Poliitikko

Jo useita vuosia olen tuntenut sisäistä paloa lähteä vaikuttamaan kotimaani ja kansani asioihin. Kun kolme ovea avautui: ensin kirkkovaltuustoon, sitten kirkkoneuvostoon ja sitten KD:n eduskuntavaaliehdokkaaksi. Koin, että minun tulee seistä niiden rinnalla, jotka vielä haluavat Jumalan elämää suojelevien lakien varjelevan onnellista ja hyvää elämää Suomessa. Jos vaikuttamaan pääsee ihmisiä, joita Jumala viisaudellaan varustaa ja jotka ovat valmiita tekemään töitä kansan hyvinvoinnin eteen puhtaalla sydämellä, Suomella on toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Seuraavaksi on edesssä kuntavaalit, ne toimitetaan 13.4.2025. Kuntavaaleissa valitaan ne päättäjät, jotka ovat lähimpänä jokapäiväistä arkeamme.

Lyhytvideoita, missä käsittelen päivänpolttavia aiheita:

Hei! Olen 47-vuotias Mia Joki. Rakastan erityisesti lapsia, eläimiä ja luontoa! Tahdon aina suojella heikompiani. Onnellisuuteni lähde ja vahvuuteni on syvä usko Jumalaan, Hän on elämäni korkein auktoriteetti. Toivon ja rukoilen kansani ja maani puolesta, ettei se luopuisi niistä tervettä elämää ylläpitävistä kristillisistä arvoista, mitkä ovat pitäneet suomalaiset maailman onnellisimpana kansana ja myös pitäneet Suomen pystyssä kaikki nämä rauhan vuodet. Uskon, toivon, rakkauden ja totuuden puolesta tulee taistella – loppuun saakka!

Lyhyt esittely

Saan olla kuuden ihanan lapsen äiti, joista pienin on 6-vuotias ja vanhin 19.

Olen gospellaulaja ja lauluntekijä. Keikkailen ahkerasti kitaristi-puolisoni ja lasteni kanssa.

Toimitamme omaa TV- ja radio sarjaa, sekä teemme dokumenttiohjelmia.

Kirjoitan ajankohtaisjuttuja lehtiin ja säännöllisesti Seurakuntaviestiin.

Pienyrittäjä teen vaate-esittelijän ja myyjän töitä.

Olen puolisoni kanssa kiertänyt vankiloita vankilalähetteinä 18 vuoden ajan.

Suunnittelen taideteoksia varsinkin ympäristötaidenäyttelyihin.

Toimin kirkkovaltuuston- ja myös kirkkoneuvoston jäsenenä.

Olin Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas vuoden 2023 vaaleissa.

Olen sydämeltäni kristitty.

Vartuin taiteilijaperheessä

Sain viettää lapsuuteni taiteilijakodissa, äidin, isän ja neljän sisareni kansa. Pienestä pitäen otimme osaa edustustehtäviin lukuisissa avajaisissa aina Louvrea myöten. Meille opetettiin myös elämän syviä arvoja: Heikompia tulee aina puolustaa, eläimiä ja luontoa tulee kohdella hyvin ja että elämämme on Jumalan lahja. ’Minä pieni tyttönen’ -rukous tulikin tutuksi jo mummoni huulilta.

Vuosi Espanjassa laajensi maailmankuvaa

Halusin lähteä heti lukion jälkeen töihin. Toimin galleristina ja myyjänä Jerusalemissa saakka. Vietin vuoden Fuengirolassa, vanhempieni toisessa kodissa. Tutustuin eri kansallisuuksiin ja opin vahvemman englannin kielen taidon ja enemmän espanjaa. Tuliaisina toin Suomeen kodittomia koiria, joista oli paljon iloa!

Yksi ilta muutti kaiken

Kävin äidin seurana usein kirkossa, kunnes puheenvuoron käytti Paavo Hiltunen. Halusin saman lujan uskon. Sinä iltana, 14-vuotiaana, tiesin, että elämäni onnellisin asia on elää Jeesuksen lähellä ja palvella Häntä ja lähimmäisiäni. Kävin useita vuosia sekä yksin, että pienen ryhmäni kanssa eri hoitolaitoksissa laulamassa ja puhumassa.

Tavattiin radiossa

Aviopuolisoni tapasin radiossa. Hän oli radio DJ Harri ’Manu’ Sampakoski ja toimi myös ravintolanomistajana. Kun voitin hänen radioarvonnassaan kolme kertaa peräkkäin, tiesin, että nyt tässä on jotain erityistä. Kun viimein tapasimme, emme päässeet enää toisistamme irti, vaikka ikäeroa meillä on huimat 15 vuotta.

Lapsettomuushoitoihin?

Menimme naimisiin, mutta lapsia ei kuulunut. Lääkäri totesi endometrioosin ja toivotti tervetulleeksi lapsettomuushoitoihin.

Olin lukenut Raamattuani järjestelmällisesti. Päivän paikka surun päivänä oli se, missä lapseton Hanna rukoilee lasta temppelissä. Jumala kuuli Hannan rukouksen – ja niin kuuli minunkin! Pian sain pidellä ensimmäistä vauvaani!

Tänään saan olla kuuden lapsen äiti!

Äitiys innosti tekemään Vauva-sivut, joista tuli koko laajan sivustoni suosituin aihe, vaikka tarjolla oli myös sisustusta, häitä ja kodittomia koiria koskevia teemoja. Odotuskalenteri joka viikkoisine kokemuksineen oli se, mitä äidit lukivat eniten. Kun sain kokea kuusi raskautta ja lapsiperheen arkea, myös tietämys lastenhoidosta ja kasvattamisesta lisääntyi. Koin tärkeäksi jakaa sitä ensikertalaisille.

Erikoinen tapa tehdä musiikkia

Harri osasi tekniikan ja minä sain laulaa ja soittaa. Lapsuuteni pianotunnit ja nuoruuteni lauluopiskelut tulivat nyt käyttöön. Sain ihmeellisesti Jumalalta toisinaan sanat, toisinaan sävelet. Ne annettiin minulle. Minusta tuli gospellaulaja. Levytimme lopulta yhdeksän albumia. Kymmenes valmistuu helmikuussa 2023.

Vankilatyö kutsuu

Kouluttauduimme vankilaläheteiksi. Sain siis nähdä elämän nurjaa puolta. Kohtasin hyvin nuoriakin miehiä, joiden isät olivat hakanneet heidät kännipäissään monia kertoja. Nämä koulukotien ja päihteiden pettämät miehet olivat nyt kaltereiden takana, mutta saimme viedä heille toivoa. Olemme olleet nyt Akaan seurakunnan vankilalähetteinä yli 18 vuotta.

Ohjelmien tuottaminen alkaa

Moni vanki tulikin uskoon ja aloitti uuden elämän. Saimme idean videoida vankien elämäntarinoita. Tarjosimme niitä Taivas TV7:lle. Oma TV-sarjamme ’Vain yksi tie’ alkoi. Kuukausittainen ohjelma koostui näistä elämäntarinoista, musiikkivideostani ja ajankohtaisesta puheesta. Sarjasta tuli yllättävän suosittu ja sitä alettiin esittää myös radio Patmoksessa. Radio- ja TV-ohjelmien lisäksi teemme nykyään myös dokumenttiohjelmia mm. Kyösti Kalliosta ja Aarne Ylpöstä.

Lastenkirja ja lehtijuttuja

Rakkaus kirjoittamiseen on ollut pienestä pitäen. Päiväkirjoja ja kirjoitelmia on kaappi täynnä, mutta hieno kokemus oli kirjoittaa lastenkirja, johon sisareni teki kuvitukset. Se pääsi laajaan jakeluun. Halusin jatkaa kirjoittamista. Toimittajan työ avautuikin muutama vuosi sitten, kun sain mahdollisuuden kirjoittaa Seurakuntaviestiin, mikä ilmestyy paikallislehden välissä. Nykyään kirjoitan juttuja joka numeroon. Viimeisin juttuni oli koko aukeaman artikkeli Ukrainan sodasta. Lue täältä.

Keikoille koko perheen kanssa

Keikkailemme ympäri Suomea nyt myös koko perheen voimiin. ’Joki Family’ jatkaa kiertuettaan kaikkialla, minne kutsutaan! Pienin on 6-vuotias Lumina, joka esittää kappaleisiin koroegrafiat kahden isosiskonsa kanssa. Vanhimmat soittavat kitaraa, pianoa ja rytmisoittimia. Ainut poikamme toimii roudarina. Keikoilla riittää roudattavaa, sillä yleensä pystytetään myös valkokankaat, joista nähdään taustavideot esitettäviin kappaleisiin, joita on nyt sävelletty 300 kpl. Musiikkivideoita löytyy YouTubesta yli 75 kappaletta, niitä on kuvattu vuotuisilla kuvausmatkoilla. Katso musiikkivideoita.

Isän jalanjäljissä

Taiteilija-isäni innostamana käsillä tekeminen kiinnostaa. Olen kuulunut paikallisiin taideseuroihin, mutta erityisen hienoa on tehdä ympäristötaideteoksia. NÄKYMÄ-näyttelyyn nousikin useana vuonna suunnittelemiani teoksia, kuten ’Akaan Majakka’, ’Voiton merkki’ ja paikallisväestön suosikki ’Elävän Jumalan temppeli’. Se oli yli neljä metriä pitkä betonipylväineen.

Salainen harrastus

Halusin hoitaa lapseni hyvin ja tein töitä tietokoneella vasta, kun lapset olivat nukahtaneet. Editoin ohjelmasarjaamme, dokumenttiohjelmia, teen nettisivuja, logoja, yritysesittelyitä ja musiikkivideoita. Pienyrittäjänä teen myös keikkatöitä Pellavatehtaalla toimien myyjänä ja vaate-esittelijänä.

Koska aviopuoliso ajoi perheen autolla rakennustöihinsä, ajelin töihin skootterilla tai moottoripyörällä. Moottoripyöräily onkin salainen harrastukseni, joka ei puolison mukaan oikein sovi suurperheen äidille 🙂

Puhe, joka avasi ovet

Olen yhteiskristillinen ja koen, että vaikka yhdessä tekemisessä onkin joskus haastetta, mutta se antaa paljon! Käymmekin useissa eri seurakunnissa.

Kerran olimme piispantarkastuksessa Akaan seurakuntatalolla. Jokaisesta pöydästä pyydettiin yksi paneelikeskusteluun. Minä olin meidän ryhmämme (perheemme) innokas osallistuja. Kun sitten eräs panelisti suositteli itämaisten uskontojen palvontamuotojen tuomista kirkkoomme, sydämessäni roihahti. Koin vahvasti, että sain Jumalalta sanat kertoa, mikä on kirkon tehtävä ja mitä se todella tarvitsee tässä ajassa, jotta ihmiset saisivat sisältöä elämäänsä.

Puheeni jälkeen sain monilta kutsuja lähteä kirkollisvaaliehdokkaaksi.

Yllätyksekseni sain vaaleissa neljänneksi eniten ääniä ja eniten ääniä ei poliittisista ehdokkaista. Kun ovi avautui myös kirkkoneuvostoon tiesin, että nyt on tullut aika vaikuttaa. Otin kutsun vastaan KD:n eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Kevään 2023 eduskuntavaaleissa sain toiseksi eniten ääniä Akaan ehdokkaista ja eniten ääniä KD:n ensikertalaisista Pirkanmaalla! Tämä rohkaisee minua jatkamaan eteenpäin myös poliittisella saralla, jos Jumala vain niin suo. Suuren suuri kiitos rinnallani seisomisesta Jumalan sanan eteenpäin viemisessä ja kristillisten arvojen esille tuomisessa!

Ristiäisissäni äidin, isän ja iso-siskon kanssa.
Meitä on viisi sisarusta
Esikoinen löytökoirien kanssa
Avioliittoon rakkaani kanssa 20 vuotta sitten
Lapset ovat Jumalan lahja
Pienin pääsi aina kuvausmatkallemme
TV- ja radiosarja ’Vain yksi tie’
Musiikkivideo Kreetan kivikoilla
Joki Family keikalla
Ympäristönäyttelyn työni
Koirat halusivat heti syliin pyöräajelun jälkeen

Tahdon säilyttää hyvän omantunnon Jumalan ja ihmisten edessä ahkeroiden perheidemme, yksinäisten, lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvoinnin puolesta. Koska Jumalan pelko on viisauden alku, Suomi nousee vielä, jos valtaan pääsee puhdassydämisiä päättäjiä, jotka kunnioittavat Jumalaa, maataan ja sen kansalaisia. Sydämeni rukous maamme puolesta kumpuaakin Isä meidän -rukouksesta: ’Tapahtukoon Sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa.’