Raskaus-Infosta löydät tärkeää tietoa seuraavista aiheista:
- Raskaudenajan oikea ravinto
- Vältä näitä ruokia ja juomia raskauden aikana
- Äitiysavustus ja äitiyspakkauksen sisältö
- Milloin pitää lähteä sairaalaan?
- Sairaalakassin sisältö
- Mitä synnytysvastaanotolla tehdään?
- Kivunlievitys synnytyksessä
- Synnytysasennot
- Vinkkejä synnytykseen, imetykseen ja laitoksella oloon
- Vauvan tarvikkeet (myös hoitopöydän- ja hoitolaukun tarvikkeet)
- Vauvan vaate- ja kenkä/sukkakoot
Raskausajan oikea ravinto
Jos haluat edistää sekä omaa, että lapsen hyvinvointia raskauden aikana, tarkkaile ravitsemustasi. Oikealla ravinnolla yleiskuntosi pysyy hyvänä ja kestät raskauden aiheuttaman fyysisen rasituksen. Myös syntyvän lapsen yleiskuntoon tällä on suurta merkitystä.
- Proteiineja eli valkuaisaineita tarvitset uusien kudosten rakentumiseen. Tärkeimmät proteiinilähteet ravinnossa ovat liha, maitotuotteet, viljavalmisteet, kala ja siipikarja.
- Hiilihydraatit eli viljatuotteet, juurekset, vihannekset, hedelmät ja marjat muodostavat ruokavalion perustan. Rasvojen käytössä suositellaan kasviöljyjä ja pehmeitä kasvirasvoja. Margariinit, kasviöljyt ja kala sisältävät välttämättömiä rasvahappoja, joiden tarve kasvaa raskauden aikana. Pehmeä rasva ja kalaöljyt auttavat lapsen hermoston ja näkökyvyn kehittymisessä.
- Kalsiumia tarvitset väh. 1000 mg päivässä. Saat sen käyttämällä 6 dl maitovalmisteita ja 2-3 viipaletta juustoa päivittäin. Kalsiumia tarvitaan lapsen luuston kehittymiseen.
- D-vitamiinin lähteitä ovat rasvaiset kalat, maitotuotteet ja vitaminoitu margariini. Koska osa D-vitamiinista osa syntyy auringonvalon vaikutuksesta iholla, talvikuukausina, (marras-helmikuu)suositellaankin päivittäistä D-vitamiinilisää. D-vitamiinia tarvitaan luun ja hampaiden muodostumiseen.
- Rautaa saat lihasta ja täysjyväviljasta. Raudan tarve moninkertaistuu raskauden aikana, sitä tarvitaan punasolumassasi lisääntymiseen, istukkaan ja lapsen rautavarastoihin. Raudan imeytymistä nopeuttaa tuoreiden kasvisten, marjojen tai hedelmien syöminen.
Vältä näitä raskauden aikana
- Älä juo alkoholia koko raskauden aikana. Alkoholi haittaa lapsen kasvua ja kehitystä, koska se läpäisee istukan helposti ja kulkeutuu lapseen. Jo pieni alkoholiannos kaksinkertaistaa keskenmenoriskin. Satunnainenkin alkoholin käyttö voi aiheuttaa vakavia sikiövaurioita.
- A-vitamiini vaikuttaa sikiön kehitykseen. Liikasaantiin voi liittyä epämuodostuma- ja keskenmenoriski. Tämän vuoksi suositellaan, että maksaruokia ja maksamakkaraa vältetään koko raskauden ajan. Myöskään A-vitamiinipitoisia vitamiinivalmisteita (mm. kalanmaksaöljy) ei tulisi käyttää. A-vitamiin lisäksi maksa kerää raskasmetalleja, jotka ovat sikiönkehitykselle haitallisia.
- Makeutusaineita (sakariinia ja syklamaatti) ei suositella ollenkaan edes ravintoaineissa. Ne ovat suurina määrinä aiheuttaneet koe-eläimille kasvaimia.
- Vältä hauen, ahvenen, kuhan, mateen, silakan, merilohen ja taimenen runsasta ja yksipuolista syömistä niissä todettujen korkeiden ympäristösaastepitoisuuksien takia.
Äitiysavustus ja äitiyspakkauksen sisältö
- Äitiysavustukseen on oikeus Suomessa asuvalla odottavalla äidillä, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää ja joka on käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen neljännen raskauskuukautensa päättymistä.
- Äiti voi valita joko äitiyspakkauksen tai 140 euron verottoman rahasumman. Äitiysavustus maksetaan korotettuna monikkoperheille, joihin syntyy tai jotka adoptoivat samalla kertaa useampia lapsia. Tällöin toisesta samanaikaisesti syntyvästä tai ottolapseksi otettavasta lapsesta äitiysavustus suoritetaan kaksinkertaisena, kolmannesta kolminkertaisena, neljännestä nelinkertaisena, viidennestä viisinkertaisena ja kuudennesta kuusinkertaisena.
Milloin pitää lähteä sairaalaan?
- kun supistukset toistuvat säännöllisinä n. 5 minuutin välein ja ne kestävät minuutin ja ne voimistuvat
- jos lapsivettä alkaa tulla (jos lapsivesi on mennyt ja tiedät lapsen olevan perätilassa, mene sairaalaan makuuasennossa)
- jos ilmenee kuukautisvuodon tapaista veristä vuotoa tai runsaampaa vuotoa
- jos supistuskipu on niin kovaa, ettei sen kanssa pärjää kotona
- jos vatsassa on voimakas kipu, mikä ei lopu
Info
- Voit soittaa synnytyssairaalasi kätilölle ja kysyä lisätietoja tarvittaessa
- Synnytys lasketaan alkaneeksi, kun supistusten väli on säännöllisesti 10min tai vähemmän.
Sairaalakassin sisältö
Mukaan synnytykseen:
- Neuvolakortti
- Kamera (ja akkuja)
- Hierontaväline, Huulirasvaa, hiuslenksu
- Raamattu (apu ja lohtu joka tilanteeseen)
- Supistuskalenteri ja muistiinpanovälineet
- CD:itä tai tikku (sairaalassa on Cd-soitin, mitä saa lainata)
- Sokeripitoista naposteltavaa (jos synnytys pitkittyy ja tarvitset energiaa)
- Tukihenkilölle eväät (sairaalassa on jääkaappi eväille sekä kahvin/teen keittomahdollisuus)
- Kännykkä ja laturi (kännykkää saa käyttää synnytyspäivystyksen tiloissa)
- Vuodeosastolle: Imetysliivit ja liivinsuojukset
- Halutessasi omat aamutossut, sukat ja aamutakki
- Hygieniavälineet (hammasharja ja -tahna, deodorantti, shampoo ja hiushoito, suihkusaippua)
- Kosmetiikkalaukku (hiusharja, hiuslenksu, hajuvesi, muuta kosmetiikkaa)
- Vauvakirja täytettäväksi(ensimmäiset muistiinpanot ovat parhaita)
- Unilelu (vauvan ensisänkyyn)
Pakkaa myös:
- Kotiinpaluuvaatteet äidille (valitse imetykseen sopivat vaatteet)
- Kotiutumisvaatteet vauvalle (nyrkkisääntö: pue aina yksi kerros enemmän kuin aikuiselle)
- Vauvalle vaippoja
- Turvakaukalo
Mitä synnytysvastaanotolla tehdään?
- Synnytysvastaanotolla suoritetaan mm. seuraavat tutkimukset virtsanäyte, lämpö, verenpaine, vauvan sydänäänten kuuntelu vauvan asennon ja tarjoutuvan osan tunnustelu vatsanpeitteiden päältä, sisätutkimus.
- Kerro kätilölle: koska supistukset ovat alkaneet, onko lapsivesi mennyt ja mihin aikaan.
- Saattaja odottaa tutkimuksen ajan käytävällä.
- Synnytyssaliin siirrytään kävellen tai tarvittaessa rullasängyllä.
- Perhesynnytykseen tuleva isä/tukihenkilö tulee yhdessä synnyttäjän kanssa synnytyssaliin.
- Jos supistukset alkavat harventua ja heikentyä synnytysvastaanotolla, lääkäri tutkii ja voi määrätä seurantaan synnytysvastaanotolle, synnytysvuodeosastolle tai päästää vielä kotiin.
Kivunlievitys synnytyksessä
- 1. Kokeile ensin hierontaa, lämmintä vettä (suihku tai amme) tai lämpöpakkauksia. Lämmin vesi on tehokkain rentouttaja. Kun vedessä on kaulaa myöten, vesi kannattelee vatsaa ja vauva saa paremmin happea. Asennon vaihtaminen helpottuu, endorfiinin lisääntyvä eritys syrjäyttää stressihormoneita ja kudokset pehmentyvät, mikä voi ehkäistä välilihan repeytymistä. Synnytyssairaaloissa on vain yksi tai muutamia ammeita, eikä niitä voi varata etukäteen. Kysy kuitenkin, jos amme olisi vapaa sinun synnytyksesi aikana.
- 2. Mahdollisimman pitkään liikkeessä pysyminen auttaa kipuihin ja jomotuksiin, sillä maatessa synnytys edistyy hitaammin ja kivut tuntuvat voimakkaammilta. Alaselän hieronta ja lantion keinuttelu (puolelta toiselle) ovat yleisimpiä keinoja paremman olon löytämiseksi kipujen yltyessä.
- 3. Yleisimpiä kivunlievitysmenetelmiä lääkkeinä ovat paracervikaali (PCB), spinaali- ja epiduraalipuudutus sekä happinaamarista hengitettävä ilokaasu. Mitä pidempään kestät kipua sen parempi, sillä puuduttava lääkeaine imeytyy äidin verenkierron kautta vauvaan, siksi onkin suositeltavaa, että puudutus annetaan synnytyksen loppuvaiheessa.
- 4. Paraservikaalipuudutus PCB (kohdunkaulan puudutus). Puudutuksen laittaa synnytyslääkäri. Lääkeaine Bubivacane on sama, kuin epiduraalissa, mutta se ruiskutetaan suoraan kohdunkaulaan. Puudutus lievittää kipua varsinkin synnytyksen avautumisvaiheessa ja sen voi tarvittaessa uusia. Paraservikaali sopii uudelleensynnyttäjille ja ensisynnyttäjille, joiden kohdunsuun tilanne on jo hyvällä mallilla kivunlievitystä tarvittaessa. Lääke tehoaa nopeasti, mutta kivunlievitys kestää vähemmän kuin epiduraalissa, 1–2 tuntia. Paraservikaalin jälkeen voidaan joskus ponnistusvaiheessa turvautua myös pudendaalihermon puudutukseen (Suomessa vähäisessä käytössä)
- 5. Epiduraali. Suosituin ja tehokkain synnytyskipujen lievittäjä. Puudutus ei väsytä, ja äidin kivunlievityksen myötä myös sikiön hapensaanti usein paranee. Anestesialääkäri asettaa ohuen katetrin epiduraalitilaan lannenikamien väliin, josta puudutusaine siirtyy selkäydintasolle ja vaikuttaa kohtua hermottaviin hermojuuriin. Kun synnytys on käynnistynyt, epiduraali voidaan antaa. Puuduteseos annostellaan joko kerta-annoksina tai jatkuvana infuusiona aina ponnistusvaiheeseen saakka selkään jäävän katetrin kautta. Pitkäkestoisissa puudutuksissa ponnistusvaihe voi hieman pidetä ja imukuppisynnytysten määrä kasvaa. Epiduraalia voidaan myös käyttää myös keisarileikkauksessa. Puudutus alkaa vaikuttaa n.20min kuluttua sen antamisesta
- 6. Spinaali. Selkäytimen tasolla vaikuttava spinaalipuudutus sopii varsinkin uudelleensynnyttäjille. Spinaalipuudutus tehoaa epiduraalia nopeammin, myös ponnistusvaiheen kipuun. Kertapuudutus kestää n.1–2 tuntia. Puudutteen laittaa anestesialääkäri. Kombinoidussa spinaali-epiduraalipuudutuksessa voidaan spinaalipuudutusta jatkaa suoraan jo paikallaan olevan epiduraalikatetrin kautta. Molemmissa puudutuksissa synnyttäjä tarvitsee verenpaineseurannan.
- 7. Ilokaasu. Nitrous oxidea ja happi -kaasuja sisältävä sekoitus lievittää kipua, ts. katkaisee ’kivun terän pois’. Sekoitussuhdetta voi yleensä säädellä tarpeen mukaan. Verrattuna muihin voimakkaisiin kipulääkkeisiin ilokaasulla on vähiten haitallisia sivuvaikutuksia, eikä se vaikuta kehon omaan luonnolliseen hormonitoimintaan lamauttavasti.
Synnytysasennot
- Oikean synnytysasennon löytäminen auttaa ponnistusvaiheessa. Olisi hyvä löytää sellainen asento, jossa äidin on helppo ja luonteva olla ja ponnistus onnistuu. Eri asentoja kannattaa kokeilla ja päättää vasta sitten mikä tuntuu parhaimmalta.
- Puoli-istuva asento: Useimmat äidin valitsevat puoli-istuvan asennon, jossa voi olla joko sängyllä, säkkituolissa tai jakkaralla. Sängyllä ollessa tässä asennossa voi ponnistusten välillä levähtää helposti. Tässä asennossa äiti pitää sukistaan kiinni ja ottaa jaloillaan tukea kätilöiden olkapäistä (voi myös pyytää jalkatuet). Nykyisin sängyt ovat sähkökäyttöisiä, joten äiti voi säätää haluamansa asennon portaattomasti puoli-istuvasta asennosta istuvaan.
- Kylkiasento: Kylkiasennossa äiti on sängyllä kyljellään päällimmäinen jalka koukussa. Äiti pitää polvitaipeesta kiinni ja nostaa jalkaa ylös ja näin lantioon tulee lisää tilaa.
- Kyykkyasento: Kyykkyasennossa voi olla matalalla pallilla, jumppapallolla tai synnytysjakkaralla. Asennossa lantio avautuu tehokkaasti, mutta asento voi olla hankala. Asentoon olisi hyvä tutustua raskauden lopulla.
- Konttausasento: Konttausasennossa äiti voi olla sängyllä, säkkituolissa tai lattialla. Tässä asennossa äidin on helppo heijata lantiotaan ja näin yrittää rentoutua. Tässä asennossa saa myös luonnollisen painovoiman avukseen. Asennon vaihto on helppoa. Jalkojen on hyvä olla mahdollisimman auki ja ne voivat olla jopa eri tasoilla äidin tuntojen mukaan.
- Seisoma-asento: Seisoma-asennossa äiti seisoo sänkyyn, tukihenkilöön, tuoliin tai seinään tukien. Polvet voivat olla hieman koukussa ja jalat harallaan. Seisoessa synnytystä auttaa maan vetovoima.
Vinkkejä synnytykseen
- Jos polttoja tulee 10 sekunnin välein säännöllisesti, älä syö enää mitään, koska monet oksentavat kaiken ulos synnytyksessä, kun muutenkin on huono olo.
- Pyydä kohdunsuunpuudutus tai epiduraali-puudutus heti, kun tuskat tuntuvat kipeämmiltä, koska yleensä puudutuslääkäri kestää jonkin aikaa tulla paikalle. Spinaalipuudutus on todella hyvä vaihtoehto, jos synnytys etenee nopeasti, se auttaa myös ponnistusvaiheen kipuihin.
- Kokeile itse sopiva ponnistusasento. Puoli-istuva on suosituin, siinä voit ottaa sukista kiinni, kun ponnistat. Hyvä idea on jalkatuet jalkapohjien alle, joita kohti työntämällä saat voimaa puskea enemmän.
- Muista rauhoittaa itsesi oikealla hengityksessä: hitaasti vedä nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Kun ponnistusvaihe alkaa, yritä olla huutamatta, koska silloin voimasi menee huutamiseen eikä ponnistamiseen.
Vinkkejä imetykseen
- Sairaanhoitajilla ei välttämättä ole aikaa ohjata imettämisessä, jos osastolla on kiirettä. Eli tutustu imetykseen, jos se on sinulle uusi asia, ennen laitokselle lähtöä.
- Älä luovuta, jos maitoa ei tule heti. Kehosi alkaa tuottamaan maitoa usein vasta vähitellen. Monesti kestää kolmesta päivästä viikkoon, ennenkuin maito alkaa pikkuhiljaa tulemaan.
- Imetä vauvaa rauhallisesti jo laitoksella. Äidin lämpö ja läheisyys on vastasyntyneelle vauvalle tärkeintä.
- Muista pyytää lisämaitoa hoitajilta, jos huomaat vauvan olevan yhä nälkäinen (ts. hermostunut ja liikehtiväinen). Kun vauva on saanut vatsansa täyteen, se yleensä myhäilee tyytyväisenä tai nukahtaa.
Vinkkejä laitokselle
- Pyydä rohkeasti särkylääkettä olotilaasi helpottamaan synnytyksen jälkeen, on sellaisia lääkkeitä, jotka eivät vaurioita vauvaa kulkeutuessaan häneen maidon mukana.
- Pyri hoitamaan myös itseäsi ja lepäämään, kotona vauvan kanssa se on vaikeampaa. Hoitajat vievät vauvasi ’vauvahuoneeseen’ hoitoon, jos haluat nukkua hieman.
- Jos mahdollista, lähde kotiin vasta kun olet ’parantunut’ kunnolla synnytyksestä, esim. leikkuuhaavan tulehtuminen on mahdollista.
- Kysy hoitajilta kaikki mikä askarruttaa (vaipanvaihto, vauvan riittävä maidonsaanti, lisämaidon tarve jne.), he eivät liioin kerkiä kertomaan niistä kysymättä.
- On tärkeää, että vauvan vatsa alkaa toimimaan pian synnytyksen jälkeen. Muista tarkistaa asia ja kertoa siitä sitten hoitajille.
Vauvan tarvikkeet
- Pinnasänky + pinnasuojukset
- Hoitopöytä, hoitopöytä/ammeyhdistelmä tai hoitotaso (vesipisteen on hyvä olla lähellä)
- Amme (jollet ole hankkinut amme/hoitopöytää). Hyväksi on todettu muotoiltu amme)
- Babysitteri (mainio keksintö, mihin lapsen voi laskea, kun esim. tekee kotitöitä)
- Turvakaukalo (1-13kg:n asti)
- Turvaistuin (kun ylitetään 13kg)
- Makuuvaunut tai yhdistelmärattaat (yhdistelmissä on sekä vaunut että rattaat)
- Matkarattaat (helppo pitää aina autossa mukana)
- Rintareppu tai kantoliina (jos liikut ja retkeilet vauvan kanssa vaikeassa maastossa. Kantoliinasivuilta saa runsaasti lisäinfoa)
- Torkkupeitto (lattialla oleiluun)
- Mobile sänkyyn (vauva rauhoittuu sitä katsellessaan)
- Hyppykiikku (voimistaa jalkalihaksia ja tekee vauvan iloiseksi)
- Kävelynopettelutuoli (vauvan lemppari 6kk: jälkeen)
- Itkuhälytin (helpottaa arjessa huomattavasti)
- Rintapumppu (vain jos tulee liikaa maitoa)
- Vaihtopetivaatteet (yhden lakanapakkauksen saa äitiyspakkauksesta)
- Vaatteita (52cm vaatteita ei tarvitse paljoa, koska vauva kasvaa nopeasti)
- Hoitolaukku tai reppu (vauvan tarvikkeiden kuljettamiseen)
Hoitopöydän tarvikkeet
- Hoitoalusta
- Pyyheliinoja
- Metylenseeniä (haavaumiin ja navantynkään)
- Bepamthen-voidetta (vauvalle kuivalle iholle tai äidille kipeisiin rinnanpäihin)
- D-vitamiinia
- Cuplaton tippoja (ilmavaivoihin, joillakin auttaa toisilla ei)
- Lactace (mainio veteen sekoitettava jauhe ilmavaivojen ehkäisemiseksi)
- Kuumemittari
- Talkkia(punoittaville pepuille)
- Pumpulia, pumpulipuikkoja
- Pesusieni, kylpyöljyä
- Pulloharja, tuttipullot, tutit
- Kynsisakset (äp), harja (äp)
- Vaippoja
- Kannellinen vaipparoskis (hajuhaittojen takia)tai kannellinen sanko(kestovaippoja varten)
Hoitolaukun tarvikkeet
- Maitopullot, tutti
- Vaippoja, perunajauhoa purkissa
- Vaihtovaatteet
- puhdistuspyyhkeitä
- Pieni pyyhe (vaipanvaihtoa ajatellen)
- Äidinmaidonkorviketta (jos tarvitset)
Vauvan vaatteet ja vaatekoot
Pieni vauva tarvitsee yllättävän paljon vaatteita, joten niitä kannattaa hommata etukäteen. Ihan pienintä kokoa ei kuitenkaan kannata ostaa paljon, koska vauvat kasvavat pituutta hyvin nopeasti. Hyviä ja helppoja vaipanvaihdonkin puolesta ovat seuraavanlaiset vaatteet: kärjelliset, alakautta neppareilla avattavat kokohaalarit sekä bodyt (paita nousee helposti makkaralle ja hame nousee ylös). Vastasyntyneellä kannattaa käyttää kevyitä tumppuja, sillä hän raapii helposti naamansa, koska liikkeet eivät ole vielä hallittuja.
Suositeltu aloituskoko on 60 senttiä, mutta alkuun tarvitaan joitakin pienempiäkin vaatteita, ettei vastasyntynyt huku vaatteeseen. Vastasyntynyt on kooltaan vain noin 48-53 senttiä.
Ikä | Vaatteet | Sukat |
0-1 kk 1-2 kk 2-4 kk 4-6 kk 6-9 kk 9 kk-1 v 1-1,5v 1,5v-2v 2-3v 3-4v 4-5v 5-6v | 50 cm 56 cm 62 cm 68 cm 74 cm 80 cm 66 cm 92 cm 98 cm 104 cm 110 cm 120 cm | 10-12 13-15 13-15 16-18 16-18 19-21 22-24 22-24 25-27 25-27 26-27 28-30 |
Vaatetaulukko antaa suuntaa, sillä jokainen vauva on yksilö.