. Iho on sileä ja pehmeä, sillä ihonalainen rasvakerros on nyt täysin kehittynyt.
 • Lapsen hiukset ovat nyt 1-3.5cm:n pituiset.
 • Lapsi jatkaa pulskistumistaan ja on valmis syntymään. Lasta ei enää pidetä ennenaikaisena, jos se syntyy tämän viikon alun jälkeen. Viimeiset viikot lapsi kasvaa hitaammin (pojat hieman nopeammin kuin tytöt).
 • Kinakerros on häviämässä, mutta osa siitä jää lapsen iholle auttaen synnytyksessä (öljymäinen voidekerros helpottaa lapsen kulkua synnytyskanavan läpi).
 • Koko: Lapsi on nyt noin 46cm pitkä ja painaa noin 2950g.

Ä I T I

 • Kun lapsen pää tai takapuoli on ”kiinnittynyt” lantioaukeamaan, sinun on helpompi hengittää, mutta lapsi alkaa painaa lantionpohjaa.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Supistuksia. ”Supisteluja on alkanut ilmetä muutamia kertoja päivässä. Tuntuu aivan kuin joku puristaisi sisäkaluja yhteen ja päästäisi sitten ne irti. Neuvolassa olen käynyt nyt joka viikko. Itselläni paino on noussut ruhtinaalliset 18kg, vauvalle kaavaillaan 4kg syntymäpainoksi. Nyt vauva oli kääntynyt oikeallle kyljelleen ja neuvolantäti sanoi, että kyllä sinä viikon taidat vielä odottaa.”
 • 2. raskaus: Pian aika koittaa? ”Kaikki tuntuvat ihmettelevän pirteyttäni ja hyvinvointiani. Olenkin oinnistani hyvin kiitollinen Jumalalle. Tiedän useita, jotka joutuvat kärsimään koko raskausajan. Kova siivousvimma on säilynyt tähän viikkoon saakka. Jo puoli kuusi saatan pestä ikkunoita – ja se ei ole kylläkään tyypillistä minulle. Neuvolassa saan juosta viikoittain. Todella mukava neuvolantäti ottaa aina yhtä aurinkoisena vastaan ja neuvoo perusteellisesti joka asiassa, mikä askarruttaa. Vauva on jo kääntynyt oikein päin (eli ylösalaisin), saan siis tuntea jämäkät potkut rinnan alla ja kylkiluissa. Pian aika koittaa.”
 • 3. raskaus: Arvo Ylpön viisas säädös äideille. ”Tavarat on pakattu tarkasti mukaan. Sairaalakassin lisäksi olen pakannut kassit muille lapsilleni mummolassa oloa varten, koirille hoitopaikkoja ajatellen ja itselleni vaatetta mummolassa viipymiseen (sairaalan jälkeen). Monta kassia sitä kertyi. Olen miettinyt, että sairaalassaolon jälkeen viipyisin taas mummolassa pari päivää ’passattavana’, niinkuin ennenkin. Ennenhän äitejä pidettiin sairaalassa kaksi viikkoa, sitten tuli tavaksi viikko ja nyt sairaalasta lähdetään jo kolmen päivän kuluttua, jos kaikki on hyvin. Neuvolatoiminnan perustaja, Arvo Ylppö, sääti äideille kaksi viikkoa sairaalassa oloon ’että he saisivat levätä, kun isät eivät kuitenkaan selviä kotiaskareista ilman vaimon apua’.
 • 4. raskaus: Milloin aika koittaa? ”Odottavan aika on pitkä – niin se on. Joka päivä miettii, milloin aika koittaa, milloin uusi elämä syntyy. Joka viikkoisilla neuvolakäynneillä mitataan vatsaa, mutta niinkuin usein käy, painoarvio arvioidaan liian pieneksi. Äidin kropan malli voi myös ’piilottaa’ vauvan todelliset mitat, kuulemma. Rautatablettejakin kannattaa kuitenkin syödä, koska synnytyksessä yleensä menettää paljon verta. Synnytys pyöriikin niin mielessä, että unohtelen päivittäisiä muistamisia jo vähän liiankin usein. Vaikka synnytyksen on kokenut jo kolme kertaa, on se aina niin erilainen, ettei osaa arvata, miten nyt edetään…”
 • 5. raskaus: Neuvolakuulumisia. ”Nyt neuvola on viikon välein. Veriaivot olivat 111, paremmat kuin viimeksi. Neuvottiin jatkamaan raudan syömistä päivittäin, myös synnytyksen jälkeen, koska yleensä synnytyksessä menettää paljon verta. Vauvan syntymäpainoksi arvioitiin 3,300-3,400kg. Täti neuvoi lähtemään pikaisesti sairaalaan, kun poltot alkavat, koska synnytykset ovat kestäneet aikaisemminkin niin vähän aikaa ja nyt kun olisi luvassa pienempi yksilö, hän voisi syntyä nopeastikin. Saa nähdä miten käy. Paino ei ollut noussut viimekerrasta, syynä varmaan ulkona touhuilu pitkän talven jälkeen. Jännittävää aikaa eletään…’
 • 6. raskaus: Viimeiset keikat. ”Kaikki on valmiina. Lapsille annettu ohjeet äidin poissaolon varalta, kassit pakattu mummolassa oloa varten, hoitotädeille ilmoitettu ja tietysti, sairaalakassi valmiina. Neuvolassa kaikki arvot olivat hyvät, eriarvokin on pysynyt 117:sta, koloja 13 tullut raskausaikana, sokerit kohdallaan. Vauva ei ollut vielä kiinnittynyt ja sydänäänetkin olivat rauhallisemmat, kun pikkuinen nukkui häntä mitatessa. Tämä on nyt tällainen Baby Bornin kokoinen. Viimeiset keikat tehtiin eilen. Majatalo-illassa, kun pidin puheenvuoron, niin kirkkoherra vitsaili: ’Kun kuuluu ’plops’, niin mikki tulee päälle – tai sitten sinä alat synnyttämään’ – tuo jälkimmäinen ei vielä tapahtunut…”

S A N A N   P A I K K A

 • Herra valvoo eläintenkin synnytyskipuja, saati sitten vaimojen, jotka pyytävät häntä avukseen. (Jumala kysyy Jobilta): ”Tiedätkö sinä vuorikauristen poikimisajat, valvotko peurojen synnytyskipuja?”  Job 39:1 (39:4)

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 2 viikkoa eli 14 päivää.

39. viikko – Supistukset saattavat alkaa

 • Kolmas kolmannes – Kymmenes raskauskuukausi
 • Nyt kaikki valkoihoiset lapset ovat sinisilmäisiä. Silmien väri saattaa vaihtua muuksi muutaman minuutin kuluttua yntymästä, jona se pysyy lopun ikää.

L A P S I

 • Nyt useimmat lapset ovat jo asettautuneet pää alaspäin ja leuka rintaa vasten niin sanottuun ”raivotarjontaan”, mikä on tavallisin syntymäasento.
 • Käden otteet tulevat lujemmiksi ja lapsi reagoi selvemmin valoon ja ääniin.
 • Lapsen vartalo on pyöreä ja pullea.
 • Suolistossa on nyt kunnon määrä mekoniumia, lapsenpihkaa.
 • Yleensä pää on alaspäin ja usein painunut lantiota vasten. Nyt kohdussa on niin ahdasta, että kädet ja jalat pysyvät tiukasti kiinni vartalossa.
 • Luusto muuttuu kovemmaksi, mutta kaikki kehon luut eivät ole kovia vielä synnytyksessäkään. Pääkallossa on pieniä aukkoja, jotta pää pystyy mukautumaan synnytyskanavaan (pää voi näyttää oudolta heti synnytyksen jälkeen, mutta se palaa oikeaan muotoonsa nopeasti).
 • Koko: Lapsi on nyt noin 48cm pitkä ja painaa noin 3200g

Ä I T I

 • Supistukset saattavat nyt alkaa minä päivänä tahansa. Oleile vain kotosalla viimeiset päivät ja vielä avautumisvaiheen lussa, mutta yritä liikuskella, käydä suihkussa, levätä ja keskittyä supistusten välisiin taukoihin.
 • Äitiysneuvolassa tai lääkärintarkastuksessa tunnustellaan, onko vauva asettunut pää alaspäin. Jos vauva on yhä perätilassa, hänet yleensä yritetään nyt saada kääntymään.
 • ainava kohtu painaa suurta verisuonta selässäsi ja hidastaa veren virtaamista takaisin sydämeesi. Tämä ei ole vaarallista, mutta joskus sangen epämiellyttävää. Monille paras makuuasento on vasemmalla kyljellä, koska se vaikuttaa vähiten kehon verenkiertoon.

D I A R Y

 • 1. raskaus:  Ovatko miehet aina noin rauhallisia? ”Tuntuu kuin kaikki ympärillä toitottaisi vain yhtä asiaa ’vauva, vauva..’ – mies taas sanoo, ettei pidä hössöttää, ennen kuin se on todella syntynyt. Ovatkohan miehet aina noin rauhallisia? Neuvolassa sanottiin, että vauva on nyt laskeutunut pikkulantioon. Jännityksen pitäisi kohota, mutta olenkin päinvastoin rauhoittunut. Jeesus on luvannut olla kanssamme joka päivä maailman loppuun asti. Luotan siihen.”
 • 2. raskaus:  Koittaako aika? ”Luulin jo lähtöni koittaneen, kun viikon alussa yöllä alkoi supistuksia ilmaantua jo n.5min välein. Lapsi painoi sisäelimiä niin, että vessassa sai juosta, kunnes vatsa oli täysin tyhjä. Tunsin myös, miten lapsi teki ryömimisliikettä kohti kohdun suuta; hän olisi halunnut syntyä, mutta Jumalan aika ei ollut vielä. Mieheni oli hereillä kanssani koko supistusten ajan ja kysyi vähän väliä, että pitäisikö jo lähteä? Ei me kuitenkaan lähdetty ja tilanne meni ohi. Kovasti odotan aikaani. Elämä tuntuu niin ihmeelliseltä…”
 • 3. raskaus:  Jännitystä ilmassa. ”Saan vähän väliä tekstiviestejä, missä kysytään, onko vielä vauvauutisia? Ei, ei vielä, mutta ilmoitan kyllä sitten, kun alkaa tapahtumaan – vastailen. Tämä on kyllä jännittävää aikaa. Oleilen kotosalla ja odotan jännityksellä ja erikoisella innolla sen alkavan. Neuvolantädin sanat soivat mielessäni ’Saa nähdä tavataanko enää ensikerralla’. Jännityksestä huolimatta sisälläni asuu rauha. Herra on luvannut olla kanssamme, kun huudamme avuksi Hänen nimeänsä. Hän, Luojamme, jos joku, tietää tulevan koetuksen ja sen tuskan ja ilon, mikä syntymään liittyy.”
 • 4. raskaus: Kaikki on lopulta Jumalan käsissä. ”Vauva on laskeutunut jo raivotarjontaan, joten hän voi siis syntyä, kun oikea aika koittaa. Viisas kuningas Salomo kirjoitti kerran, miten on aika syntyä, aika kuolla. Kaikki on lopulta Jumalan käsissä ja haluan turvata tässäkin synnytyksessä Jumalan suunnitelmaan, vaikka usein ihminen pyrkiikin ’sörkkimään’ asioita. Vauvan sänky kannettiin oman sänkymme viereen. Katselin vauvan sänkyä ja mietin, että jos Jumala suo, pian saan nähdä siinä pieniä varpaita ja pieniä käsiä ja sielukkaat silmät, jotka tuijottavat äitiin.”
 • 5. raskaus:  Aika on syntyä… ”Kaikki arvot olivat kohdallaan neuvolakäynnillä. Vauvan syntymäpainoksi arvioitiin nyt 3,700kg (oikea tulos olikin 3,790kg). Harjoitussupistuksia tulee väliin ihan parikin tuntia. Ne ovat aikaisemmin olleet täysin kivuttomia, mutta viimeyönä luulin jo aikani koittaneen, kun supistukset olivat jo melko kipeitä ja niitä toistui 1-2 tuntia. Valvoin melkein koko yön (tai ainakin tuntui siltä) ja mietin, milloin herätän puolisoni. Sitten olinkin nukahtanut ja aamulla kaikki supistukset olivat poissa. Olin kyllä edellisenä iltana saunonut n. 3h ja ’muutakin mukavaa siinä ohessa’, ehkä se oli pistänyt vauhtia kropan toimintoihin. Vaan niin se on, kuin Salomo kirjoitti ’Aika on syntyä, aika on kuolla.’
 • 6. raskaus:  Hoosianna! ”Vaikka keikat on takanapäin, tahdon silti ’hakea virtaa viikkoon’ seurakuntatilaisuuksista. Tänään oli mahtava laulaa ’Hoosiannaa’ muiden kristittyjen kanssa niin, että kirkko raikui! Tuli kyyneleet silmiin, kun mietti, miten Jumala katsoo taivaasta ja näkee kansansa laulamassa Hänelle tuota ihanaa laulua… Maa oli valkoinen ja kirkon kellot soi, kun saavuimme autolle ennen seuraavaa seurakuntatilaisuutta illemmalla. Autossa sitten mietin, missä istuisin, turvatyynypaikalla vai sitä ilman olevalla paikalla. Luin Liikenne Turvan sivuilta, että  koska raskauden loppupuolella äidin vatsa tulee niin lähelle rattia, kuljettajana toimimista ei suositella. Istuttaessa turvatyynypaikalla on hyvä siirtää istuin taaimpaan asentoonsa.

V I I K O N   K O M M E N T I T

 • (Sisko:) ’Eikö sua yhtään jännitä?’  (Mummi:) ’Ihanaa. kohta meillä on pieni vauva ja musta tulee mummi.’  (Sisko:) ’Eiks vauva olisi paras syntymäpäivälahja?’ (Tuleva isä:) ’Mää rakastan sua. Ja vauvaa.’

S A N A N   P A I K K A

 • Tulevaisuudessa ei synny enää lapsia, jotka kuolevat pieninä
 • ”Sillä katso, minä luon uudet taivaat ja uuden maan. Entisiä ei enää muisteta, eivätkä ne enää ajatukseen astu; vaan te saatte iloita ja riemuita iankaikkisesti siitä, mitä minä luon. Sillä katso, iloksi luon minä Jerusalemin, riemuksi sen ansan. Minä iloitsen Jerusalemista ja riemuitsen kansastani; eikä siellä enää kuulla itkun ääntä eikä valituksen ääntä. Ei siellä ole enää lasta, joka eläisi vain muutaman päivän, ei vanhusta, joka ei täyttäisi päiviensä määrää; sillä nuorin kuolee satavuotiaana, ja vasta satavuotiaana synnintekijä joutuu kiroukseen. He eivät tee työtä turhaan eivätkä lapsia synnytä äkkikuoleman omiksi, sillä he ovat Herran siunattujen siemen, ja heidän vesansa ovat heidän tykönänsä. Ennenkuin he huutavat, minä vastaan, heidän vielä puhuessaan minä kuulen. Susi ja lammas käyvät yhdessä laitumella, ja leijona syö rehua niinkuin raavas, ja käärmeen ruokana on maan tomu; ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sanoo Herra.”  Jesaja 65:17-20, 23-25

K A L E N T E R I

 • Viikon lopussa laskettuun aikaan jäljellä 1 viikko.

40. viikko – Laskettu aika

 • Kolmas kolmannes – kymmenes raskauskuukausi
 • Noin joka kymmenes raskaus kestää yli 40viikkoa
 • Lapsi kasvaa yhä pituutta ja painoa.

V I I K O N   V I N K K I

 • Älä murehdi, jos lapsi ei ole vielä syntynyt. Ihmiset antavat mitä erilaisempia vinkkejä lapsen tulon nopeuttamiseksi, mutta ole rauhallisella mielellä, lapsi syntyy, kun sen on tarkoitus syntyä.

L A P S I

 • Lapsi on täysin valmis syntymään. Hän vain odottaa oikeaa hetkeä.
 • Lapsen pää ja vatsa ovat nyt suurin piirtein yhtä leveät.
 • Untuvakarvoitus on lähes kokonaan kadonnut vaikka synnytyksessä sen jäännöksiä voi löytyä ihopoimuista. Nekin lähtevät pian pois.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 49cm pitkä ja painaa noin 3400g.

Ä I T I

 • Synnytyksen kestoa on miltei mahdoton arvioida etukäteen. Ensisynnyttäjällä siihen menee hyvinkin vuorokausi. Uudelleensynnyttäjä synnyttää nopeammin.
 • Kehosi puolustusjärjestelmän vasta-aineita, jotka taistelevat sairautta vastaan, siirtyvät nyt lapseesi istukan kautta, jolloin lapsi on suojattu osalta sairauksista ensimmäisten elinkuukausiensa aikana. Jotkut vasta-aineet siirtyvät myös lapsiveteen, jota lapsi juo. Vasta-aineet tehoavat parhaiten ensimmäisen puolen vuoden aikana. Imetyksen aikana lapsi saa uusia vasta-aineita ja vanhat vahvistuvat, sillä ne kulkeutuvat myös äidinmaitoon.
 • Kerää voimia suurta päivää varten. Supistukset alkavat usein yöllä Jos nukut yösi huonosti, kannattaa yrittää torkahtaa päivällä.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Ei kuulu, eikä näy. ”Vieläkään ei vauvaa kuulu. Sain kolme laskettua aikaa, ne ovat kaikki kuluneet umpeen. Kova on myös ihmisten odotus. Aina, kun äitini vastaa puhelimeen ystäviensä soittaessa, hän osaa jo aloittaa: ’Ei vauva ole vielä syntynyt. Tuossa vieressä Mia vielä paahtaa.’ Maalla aidan rakennustyöt tosiaan jatkuvat. Väliin tuli supistuksia, nojasin puuhun ja rauhoituin hetkeksi –  sitten jatkettiin taas. Erikoisen tuntuvat ’säteilevät’ selkäkivut alkoivat.”
 • 2. raskaus:  Alle neljä kiloiseksi vauvan pitäisi jäädä. ”Odottavan aika on pitkä… Sairaalakassi on ollut valmiina jo viikkoja. Koti lähtökunnossa jo useita päiviä. Vaan aikani ei ole vielä koittanut, yksin Jumala sen tietää milloin. Minulla oli päivää ennen laskettua aikaa vielä lääkäri, joka arvioi vauvan painoksi nyt 3,400kg. Hän kertoi sisätutkimuksen tehtyään, että kyllä tässä vielä ainakin 3 päivää menee, muttei kyllä viikkoa. Ja alle 4kiloiseksi vauvan pitäisi jäädä. Saa nähdä: esikoiseni syntyi viikolla 41+4 ja oli kerinnyt kasvamaan yliaikaisena niinkin ruhtinaallisiin mittoihin kuin 4,560kg ja 52cm. Nyt toivon hartaasti pienempää tapausta, jospa synnytys olisi silloin edes hieman helpompi.”
 • 3. raskaus: Kaikella on määräaikansa… ”Vatsa on alkanut painamaan todella. Vauva liikkuu selvästi harvemmin, mutta kun hän liikkuu, se tuntee! Yöllä saa käydä jo 2 kertaa vessakäynnillä. Öisin uni pakenee silmistä; nousenkin silloin ylös ja hiivin hiljaa olohuoneeseen ottaen mukaani jugurtin jääkaapista. Kääriydyn torkkupeittoon sohvalle ja jatkan lukemista siitä, mihin viimeyönä jäin: Mooseksen toinen kirja. Luen siitä kuinka Jumala antoi kansansa olla hedelmällinen ja lisääntyä. Sitä tämä on. Herra antaa, Herra ottaa ja kaikella on määräaikansa: aika syntyä ja aika kuolla… aika syntyä – milloinkahan se koittaa?”
 • 4. raskaus: Ei yksikään hius.. ”Elämä on ihmeellistä! Elän aikaa kuin kahdessa eri paikassa. Ajatuksissa synnytyssairaala ja silti ollaan yhä kotona. On jännittynyt, mutta silti turvallinen olo. On niin ihana turvata Jumalaan tässäkin asiassa. Yksikään hius ei katkea Hänen sallimattaan, niin voi miten voimallisesti Hän onkaan omiensa kanssa tuossa tulevassa suuressa tapahtumassa! Varsinkin iltaisin vauva potkii niin, että sisäelimissä tuntuu oikein muljahtelulta. Väliin hän tunkee itseään rajusti alaspäin ja voin jo kuvitellakin, että nyt hän haluaisi jo syntyä. Mutta aika ei ole vielä oikea…”
 • 5. raskaus: Tunnelma tiivistyy. ”Laskettuna päivänä olin vähän hermostunut. Tätä päivää oli odotettu yli puoli vuotta ja nyt kun se koitti, mitään ei tapahtunutkaan. Puhelimet soi, kaikki lähitutut ja lasten opettajatkin koulussa kyseli ’vieläkö ollaan yhtenä kappaleena’ – ja täällä minä vain odotan… Nyt kun on aikaa taas kulunut lasketusta päivästä, olo on vähän helpottuneempi, meniväthän kaikki 4 edellistä 10-14 päivää yli. Välillä tuntuu, kuin vauva ’möyrisi’ alaspäin. Arvot ovat olleet hyviä ja vauvan syntymäpainoarvio on nyt 3.500-3.700kg. Vanhimman lapseni kummitäti laittoi minulle ihanan kannustavan linkin orpopojan laulamaan lauluun, joka antaa potkua odottaa oikeaa aikaa. Kaikki on lopulta Jumalan kädessä …’
 • 6. raskaus: Lasten kaltaisten… ”Tänään se on, laskettu päivä. Se päivä, mitä olen kerrannut kalenterissani ja kertonut sen kymmenille ja taas kymmenille ihmisille. Vaan vielä ei ole aika koittanut. Useita harjoitussupistuksia ja muutama kipeäkin supistus on koettu, mutta sitten ne ovat lakanneet. Alaselkä on väliin niin arka, että menen portaat yläkertaan yksi kerrallaan ja taas toisena päivänä helpottaa. Mutta koko ajan mietin, milloin lähtö koittaa. Luen rakasta Raamattuani aina iltaisin, järjestyksessä eteenpäin. Sopivasti, juuri nyt vuorossa on kohdat, mitkä kertovat, kuinka valtavan tärkeitä lapset Jeesukselle ovat: ’Joka ottaa tykönsä tämänkaltaisen lapsen, ottaa tykönsä Minut’ – Hän sanoo. Ja myös tämä:  ’Katsokaa, ettette halveksu yhtäkään näistä pienistä; sillä minä sanon teille, että heidän enkelinsä taivaissa näkevät aina Minun Isäni kasvot, joka on taivaissa.’ (Mat.18:10). Voi, kuinka meidän tulisikaan oppia lapsista! Katsella heitä ja heidän vilpittömyyttään, luottamustaan vanhempiinsa ja aitoa uskoa Jumalaan.”

S A N A N   P A I K K A

 • Joka ottaa tykönsä tämänkaltaisen lapsen… ”Sillä hetkellä opetuslapset tulivat Jeesuksen tykö ja sanoivat: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?” Niin hän kutsui tykönsä lapsen, asetti sen heidän keskellensä ja sanoi: ”Totisesti minä sanon teille: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, ette pääse taivasten valtakuntaan. Sentähden, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, se on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka ottaa tykönsä yhden tämänkaltaisen lapsen minun nimeeni, se ottaa tykönsä minut”.  Mat. 18:1-5

41. Vain 10% lapsista syntyy laskettuna aikana

 • Kolmas kolmannes – Yhdestoista raskauskuukausi
 • Synnytys käynnistetään suuhun tai emättimeen annettavalla lääkkeellä, jollei se ala itsestään 42 vk:oon mennessä.

V I I K O N   V I N K K I

 • Älä hätäile, normaaliraskaus kestää 2vk+/- 40 viikkoa. Kaikella on tarkoituksensa, myös lapsen syntymällä tarkalleen suunnitellulla hetkellä.

L A P S I

 • Lapsi odottaa sopivaa hetkeä ja se saattaa koittaa vasta viikolla 42.
 • Lapsen suuri maksa tekee vatsasta leppoisan pyöreän. Iho on vaalea ja ryppyinen. Kallossa on kohtia, joissa luut eivät ole vielä kokonaan kasvaneet yhteen. Näitä kutsutaan aukileiksi. Kallo voi painua hieman kokoon synnytyksen aikana ilman, että se vahingoittaa aivoja. Aukileet kasvavat umpeen ensimmäisen vuoden aikana.
 • Kyynelkanavat eivät ole vielä täysin kehittyneet, joten lapsen itkiessä ei ensimmäisten viikkojen aikana muodostu kyyneleitä.
 • Rintakehä on selvempi ja keuhkot jatkavat urfaktantin tuottamista, parantaen siten uloshengitystä ilman keuhkopussien kokoonpainumisen vaaraa.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 51cm pitkä ja painaa noin 3600g

Ä I T I

 • Ensisynnyttäjällä raskaus menee tavallisesti hieman enemmän yli kuin uudelleensynnyttäjällä. Vain 10 % lapsista syntyy laskettuna päivänä. Vasta 42. viikon jälkeinen aika lasketaan yliaikaiseksi.

D I A R Y

 • 1. raskaus: Eskimotyttö syntyi. ”Aidanteko jatkuu maalla, keskitytään päivät siihen ja illat supistuksiin. Vatsa on mennyt sekaisin parina iltana, olen kuullut muiltakin samaa, että sitä esiintyy juuri ennen synnytystä ja niin kävi minullekin. Päivää ennen kutsua käynnistykseen koitti lähdön hetki! Tiistaiyönä, 41+4 viikolla klo 2:44 10 tuntia kestänyt synnytys päättyi ja meille syntyi ihana tumma, tuuheatukkainen ’eskimotyttö’ komein mitoin 4,560kg ja 52cm. Synnytys oli tosi rankka, mutta lopputulos IHANA!
 • 2. raskaus:  Prinsessa syntyi. ”Alkoi jo tuntua, ettei mitään tapahdu. Neuvolasta laitettiin lähete synnytyssairaalaan synnytyksen käynnistämisen suunnitteluun. Kunnes… jälleen päivää ennen suunnittelua ’pieni’ suloinen prinsessa syntyi! 41+5 viikolla sain pidellä toista tytärtäni ensikertaa. Synnytys kesti 6,50 tuntia. Rukoukset kantoivat vankoilla siivillään meitä koko ihmeellisen tapahtuman ajan ja nyt voin olla vain onnellinen ja kiitollinen Jumalalle tästä uudesta elämän alusta.”
 • 3. raskaus:  Kaikki odottavat.  ”Huh! Tämä tuntuu todella jo kantamiselta! Nivusten kohdat ovat arat ja kipeytyvät heti, kun liikkuu enemmän. Odotan, mies odottaa, isovanhemmat ja siskot odottaa ja tuntuu että kaikki ympärillä elävät ihmiset odottavat. Puhelin soi usein, ’vieläkö sää oot siellä?’. Neuvolan tekemä lähete yliaikaisseurantaan sai vastauksen vasta pääsiäispyhien jälkeen: minulle oli varattu aika seurantaan tasan viikolla 42, saa nähdä miten käy.”
 • 5. raskaus: Pikku vauva ilmoittelee tulostaan – nyt ihan tosissaan. ”Aviopuolisoni piti mennä yksin Tampereelle äitienpäivälahjaa ostamaan, mutta sanoin, ettei hän varmaan uskalla jättää minua näin lähellä H-hetkeä. Niin sitten lähdettiin kaikki. Olin siinä Kauppakadulla juttelemassa tuttavamme kanssa ’maailman menosta’, kun tunsin, kuinka lapsivettä alkoi tulemaan. Kohteliaasti toivottelin siunausta ja soitin puolisolle, että jokos jatkettaisiin jo matkaa seuraavaan kohteeseen. Määrä oli mennä synnyttämään Hämeenlinnaan Tampereen sijasta ja sinne onkin matkaa vielä yli 100km…Uskaltauduin kuitenkin vielä mummolaan saunaan, mutta mannapuuro jäi saunan jälkeen maistamatta, kun lapsivettä tuli vielä 4 kertaa uudestaan ja ensimmäinen kipeähkö supistus ilmaantui kivuttomien harjoitussupistusten jälkeen. Jännissä tunnelmissa ajoimme kotiin viemään lapsia…”
 • 6. raskaus: Nyt se tapahtui!!! ”Odottavan aika on pitkä! Kokoajan lähtövalmiina-olo alkoi tuntumaan jo haastavalta, kunnes sitten viimein… 41+1 viikoilla rukoukseeni vastattiin! Olin näet rukoillut, että synnytys käynnistyisi luonnollisesti ja heti aamupäivällä minulle oli aika mahdolliseen käynnistämiseen. Toinen asia oli, että vauva syntyisi ’helppona päivämääränä’ (isällä kun tuntuu olevan vähän vaikeuksia muistaa kaikkien lasten syntymäajat). Molemmat asiat toteutuivat juuri nappiin! Yöllä alkoivat toistuvat supistukset, eipä siinä enää nukuttu. Vaeltelin ympäri taloa, kirjoitin supistukset supistuskalenteriin ja valmistauduin lähtemään. Sitten mentiin synnyttämään ihanaa tyttöä, joka syntyi maanantaina 12.12 mitoin 3,830kg, 52,5cm.”

S A N A N   P A I K K A

 • Murhe muuttuu iloksi. Kun vaimo synnyttää, on hänellä murhe, koska hänen hetkensä on tullut; mutta kun hän on synnyttänyt lapsen, ei hän enää muista ahdistustaan sen ilon tähden, että ihminen on syntynyt maailmaan.  Johanneksen evankeliumi 16:21

42. viikko – Synnytyssuunnitteluun tai käynnistämiseen

L A P S I

 • Kolmas kolmannes – kahdestoista kuukausi
 • Lapsi odottaa sopivaa hetkeä ja se saattaa koittaa vasta viikolla 42.
 • Lapsi, joka viihtyy kohdussa pitempään kuin laskettuun syntymäaikaan, ei kärsi siitä. Myöhemmin syntyneet painavat usein enemmän ja ovat enemmän hereillä ja tarkkaavaisempia.
 • Kun lapsi saavuttaa tietyn kypsyysasteen se näyttää lähettävän biokemiallisia ja hormonaalisia signaaleja, jotka saavat aikaan istukan toiminnan vähenemisen. Tuloksena on joukko hormonaalisia tapahtumia, jotka käynnistävät synnytyksen.
 • Koko: Lapsi on nyt noin 53cm pitkä ja painaa noin 3800g

Ä I T I

 • Saat viimeistään nyt kutsun yliaikaisseurantaan, jossa tutkitaan sinun ja lapsen vointi sekä istukka.
 • Äiti ei kykene saamaan synnytystä käyntiin yksin. Supistukset voidaan saada aikaan keinotekoisesti.
 • Voimakkaat supistukset tulevat ja kertovat sinulle, että nyt lapsi on valmis.

D I A R Y

 • 3. raskaus: Komea poika, komein mitoin ja juuri ajallaan! ”Kun tasan 42viikkoa tuli täyteen istuin jo synnytyssairaalan lääkärijonossa. Minut tutkittiin, vointia kyseltiin, vauvan sydänääniä kuunneltiin ainakin 20min ja lääkäri teki gynekologisen tutkimuksen. Lääkäri mietti kauan määrääkö minut käynnistykseen huomenna vain viikonlopun jälkeen. Hän päätyi huomiseen, koska arvioi vauvan painoksi jo 4000gr. Perääni hän toisteli jo sanomaansa: toivottavasti synnytys nyt kuitenkin käynnistyisi itsekseen. No, lähdin kotiin ja illalla supistukset alkoivat. Kirjasin niitä ylös uuteen supistuskalenteriini. Mutta myöhään illalla ne loppuivat. Lähdettiin kuitenkin mummolaan yöksi, lähemmäksi sairaalaa. Ja sitten koitti minun aikani. Rukouksiin vastattiin, ei tarvittu käynnistää! Tarkalleen 20min ennen sovittua käynnistämistä meille syntyi ihana tuuheatukkainen poika todella komein mitoin: 5230gr, 57cm. Synnytys kesti lopulta vain 4,50h, mutta se oli huikean jännittävä synnytys, koska vauva ei meinannut mahtua syntymään hartioidensa kohdalta, mutta kiitos Jumalalle, olemme elossa ja terveitä, sekä minä että vauva!”
 • 4. raskaus: Pieni tyttö on syntynyt!!!  ”Kun tasan 42viikkoa tuli täyteen oman kalenterini mukaan (viimeisten kuukautisten alkamispäivästä laskettuna) alkoi tapahtumaan. Koitti se päivä mitä en koskaan unohda: ihana tummatukkainen ruususuu syntyi maailmaan todella nopeasti alkavien supistusten seurauksena mitoin 3,950kg, 51cm.

S A N A N   P A I K K A

 • Kaikella on aikansa. ”Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Aika on syntyä ja aika kuolla. Aika on istuttaa ja aikarepiä istutus. Aika on surmata ja aika parantaa. Aika on purkaa ja aika rakentaa. Aika on itkeä ja aika nauraa. Aika on valittaa ja aika hypellä. Aika on heitellä kiviä ja aika kerätä kivet. Aika on syleillä ja aika olla syleilemättä. Aika on etsiä ja aika kadottaa. Aika on säilyttää ja aika viskata pois. Aika on reväistä rikki ja aika ommella yhteen. Aika on olla vaiti ja aika puhua. Aika on rakastaa ja aika vihata. Aika on sodalla ja aika rauhalla.” Sananlaskut 3:1-8