Vauvan ensimmäinen vuosi

Elämän ensimmäinen vuosi. Kasvu ja kehitys, oikea ravinto, alle vuoden ikäiselle sopimaton ruoka, rokotukset, äidin päiväkirja, vinkkejä arkeen, kuukauden suosikki

Vauva 0-1kk Ihmeellinen uusi elämä!

Vauva

Vauva syö ja nukkuu. Vauva ei erota yötä ja päivää. Hän herää, juo maitoa ja nukahtaa. Koko perheen päivärytmi menee sekaisin vauvan ensimmäisiksi viikoiksi. Vauva voi nukkua noin 15 tuntia päivässä. Hereillä ollessaan vauva osaa jo viestiä ilmeillään ja eleillään monia asioita, mutta on vielä täysin riippuvainen hoitajistaan.

Vierihoito on tullut uudelleen tärkeäksi. Vauvan sänky on hyvä sijoittaa äidin lähelle, jotta vauva voi aistia äidin läheisyyden, joka on ainut tuttu ja turvallinen asia uudessa maailmassa. Vauvan näköaisti on terävä vain 20-30 cm päähän. Kohteiden seurailu ei toimi vielä.

Vauvan itku: Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana vauva itkee paljon, kuusiviikkoisina kaikkein eniten. Pieni vauva ei itke kiusallaan tai tahallaan. Vauvan itku on viesti, johon vanhempien täytyy aina vastata. Se on ainut tapa, millä vauva viestii tarpeistaan. Aina vauvaa ei saa lopettamaan itkuaan, mutta turvallinen syli ja lempeä juttelu lohduttavat itkevääkin vauvaa.

Kasvu: Monesti vauvan paino laskee hieman, hän on pariviikkoisena yhtä painava kuin syntyessäänkin. Painon tulisi nousta n.150-170g viikossa ensimmäisen 4 kuukauden aikana, riittävänä kasvuna pidetään myös 120-140g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm kuukaudessa.

Rokotukset:  Alle yksiviikkoisena vauva saa sairaalassa BCG rokotuksen tuberkuloosia vastaan.

Vauvan kynnet:  Monesti vauvat raapivat itseään. Niillä on kynnet kuin ohutta paperia, jotka viiltävät heikkoa ihoa. Kannattaa siis pitää vauvalla ohuita puuvilla tumppuja, mutta muista pestä vauvan käsien poimut päivittäin, sillä niihin voi kertyy pölyä. Vauvan kynnet saa leikata vasta 2 viikon ikäisenä tulehdusvaaran takia.

Ruokailu: Äidinmaito tai äidinmaidonvastike: Anna vauvalle ravinnoksi äidinmaitoa tai äidinmaidonvastiketta (jos maitoa ei tule). Äidinmaito on lapsen parasta ravintoa. Se on täsmälleen oikea sekoitus valkuaisainetta, rasvaa, sokeria ja suoloja, muttei D-vitamiinia. Äidinmaito suojaa tulehduksilta ja sen lämpötila on aina oikea. Äidinmaitoa saaneilla lapsilla on pienempi riski sairastua allergioihin.

Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä suosittelee täysimetystä vähintään 4kk ikään asti, mielellään 6kk saakka. Kiinteitä voi aloitella vauvan tarpeiden mukaisesti 4-6kk (tai sen jälkeen) iässä. Imetystä suositellaan jatkettavaksi vähintään 12kk ikään asti.. WHO ja Unisef suosittelevat imetyksen jatkamista 2-vuotiaaksi (WHO suosittelee täysimetystä 6kk ikään). Äidinmaito lisää lapsen vastustuskykyä tartuntatauteja ja allergioita vastaan.

Äidinmaidon koostumus on yksilöllinen ja lapsen tarpeen mukaan muuttuva. Mitä monipuolisemmin äiti itse syö, sitä paremmin maitoa erittyy. Säännölliset ja monipuoliset ateriat auttavat äitiä selviytymään imetyksestä ja pysymään terveenä. Jos äidinmaito ei riitä, on hyvä keskustella terveydenhoitajan kanssa. Häneltä saat ohjeet juuri omaan tilanteeseesi. Parhaimmillaan imettäminen on äidistä rentouttava tilanne, jossa vauva ja äiti nauttivat yhdessäolosta. Isän ja muun perheen tuki on äidille tärkeää. Äidinmaitoateriat ovat riittäviä alle neljän kuukauden ikäiselle lapselle. Muuta ruokaa ei anneta. Ruokavalion monipuolistaminen aloitetaan yksilöllisesti vauvan kasvun ja äidinmaidon riittävyyden mukaan 4 – 6 kuukauden iässä. Keskustele terveydenhoitajan kanssa lisäruokien aloittamisesta.

D-vitamiini: Vauva tarvitsee D-vitamiinia luustonsa ja hampaidensa kalkkitasapainon säilyttämiseen. D-vitamiinia muodostuu auringonsäteiden vaikutuksesta ihmisen iholla, mutta koska auringonpaistetta saadaan Suomessa vähän, pienet lapset tarvitsevat D-vitamiinia kahden viikon iästä kolmeen ikävuoteen asti.

Tärkeää imettämisestä:  Vauvani joutui verensokerin alhaisuuden tähden lastenosastolle. Myöhemmin kävi ilmi, ettei vauvani ollut saanut tarpeeksi maitoa. En ollut ymmärtänyt miten paljon suurikokoinen vauva tarvitsee maitoa, eikä hoitajilla ollut aikaa opastaa. Eli opin sen, että monesti maitoa ei tule alussa vielä kunnolla, vaan maidontulo käynnistyy vasta vähitellen, kysynnän ja tarjonnan lakia noudattaen: Syötä lastasi, vaikka se veisi tunninkin kerrallaan. Sinun läheisyytesi, tuoksusi ja äänesi on vastasyntyneelle vauvalle ainut tuttu asia kohdussa eletyn elämän jälkeen. Vauva tarvitsee sinua enemmän kuin mitään maailmassa, suo sille kaikki huomiosi ja imetä sinnikkäästi luovuttamatta, maidoneritys käynnistyy kyllä. Jos rinnanpäät tulevat kipeiksi, levitä niihin Bepantten tai Lanolin voidetta. Rintakumejakin voi käyttää, mutta vain muutaman päivän, jottei vauva oppisi imemään väärin.

Kuukauden suosikki:  Sellainen imetystyyny, jonka päät saa äidin selän taakse, näin tyyny pysyy hyvin paikallaan ja äiti voi istua myös selälle miellyttävässä asennossa pitkiäkin aikoja. Tällainen pitkä imetystyyny on tarkoitettu kaksosille, mutta soveltuu loistavasti myös yhdelle lapselle. Vauvaa on myös helppo syöttää kiinteällä ruualla (4kk:n jälkeen), kun hän nojaa imetystyynyyn sohvalla.

Päiväkirja

1.viikko Pieni ’eskimotyttö’ syntyi Jumalan lahjana 1.10.03 klo 2:44. Olimme yhdessä osastolla kunnes vauvan verensokeri laski niin paljon, että hänet siirrettiin lasten osastolle. Kävin syöttämässä vauvaa sairaalan toisessa päässä, jonne oli todella pitkä matka kävellä, varsinkin kun kävely tuntui epämukavalta synnytyksen jälkeen. Neljän päivän päästä sain lähteä kotiin, josta käsin kävin vauvaa katsomassa aina 3-4 kertaa päivässä, kunnes VIIMEIN koitti päivä, jolloin sain tuoda itse päätähden kotiin. Se oli ihana aurinkoinen päivä. Kaikki olivat vauvan ympärillä, kissat ja koiratkin, jotka olivat täysin ihmeissään.

2.viikko Kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Opimme kokoajan uutta. Olimme saaneet olla mummilassa ensimmäiset 2viikkoa, jonne virtasi kavereita ja sukulaisia, sitten lähdettiin kotiin, jossa todellinen harjoittelu uuden elämän kanssa alkoi. Oppaita ja neuvolan lehtisiä luettiin, kyseltiin vanhemmilta neuvoja ihmetellen miten eri sairaanhoitajienkin neuvot poikkesivat toisistaan..

3.viikko Vauvan ensimmäinen lääkärissäkäynti oli vain nopea tarkistus. Vauvan paino ei ollut noussut, mutta hyvä vointi ja pirteys kuittasivat sen. Mummilassa oli jo ikävä vauvaa, kaikki neljä tätiä olivatkin ottamassa vauvaa innokkaasti vastaan. Seura kelpaa pikku tytöllemme, mutta odotas kun nälkä tulee; tämä vauva haluaa ruuan nyt ja heti paikalla! Ja sitten isille tulee taas ’postia’, toisesta päästä..

4.viikko Tyttömme silmät ovat jo kovasti auki. Isoisän nimikkeestä ’kaukoidän ihme’ onkin jo muodostunut hieman länsimaisemman näköinen. Itse olen vieläkin väsynyt synnytyksestä ja valvomisesta tietysti. Mutta äitinä olo onkin itsensä unohtamista parhaimmillaan, se tekee hyvää.

Vastasyntynyt vauvaa nukkuu ja syö. Röyhtäyttäminen on tärkeää, ettei ilmaa kerry vatsaan.

2kk Opettelua elämään

Vauva

Vauva alkaa liikehtiä enemmän ja hänen kätensä ja jalkansa suoristuvat. Vauva oppii nostamaan päätään maatessaan vatsallaan ja kannattelemaankin sitä. Vauva pitää käsiään suurimman osan ajasta nyrkissä, siksi käden poimut muiden poimujen ohella kannattaa pestä usein.

Vauva oppii seuraamaan kohteita katseellaan ja reagoi ääniin, sekä hymyilee tarkoituksellisesti ja ääntelee (ähisee, kurluttaa, ynisee). Ensimmäinen askel kohti kieltä otetaan. Vauva on myös oppinut tunnistamaan ilmeitä. Vauva voi itkeä yhteensä kolmisenkin tuntia päivässä.

Kasvu: Painon tulisi nousta n.170g viikossa ensimmäisen neljän kuukauden aikana, riittävänä kasvuna pidetään myös 120-140g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm/kuukaudessa.

Ruokailu:  Äidinmaitoa tai äidinmaidonvastiketta. Maidon lisäksi vauva ei tarvitse vettä. Hyvä merkki maidon riittävyydestä on vauvan tasainen painonnousu, jota tarkkaillaan neuvolakäynneillä. Jos vauva on terve ja paino nousee, pulloon ei heti kannata liian nopeasti turvautua.

Kuukauden suosikki: Ns. tärinäsitteri on ihan omiaan autoilusta nauttivalle vauvalle. Surina ja tärinä rauhoittavat vauvan ja sellaiseen olotilaan on helppo lopulta nukahtaakin.

Vinkkejä

Vauva on herkkä saamaan tartuntoja, koska sen vastustuskyky on hyvin heikko 3kk:een saakka. Vältä siis kipeitä ja flunssaisia ihmisiä, vaikka he haluaisivatkin tulla vauvaa katsomaan. Pese kätesi ja kehota muitakin tekemään niin, aina kun käsittelet pienokaistasi.

Älä pidä vauvaa kaukalossa liian kauan (yli puoltatoista tuntia), koska ’kaukalo-asento’ ei ole vauvan selälle hyvä ja koska ilma ei pääse poistumaan suolistosta.

Äiti

Kroppasi on kokenut kovia mullistuksia odotuksen ja synnytyksen suhteen. Anna sille aikaa palautua, älä ryhdy minkäänlaisiin laihdutuskuureihin, kun vielä imetät, mutta pidä huoli siitä, että syöt terveellisesti ja monipuolisesti.

Jos synnytystilanteessa sinulle tehtiin haava, ole tarkka sen paranemisessa. Jos haava mätii tai haisee voimakkaalle, se on merkki tulehduksesta; ota silloin heti yhteys neuvolalääkäriin saadaksesi antibiootin.

Päiväkirja

Toinen lääkärissä käynti: tyttö oli kasvanut hienosti. Vein vauvaa jo Stockmannille, Kodin Anttilaan ja kahvilaan, jossa ’Hänkin’ sitten päätti ruokailla (onneksi minulla oli leveä hartiahuivi mukana). Uusi isä on jaksanut hyvin. Minäkin olen jo hieman tottuneempi uuteen järjestykseen kodissamme. Yöheräämiset ovat laskeneet 2 kertaan ja yöunen kesto on jo 5-6 tuntia. Mahtavaa!

Vietimme ihanat ristiäiset lapsuudenkodissani. 40 vierasta saapui juhlistamaan tilaisuutta. Vauva oli ihmeellisen kiltisti, se oli oikea rukousvastaus! Lauloimme ’Ystävä Sä lapsien’ ja ’Herraa hyvää kiittäkää’, Harri-isä piti koskettavan puheen Jumalan rakkaudesta, joka on myös luja ja joka asettaa meille ihmislapsille myös elämää suojelevat rajat. Siitä me vanhemmatkin saimme ottaa oppia.

Vauva viihtyy sängyllä ihmettelemässä pitkäänkin, kun sillä ei ole nälkä ja vaippa on tyhjä.

3kk Nopeaa kehitystä

Vauva

Kädet: Vauva löytää kätensä: Hän saattaa katsella ja ihmetellä käsiään pitkiäkin aikoja. Vauva osaa viedä kädet yhteen ja tarttua hänelle ojennettuihin esineisiin. Vauva alkaa myös tavoitella kiinnostavia esineitä. Nyt nyrkkiin puristetut kädet ovat useimmiten auki. Vauva koskettelee ja tunnustelee ihmetellen omaa kehoaan.

Katse: Katsekontakti lisääntyy. Vauva on selvästi enemmän kiinnostunut ympäristöstään kuin aiemmin ja imetys alkaa sujua nopeammin, mutta samalla vauva voi keskeytellä ja kääntyillä muualle. Vauva katselee mielellään ihmiskasvoja. Koska kielenoppiminen alkaa jo nyt, vauvalle kannattaa puhua ja laulella. Seurustelua kannattaa jatkaa vauvan ehdoilla, vauva kyllä osoittaa väsymisensä kääntämällä katseensa pois.

Kommunikointi: Vauva puhuu erilaisilla itkuilla. Aktiivinen vauva pääsee jo kiepahtamaan selältä kyljelleen. Useimmat vauvat oppivat kääntymään 3-6kk iässä. Vauva nukkuu runsaat 14 tuntia päivässä.

Kasvu: Painon tulisi nousta n.170g viikossa ensimmäisen 4 kuukauden aikana, riittävänä kasvuna pidetään myös 120-140g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm/kuukaudessa.

Rokotukset:  Kolmekuisena vauva saa PDT 1 rokotuksen hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan.

Ruokailu:  Äidinmaitoa tai äidinmaidonvastiketta (kuukauden päästä ravinto monipuolistuu). Tiheä imeminen kuuluu asiaan.

Vinkkejä:  Jos vauvallasi ilmenee vatsavaivoja, vaihda öljypohjainen D-vitamiini vesipohjaiseen, röyhtäytä vauvaa tarpeeksi usein (myös rintaruokinnan välillä) ja pidä vauvaa vatsallaan esim. oman vatsasi päällä ruokailujen jälkeen tai silloin, kun huomaat vauvan kärsivän vatsavaivoista. Suuri helpottava tekijä meillä oli neuvolatädin suosittelema Lactofilus -jauhepussit, jotka sekoitettiin veteen ja annettiin ennen maidon antamista. Lactofilus-pusseja saa apteekista ilman reseptiä.

Kuukauden suosikki:  Kun vauva saa olla mukavasti lattialla viltin päällä, se alkaa pikkuhiljaa kaipailemaan virikkeitä, siksi jumppalelu on siihen hyvä virike. Lattialla vauva oppii koordinoimaan liikkeitään ja hallitsemaan kehoaan. Vauva voi viihtyä lattialla kauankin ja äiti saa hieman levähtää.

Äiti

Jos imetät viileänä/kylmänä vuodenaikana, rintatulehduksen vaara on ilmeinen. Rintatulehduksessa rinta on aristava, kuumottava, punottava ja rinnassa voi jopa tuntu selvä möykky. Imetys voi aiheuttaa kipua. Tulehdukseen kuuluu myös nopeasti nouseva korkea kuume ja flunssainen olo, mikä erottaa sen tiehyttukoksesta. Hoitona ovat lämpö, lepo ja tiheä imetys, ne auttavat kotihoitona. Jos hoitokeinot eivät vuorokauden kuluessa kuumeen noususta helpota, ota yhteys lääkäriin.

Päiväkirja

Tyttö kehittyy hirmuista vauhtia! Hän äänteleekin jo ’au, ai, kuu’ -äänteillä minkä kerkiää ja keskittää katseensa silmiini, kun ennen katse harhaili täysin tavoittamattomissa. Tuntuu ihanalta luoda ensimmäisiä kontakteja omaan vauvaansa!

Ns. ’Tärinäsitteri’ on ollut kova juttu. Hankittiin myös keinu, mikä oli monena iltana tarpeen, kun vauva ei muuten millään nukahtanut.

Ryhmäneuvola oli kiva juttu, koska vauvat saivat katsella toinen toisiaan. Siellä sai vertailla muita vauvoja ja niiden kehittymistä, jokainen kun kehittyy niin omalla tavallaan. Pääasia kuitenkin on pyrkiä kasvattamaan lapsensa rakkaudessa ja lujuudessa kiinni Jumalan tuntemiseen, sillä siitä rakentuu lapselle suoja ja turvallisuus elämään, silloinkin kun vanhemmat eivät ole lähellä. Sellaista rakkautta ja turvallisuuden tuntua tässä maailmassa tarvitaan.

Meidän tytölle tutti ei kelpaa, eikä peukalokaan, vaan rinnalle nukahdetaan. Vatsakivut ovat helpottuneet kun olemme muistaneet röyhtäyttää kunnolla ja usein, myös vatsallaan pitäminen on auttanut ilman ulostulossa.

Kova on halu mennä eteenpäin – vaikka sitten ryömimällä.

4kk Perunaa maistiaisiksi

Vauva

Vauva oppii: Arkielämä alkaa olla tuttua. Vauva tarkkailee uteliaana ympärillään ja alkaa tunnistaa joitakin toistuvia rutiineja. Vauva saattaa jo oppia kääntymään selältä mahalleen. Toiset vauvat pinnistelevät kunnes onnistuvat, toiset taas pyörähtävät ympäri puolivahingossa. Vauva osaa pitää päätään pystyssä, hän kurottautuu selinmakuulla kohti esineitä, tarttuu niihin ja vie ne suuhunsa. Hän tutkii esineitä suullaan ja tutustuu näin maailmaan. Vauva seisoo, kun hänestä pidetään kiinni ja leikkii käsillään ja jaloillaan.

Kommunikointi: Vauva kertoo itkullaan ettei hän ei pidä siitä, kun joku menee pois. Tämän ikäinen osaa ojentaa kätensä kohti hoitajaansa kun haluaa syliin. Vauva voi jopa olla hiljaa kun muut puhuvat ja ääntelee vasta sen jälkeen. Vauva hauskuuttaa itseään uusilla ääntelyillä. Hän juttelee omalla kielellään ja ilmaisee tuntojaan erilaisilla äänensävyillä. Itkemällä vauva kertoo tylsistymisestään, nälästään, kivustaan, märästä vaipastaan tai yksinäisyydestään. Vanhemmat osaavat jo tulkita vauvan itkuja. Jonain päivänä vauva riemastuttaa vanhempansa herskyvällä naurulla.

Kasvu: Painon tulisi nousta n.170g viikossa ensimmäisen 4 kuukauden aikana, riittävänä kasvuna pidetään myös 120-140g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm/kuukaudessa.

Rokotukset:  Neljäkuisena vauva saa PDT 2 ja Hib 1 rokotukset hinkuyskää, kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja vakavia hemofilusinfektioita vastaan.

Ruokailu:  Kiinteiden ruokien maistelu suositellaan aloitettavaksi aikaisintaan neljän kuukauden iässä. Jos vauva kasvaa tasaisesti ja imetys tuntuu sujuvan hyvin, voi kiinteisiin ruokiin tutustumisen aloittaa puolenvuoden iässä. Rintamaito on hyvää perusravintoa lapsesi ensimmäisen kuuden elinkuukauden aikana. Muita ruokia on hyvä alkaa syöttää pikku hiljaa imetysajan vielä jatkuessa. Ensimmäiset makuannokset eivät ole ravintoarvoltaan niinkään tärkeitä, mutta niiden tarkoitus on lähinnä totuttaa lapsi syömään muutakin kuin äidinmaitoa. Kokeile lapsesi kanssa uusia makuja pikkuhiljaa ja vain vähän kerrallaan.

Ensimmäisenä vauvan ruokalistalle otetaan kasvikset, hedelmät ja marjat soseina. Aloitusruoka on perunasose (ei uusiperuna).

Kutakin ruoka-ainetta kannattaa kokeilla noin viikko ennen kuin ottaa ruokalistalle uusia lajeja. Näin saatat huomata, jos vauva saa ruoasta esim. allergiaoireita tai vatsavaivoja. Ruoka-aineiden aiheuttamat allergiat ovat yksilöllisiä. Niiden selvittely ja hoito toteutetaan aina neuvolan kanssa. Omin päin ruokia ei kannata karsia vauvan ruokavaliosta, koska samalla saattaa tärkeiden ravintoaineiden saanti jäädä vaillinaiseksi

Suola rasittaa lapsen munuaisia ja aineenvaihduntaa. Tee kotisoseet tuoreesta tai pakastetusta lihasta, kanasta tai kalasta sekä vihanneksista ja juureksista. Makkaroita tai muita lihavalmisteita, eineksiä ja kalavalmisteita ei suositella alle vuoden ikäiselle niiden sisältämän suolan ja muiden lisäaineiden vuoksi.

Tee ruokaa sarjatyönä, niin sinun ei tarvitse kokata joka päivä vauvalle uutta ruokaa. Tee iso annos kerrallaan ja pakasta kerta-annoksina. Lämmitä soseet pakkauksessaan kuumassa vedessä, pienessä vesitilkassa tai lautasella mikroaaltouunissa.

Valmisruuat ovat kätevä vaihtoehto esim. kylässä ja matkoilla, mutta ei liian usein tarjottavina säilöntäaineiden ja suurien sokeripitoisuuksien tähden (hedelmäsosepurkissa on 8-10 palaa sokeria).

Älä anna näitä alle vuoden ikäiselle:

  • pinaattia, punajuurta, lanttua ja naurista (ne sisältävät runsaasti nitraattia, josta elimistössä kehittyy pikkulapsille vaarallista nitriittiä)
  • hunajaa ei anneta alle vuoden ikäisille lapsille (siinä voi olla erään pienimmille lapsille mahdollisesti vahingollisen bakteerin itiöitä)
  • maapähkinöitä ja pähkinöitä (ne jäävät helposti kiinni kurkkuun ja voivat aiheuttaa allergiaa)
  • suolaa (ensimmäisen elinvuoden aikana lasten munuaiset eivät ole vielä täysin kehittyneet eivätkä pysty käsittelemään suuria suolamääriä)
  • maksaa (se sisältää runsaasti A-vitamiinia)

 Vinkki:  Parhaat vaatteet vauvalle: Bodeja sekä terällisiä ja alhaalta nepparilla avattavia koko haalareita, koska irralliset hameet, paidat ja housut nousevat, menevät makkaralle ja jättävät ihon paljaaksi, niitä kannattaa hankkia jo kävelemään oppineelle lapsella. Irralliset sukat taas lähtevät helposti jalasta, terällisen haalarin päällä ne taas pysyvät paremmin. Nepparit haaroissa taas helpottavat jatkuvaa vaipanvaihtoa kummasti!

Kuukauden suosikki:  Pikkuruinen pesuaineen mukana tullut, Nalle Puh ’n kaveri, Nasu on ihan ykkönen. Vaikka tyttö on saanut kaikkia hienoja leluja lahjaksi, tuo ’ilmais-Nasu’ viehättää. Niinhän sitä joskus käy..

Äiti

Nyt uuden perheenjäsenen kanssa touhuilu alkaa jo käydä rutiinina. Vaativin 3kk on takanapäin ja on tullut aika hoitaa myös sinua itseäsi. Mitä paremmassa kunnossa ja virkeämpi sinä olet, sitä parempi äiti voit olla lapsellesi. Oikea ravinto on tärkeä. On syytä tarkastuttaa hampaat, sillä odotusaikana hampaat reikiintyvät helposti. Nyt sinulla on hyvä mahdollisuus ulkoilla ja samalla nukuttaa vauvaa. Ota ohjelmistoon jokapäiväinen kävelylenkki, mutta muista, ettei vauvaa saa viedä ulos yli 10 pakkasasteessa, koska vauvan keuhkot eivät ole vielä kehittyneet sietämään kovaa pakkasta. Muista myös aviosuhteesi, joka vaatii erityistä aikaa ja sen järjestämistä, koska vauva tietysti vie kaiken huomion. Hyvä parisuhde on paras ilmapiiri vauvallekin.

Päiväkirja

Peruna-porkkanaa ja banaania on maisteltu, vaikka ensimmäisellä kertaa ne syljettiinkin ulos. Kannattaa valokuvata ensimaistiaiset!

Kovasti ollaan ihmetelty sitä, miten tyttö vaan pyrkii istumaan ja istuukin jo, vaikka en ’istuuta’ sitä. Itumaanhan pitäisi nousta vasta puolenvuoden tienoilla. Lääkäri sanoi vain, että selkä on jo niin vahva, että se kestää istumisen, jos vauva kerta itse pystyy siihen.

Yöt ovat alkaneet olla hyvin katkonaisia, neiti nukahtaa 1-2:lta ja herää jo 6:n jälkeen ja sen jälkeen n. tunnin välein syömään, sitten se jääkin nukkumaan meidän keskelle. Kyllä verisuonet ovat katkenneet silmistä.. Mutta voi niitä ihania aamuja, kun tyttö on niin hyväntuulinen.

Isä kannattaa ottaa heti alusta asti mukaan hoitamaan pikkuista.

5 kk Ensimmäinen maitohammas?

Vauva

Vauva siirtää esineitä kädestä suuhun ja toiseen käteen. Vauva pitää leikkimisestä peilikuvallaan. Vauva matkii muilta kuulemaansa puhetta. Hän leikkii äänteillä ja ’päristelee’. Kaikki uusi saa vauvan innostumaan, nukkuminen saattaa olla hieman katkonaista.

Hampaat: Jo viisikuiselle saattaa puhjeta ensimmäinen maitohammas.

Kasvu: Painon tulisi nousta n.170g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm/kuukaudessa.

Rokotukset:  Viisikuisena vauva saa PDT 3 ja Hib 1 rokotukset hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan.

Ruokailu:  Vähitellen annoksiin otetaan mukaan lihaa ja viljoja (molempia aikaisintaan viisikuisena). Aluksi vauva saattaa syödä vain muutaman teelusikallisen ruokaa aterialla. Lihaa saa antaa vain teelusikallisen/ateria.

Rintamaito on viiden–kuuden kuukauden ikäistenkin lasten tärkeintä ravintoa. Puuroja, vellejä, perunaa, kasviksia, juureksia jne. voi käyttää lähinnä rintamaidon lisukkeina. Muista kuitenkin aloittaa vähitellen. Velliä on kätevä tarjota nokkamukista. Voit tarjota lapsellesi puuroa tai velliä sekä aamiaiseksi että iltapalaksi.

Vinkki:  Kun opetat vauvalle uusia makuja, syö itse samaa ruokaa vierellä, sinä olet lapselle se tärkein ja samaistuminen sinuun myös ruokailuun opettelussa tehoaa paremmin.

Kuukauden suosikki:  Hyppykiikku saa vauvan tuntemaan itsensä oma-aloitteisemmaksi, kun hän saa olla pystyasennossa niinkuin isä ja äitikin. Iloa ei tule puuttumaan, kun vauva pikkuhiljaa oppii hyppykiikun tekniikan. Tarkista vain että kiinnityskoukku on kyllin iso ja pitävä.

Äiti

Monet punnitsevat onnellisuuden niihin hetkiin, kun vauva on hoidossa esim. mummolassa, mutta totuus on se, että onnelliset hetket perheen tulee löytää yhdessä. Tutustukaa toisiinne uudestaan, nyt isänä, äitinä ja lapsena. Kiertäkää vauvan kanssa luontoa tutkimassa, ihmisten luona kylässä tai ihan omassa kotona, missä vauvan kanssa voi ilmeillä ja jutustella.

Päiväkirja

Tyttö on jo hurjan kiinnostunut ympäristöstään. Kun kävellään käytävässä, hän ojentaa molemmat kätensä eri puolille siinä toivossa, että saisi tarrata edes johonkin. Pöytäliinoja ollaan jo vähän karsittu ja nosteltu nipsuilla korkeammalle.

Koska tyttö istuu, ollaan kokeiltu syöttötuolia, se vasta oli kivaa olla niin korkealla. Ja hyppykiikku.. Tyttö nauraa kokoajan suu auki ja mitä rajummin hän tajuaa hypähdellä siinä, niin sen kivempaa. Kyllä kamera on kovassa käytössä ja nauru herkässä koko perheellä, kun kokoonnutaan iltaisin ’hyppykiikkuhetkiin’!

Syntymätukka ei ole lähtenyt päästä vaikka sitä niin kovasti kaavailtiin. Päinvastoin hiukset kasvavat vaan. Shampoota ei yleensä tarvitsisi vielä käyttää, mutta saa nyt puhtaaksi tällainen hiusmäärä pelkällä vedellä..

Paljon olisi pikku-neidillä kerrottavaa, vaan vielä ei osata muuta kuin äännellä.

6kk Syöttötuoliin istumaan

Vauva

Kädet ja jalat:  Vauva harjoittelee ahkerasti käsiensä käyttöä. Vauva tavoittelee kiinnostavia esineitä ja tarttuu niihin. Vauva osaa juoda kupista ja pitelee pulloa käsissään. Oppii siirtelemään esineitä kädestä toiseen. Vauva osaa pitää puolensa, jos häneltä yrittää ottaa tavaran pois kädestä, niin sanottu ’oma tahto’ alkaa nostamaan päätään. Hän saa otteen pienistäkin esineistä, sitä kutsutaan pinsettiotteeksi, mitä kokeillaan neuvolassakin. Vauva löytää varpaansa ihmetellen ja maistellen niitä..

Istuminen: Vauva istuu jo lyhyen aikaa tuettuna, eikä aikaakaan kun vauvan selkälihakset voimistuvat ja istuminen sujuu itsenäisesti

Liikkuminen: Vauva innostuu musiikista ja liikkeestä. Vanhempien sylissä tanssiminen on hauskaa. Tässä vaiheessa vauva yrittää lähteä liikkeelle: ryömimällä, pyörimällä eteenpäin, tai sitten vauva nousee ensin kontalleen ja lähtee sitten kontaten omille matkoilleen. Jotkut siirtyvät suoraan ryömimisvaiheesta pystyasentoon.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

Ruokailu:  Maistiaiset johtavat vähitellen kokonaisiin aterioihin. Tarjoa perunaa, kasviksia ja lihaa tai kalaa (kalaa max. 3kertaa viikossa), anna jälkiruoaksi hedelmäsosetta ja ruokajuomaksi vettä. Jos imetät aterian yhteydessä, lapsi ei tarvitse muuta juotavaa. Tämänikäisen lapsen ruokailurytmi muuttuu usein. Anna ensin vähän rintamaitoa, puuroa tai velliä, sitten hiukan liha-, kasvis- tai perunasosetta ja lopuksi ehkä taas vähän puuroa tai velliä. Yleensä viisi ateriaa päivässä on sopiva määrä.

Imetystä suositellaan jatkettavaksi vähintään 12kk ikään asti, mielellään yli sen. WHO ja Unicef suosittelevat imetyksen jatkamista 2-vuotiaaksi. WHO suosittelee täysimetystä 6kk ikään). Äidinmaito lisää tutkitusti lapsen vastustuskykyä tartuntatauteja ja allergioita vastaan.

Rokotukset:  Kuusikuisena vauva saa Polio 1 ja Hib 2 rokotukset poliota ja vakavia hemofilus-infektioita vastaan.

Kuukauden suosikki:  Syöttötuoli on uusi ja jännittävä, jota saa käydä pikaisesti kokeilemassa, tämä edellyttää kylläkin sen, että vauva jo muutenkin istuu. Olemme ruokkineet tähän asti vauvaa sohvalla, jossa hän nojaa imetystyynyyn, sen on ollut molemminpuolisesti kätevää.

Vinkkejä:  Säästä itseäsi ja hermojasi suojaamalla kotisi vaaralliset paikat mahdollisimman hyvin. Parhain tapa löytää kodin vaaratekijät onkin kiertää kodin huoneet kontaten, näin löydä pistorasiat, irralliset pienet esineet jne. vauvan tasolta.

Äiti

Jos vauvallasi on ollut koliikki tai vatsavaivoja, niiden pitäisi helpottaa jo nyt. Toisaalta, näihin aikoihin alkaa hampaidenpuhkeamiset ja niihin liittyvät itkut, jos itkuisuutta siihen yleensä liittyy sinun vauvasi tapauksessa. Mutta silloin kun vauvasi on kylläinen ja hyvin nukkunut, nauti levollisesta yhdessäolosta hänen kanssaan. Kuunnelkaa vaikkapa lempimusiikkiasi ja makoilkaa viltillä yhdessä. Tutustu vauvaasi uutena ystävänäsi, ei vain ’hoitokohteena’. Yhteinen sävel on hyvä löytää nyt, sitä paremmin hoituu myös ikävätkin asiat (korvanpuhdistukset jne.)

Päiväkirja

Meidän pikku neiti sai ensimmäisen hampaan puolivuotislahjaksi! Aamulla hän puri isäänsä sormeen – siitä me uusi tulokas huomattiinkin. Kyllä sitä odoteltiinkin; aina kun tyttö huusi, tavattiin sanoa ’sille tulee varmaan hampaita’.

Olivia on todellinen touhutäti.; vartti siellä ja toinen täällä, kontilleen ja äkkiä taas liikkeelle. Oli siis oiva ratkaisu tehdä tässä vaiheessa ensimmäinen ulkomaanmatka. Lähdettiin Espanjaan. Kun menimme lentokoneeseen, Olivia pelästyi satoja vieraita kasvoja kerralla, mutta muuten lento sujui kuin vanhalta tekijältä. Mantereella maisteltiin mansikoita ja kiinalaisessa tarjoilijat pistivät suuhusi mustekalaraksuja sweet & sour kastikkeella. Ei tainnut olla vielä niiden aika, mutta maassa maan tavalla.. Olivia sai myös ihastella upeita villieläimiä Euroopan suurimmassa eläintarhassa. Sielläkin pikku-tyttömme oli silti suurin nähtävyys – ainakin meidän silmissämme. Ennakkoluuloista huolimatta matka sujui pikkuisemme kanssa loistavasti.

Vauvalle on hieno juttu osata istua ja leikkiä, hänen ryhtinsä on esimerkillinen.

7kk Kiipeileminen alkaa

Vauva

Liikkuminen:  Konttaamisen opittuaan vauva oppii kiipeilemään. Alas ei vielä osata tulla, joten tipahteluita ja törmäyksiä sattuu, niiden kautta vauva oppii takaperin laskeutumisen ja peruuttamisentaidon. Nyt vauva oppii istumaan tuetta. Hän osaa jo kääntää vartaloaan istuessaan. Jotkut vauvat nousevat seisomaan tukea vasten ja pompuuttavat itseään pitäessään kiinni tuesta.

Sosiaaliset suhteet: Vierastaminen vaihtelee, mutta useasti tässä iässä vauva alkaa erottamaan tutut ja vieraat ihmiset toisistaan. Hänelle muotoutuu erilainen suhtautuminen perheenjäseniin. Vieraat ja monesti juuri miespuoliset vieraat saattavat alkaa pelottaa vauvaa. Vauva ymmärtää olevansa oma yksilönsä. Hän voi kokea pelkoa ja ahdistusta, kun joutuu erilleen äidistään. Vauva saattaa taputtaa peilikuvaansa. Jokeltelu alkaa muodostumaan. Tavuja opetellaan kokoajan lisää. Kielen oppiminen kiihtyy. Vauva ymmärtää oman nimensä sekä kieltosanan ”EI”. Tottelemista ei välttämättä tapahdu. mutta pikkuhiljaa on hyvä opettaa sekä sallittuja, että ei-sallittuja asioita.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

Ruokailu: Tarjoa perunaa, kasviksia ja lihaa tai kalaa (kalaa max. 3kertaa viikossa), anna jälkiruoaksi hedelmäsosetta ja ruokajuomaksi vettä. Jos imetät aterian yhteydessä, lapsi ei tarvitse muuta juotavaa. Tämänikäisen lapsen ruokailurytmi muuttuu usein. Anna ensin vähän rintamaitoa, puuroa tai velliä, sitten hiukan liha-, kasvis- tai perunasosetta ja lopuksi ehkä taas vähän puuroa tai velliä. Yleensä viisi ateriaa päivässä on sopiva määrä.

Kuukauden suosikki:  Kävelytuoli on ihan ykkönen kaikista kapistuksista, se on tuottanut meille suurta iloa. Siinä vauva paahtaa huoneesta toiseen kuitenkaan loukkaamatta itseään reunoihin. Siirrettiin huonekaluja niin että vauva pääsee ’autollaan’ kunnon kierroksille. Kävelytuoli kannattaa jättää sitten pois, kun itse kävelynopettelu alkaa, ettei kävelyasento vääristyisi.

Vinkki:  Kun kiipeily alkaa, lahjoita ystävillesi tai vie hoitoon vauvalle vaaralliset huonekasvit, jotka kiinnostavat vauvaa, kuten peikonlehti ja joulutähti (tappavan vaarallinen). Pidä puhelimen lähellä:

Äiti

Koska äiti on kuitenkin se joka yleensä keittiön puolella häärii, niin nyt on hyvä aika hankkia rikkaimuri, jos sitä ei vielä ole. Pikkuvauva rakastaa kaikkea uutta ja kaikki uusi menee myös suuhun. Säästä itseäsi jatkuvalta imurin raahaamiselta ja käytä rikkaimuria pikkuroskien päivittäiseen poimimiseen vauvan tieltä.

Päiväkirja

Olivia on jo iso tyttö. Hän heräilee kylläkin vielä 2-3 kertaa yössä maidolle, jota on onneksi riittänyt. Puolikuolleena nostan tytön vierelleni, mihin hän sitten unohtuukin. Ja aamulla alkaa harjoittelu; melkein joka päivä saamme kuulla jonkun uuden tavun. On ihmeellistä seurata suurta kehitystä pienessä ihmisessä, se on Jumalan tarkasti hiottua luomistyötä.

Olivia rakastaa istuskella Vinskin kanssa nurmikolla vierekkäin ja syödä ruohoja aina, kun äidin katse välttää. Hihkunta ja naureskelu on vastauksia vanhemmille. Torumisesta suu menee täysin ylös alaisin, on niin vaikea pitää pokkaa sen ilmeen nähdessään, tekisi vaan mieli ottaa syliin ja rutistaa, mutta kun rajat on oltava, lapsen omaa turvallista elämää suojelevat rajat. Ei-sanaa ollaankin opeteltu jo kovasti, ei se heti perille mene, mutta kun vaan pysyy päätöksessään, lapsi taipuu vanhemman tahtoon. Lopulta.

Makuuvaunut ja rottinkikori vietiin varastoon, yhdistelmävaunut ja pinnasänky otettiin esille.

Oma pieni lapsi on suuri aarre. Vaikka välillä hänessä onkin valvomista ja hoitamista, hän antaa sinulle enemmän elämän sisältöä, kuin mikään muu ihminen koko maailmassa.

8kk Vauva nousee seisomaan tukea vasten

Vauva

Kehittyminen: Näkö alkaa olla täysin kehittynyt. Vauva ryömii innokkaasti ja nousee seisomaan tukea vasten. Osaa syödä itse käsillänsä. Vauva oppii mihin erilaisia esineitä käytetään. Kupista juodaan, hiuksia harjataan harjalla jne. Hän tajuaa, että on erikokoisia esineitä. Vauva osaa työntää lusikan pois tai muulla tavalla näyttää ettei halua ruokaa. Vauva kommunikoi monitavuisella jokeltelulla (jota kannattaa äänittää).

Nukkuminen: Normaalisti vauva nukkuu päivällä kahdet päiväunet ja öisin yhteensä n. 10-13 tuntia. Yli puolivuotias selviää yöstä periaatteessa jo ilman imetyksiä. Käytännössä kuitenkin useimmat vauvat heräilevät vielä öisin syömään. Nyt voi jo opetella pientä unikoulua vauvan kanssa, mikäli yöheräämisiä on liikaa. Vauvaa voi koettaa taputella uneen ilman maitoakin, se olisi isän työvuoro, koska silloin vauva ei haista maidontuoksuista äitiä. Joillakin vauvoilla iltapuuro pidentää yöunia, koska kylläisenä vauva ei herää ainakaan nälkään. Liikkeellelähtö sotkee myös vauvan yöunia, kuten muutenkin päivän suuret tapahtumat ja uudet oppimiset. Vauva saattaa myös herätä vain tarkistaakseen, että vanhemmat ovat lähellä ja hän turvassa. Siksikin vauvan sänky vanhempien sängyn vieressä luo vauvalle turvallisuuden tunteen ja tiedon siitä, ettei häntä ole jätetty yksin.

Leikkiminen: Vauva on yhä sosiaalisempi ja huumorintajuisempi. Hän nauttii leikkimisestä yhdessä perheenjäsentensä kanssa. Vauva kaipaa jo seuraa yksinkertaisiin leikkeihin kuten kutitus- ja kukkuuleikkeihin. Liinan takaa ilmestyvät äidin tai isän kasvot jaksavat naurattaa kerta toisensa jälkeen. Vauvalle kannattaa jutella paljon eikä ole liian aikaista lukea jo lyhyitä iltarukouksiakaan. Vauva riemastuu huomatessaan osaavansa tuottaa ääniä eri esineistä, kuten hakkaamalla leluja/ helistimiä toisiinsa. Suosikkileikkeihin kuuluvat (valitettavasti) tavaroiden heittäminen lattialle ja muiden komentaminen niitä noukkimaan. Hyviä leluja ovat kaikki, joilla vauva saa tuotettua ääntä tai joissa nappia painamalla vauva saa jotain tapahtumaan. Liikunnallisten ja kielellisten taitojen kehittyminen näkyy myös leikeissä.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

Ruokailu: Vauva saattaa tarvita jo kaksi lämmintä ateriaa päivässä.: Vaikka vauvalla olisikin vasta muutama hammas, hän pystyy pureskelemaan hieman isompia paloja. Aluksi voit paloitella tai muussata ruokaa. Ole hyvin varovainen, ettei lapsen kurkkuun joudu liian isoja paloja ruokaa. Kahdeksan kuukauden iässä lapsesi voi syödä jo monipuolisemmin eri ruoka-aineita. Perunalle saat vaihtelua riisillä ja pastalla. Voit myös korvata keitetyt kasvikset porkkanaraasteella tai pieneksi paloitellulla tomaatilla.

  • Aterioista on hyvä muodostaa iloisia ja perheen yhteisiä hetkiä, joihin vauva otetaan täysiarvoisena mukaan, näin vauva oivaltaa, kuinka mukavaa syöminen on.
  • Älä käytä ollenkaan suolaa lapsen ruokaan.
  • Vältä kovaksi paistettua tai savustettua ruokaa (lihasta tai kalasta voi poistaa paistuneen kuoren tai grillikanasta nahan)
  • Lapsesi on edelleen saatava ravinnostaan runsaasti rasvaa. Hyvin syövä lapsi, ei tarvitse lisärasvaa toisin kuin alipainoinen tai huonosti syövä lapsi. Kotona valmistettuun ruokaan kannattaa käyttää kasvisöljyä (siinä on välttämättömiä rasvahappoja). Valmiisiin lastenruokiin on jo lisätty rasvaa.

Päiväkirja

Konttaus tuli viimein ajankohtaiseksi. Olivia rakastaa koiranruokien muusaamista käsissään ja maistelua tottakai. No, laitoin Vinskin ruuan lähelle Oliviaa ja sepäs pisti tytön liikkeelle. Ei mennyt montaakaan päivää, kun konttaaminen muuttui nopeammaksi, siihen liittyy myös pään heilutus puolelta toiselle, ´varsinkin silloin, kun on jotain mielenkiintoista näkyvissä. Dali, meidän suurin koiramme, on Olivian jokapäiväinen vuoristo, minkä yli kiivetään – ja koira-parka vaan huokaa syvään ja hartaasti.

Olivian temperamenttisuus on tullut esiin myös silloin, kun otan jonkun lelun häneltä esim. pestäkseni se, silloin aletaan kirkumaan ja puristetaan lelua tiiviisti nyrkkiin.

Yöunet ovat vielä hakusessa. Yksinään leikitään väliin pitkiäkin aikoja, se tuntuu kivalta omaa aikaa ajatellen, mutta ei kyllä kauaakaan, kun tulee jo vauvaa ikävä, vaikka hän olisikin ihan viereisessä huoneessa.

Tomerana tyttönä kesäniityllä.

9kk Jokeltelua

Vauva

Liikkuminen:  Vauva liikkuu yhä sujuvammin. Konttaus sujuu jo sukkelasti ja vauva harjoittelee tukea vasten seisomista ja kävelemistä. Pian hän oppii myös vetämään itsensä ylös. Useimmat osaavat ennen yksivuotissynttäreitään kävellä ainakin huonekaluista tukea ottaen. Keskimäärin lapset oppivat kävelemään tuetta 9-18 kuukauden ikäisinä.

Unimaailma:  Yöunet voivat olla vieläkin katkonaisia.

Kasvu:  Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

Ruokailu:  Yli puolivuotias alkaa osallistua syöttöhetkiin. Vauva avaa suunsa, kun haluaa syödä ja pitää sen visusti kiinni, kun ruoka ei enää maistu. Vauva syö mielellään itsekin, hänelle voikin antaa sormin syötäviä napsittaviksi.

Kuukauden suosikki:  Peili on ihan paras kaveri vauvalle koirien jälkeen. Vauva katselee ja ihmettelee toista niin kovin hauskannäköistä kaveria siellä toisessa päässä.

Vinkki

Tee vauvalle katselukirja omista valokuvistasi, niin voit opettaa tuttujen asioiden ja henkilöiden nimiä.

Äiti

Tee lapsestasi muistiinpanoja, filmaa kotivideoita ja katsele niitä yhdessä vauvasi kanssa. Löytäkää yhteistä tekemistä (muutakin kuin vaipanvaihtoa ja ruokailua), mutta pidä huoli siitä, että kun vauva nukkuu, elät sen hetken rentoutuen tai leväten itsekin. Itse tapaan ottaa ison mukillisen capuchinoa (tavallinen kahvi on kofeiinin tähden kokonaan kielletty imettäviltä ja odottavilta äideiltä muualla Euroopassa) ja uppoutua sohvan pohjalle lukemaan Kuvaraamattuani taas muutaman luvun eteenpäin. Se auttaa taas jaksamaan ’seuraavan erän’.

Päiväkirja

Menoa ja meininkiä on ollut luvassa joka päivä! Olivia ei vielä kävele, mutta konttaa vinhaa vauhtia varsinkin koirien ruokakipon luo maistiaisille. Hän kiipeilee ja nousee tukea vasten seisomaan, tänään irrotettiin oikein ote 5sekunniksi. ja sitten taas pyllylleen. Itsenäisesti tyttö touhuaa jo pitkäänkin. Kaksi kertaa yössä herätään yhä. Hampaita on jo 6 suussa, mutta itse pureskelu on vielä heikonlaista.

’Äiti’ -sana opittiin 9,5kuisena ja voi kuinka ihanalta se tuntui! Olivia taisi ymmärtää onnentunteeni ja pisti löylyä lisää kontaten lujaa perässäni huutaen samalla ’Äiti, äiti, äiti’. Muut kielentaidot ovat lähinnä ’blaadu’ bleedum’ jokeltelua. Ollaan otettu kameralla pieniä pätkiä Olivian kehityksestä. Voit kuvitella kuinka tyttö ihmettelee katsellessaan niitä, varsinkin kun oma äiti näkyy ruudulla ja vieressä, on ihmetys suuri, pieni sormi osoittaa ruutua ja itseäni.

Pikku-mummo odottaa äitiä kanssaan leikkimään

10kk Vauva vilkuttaa ja taputtaa

Vauva

Nyt alkaa olla sellainen aika, jolloin vauvan elämänrytmi rutinoituu, jolloin koko perheen elämä helpottuu. Vauva ymmärtää yksinkertaisia lauseita ja noudattaa yksinkertaisia ohjeita. Monet vauvat sanovat ensimmäiset oikeat sanansa. Vauva keskustelee omalla jokeltelullaan muiden kanssa.

Unimaailma: Öisin hän saattaa yhä heräillä, mutta usein yöelämä alkaa rauhoittua, kun suuret kehitysvaiheet on ohitettu. Vauva nukkuu yhdet tai kahdet päiväunet.

Liikkuminen: Vauvan käsien liikkeet alkavat olla eteläismaalaisen tasolla; hän vilkuttaa, taputtaa ja osoittaa kiinnostavia kohteita etusormellaan jne. Osaa leikkiä ja nousta hyvin itse istumaan. Nousee rappusia ylös. Kävelee pitäessään kiinni huonekaluista. Kävelee kun pidetään kiinni molemmista käsistä. Konttaa pois äidin luota tarkkaillen miten äiti reagoi tähän.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

Ruokailu:  Vauvan ruokavalio on jo monipuolinen, eikä ruokaa tarvitse enää hienontaa kovin pieneksi. Vauva voi siirtyä vähitellen muun perheen kanssa samoihin ruokiin – kunhan alle vuoden ikäisen ruoassa ei käytetä suolaa. Vauva haluaa syödä itse. Vauvalle voi antaakin oman lusikan, mutta suttuista vauvan ruokailu on vielä pitkän aikaa. Vauva saattaa nauttia esim. ruisleivän pureskelusta, jos puhkeavat hampaat kutittavat ikeniä, mutta tarkista, että ruisleipä on tarpeeksi kova, ettei murenat joudu vauvan kurkkuun.

Kuukauden suosikki:  Rappuset. Voi kuinka mielenkiintoista onkaan mennä rappusia ylös, muttei vielä alas. Ja vuoroin äiti, sitten isä, sitten mummi, sitten täti on pitämässä kiinni pikku kiipeilijää. Kaikille riittää vuoroja. Nyt onkin korkea aika hankkia turvaportit rappusiin, niitä voi kotinikkari tehdä itsekin.

Vinkki

Jos vauvasi haluaa jo ruokailla itse ja annat siihen mahdollisuuden, levitä syöttötuolin alle iso muovi, joka on sitten helppo puhdistaa tippuneista ruuantähteistä, eikä matto likaannu.

Äiti

Jos imetät vielä, mikä on toivottavaa, jos maitoa vaan tulee, hiuksesi ja kyntesi ovat hauraat. Imettäessä kuluu nimenomaan kalkkia maidontuotantoon. Pidä siis huoli vitamiinien, varsinkin kalkin saannista. Yleensä ne hiukset, mitkä kasvavat odotusaikana, tipahtavat tai ’rapisevat’ sitten imetysaikana. Tuo on toki pieni asia verraten siihen, minkä suojan lapsesi äidinmaidosta saa osakseen tauteja ja allergioita vastaan.

Päiväkirja

Rankkaa unikoulua käydään läpi, ja tietysti vaikeimman kautta. Olivia ei tahdo ymmärtää ettei maitobaari olekaan enää yöllä auki.

Kävelytuoli on saanut uuden merkityksen, nyt tyttö hääriikin sen ulkopuolella tukea ottaen, eikä sisäpuolella. Kävelytuolia ei olla enää aikoihin käytettykään, ettei jalkojen asento vääristyisi kävelemään oppivalla lapsukaisella. Rappusten nouseminen on hurja juttu. Nyt pitää olla silmät selässäkin, kun vahtii, ettei karkulainen luiki yksinään rappusiin mummolassa.

Elämässä on niin paljon kaikkea uutta – ja kaikki pitää laittaa suuhun… siinä onkin äidillä vahtimista.

11kk Vauva seisoo ilman tukea

Vauva

Potalle: Tässä iässä vauvaa voi alkaa totuttaa potallakäyntiin, jos vauva ei vastusta pottailua, hänet voi nostaa potalle muutaman kerran päivässä esimerkiksi aamulla ja pääruoan jälkeen. Jos vauva ei viihdy potalla, kokeile uudestaan muutamien viikkojen kuluttua. Kiirettä ei ole, koska lapset oppivat kuiviksi omassa tahdissaan yleensä toisen ikävuoden lopulla tai kolmannella ikävuodella.

Uutta:  Vauva seisoo tuetta ja kävelee kun toisesta kädestä pidetään kiinni. Juo kupista ilman apua, korvallinen nokkamuki onkin oivallinen keksintö tähän kehitysvaiheeseen. Vauva leikkii toisten lasten vierellä ja matkii heidän touhujaan.

Kasvu:  Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

Ruokailu:  Aste asteelta vauva siirtyy muun perheen kanssa samoihin ruokiin – kunhan et anna näitä alle vuoden ikäiselle klikkaa tästä.

Kuukauden suosikki:  Laukkuja raahataan ympäri taloa oikein molemmissa käsissä. Laukkuihin on kiva laittaa tavaroita ja ottaa pois ja toistaa tuo n.100 kertaa ja taas lähdetään raahaamaan..

Vinkki:  Vie potan lähelle vauvan lempikirja, jota hän voi lueskella istuessaan (esim. eläinkirja). Mene vauvan kanssa samaan aikaan vessaan (poika isän kanssa ja äiti tytön kanssa luonnollisista syistä) ja juttele sitä ennen ’Mennäänkö potalle’ -tyyliin, niin asiasta tulee turvallinen ja mieluisa kokemus.

Äiti

Älä huolehdi liikaa siitä, jos oma vauvasi ei ole oppinut sitä mitä ’naapurin vauva’. Kukin lapsi kehittyy omaa tahtiansa. Tärkeintä on, että elät onnellisen ajan lapsesi kanssa ohjaten häntä hyvään, muidenkin huomioimiseen ja auttamiseen. ’Vaikka vauva oppisi 3kuisena kävelemään, hänestä voi tulla narkomaani.’

Päiväkirja

Pikkutyttömme oppi kävelemään! Kyllä kyyneleet nousi silmiin, kun Olivia otti hatarasti ensiaskeleensa minua kohti. Siitä se sitten alkoi, sinnikäs harjoittelu, joka tuotti tuloksia.

Kokoajan tulee uusia ilmeitä ja eleitä lisää. Tunnistan pikkuisessa jopa isomummon ilmeet ja liikkeet, olisipa hän ollut näkemässä. Matkiminen on alkanut, paranee tarkata mitä tekee – ja mitä sanoo. Ei -juttuja kokeillaan monta kertaa, vaatii kovasti kärsivällisyyttä, ainakin meikäläiseltä. Odotellaan kovasti 1-vuotis synttäreitä!

Teekutsut isosiskojen kanssa on ihan parasta!

12.kk Lapsi matkii hoitajiaan

Lapsi

Tue lapsenluontaista kehitystä:  Jos lapsi tuntuu pyrkivän pystyyn ja liikkeelle, auta häntä kävelemään tukemalla molemmista käsistä. Lapsi ottaa ensimmäiset askeleensa usein tässä vaiheessa. Jos lapsi taas osoittaa kiinnostusta puhumiseen osoittelemalla kirjojen kuvia tai esineitä, puhu ja lue hänelle paljon. Kannusta lasta myös niillä alueilla, joista hän ei itse vielä ole kovin kiinnostunut, mutta on edettävä lapsen ehdoilla. Jos hän ei vielä keskity lukemiseen pitkiä aikoja, lukuhetket kannattaa pitää lyhyinä. Jos taas vauva ei vielä yritä ottaa askelia talutettaessa, kannattaa kannustaa häntä konttaamiseen.

Osaaminen:  Syö itse lusikalla. Auttaa puettaessa vaihtamalla asentoa.

Hampaat:  Hammashoitajalta saat fluoritabletteja, jotka estävät pienien hampaiden reikiintymistä. Yritä harjata hampaat ja antaa fluoritabletti viimeisen ruokailun jälkeen illalla. Jos lapsen hampaiden puhkeaminen tuottaa kovaa kipua öisin, voit antaa hänelle lapsille tarkoitettua Panadol liuosta, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Kasvu:  Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa. Useimmat lapset painavat vuoden ikäisenä n.10-12 kiloa ja ovat 73-80cm pitkiä.

Ruokailu:  Nyt on koittanut viimein se aika kun kaikki on ’sallittua’. Aloita näiden ennen kiellettyjen aineiden (pinaattia, punajuurta, lanttua, naurista, hunajaa, maapähkinöitä ja pähkinöitä, suolaa, maksaa) antaminen pikkuhiljaa, että lapsesi vatsa tottuu niihin.

Kuukauden suosikki:  Nalle Puh juna, josta tulee ääniä ja kuplia. Nuo puuhajunan 10 eri sävelmää tulevat kumman tutuiksi myös vanhemmille..

Rokotukset:  Vuoden ikäisenä lapsi saa Polio 2 rokotuksen poliota vastaan.

Vinkki:  Vauva rakastaa laatikoiden ja kaappien availua, tavaroiden siirtelyä paikasta toiseen ja arkista yhdessäoloa läheistensä kanssa. Hanki kaappeihin lukot tai käytä kuminauhoja, mutta jätä pikkututkijalle myös sallittuja laatikoita / hyllyjä eri huoneissa, ettei kaikki ole lapselle niitä kiellettyjä asioita: Täytä lasta varten täyttää esim. keittiössä alimmat laatikot turvallisilla kapineilla, joita hän saa rauhassa tutkia ja kuljetella ympäri kotia. Hyviä leluja ovat palikat ja pallot. Arkiset leikit ja tavarat usein parhaita. Opettele sulkemaan WC:n ovi perässäsi, sillä wc pyntty ja siinä tavaroiden uittelu kiinnostaa kovasti.

Päiväkirja

Taas opittiin uusia sanoja äidin lisäksi ’tssa’ (kissa), ’hauva’, ’vauva’ ja ’äijä’ – mistä lie oppinut. Musiikki on tullut kovin tärkeäksi; kun soitan pianoa, Olivia kiiruhtaa paikalla ja sitten soitetaan yhdessä – voi koiraparkojen korvia. Olivia on aloittanut myös selkeän laulamisen. Koirien kanssa leikitään ja sitten halataan, Dali on siihen paras kohde, kun se ei jaksa luikkia pakoon.

Ihana, virkeä tyttömme täyttää vuoden! Aika on mennyt hirveää vauhtia: vuosi on kulunut siitä kun kärsin tuskissani, mutta ei syyttä! Elämä lapsen kanssa on ollut vaativaa, mutta ihanaa.

Ruusunnuppu kerää ruusun terälehtiä – ja yrittää salaa laittaa ne suuhun…