Sisustustyylit

Sisustuksen suosituimmat tyylisuunnat

Esittelyssä: Italialainen tyyli, Maalaisromantiikka, Nostalgo Paradisos, Rappioromanttinen tyyli, Rokokoo, Romance, Shabby Chic, Old French Style ja Vintage. Katso ideat ja vihjeet, miten luoda kotiisi valitsemasi tyyli!

Nostalgo Paradisos

Valkoisin erisävyihin perustuva sisustustyyli herättää henkiin antiikin Kreikan. Pylväät ja konsolit tuodaan tähän päivään. Nostalgiset ruukut kiedotaan murateilla ja kärhöillä. Kristallikyntteliköt ja kattokruunut viedään terasseille saakka tunnelmaa luomaan. Nostalgo Parádisos-tyyliin kuuluu myös puutarhan sisustaminen kreikkalaistyylisillä patsailla, lintuhäkeillä ja lyhdyillä.

VINKIT: Toista sävyjä valkoinen ja harmaa, yhdistä niihin vain vähän vaaleanpunaista ja vaalean lilaa. Maalaa mattapintaisella valkoisella maalilla kaikki rauta ja puuesineesi. Tekstaa tai tee sablonalla niihin vanhanaikaisia tekstejä. Kiedo silkkikukkiin helmipunoksia ja kristallinauhoja. Liimaa valkoisia massasta tai puusta muotoiltuja koristeita peileihin, vitriineihin sängynpäätyihin jne.

Maalaisromattinen tyyli

Kaikki mummolan aarteet uudestaan esille. Jos mummola puuttuu, myös kirpputorit auttavat asiassa. Kirppareilta löytyy suomalaista talonpoikaistyyliä sekä maalaisromanttisia kukka- ja ruutukankaita. Aidonnäköisiä silkkikukkia löytyy edullisesti melkein joka sisustuspuolen omaavasta kaupasta. Laura Ashley tarjoaa maalaisromantiikkaa sitä kaipaaville. Vanhat tekstit, varsinkin Times New Roman -fontilla kuuluvat asiaan.

VINKIT: Kunnosta vanhaa, lisää romantiikkaa kukin ja pitsein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shabby Chic

Ihanaa romanttista valkoista ja ripaus babypinkkiä tai muita herkullisia pastelleja kuuluu Rachel Ashwellin kehittämään tyyliin Shabby Chic. Kukkien ystävänä hän sanoo mm, että huone ilman oikeita kukkia, on sieluton huone.

Maalaa tummat huonekalut huolimattomasti valkoisiksi tai heleän pastelli-sävyisiksi. Käytä ruusutapetteja, pitsiverhoja. Ripottele sisustuksen sekaan romanttisia kirpputorilöytöjä ja kukkakuoseja.

Old French Style – Vanha ranskalainen tyyli

Varsinkin tanskalaiset ovat innostuneet uudestaan vanhasta nostalgisesta ranskalaisesta tyylisuunnasta. Juuri tanskalainen lehtitalo julkaisee upeita lehtiä esim. Vakre Hjem & Interiör ja Jeanne d’Arc Living. Vanhat tekstit ja erilliset kirjaimet, ruostuneet rauta esineet ja kalusteet – yleensä kaikki ajan patinoima esineistö voidaan kategorioida tähän tyylisuuntaan.

VINKKI: Hanki sinkkiastioita tai pahvilaatikoita, johon voit tekstata itse tai sabluunan avulla tekstejä vanhalla tyylillä. Laita uudet värkkäät tavarat laatikoihin ja jätä esiin ainoastaan nostalgiset esineet väreissä valkoinen, harmaa ja ruoste.

Italialainen tyyli

Italialaiset ovat taitaneet muotoilun kaikista taitavimmin ranskalaisten ohella koko maailmassa. He ovat näyttäneet esimerkkiä, mitä on herkullinen muotoilu, näyttävät kuninkaalliset kangaskirjonnat ja ornamentit. Kultausta ei säästellä, eikä puuseppien taidokasta työtä. Italialainen muotoilu kalusteissa, saa katsojan palaamaan historiassa taaksepäin ns. ’aurinkokuninkaan’ Ludvig XV aikakauteen.

VINKKI: Maalaa ruskeat, koristeelliset kalusteet kermanvärisiksi. Viimeistele kultamaalilla ja pastelli-sävyillä kalusteiden kauneimmat leikkaukset.

Rappioromanttinen tyyli

Enää ruosteinen rautakoriste, tuoli tai muu ei ole poisheitettävien listalla. Ruostunut tai kulunut asia on saanut uuden nimen, se on rappioromanttinen. Se, mitä toiset heittävät pois, toiset keräävät.

VINKKI: Sipaise pensselillä valkoista maalia sinne tänne koukeroisiin vanhoihin ruukkuihin ja rautaesineisiin. Anna ruosteen näkyä. Lisää ruukkuihin silkkiruusuja vähän huolimattomasti rempalleen. Suosi isoja vanhoja kattokruunuja.

Romance – Romanttinen tyyli

Romantiikan tyylisuunta  on niitä kauan tunnettuja tuulahduksia viime vuosisadalta. Todelliset romantikot rakastavat tätä tyylisuuntaa, joka on nyt herännyt henkiin syvästä ruususen unestaan. Romanttisuus pursuaa ylellisyyttä. Koristeelliset muodot niin kankaissa, kuin esineissäkin kuuluvat kuvaan, muodot koristellaan usein vielä rautaruusuin- tai kiehkuroin, helmin sekä kullan, kuparin tai platinan hohteella.

INFO: Ompele tai sido suorista kankaista puhveja, tapetoi seinät maalausmaisilla maisematapeteilla, asenna seinille romanttisia metallihyllyjä.

Rokokoo

Rokokoo eli Rocaille (pieni koristeluola) sai syntynsä kuningas Ludvid XV:ltä. Tyyliä kuvaa simpukka-kuvio ja sen ohella epäsymmetriset ornamentti-aiheet kuten kukat, köynnökset ja lehtiasetelmat. Pyöreät leikkaukset mm. ovikaaret, sirot kaarevan muotoiset huonekalut (mm. Chippendale ja Silik), koristeelliset kiehkurakuvioiset Ornament-kankaat ovat sitä tyypillistä Rokokoota, minkä mekin tunnemme.

VINKKI: Mattakulta maali tai parhaassa tapauksessa lehtikulta-arkki esiin ja kultaamaan koukeroisia rautaesineitä rokokoon tyyliin.

Vintage

Vintage – sana tarkoittaa vaatteita tai esineitä menneiltä vuosikymmeniltä. Vintage pitää sisällään useita tyylisuuntia, jotka ovat aidosti vanhoja. Uusista tavaroista voi tehdä vintagea tuunaamalla ne vanhan näköisiksi, mutta silti aitoa vintagea ne eivät ole. Vintagelle ominaista on vanhat valokuvat, hengelliset esineet, vanhat ovet ja ikkunanpielet jne. ’Vintagelaiset’ penkovat ja kiertävät kirpputoreja löytääkseen kotiinsa palan menneisyyttä, esineitä, joilla on oma tarinansa.

VINKKI: Etsi vanhat esineet ja valokuvat esille. Tee uusista tavaroista ja huonekaluista vanhan näköisiä esim maalaamalla ne vähän huolimattomasti.