Hääinfo

Mitä kaikkea morsian tarvitsee päivän kuningattarena, entä sulhanen? Mitä muistaa häävalmisteluissa, entä hääkoristelut? Lue myös morsiamen päiväkirja.

MORSIAN

Hääpuku

Häitä ajatellessa tulee ensiksi mieleen hääpuku – ainakin naisella. Puku tulee olla sinun oloisesi ja näköisesi. Kannattaa kiertää, kokeilla ja vertailla hintoja, jotka voivat erota toisistaan huimalla tavalla (150-15000€). Myös ’käytettyjä’ pukuja kannattaa katsastaa, koska hääpukua käytetään vain kerran, se pysyy loistokuntoisena seuraaviinkin häihin. Vuokrausmahdollisuutta ei pidä sulkea pois, vaikka tuntuisikin hullulta maksaa n.300€ pelkästä vuokrasta. Pukuun kuuluu myös muita osia, kuten hiuskoristeet, tiara, huntu, hääkengät jne. Niitä kannattaa katsastaa samalla kun katselee pukuja. Olennaista on muistaa, että hääliikkeet ovat aina kalleimpia. Esim. hääkengät voit löytää ihan tavallisistakin kenkäkaupoista. Ulkomailta voi löytyä jotain ’speciaalia’, jos matkoja on tiedossa ennen juhlaa.

Hääkampaus

Kampaus on olennainen osa kokonaisuutta. Tiukka nuttura on tyylikäs, mutta huomioi persoonasi mukaan myös romanttisempia ja naisellisempia vaihtoehtoja, koska ehkä vain kerran saat olla koko päivän todellinen prinsessa 🙂 Jos tunnet tutun kampaajan tai henkilön, joka osaa kampaamisen taidon, sinun on helpompi kokeilla kampauksia hänen kanssaan jo etukäteen.

Häämeikki

Meikki tulee olla hyvin tehty ja raikas. Pohjustus on tärkeä, koska sen tulee kestää ilon kyyneleitäkin. Kaason tulisi huomioida ulkonäkösi pitkin päivää ja korjailla sitä sitten tarpeen mukaan. Persikan sävyt ja vaaleanpunainen sopivat kauniisti morsiamen huulille. Silmiin olisi hyvä laittaa tekoripset, ne ovat valokuvissa näyttävät ja ripsivärien leviämisen pelko on poissa.

Alus-asu ja romanttinen hajuvesi

Hyvä alusasu on tärkeä. Korsetti tukee hyvin, kun se on oikean kokoinen ja siihen voi helposti yhdistää sukkanauhat ja sukat. Ihanaa hajuvettä ja hyvää deodoranttia ei saa unohtaa. Häätuoksuksi käy loistavasti Escada’n Sentiment, Amarige tai Poisonin Hypnosize. Ehdoitta paras ja kestävin deodorantti taas on omenantuoksuinen DKNY.

Morsiammen päiväkirja

”Olen todellinen romantikko, ehkä siksi en löytänytkään pukua Suomesta. Olin näet viimekesänä kahden ystäväni kaaso (vielä samana päivänä!) ja siten kiersin kaikki mahdolliset morsiusliikkeet heidän kanssaan. Ajattelin silloin mielessäni, että sitten kun minä menen naimisiin, etsin käsiini todellisen prinsessapuvun. Nyt pukupussissa koreilee mitä kaunein hääpuku: tyköistuva yläosa, joka kirjailtu pitsein ja paljetein, lyhyt puhvihiha, missä pitsit, sydämenmuotoinen pääntie ja takana napitus, lantion kohdalla persikanvärisiä ruusuja etu- ja takapuolella. Lantion seudulta puku nousee kuin kelloksi, jossa on paljon kermanväristä satiinia. Etuosan helmassa on 20cm:n pitsireunus ja takaa puku on kuin koru! Tylliä, pitsiä, ruusuja ja paljetteja. Yhtenä päivänä saa olla prinsessa!”

SULHANEN

Puku

Musta smokki ja musta mirri valkeaa smokkipaitaa vasten näyttää kaikista tyylikkäimmältä. Perinteistä poiketen, voi väriä tuoda esim. vaaleanpunainen mirri tai smokin alla kirjailtu liivi. Miesten liivejä suositaan varsinkin Amerikassa. Smokit ja frakit löydät paljon edullisemmin Penkolasta, liikkeitä on monilla paikkakunnilla, sieltä voit löytää Turon smokit 60-120€:lla!

Kengät

Kengät voivat olla normaalit mustat juhlavammat kävelykengät. Kiiltonahkakengät tietysti sopivat parhaiten, onhan kyseessä elämän suurin juhla!

Hiukset ja asusteet

Sulhasella ei ole onneksi ongelmia mm. meikkien kanssa, mutta hiukset täytyy huomioida. Geeliä ja lakkaa kannattaa käyttää, että hiukset pysyisivät kuosissa koko jännittävän päivän. Valkoinen nenäliina laitetaan rintataskuun. Kalvosinnapit luovat sen viime silauksen huolitellun ulkonäön saavuttamiseksi.

HÄÄKORISTELUT

Koristeet

Koristelu on suuri osa yleistä viihtyvyyttä. Häävieraat ovat kuitenkin useita tunteja pöydissään, joten heille on hyvä luoda mahdollisen kaunis hääympäristö. Tammer Outletista, Tokmannilta, Halpahallista tai Villihinnasta löytyy varmasti kaikki mahdollinen koristeluun ja sopivaan hintaan. On ruusupuita, köynnöksiä, hääserviettejä, kukkakimppuja, sydämiä jne.). Sinooperista vuokrasimme ihanan ruusuköynnöksin koristellun kaaren, joka asetettiin hääparin yläpuolelle. Siinä tulikin ihana kuvauspaikka. Pöytiin jaoimme kirjanmerkit, joissa oli pieni Raamatunlause ja kaunis kuva luonnosta. Hääkarkit tietysti ovat myös kiva muisto vieraille, niitä voi väsätä perheen voimin jo hyvissä ajoin ennen juhlaa. Riisipussien tilalle, voi vaihtaa ruusunlehdet (joita saa kukkakauppojen takahuoneista tai silkkiruusujenlehtiä. Ruusunlehdillä koristelimme myös kirkon käytävän. Seuraava hääpari innostui ruusunlehdistämme kirkkokäytävällä ja jätimme ne sitten heidänkin häihinsä.

Päiväkirja

”Koristeita on hankittu runsaasti: kirkkoon viedään 6 isoa ruusupuuta ja rusetit penkkien päihin, riisipussikorit, joita kantaa kauniit morsiusneidot eli pikkusisareni, ovat täynnä ruusunnuppuja ja tylliä. Uusi Mersun lainataan Veho autolta, joten hääautosta tulee komea. Hotelli Rosendahl koristellaan ruusuköynnöksin, ruusupuin ja joutsenin. Morsiusparin pöydän yläpuolelle olemme varanneet valtavan puukaaren, joka on verhottu köynnösruusuilla. Itse pöytä tulee täyteen persikan- ja vaaleanpunaisenväristä tylliä ja ruusuköynnöstä. Eli kaikki mahdollinen koristellaan niin romanttisesti kuin vain mielikuvitus riittää. Hääkakusta vein juuri kuvan hotellin kokille. Tietysti kerroskakku, johon kirjaillaan ruusuköynnös erivärisistä marsipaaniruusuista. Kyllä hotellin juhlasihteeri ihasteli. Koti koristellaan myös. Äiti jopa osti rautakaaren pihaan, jossa on keskellä istuimet, missä istumme sitten hääparina vastakkain.”

Häävalmistelut

Hääohjelma

Päivän kulku on hyvä suunnitella tarkkaan, ettei juhlat ’lässähtäisi’ kesken kaiken. Kilpailuja, puheita, lauluesityksiä ja hauskoja leikkejä. Ruokailujen ja kakkukahvien välille kannattaa jättää vapaa-aikaa, jossa morsiuspari voi kiertää pöydissä jututtamassa vieraita, mutta muuten häissä tulee olla selkeä ohjelma’. Hyvä juontaja on muuten tärkeä valinta. Tietysti on ne tyypilliset ohjelmanumerot, mutta on kiva välillä myös poiketa normeista. Omissa häissäni sulhanen halusi puhua puheen rakkaudestamme ja minä lauloin hänelle rakkauslaulun. Sitten kaikki naisvieraat lauloivat sulhaselle ’Päiväsäteen ja Menninkäisen’ ja miesvieraat lauloivat morsiamelle ’Sä kasvoit neito kaunoinen’. Häävalssin jälkeen toivoimme viulistin kulkevan perässämme hääautolle soittaen. Se oli kaunis loppu tälle osuudelle.

Hääpaikka

On äärimmäisen tärkeää, järjestää häät paikassa, missä vieraat voivat olla samassa tilassa, silloin he näkevät hääparin ja hääohjelman paikaltaan. Hääpaikan etsimisessä helpottaa suuresti mm. seuraava linkki: www.tilaopas.com

Päiväkirja

Hääohjelma on kasattu niin että myös vieraat tulisivat muistamaan nämä häät ikimuistoisina. Niinpä olemme järjestäneet ohjelmaa jo siksi ajaksi kun itse olemme valokuvaajalla. Kun häävieraat ovat saapuneet juhlapaikalle, heille jaetaan kysymyslomakkeet, jossa on hauskoja kysymyksiä hääparista yhdessä ja erikseen. Juontaja vetää kilpailun ja palkintona on isäni, Olli Joen, grafiikka. Kun saavumme paikalle valokuvauksesta, isä, joka on taiteen ohella myös taitava pianisti, soittaa meille rakkauslaulun ja pitää juhlapuheen, jonka jälkeen seisovapöytä on valmis. Ruokailun ajan orkesteri soittaa valitsemiani romanttisia rakkauslauluja. Ruuan jälkeen on vuorossa tuttujuttukisaa, hääväen laulantaa morsiusparille (naiset ja miehet erikseen), vieraiden elämänohjeita hääparille, siskojen omien laulujen esitystä, kuukausileikki, kaason (isosiskoni) ja bestmanin puhe sekä polttariporukoiden ohjelma, hääkakun leikkuu ja ennen häävalssia tahdon tehdä poikkeuksen tyypilliseen hääjuhlaan: Sulhanen pitää puheen rakkaudesta ja sitten minä soitan flyygelillä ja laulan sävellykseni hänelle. Näin voimme itse osoittaa rakkauttamme ’todistajien läsnäollessa’. Lopuksi hääpari lähtee ja osa vieraista suuntaa matkansa morsiamen kotiin, jossa odottaa uusi ruokailu ja kahvittelu sekä ihanat ’lapseni’ eli kolme sekarotuista koiraa, joille laitetaan isot tyllirusetit kaulaan. Käymme siis vielä kääntymässä kotonani ennen siirtymistä hotellin sviittiin, jossa ’lempi vuosien odotusten jälkeen voi leimahtaa’. Videokuvaaja kulkee kanssamme koko päivän kotikäynnille asti, että saamme tämän ’sadun’ tallennettua itsellemme ihanaksi muistoksi.”