Vierailu löytökoiratahoilla

Olen hankkinut jo 5 koditonta koiraa Espanjasta, mutta vasta nyt sain käytyä ensikertaa kahdella koiratarhalla Espanjassa: S.O.S koirien pelastuslaitoksella ja P.A.D koiratarhalla, josta löytyy myös osasto kodittomille kissoille. Molemmat paikat riipaisivat sydäntä ja kertoivat siitä, miten monet ihmiset purkavat pahaa oloansa heikompiinsa; eläimiin, jotka eivät koskaan ansaitse sitä. Ja taas, miten toiset ihmiset pyrkivät kaikin tavoin ’suurella sydämellä’, auttamaan eläinuhreja.

Ensimmäinen näkymä S.O.S:n tarhalta. Koirat odottavat, että joku huomioisi niitä ja antaisi hellyyttä. Vapaaehtoiset auttavat koirien ulkoiluttamisessa ja tarhojen siivoamisessa jne.. Vapaaehtoisia on tullut paljon Ruotsista.Suomalaisia toivotaan mukaan tiimiin!

S.O.S Rescue Centre

Sijaitsee Espanjan aurinkorannikolla, Costa del Solilla Mijas Costalla. Koiria oli tarhalla yli 200, vaikka paikkoja riittäisi paljon pienemmälle määrälle. Tarhan perustaja, Kim Halliwell, ei jättäisi yhtäkään apua tarvitsevaa kärsimään kaduille.

Pennut

Koiranpennuille on omat pienet aitauksensa. Niitä saa adoptoida 3kk:n iässä, koska silloin pennuille on saatu antaa kaikki tarvittavat rokotukset adoptointia varten. Pennut pyritäänkin adoptoimaan tarhalta mahdollisimman pian, koska usein pennut eivät kestä tarhan oloja. Monet pennut kuolevat pian tarhalle tulon jälkeen, koska ne ovat liian heikkoja selviytyäkseen kokemistaan julmista kohteluista. Pentuja on löydetty huonossa kunnossa mm. roskiksista, jokien varsilta, muovipusseista…

Sairaat pennut yritetään hoitaa terveeksi lääkkeillä ja hoidoilla. Ne ovat omassa aitauksessaan, jotteivät tartuttaisi muita koiria.

Osa piristyy ja selviää, osa kuolee. Katsellessani kärsiviä pentuja, en voinut ymmärtää niiden ihmisten julmuutta, jotka voivat jättää nämä avuttomat pennut kuolemaan ilman ruokaa ja juomaa muovipusseihin.

hmiset ottavat helposti suloisen pennun, mutta luopuvat siitä, kun se kasvaa suureksi. Vastuu ja huolenpito lemmikeistä Espanjassa on vielä lapsen kengissä.

Tämä suloinen koiranpentu ulisi koko sen ajan, mitä vietin tarhalla. Sillä oli kovia tuskia, vaikka saikin koko ajan lääkitystä.
Koiratarha jakaa toiminnastaan tietoa suosituilla toripäivillä. Ohittaessani paikan, en voinut olla pysähtymättä infopisteen kohdalle. Englantilaiset tarhan vapaaehtoistyöntekijät olivat löytäneet joen törmältä 5 pientä cockerspanielin pentua. Ne oli jätetty sinne kuolemaan, mutta onneksi Jumala johdatti eläinystävät paikalle!

Sponsoroitavat koirat

Tarhalla myös hoidetaan sairaita aikuisia koiria. Jotkut parantuvat ja saavat mahdollisuuden tulla adoptoitavaksi, mutta jos koirilla on jokin parantumaton sairaus (esim. leismania), ne jäävät tarhalle. Niissä tapauksissa, niille etsitään kummeja, jotka voisivat sponsoroida niiden elämää tarhalla.

Joskus vapaaehtoiset hoitajat tarhalta adoptoivat näitä sairaita koiria itselleen, koska ovat tottuneet koirien vaatimiin hoitoihin.

Esimerkkinä koirien julmasta kohtelusta voi mainita esim. koiran, jota oli pidetty pienessä tilassa paahtavassa auringonvalossa koko elämänsä. Se ei ollut päässyt varjoon auringon paahteelta. Tuloksena oli vakava ihosyöpä. Nyt se liikkui takki päällä sisätiloissa. Yksi vapaaehtoisista tahtoi onneksi ottaa sen mukaansa omaksi koirakseen Ruotsiin.

Adoptiokoirat

Olen saanut adoptoida viisi koiraa Espanjasta. Jokainen koira on ollut minulle ja perheelleni suuri ilo. Kotiutuminen on sujunut muutamassa päivässä, joillakin viikossa. Ja mikä parasta: miten hienoa on antaa koti koiralle, jonka elämä on ollut täynnä kurjuutta.

Neljässä tapauksessa olen adoptoinut aikuisen koiran. Erilaisista väittämistä huolimatta, aikuisen koiran voi kouluttaa siinä missä pennunkin. Aikuista koiraa valittaessa, näkee jo enemmän sen, mikä koiran luonne ja tavat on, toisin kuin pentua valittaessa.

Adoptoiminen on nykyään helppoa, kun EU maissa ei ole karanteenia ja yhdistykset hoitavat miltei kaiken puolestasi. Lentokummit jopa tuovat koiran puolestasi Suomeen lentokentälle.

 

Jumala on luonut meille luonnon ja eläimet, jotta pitäisimme niistä huolta ja koiran ihmiselle ystäväksi. Koira ei voi ymmärtää sitä, että se hyljätään kadulle isäntäperheestään. Koiraystävät pyrkivät kaikin keinoin ’pyydystämään’ kadulle jätetyt koirat erilaisilla syöteillä ja ruualla. Näin toimivat S.O.S ja P.A.D, mutta esim. Malagan ns. tappotarhalle tuodaan n. 100 koiraa joka viikko. Saman verran koiria lopetetaan viikossa – joskus mitä julmimmin keinoin.

Lahjoitukset

Koiratarhalla oli useita isoja häkkejä vierekkäin, joihin keskenään sopivat koirat oli sijoitettu. Niillä oli nyt vettä ja ruokaa, mutta vähän aikaa sitten vedestä oli huutava pula. S.O.S:n tarha tarvitsisikin lahjoittajia, jotta koirille saataisiin ruokaa, juomaa ja oma eläinklinikka. Nyt koirien leikkaaminen, rokotukset ja hoito maksaa noin 250-300 euroa yksilöltä, oma eläinklinikka tulisi siksi halvemmaksi. Samanlainen tarve on kaikilla koiratarhoilla.

Omistajaa odotellessa…

P.A.D koiratarha

P.A.D on eläintarha, mitä pitävät myös englantilaiset eläinystävät Edi ja Barbara Griffiths’t. Saimme käydä heidän tarhallaan kuvaamassa eläimiä ja haastattelemassa Ediä. Hän oli mitä aurinkoisin ihminen, joka oli antanut elämänsä tähän työhön, koirien hyväksi.

Niin P.A.D kuin S.O.S:kin hakevat ns. Malagan tappotarhoilta koiria omille tarhoilleen, aina kun vaan on heidän omilla tarhoillaan on tilaa, pelastaakseen sieltä edes joitakin koiria.

P.A.D tarhalla on osasto myös kissoille. Kodittomien kissojen määrä on moninkertainen Espanjan kaduilla koiriin verrattuna.