Häämusiikki

Häät ovat samaan aikaan myös musiikki-juhla. Päivään mahtuu häämarssi, musiikkiesitykset kirkossa ja juhlapaikalla, häävalssi ja juhlien taustamusiikki.

Häämarssi. Kirkossa urut soitavat häämarssia. Tilanne on ainutlaatuinen, kun isä saattaa tytärtään puoleenväliin kirkkoa ja luovuttaa hänet sulhaselle, jonka jälkeen pian vihittävä aviopari astelee yhdessä kohti alttaria. Valitsin Mendelssohnin ’Kesäyön unelman’ häämarssiksi, enkä unohda tuota hetkeä, enkä tuota kappaletta koskaan. Suomessa tunnetuimpia häämarsseja ovat:

 • Johan Sebastian Bach, ’Preludi ja Fuuga, Preludi
 • Jeremiah Clarke, Trumpet Voluntary (”Tanskan prinssin marssi”)
 • Edward Elgar, ’Pomp and Circumstance’, Marssi nro 1, ”Land of Hope and Glory” (Maa tulevaisuuden)
 • Georg Friedrich Händel, Salomo, Saban kuningattaren saapuminen
 • Toivo Kuula, Häämarssi op. 3 nro 2
 • Erkki Melartin, Musiikkia näytelmään ’Prinsessa Ruusunen
 • Felix Mendelssohn Bartholdy, Musiikkia näytelmään ’Kesäyön unelma’
 • Johan Pachelbel, Kaanon ja Gigue D-duuri
 • Giuseppe Verdi, Aida’
 • Richard Wagner, ’Lohengrin’
 • Charles-Marie Widor, urkusinffonia nro 5, ’Toccata’

Musiikkiesitys kirkossa

Kirkossa on usein yksi tai kaksi musiikkiesitystä. Olen saanut laulaa useissa häissä laulanut häissä mm. seuraavat kappaleet ’Herran siunaus’ ja ’Rakkaus’, jotka ovat suoraan papin lukemasta häätekstistä.

Musiikki juhlapaikalla

Juhlapaikalla on hyvä soida taustamusiikki, jotain romanttista, rauhallista ja puheensorinan taustalle sopivaa musiikkia mm. klassista musiikkia. Juhlapaikalla voi olla myös bändi mutta se kannattaa valita tarkoin. Bändin kuuluu tukea hääjuhlaa, ei viedä sen huomiota hääparista ja muista ohjelmanumeroista. Bändi voi esittää muutaman kappaleen ja muuten toimia taustabändinä esim. kahvin tai ruokailun ajan – näin tilaa jää muullekin ohjelmalle. Hääpaikalla voi olla myös musiikkiesityksiä. Kaikki rauhallinen ja klassinen linja sopii arvokkaaseen ja romanttiseen hääjuhlaan, jossa paikalla on suku, ystävät ja tuttavat.

Lauluesityksia häihin

Jos kaipaat häihisi lauluesityksiä, voit valita mieleisesi kappaleet CD:iltäni (esim. ’Herran siunaus on usein laulettu kirkossa vihkimistilaisuuden loppuun ja ’Hän tahtoo sut lähelle’ tai ’Rakkaus’ juhlapaikalla). Hääparin halutessa, rakkaus-aiheeseen sopivat videot heijastetaan seinälle tai valkokankaalle kappaleiden aikana.

Häävalssi

Häävalssi on mitä romanttisin ja vähän jännittäväkin uuden avioparin yhteinen taidonnäyte. Valssi kannattaa olla tarpeeksi hidas, jotta morsian pysyy tahdissa mukana hääpukunsa kanssa. Huntu kannattaa kerätä käsivarrelle tanssin ajaksi. Suomessa suosituimmat häävalssit ovat:

 1. Häävalssi
 2. Metsäkukkia
 3. Romanssi
 4. Prinsessa Ruusunen (Erkki Melartin)
 5. Kulkurin valssi (Tauno Palo ja Ansa Ikonen)
 6. Saarenmaan valssi (Georg Ots)
 7. Kulkurin valssi (Veikko Ahvenainen)
 8. Häämuistojen valssi (Olavi Virta)
 9. Tahdon