Mitä tarvitset hääjuhlaan

Mitä Morsian tarvitsee?

 • Hääpuku : Häitä ajatellessa tulee ensiksi mieleen hääpuku – ainakin naisella. Puku tulee olla sinun oloisesi ja näköisesi. Kannattaa kiertää, kokeilla ja vertailla hintoja, jotka voivat erota toisistaan huimalla tavalla (150-15000€). Myös ’käytettyjä’ pukuja kannattaa katsastaa, koska hääpukua käytetään vain kerran, se pysyy loistokuntoisena seuraaviinkin häihin. Vuokrausmahdollisuutta ei pidä sulkea pois, vaikka tuntuisikin hullulta maksaa n.300€ pelkästä vuokrasta.
 • Morsiammen asuun kuuluu myös muita osia, kuten hiuskoristeet, tiara, huntu, hääkengät jne. Niitä kannattaa katsastaa samalla, kun katselee pukuja. Olennaista on muistaa, että hääliikkeet ovat aina kalleimpia. Esim. hääkengät voit löytää ihan tavallisistakin kenkäkaupoista. Ulkomailta voi löytyä jotain ’speciaalia’, jos matkoja on tiedossa ennen juhlaa.
 • Kampaus on olennainen osa kokonaisuutta. Tiukka nuttura takana näyttää olevan kampaajien suosikki hääkampauksissa, mutta huomioi persoonasi mukaan myös romanttisempia ja naisellisempia vaihtoehtoja. Jos tunnet tutun kampaajan tai henkilön, joka osaa kampaamisen taidon, sinun on helpompi kokeilla kampauksia hänen kanssaan jo etukäteen.
 • Meikki tulee olla hyvin tehty ja raikas. Pohjustus on tärkeä, koska sen tulee kestää ilon kyyneleitäkin. Kaason tulisi huomioida ulkonäkösi pitkin päivää ja korjailla sitä sitten tarpeen mukaan. Persikan sävyt ja vaaleanpunainen sopivat kauniisti morsiamen huulille. Silmiin olisi hyvä laittaa tekoripset, ne ovat kauniit ja ripsivärien leviämisen pelko olisi poissa.
 • Hyvä alusasu on tärkeä. Korsetti tukee hyvin, kun se on oikean kokoinen, ja siihen voi helposti yhdistää sukkanauhat ja sukat.
 • Ihanaa hajuvettä ja hyvää deodoranttia ei saa unohtaa. Häätuoksuksi käy loistavasti Escada’n Sentiment tai Amarige. Ehdoitta paras deodorantti taas on omenantuoksuinen DKNY.
Morsiammen salaisuudet

Morsiamen päiväkirja

”Olen todellinen romantikko, ehkä siksi en löytänytkään pukua Suomesta. Olin näet viimekesänä kahden ystäväni kaaso (vielä samana päivänä!) ja siten kiersin kaikki mahdolliset morsiusliikkeet heidän kanssaan. Ajattelin silloin mielessäni, että sitten kun menen naimisiin, etsin käsiini todellisen prinsessapuvun. Ja niin tapahtui. Nyt pukupussissa koreilee mitä kaunein hääpuku: tyköistuva yläosa, joka kirjailtu pitsein ja paljetein, lyhyt puhvihiha, missä pitsit, sydämenmuotoinen pääntie ja takana napitus, lantion kohdalla persikanvärisiä ruusuja etu- ja takapuolella. Lantion seudulta puku nousee kuin kelloksi, jossa on paljon kermanväristä satiinia. Etuosan helmassa on 20cm:n pitsireunus ja takaa puku on kuin koru! Tylliä, pitsiä, ruusuja ja paljetteja. Yhtenä päivänä saa loistaa! Pukua tärkeämpi on kuitenkin sulhanen. Kauan rakastamani mies, jota kunnioitan. Mies, kenen kanssa tahdon perustaa perheen ja lopulta vanheta hänen rinnallaan.”

Nyörit kiinni ja vielä huntu päähän, sitten lähdetään kirkkoon…

Mitä sulhanen tarvitsee?

 • Puku: Musta smokki ja musta mirri valkoista smokkipaitaa vasten näyttää aina kaikista tyylikkäimmältä. Perinteistä poiketen, voi väriä tuoda esim. vaaleanpunainen mirri tai smokin alle kirjailtu liivi. Miesten liivejä suositaan paljon muualla maailmassa.
 • Vinkki : Smokit ja Frakit löydät paljon edullisemmin Penkolasta,
 • Kengät voivat olla normaalit mustat juhlavammat kävelykengät. Kiiltonahkakengät tietysti sopivat parhaiten, onhan kyseessä elämän suurin juhla!
 • Sulhasella ei ole onneksi ongelmia mm. meikkien kanssa, mutta hiukset täytyy huomioida. Geeliä ja lakkaa kannattaa käyttää, että hiukset pysyisivät ’paikoillaan’ koko jännittävän päivän.
 • Valkoinen nenäliina laitetaan rintataskuun. Kalvosinnapit luovat sen viime silauksen huolitellun ulkonäön saavuttamiseksi.
 • Morsiammen hääkimppuun sopiva ruusu kiinnitetään sulhasen rintaan
Sulhanen pitää puhetta juhlaväelle

Kirkon varaaminen

Kirkon varaaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Kirkkoherranvirastoon soittamalla saat asian heti eteenpäin.  Yleensä kirkon tai kappelin voi varata vihkimistä varten aikaisintaan vuotta aikaisemmin. Kirkon varaaminen on ilmaista.

Kirkkoon sovitaan tutustumiskäynti, jossa seremonia käydään läpi yhdessä papin kanssa.

Kirkolliseen vihkimiseen tarvitaan esteettömyystodistus, jonka saa kotiseurakunnasta tai maistraatista. Lain mukaan avioliiton esteiden tutkinta pitää laittaa vireille viimeistään 7 päivää ennen vihkipäivää. Esteettömyystodistus on voimassa 4 kk, se toimitetaan ennen vihkimistä vihkivälle papille. Ilman esteettömyystodistusta mikään viranomainen ei voi vihkiä.

Hääpari voi toivoa tiettyä pappia vihkimään,  aina toivomuksia ei kyetä täyttämään – erityisesti kesäaikaan lomien ja rippileirien vuoksi. Papin voi varata parhaimmillaan vuotta ennen vihkimistä, mutta vasta työvuoroista sopimisen jälkeen selviää, kuka pappi on tulossa. Tavallisesti pappi ottaa yhteyttä noin 2-4 viikkoa ennen vihkipäivää.

Työvuorossa oleva kanttori tulee kirkkoon hääpäivänä seurakunnan puolesta. Musiikista voi sopia kanttorin kanssa puhelimitse tai sähköpostitse tai sopia tapaamisen.

D i a r y :  Sitä tunnetta ei osaa kuvata muuta kuin yliluonnollisen ihanaksi, kun pappi julisti meidät aviopariksi. Vierelläni seisoi nyt oma aviomieheni, jolle Jumalan ja ihmisten edessä lupasin itseni loppu elämäkseni, rakastaakseni häntä myötä- ja vastoinkäymisissä. Aina.

Toivoin ja sainkin oman rakkaan rippipappini häihini. Hän puhui osuvat sanat sydämiimme alttarilla.

Koristelu häihin

Koristelu on suuri osa yleistä viihtyvyyttä. Häävieraat ovat kuitenkin useita tunteja pöydissään, joten heille on hyvä luoda mahdollisen kaunis hääympäristö. Tavarataloista ja askarteluliikkeistä löytyy varmasti kaikki mahdollinen koristeluun ja sopivaan hintaan. Hääkoristeiksi sopivat: ruusupuut, ruusuköynnökset, hääserviettejä, kukkakimppuja, sydämiä jne.

Valitse häihisi jokin teema ja värit, jotka toistuvat kaikessa sisustuksessa. Meillä oli uskollisuutta kuvaava joutsen-pariskunta ja väreinä  yllättäen valkoinen ja vaaleanpunainen.

Askarteluliikkeestä vuokrasimme ihanan ruusuköynnöksin koristellun kaaren, joka asetettiin hääparin yläpuolelle. Siinä tulikin ihana kuvauspaikka. Pöytiin jaoimme kirjanmerkit, joissa oli pieni Raamatunlause ja kaunis kuva luonnosta.

Hääkarkit tietysti ovat myös kiva muisto vieraille, niitä voi väsätä perheen voimin jo hyvissä ajoin ennen juhlaa.

Riisipussien tilalle, voi vaihtaa ruusunlehdet (joita saa kukkakauppojen takahuoneista tai silkkiruusujen irtolehtiä. Ruusunlehdillä koristelimme myös kirkon käytävän. Seuraava hääpari innostui ruusunlehdistämme kirkkokäytävällä ja jätimme ne sitten heidänkin häihinsä.

D i a r y:  ”Koristeita on hankittu runsaasti: kirkkoon viedään 6 isoa ruusupuuta ja rusetit penkkien päihin, riisipussikorit, joita kantaa kauniit morsiusneidot eli pikkusisareni, ovat täynnä ruusunnuppuja ja tylliä. Uusi Mersun lainataan Veho autolta, joten hääautosta tulee komea. Hotelli Rosendahl koristellaan ruusuköynnöksin, ruusupuin ja isoin joutsenin. Joka pöytään laitetaan ruukkuruusu tai lila lumpeenkukka. Morsiusparin pöydän yläpuolelle olemme varanneet valtavan puukaaren, joka on verhottu köynnösruusuilla. Itse pöytä tulee täyteen persikan- ja vaaleanpunaisenväristä tylliä ja ruusuköynnöstä. Eli kaikki mahdollinen koristellaan niin romanttisesti kuin vain mielikuvitus riittää. Hääkakusta vein juuri kuvan hotellin kokille. Tietysti kerroskakku, johon kirjaillaan ruusuköynnös erivärisistä marsipaaniruusuista. Kyllä hotellin juhlasihteeri ihasteli. Koti koristellaan myös. Äiti jopa osti rautakaaren pihaan, jossa keskellä istuimet, missä istumme sitten vastakkain.”

Hääkaaren alla. Anoppi ompeli häihin ’Usko, toivo ja rakkaus’ tekstin, joka kiinnitettiin verhoon.

Hääpaikka

On äärimmäisen tärkeää, järjestää häät paikassa. missä vieraat voivat olla samassa tilassa, silloin he näkevät hääparin ja hääohjelman paikaltaan. Hääpaikka kannattaakin varata hyvissä ajoin, varsinkin, jos järjestät häitä sesonkiaikana, eli kesällä. Hääpaikka voi toki olla myös kaupungin ommistava vuokratila. Sen saa edullisesti ja kauniisti koristeltuna sekin käy hyvin häätarkoitukseen. Kirkosta siirrytään hääjuhlapaikkaan, mutta vielä sieltä voidaan jatkaa morsiammen tai sulhasen kotiin, varsinkin niiden vieraiden kesken, jotka tulevat kaukaa.

D i a r y : Häät olivat täynnä ohjelmaa, iloa, naurua ja onnellisuutta, niitä sitoi lämmin ilmapiiri, josta vieraat myöhemmin tulivat kiittelemään. Puheet Jumalasta ja rukoukset toivat sen lämmön, joka jätti jäljen häävieraisiin ja ennen kaikkea morsiusparin sydämiin. Hotelli Rosendahlista ’pitkämatkalaiset’ ja morsiuspari siirtyi vielä morsiamen lapsuuden kotiin.

Rakkaat koiramme, Dali, Sofia ja Vincent sekä suloinen Henriikka-tyttö kuvattiin kanssamme

Hääohjelma

Päivän kulku on hyvä suunnitella tarkkaan, ettei juhlat ’lässähtäisi’ kesken kaiken. Kilpailuja, puheita, lauluesityksiä ja hauskoja leikkejä. Ruokailujen ja kakkukahvien välille kannattaa jättää vapaa-aikaa, jossa morsiuspari voi kiertää pöydissä jututtamassa vieraita, mutta muuten häiden on hyvä edetä aikataulussa.

Hyvä juontaja on muuten tärkeä valinta. On hyvä valita selkeä ääninen ja hyvätapainen juontaja, joka osaa kunnioittaa sekä hääparia, että juhlavieraita.

Omissa häissäni sulhanen halusi puhua puheen rakkaudestamme ja minä lauloin hänelle tekemäni rakkauslaulun. Sisareni oli tehnyt meille kappaleen, mikä esitettiin häissä. Meillä oli myös hääesiintyjä, joka lauloi muutamia kappaleita. Taustamusiikkia soitti klassinen orkesteri. Tietysti taustamusiikki voi tulla äänitteeltäkin. Musiikiksi sopii rauhallinen, klassinen musiikki tai melodinen pop.

Kaason ja bestmanin puhe kuuluu myös hääohjelmaan. Ja tietysti morsiammen isän puhe avaa koko häätilaisuuden. Muut vieraat voivat pitää lyhyitä onnittelupuheita juhlien loppupäässä

Yhteislauluja käytetään häissä myös. Esim. kaikki naisvieraat laulavat sulhaselle ’Päiväsäteen ja Menninkäisen’ ja miesvieraat laulavat morsiamelle ’Sä kasvoit neito kaunoinen’.

Häävalssi kannattaa valita tarkoin, koska se on juuri se kappale, joka saa sinut muistamaan elämäsi tärkeimpiä hetkiä aina kuullessasi sen myöhempinä vuosina. Häävalssin jälkeen morsiammen isä tanssittaa morsianta ja sulhasen äiti tanssittaa sulhasta. Kolmas valssi taas niin, että morsian tanssii appiukkonsa kanssa ja sulhanen anoppinsa kanssa. Sen jälkeen muut vieraat tulevat myös tanssimaan.

Hääjuhlan jälkeen musikantti, esim kitaristi tai viulisti voi seurata hääparia soittaen ääautolle saakka. Se on kaunis loppu tälle osuudelle.

D i a r y:  Omissa häissäni oli paljon ohjelmaa ja vieraat viihtyivät hääpaikalla klo 14:sta ilta 20:een. Jatkojuhla oli vielä kotona, jonne saapui naapureita ja pitkänmatkan vieraita. Baari jätettiin vallan pois syynä vakaumuksemme ja tieto siitä, miten monet hääjuhlat ovat päättyneet epämukavasti turhiin riitoihin, välien selvittelyyn ja joidenkin vieraiden ’kantamiseen’ pois. Myös polttarit vietettiin morsianta/sulhasta ja heidän yhteistä tulevaisuuttaan ajatellen. Mielestäni häät ovat kaunis, puhdas ja kunnioitettava juhla, jossa kaksi ihmistä lupautuvat eliniäksi toinen toisilleen. 

Tässä hääohjelma, mikä toimi loistavasti omissa häissämme:

 • Arvausleikki: Sillä välin, kun hääpari on valokuvauksessa, häävieraat täyttävät kilpailukysymykset, joissa kysellään kysymyksiä hääparista. Arvausleikki täällä
 • Morsiamen isän puhe ja äidin lukema runo.
 • Ruokailu. Monet häävieraat ovat saapuneet kaukaa, joten ruokailu on hyvä pitää alussa.
 • Bestmanin ja kaason puhe. Kaasoni oli isosiskoni Militza, joka kertoi muistoja lapsuuden ajastamme. Harrin bestman oli Ossi Kalevo, joka oli opetellut hienon puheen ulkoa. Lue puhe
 • Lauluesitys. Vieraileva artisti laulaa hääparille.
 • Tuttujuttu -leikki. Häiden klassikko. Hääpari joutuu koetukselle.
 • Laulua Hääparille. Kaikki naisvieraat kokoontuvat sulhasen eteen ja laulavat ’Päiväsäteen ja Menninkäisen’ ja miesvieraat laulavat vastaavasti morsiamelle ’Sä kasvoit neito kaunoinen’.
 • Lauluesitys. Sisarukseni Marinka ja Aleksiina esittivät Marinkan hääparille tehdyn sävellyksen.
 • Puheita. Tädit, Salme Mattila ja Armi Lippo, antavat omat ohjeensa hääparille
 • Hääkakun leikkuu. Hääpari leikkaa hääkakkuaan. He syövät tietysti samalta lautaselta.
 • Musiikkiesitys. Morsiamen isä, Olli Joki, soittaa ’Nousee päivä, laskee päivä’
 • Ohjeita Hääparille. Pöytiin on jaettu jo alussa vaaleanpunaisia lappuja, joihin vieraat ovat saaneet juhlan aikana kirjoittaa elämänohjeita hääparille. Nyt ne on kerätty ja juontaja lukee niistä muutamia kaikille
 • Kuukausileikki. Häiden hauskin kohta: kuukausileikki!
 • Polttariporukka esittää. Polttariporukka laulaa lasten laulun muunnetuilla sanoilla. Pikkuautot ja Cd:t jaetaan kiitokseksi polttaripäivästä hääparilta.
 • Sulhasen puhe morsiamelle. Sulhanen kertoo Jumalan rakkaudesta ja omasta rakkaudestaan omaan morsiameensa
 • Häävalssi. Sulhanen polvistuu morsiamen eteen ja vie tämän häävalssin pyörteisiin. Vieraat katselevat, kun kauniisti soi ’Akselin ja Elinan häävalssi’. Pian onkin aika muidenkin nauttia orkesterista.
 • Hääpari lähtee. Viullisti seuraa hääparia autolle, joka lähtee hääpaikalta vieraiden heiluttaessa
 • Hääjatkot. Naapureille ja pitkänmatkan vieraille on järjestetty vielä jatkojuhla morsiamen kotona.
Tätä hetkeä olin vain uskaltanut unelmoida. Akselin ja Elinan häävalssi soi..

Hääleikit

Leikit auttavat ihmisiä tutustumaan toisiinsa ja vapauttamaan jäykkää tunnelmaa. seuraavassa hauska leikkivinkki iloiseen hääjuhlaan! Kolme leikkiä, jotka toimivat etenkin hääjuhlassa: Kuukausileikki, pakettileikki ja tietysti ’Kuinka hyvin tunnet hääparin’.

Katso leikit

Morsian rakkaiden ystäviensä ympäröimänä juuri ennen lähtöä hääsviittiin

Kaason ja Bestmanin puhe

Morsiammen isä pitää juhlakansalle avajaispuheen koko juhlatilaisuuden alussa. Siinä on olennaisena osana jokin muisto morsiammen lapsuudesta, sekä muistikuva siitä, kun sulhanen asteli morsiammen elämään ensi kertaa. Mutta entä sitten kaason tai bestmanin puhe. Häisäämme bestman piti niin hyvän puheen, että uskon sinun saavan siitä monta hyvää ideaa.

Bestmanin puhe

Hääkakuun toivoin kokilta monta kerrosta, sekä paljon mansikoita ja ruusuja!

Hääyö

Koko kotijatkot olivat täynnä suurta odotusta: pian koittaisi aika täyttää se mitä molemmat ovat odottaneet vuosia. Hääsviitti oli varattu morsiusparille unohtumattomaksi yöksi, jolloin kahdesta tuli viimein yksi.