Koko koti viihtyisäksi

Kaikki kodin huoneet uusiksi

Kaipaatko ideoita sisustaa kotisi ehkä hieman enemmän sellaiseksi, josta olet aina unelmoinut. Paikaksi jossa todella viihdyt, silloinkin kun ulkona sataa, on pimeää tai kun elämme aikaa, jolloin aurinko vierailee Suomen taivaalla vain harvoin. On kotisi sitten pieni tai iso, tärkeintä on, että se on oman oloisesi ja, että ’sielusi lepää siellä’.

Sisustustyylejä on useita, kukin valitsee itselleen juuri sen oman tyylinsä. On kuitenkin olemassa tiettyjä perusasioita, jotka sopivat koko sisustamistouhuun yleensä. Kuvitellaan ensin tilanne, nimeltään ’ensiesittely’, siihen ammattilaiset antavat helpot ohjeet:

  • Mitä enemmän värejä, sitä sotkuisempi tunnelma.
  • Tavaroita voi olla esillä paljonkin, jos sävyt sointuvat yhteen. Värien harmonia on kuin kaunista musiikkia, missä ei ole riitasointuja.
  • Kun haluaa antaa kodista siistin vaikutelman voi käyttää hyväkseen rokokoo tyyliä: kuvio tai asetelma toistuu molemmilla puolilla samanlaisena, eli peilikuvana.

Seuraavassa joitain hyväksi todettuja vinkkejä kodin sisustamiseen huone huoneelta tekemällä vanhasta edullisesti uutta.

Kodin huoneet – Eteinen

Eteinen on yleensä se ’katastrofi alue’, missä kaikki on esillä pitkin poikin. Varsinkin, jos perheessä asuu useampia lapsia. Mietin kauan, miten eteisestä saisi harmonisemman näköisen…

TOTEUTUS: Vastaus oli pitkä kaappi, jonka sisälle voi piilottaa kaikki takit ja ulkotarvikkeet (hatut, huivit jne.) ja jonka alle voi piilottaa käytettävät kengät. Pitkän kaapin ja seinän väliin jäi vielä tila, johon mahtui seinäkoukut, joihin pikkuväki voi nopeasti ripustaa pienet takkinsa.

Käytävä

Käytävillä pienenä vaaratekijänä on usein ahtaus. Siksi kodikkuutta lisäämään kannattaakin valita esineet, jotka sijoitetaan seinille tai vievät muuten vähän tilaa.
Peilit tunnetusti ’tekevät lisätilaa’ avaamalla tilan tuplaksi uuteen ikkunaan.

TOTEUTUS: Valitsin käytäville vain vaaleita esineitä, jotka sijoitin ylös seinätarjottimille ja kapealle puolipyöreälle pöydälle, johon voi laskea kädestään tavarat, jotka ovat menossa jonnekin (ja joita etsitään kissojen ja koirien kanssa, jolleivat ne ole juuri siinä pöydällä).

Portaikko

Portaikko on se paikka, missä monesti juostaan kiireellä rappuja ylös ja alas ja joissa voi tapahtua myös vaaratilanteita. Siksi portaikkoon on hyvä asentaa paljon valoa tai rappujen kohtaan led-valot, jotta hämäryys ei ainakaan lisää tapaturmariskiä. Rappuihin voi lisätä teipattavat liukuestemattosuikaleet, joita saa eri sävyisinä.

Seinille ei kannata ripustaa mitään, missä on ulokkeita, niihin voi ohittaessaan vahingossa törmätä.

TOTEUTUS: Asensimme portaisiin, aina askelman kohdalle listan alle led-valot, jotka ovat olleet todella kätevät varsinkin silloin, kun pimeässä hakee jotain alakerrasta, eikä halua, että koko perhe herää. Taulut sijoitimme sen verran korkealle, ettei niihin osu ohittaessa.

Keittiö on kodin sydän

Keittiössä ainakin perheen äiti viettää suuren ajan elämästään, siksi sen tulee olla erityisen toimiva ja paikka, missä on hyvä olla ja työskennellä.

TOTEUTUS: Valoisuus (hyvä päävalo ja työpistevalaisimet) ovat tärkeä ominaisuus. Vaalea, mutta kuviollinen sisustus antavat viihtyvyyttä ja helpotusta siivoamiseen. Myös kaappien sisään valitsin kauniit säilytyspurkit, jotka ovat ilo silmälle aina, kun avaa kaapin arkisen ruuanlaiton aikana.

Lastenhoitonurkkaus

Ihana lastenmaailma kaikkine eri tarvikkeineen tuo mukanaan myös jatkuvat sekasotkun. Onneksi kuitenkin nykyään lähes kaikki lasten käyttötarvikkeet on mahdollista piilottaa kauniisiin pikkukaappeihin, peltirasioihin, koreihin ja pussukoihin.

TOTEUTUS: Lasten vaipat laitoin henkarissa riippuvaan röyhelöiseen vaippapiiloon, sen sai riippumaan poistoilmalämpöpumpun seinään. Voiteet, harjat ja muut löysivät paikkansa seinään kiinnitetystä pikkukaapista. Hoitopöydän reunaan asennutin verhon, jonka taakse sai piiloon kaikki isommat lastentarvikkeet.

Olohuoneessa viihdytään

Olohuone on tehty omaa ja vieraiden viihtymistä varten. Sinne kerätään kauneimmat kalusteet ja koristeet. Verhoja, tyynynpäällisiä ja suojakankaita kannatta olla kahdet erilaiset ja vaihdella niitä sitten talven ja kesän vaihteluiden mukaan. Pelkästään verhojen ja sohvien suojakankaiden vaihtelu, tekee huoneesta kuin uuden.

TOTEUTUS: Tein olohuoneesta ruusutarhan, joka kukkii talvellakin. Yksi seinistä tapetoitiin ruusutapetilla. Muut seinät saivat koristeekseen ruusuboordin, siten ne yhdistyivät itse ruususeinään. Ruususeinä ei tarvinnut peilin lisäksi montaakaan muuta seinäkoristetta tai taulua.

Vaaleita rokokoo-sohvia etsin kauan ennenkuin löysin mieleiset eli Köyliöstä saakka. Suojasin istuinosat suojakankailla, jotka on helppo pestä.

Romanttinen makuuhuone

Makuuhuone on se romanttisin paikka koko talossa, jonne aviopari käpertyy pitkän päivän jälkeen nauttimaan toistensa seurasta ja ottamaan kunnon nokoset seuraavan päivän koetusta varten.

TOTEUTUS: Valaistus voi olla tunnelmallinen, mutta meikkipöydän kohdalle kannattaa laittaa kirkas lamppu. Huomioi kirkasvalolamppu myös, jos luet sängyssä.

Sängynpeitto, matto ja verhot kannattaa valita yhteensopiviksi, pelkästään sillä saa luotua sisutuksellisesti tyylikkään tunnelman.

Pimennysverho kannattaa käytännön syistä ehdottomasti hankkia, sen saa tarvittaessa verhokapan alle piiloon.

Kaappitila on olennaista makuuhuoneessa, jollei erillistä kaappikomeroa ole.

Lisätilaa ja avaruutta saa makuuhuoneeseenkin helposti, kun kaapinovet vaihtaa peilioviksi tai vanhoihin kaappeihin asentaa peilit. Myös sängynalunen kannattaa hyödyntää. Sängynaluslaatikoihin varastoit eri vuodenaikojen vaatteet ja kengät.

WC-tilat kauniiksi

Wc on yleisesti aika pieni tila sisustaa, siksi ideat ovat tarpeen, jotta pikkutilasta saa käytännöllisen, toimivan, mutta myös viehättävän tilan.

Pitkä kaappi on hyvä valinta pieneenkin vessaan. Alahyllyillä voi pitää papereita, vaihtopyyhkeitä ja ylähyllyillä muita tarvikkeita. Pitkän kaapin voi hyödyntää toisellakin tavalla, kun siihen asentaa peilin. Tällöin kaappi toimii sekä peilinä, että tavaroiden säilyttäjänä, jolloin peilikaappia altaan yläpuolelle ei tarvita lainkaan. Altaan yläpuolelle voi tällöin laittaa kauniin leveäkehyksisen peilin ja tason, johon saa esim. kauniin hammasmukin ja korutelineen.

Vessan seiniin kannattaa asentaa pieni hyllytaso, joka kiertää seinää kulmasta kulmaan. Hyllytasolle voi laittaa sisustustavaroita esille, kuten kasvopyyherasian jne.

TOTEUTUS:  Valitsimme toisen vessan vieras WC:ksi ja toisen enemmän omaan käyttöön. Tämä osoittautui sittemmin hyväksi tavaksi toimia, näin vieraille oli tarjota aina se ’siistimpi versio’.