Nostalgo Paradisos puutarha

Ulkona koko ihana kesä

Nostalgo Paradisos, eli Paratiisin kaipuu, henkii kreikkalaista tyylisuuntaa romanttisine metallikoristeineen, patsaineen ja pylväineen. Tyylisuuntaa voi luoda myös ulos, sillä nykyään myös Suomesta saa kauniita koristeleikattuja esineitä uloskin. Me viihdymme koko kesän ulkona, siksi sisustin myös puutarhan ja terassin.

Korvaamaton terassi

Talonrakentaja-mieheni rakensi n.50 neliön terassin äitini antaman vinkin perusteella. Työ oli melkoinen, mutta kyllä kannatti! Koko kevään, kesän ja syksynkin vietimme melkein kokonaan terassilla. Siinä tyttömme opetteli jopa pyöräilemään. Juhlien aikaan vieraat saivat ruokailla ulkona isoissa pöydissä, kun sisällä olisi ollut jo liian ahdasta.
Yläkerran parveke teki osan terassialueesta katetuksi terassiksi, jossa istuskelimme sateen ropistessa villatakit päällä.

VINKKI: Mikäli mahdollista, terassista tai kuistista kannattaa tehdä tai laajentaa mahdollisimman iso. Terassista voi myöhemmin tehdä lasitetun kuistin, jos siihen on innostusta. Isosta terassista tulee kesällä tärkein huone, siellä syödään, kahvitellaan, otetaan aurinko ja oleillaan muutenkin. Kuisti taas on mieluinen myös syksyn ja talven saavuttua. Kuistille voi jättää likaiset kengät ja kuravaatteet, eikä lika pääse sisälle saakka.

Päivän kohokohta odottelee hyönteisverkon alla

Helppohoitoinen romantikon Puutarha

Puutarhatyöt tekevät hyvää ruumiille ja sielulle. Esimerkiksi nurmikon ajaminen on huipputreeni, 196 kaloria puolessa tunnissa. Kun päivän leikkuuhommat ovat ohi, on suuri ilo pääsä kupposelle ja palkita itsensä.

Apilat kukkivat, sitten pilvikirsikat.

Puutarhassa kannattaa eri maa-ainekset erottaa toisistaan. Se helpottaa kummasti rikkaruohojen kanssa taistelemista. Kätevä tapa on reunakivi, mikä upotetaan verhoilukankaan päälle, ennen maa-ainesten (esim. multa ja hiekkamurske) asettamista.

Puut kannattaa istuttaa niin, etteivät ne vie liikaa tilaa näkymästä, paitsi jos tarkoituksella haluaa suojaa. Suojaa tahtoessa, syreenipensaat ovat kaunis vaihtoehto.

Heinäkuussa kukat kukkivat hehkeimmillään.

Kukkalaatikkoon voi tehdä myös koristeita. Kukkien joukkoon tai kukkalaatikon reunoille voi laittaa pihapatsaita, jotka kestävät vettä. Kun valitsee kukkia istutukseen, kannattaa huomioida Suomen talven kestävät lajit ja muistaa myös, että samassa kukkalaatikossa kannattaa olla lajeja, jotka kukkivat eri aikaan – silloin kukkaloistoa riittää alkukesästä sen loppuun saakka.

Nostalgo Paradisos tyyliin kuuluvat muratit, pionit, valkoinen kerrottu ruusu ja liljat sekä puksipuut ja valkokuusi, mitä voi leikata esim. pyöreäksi häiritsemättä sen kasvua.

Puutarhassa puiden lomaan on ihana laittaa pieniä keitaita, mihin istahtaa. Puutarhapenkkejä, rautapenkkiryhmiä tai jopa tunnelmakatoksen. Katokseen voi laittaa myös valkoiset verhokankaat seunoille, jos haluaa lisätä romantiikkaa – ja sitähän ei ole koskaan liikaa…

Yläkerran parvekkeelta näkee pitkälle.

Kesä on lyhyt ja siitä kannattaa oottaa kaikki talteen. Pöytäryhmiä on hyvä sijoittaa eri kohtiin taloa ja puutarhaa sitä ajatellen, miten aurinko paistaa. Aamiainen kannattaa olla lähellä keittiötä, koska silloin ’ulos kannettavaa’ on enemmän. Päiväkahvin voikin sitten nauttia vaikka puutarhan perällä – ihanan kermamunkin kera 🙂 Ilta-auringon aika, on se ihanin kaikista. Ilta-aurinkopaikassa kannattaa olla hyvät tyynyt, missä istua ja nojata, jotta hetki olisi mahdollisimman mukava – ja kaunis…

Muratit ja eucalyptus-kranssit ovat ihana valinta ovikoristeeksi. Ovikellon maalasin huomaamattani valkoiseksi, eikä se toiminut enää 😉 Mutta koirat korvaavat sen hyvin, ovat meinaan niin tarkkoja joka rapsahduksesta.

Nostalgo Paradisos-tyyli esiteltiin seuraavissa lehdissä:

  • ’Valkoinen paratiisi peltojen keskellä’, Oma Koti-lehti 2/2011 (12 sivua)
  • ’Yllätys oven takana’, Meidän Talo (7 sivua).
  • ’Viva la Vintage’ Etuovi-lehti.
  • ’Joulu ainainen’ Ilta Sanomat (aukeama).