Koiratarhalla Espanjassa

VIERAILULLA KOIRATARHOILLA

Olen hankkinut jo viisi koditonta koiraa Espanjasta, mutta vasta nyt sain käytyä ensikertaa kahdella koiratarhalla Espanjassa: S.O.S koirien pelastuslaitoksella ja P.A.D koiratarhalla, josta löytyy myös osasto kodittomille kissoille. Molemmat paikat riipaisivat sydäntä ja kertoivat siitä, miten monet ihmiset purkavat pahaa oloansa heikompiinsa; eläimiin, jotka eivät koskaan ansaitse sitä. Ja taas, miten toiset ihmiset pyrkivät kaikin tavoin, auttamaan eläinuhreja.

Koirat odottavat, että joku huomioisi niitä. Vapaaehtoiset auttavat koirien ulkoiluttamisessa ja tarhojen siivoamisessa.

Vierailulla koiratarhoilla

Olen hankkinut jo viisi koditonta koiraa Espanjasta, mutta vasta nyt sain käytyä ensikertaa kahdella koiratarhalla Espanjassa: S.O.S koirien pelastuslaitoksella ja P.A.D koiratarhalla, josta löytyy myös osasto kodittomille kissoille. Molemmat paikat riipaisivat sydäntä ja kertoivat siitä, miten monet ihmiset purkavat pahaa oloansa heikompiinsa; eläimiin, jotka eivät koskaan ansaitse sitä. Ja taas, miten toiset ihmiset pyrkivät kaikin tavoin, auttamaan eläinuhreja.

S.O.S

S.O.S Rescue Centre Sijaitsee Espanjan aurinkorannikolla, Costa del Solilla Mijas Costalla. Koiria oli tarhalla yli 200, vaikka paikkoja riittäisi paljon pienemmälle määrälle. Tarhan perustaja, Kim Halliwell, ei jättäisi yhtäkään apua tarvitsevaa kärsimään kaduille.

Tämä pentu ulisi koko sen ajan, mitä olin tarhalla. Sillä oli kovat tuskat, vaikka saikin lääkitystä.

Pennut koiratarhalla

Koiranpennuille on omat pienet aitauksensa. Niitä saa adoptoida 3kk:n iässä, koska silloin pennuille on saatu antaa kaikki tarvittavat rokotukset adoptointia varten. Pennut pyritäänkin adoptoimaan tarhalta mahdollisimman pian, koska usein pennut eivät kestä tarhan oloja. Monet pennut kuolevat pian tarhalle tulon jälkeen, koska ne ovat liian heikkoja selviytyäkseen kokemastaa julmasta kohtelusta. Pentuja on löydetty huonossa kunnossa mm. roskiksista, jokien varsilta, muovipusseista…

Sairaat pennut yritetään hoitaa terveeksi lääkkeillä ja hoidoilla. Ne ovat omassa aitauksessaan, jotteivät tartuttaisi muita koiria. Osa piristyy ja selviää, osa kuolee. Katsellessani kärsiviä pentuja, en voinut ymmärtää niiden ihmisten julmuutta, jotka voivat jättää nämä avuttomat pennut kuolemaan ilman ruokaa ja juomaa muovipusseihin.

Koiratarha jakaa toiminnastaan tietoa toripäivillä. Ohittaessani tuon paikan torilla käydessäni, en voinut olla pysähtymärttä siinä. Englantilaiset koiratarhan vapaaehtoiset olivat juuri löytäneet viisi pientä cockerspanielin pentua joen törmältä, minne ne oli jätetty kuolemaan. Mutta onneksi Jumala johdatti avun paikalle ja pennut pelastuivat!

Sponsoroitavat koirat

Tarhalla myös hoidetaan sairaita aikuisia koiria. Jotkut parantuvat ja saavat mahdollisuuden tulla adoptoitavaksi, mutta jos koirilla on jokin parantumaton sairaus (esim. leismania), ne jäävät tarhalle. Niissä tapauksissa, niille etsitään kummeja, jotka voisivat sponsoroida niiden elämää tarhalla.

Joskus vapaaehtoiset hoitajat tarhalta adoptoivat näitä sairaita koiria itselleen, koska ovat tottuneet koirien vaatimiin hoitoihin.

Esimerkkinä koirien julmasta kohtelusta voi mainita esim. koiran, jota oli pidetty pienessä tilassa paahtavassa auringonvalossa koko elämänsä. Se ei ollut päässyt varjoon auringon paahteelta. Tuloksena oli vakava ihosyöpä. Nyt se liikkui takki päällä sisätiloissa. Yksi vapaaehtoisista tahtoi onneksi ottaa sen mukaansa omaksi koirakseen Ruotsiin.

Adoptiokoirat

Olen saanut adoptoida viisi koiraa Espanjasta. Jokainen koira on ollut minulle ja perheelleni suuri ilo. Kotiutuminen on sujunut muutamassa päivässä, joillakin viikossa. Ja mikä parasta: miten hienoa on antaa koti koiralle, jonka elämä on ollut täynnä kurjuutta.

Neljässä tapauksessa olen adoptoinut aikuisen koiran. Erilaisista väittämistä huolimatta, aikuisen koiran voi kouluttaa siinä missä pennunkin. Aikuista koiraa valittaessa, näkee jo enemmän sen, mikä koiran luonne ja tavat on, toisin kuin pentua valittaessa.

Adoptoiminen on nykyään helppoa, kun EU-maissa ei ole karanteenia ja yhdistykset hoitavat miltei kaiken puolestasi. Lentokummit jopa tuovat koiran puolestasi Suomeen lentokentälle.

Koirat odottavat, kuka tulisi hakemaan heitä omaan kotiin
Koiravanhusta ei enää adoptoida. Se saa levätä rankan elämänsä jälkeen.
Edillä on suuri sydän. Hän perusti kodittomille koirille tarhan, josta niitä voi luovuttaa eteenpäin hyviin koteihin. Edin koiratarhalta mukaamme pääsi jackrussel ’Jacky’.
Kissanpennut haluaisivat jonkun syliin.

P.A.D koiratarha

P.A.D on löytöeläintarha, mitä pitävät englantilaiset eläinystävät Edi ja Barbara Griffiths’t. Saimme käydä heidän tarhallaan kuvaamassa eläimiä ja haastattelemassa Ediä. Hän oli mitä aurinkoisin ihminen, joka oli antanut koko elämänsä tähän työhön, koirien hyväksi.

Niin P.A.D kuin S.O.S:kin hakevat ns. Malagan tappotarhoilta koiria omille tarhoilleen, aina kun vaan on heidän omilla tarhoillaan on tilaa, pelastaakseen sieltä edes joitakin koiria.

P.A.D tarhalla on osasto myös kissoille. Kodittomien kissojen määrä on moninkertainen Espanjan kaduilla koiriin verrattuna.

Tutustu myös P.A.D koira- ja kissatarhaan

’Saisinko minäkin joskus oman kodin?’

100 koiraa viikossa

Jumala on luonut meille luonnon ja eläimet, jotta pitäisimme niistä huolta ja koiran ihmiselle ystäväksi. Koira ei voi ymmärtää sitä, että se hyljätään kadulle isäntäperheestään. Koirien ystävät pyrkivät kaikin keinoin ’pyydystämään’ kadulle jätetyt koirat erilaisilla syöteillä ja ruualla. Näin toimivat S.O.S ja P.A.D, mutta esim. Malagan ns. tappotarhalle tuodaan n. 100 koiraa joka viikko. Saman verran koiria lopetetaan viikossa – joskus mitä julmimmin keinoin, mitä en tahdo edes tähän kirjoittaa…

Jos olet kiinnostunut Espanjan koirien adoptiosta, saat suomenkielistä tietoa ja opastusta Espanjan koirat -sivulta.