KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP

Elämän ensimmäinen vuosi. Kasvu ja kehitys, oikea ravinto, alle vuoden ikäiselle sopimaton ruoka, rokotukset, äidin päiväkirja, vinkkejä arkeen, kuukauden suosikki..

klikkaa kuukausimäärää  0-1kk  2kk  3kk  4kk  5kk  6kk  7-12kk

 

Vauva

Vauva syö ja nukkuu. Vauva ei erota yötä ja päivää. Hän herää, juo maitoa ja nukahtaa. Koko perheen päivärytmi menee sekaisin vauvan ensimmäisiksi viikoiksi. Vauva voi nukkua noin 15 tuntia päivässä. Hereillä ollessaan vauva osaa jo viestiä ilmeillään ja eleillään monia asioita, mutta on vielä täysin riippuvainen hoitajistaan.

Vierihoito on tullut uudelleen tärkeäksi. Vauvan sänky on hyvä sijoittaa äidin lähelle, jotta vauva voi aistia äidin läheisyyden, joka on ainut tuttu ja turvallinen asia uudessa maailmassa. Vauvan näköaisti on terävä vain 20-30 cm päähän. Kohteiden seurailu ei toimi vielä.

Vauvan itku: Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana vauva itkee paljon, kuusiviikkoisina kaikkein eniten. Pieni vauva ei itke kiusallaan tai tahallaan. Vauvan itku on viesti, johon vanhempien täytyy aina vastata. Se on ainut tapa, millä vauva viestii tarpeistaan. Aina vauvaa ei saa lopettamaan itkuaan, mutta turvallinen syli ja lempeä juttelu lohduttavat itkevääkin vauvaa.

Kasvu: Monesti vauvan paino laskee hieman, hän on pariviikkoisena yhtä painava kuin syntyessäänkin. Painon tulisi nousta n.150-170g viikossa ensimmäisen 4 kuukauden aikana, riittävänä kasvuna pidetään myös 120-140g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm kuukaudessa.

 

Äiti

Olet väsynyt synnytyksestä mahdollisesti vielä useita viikkoja. Ota vastaan apua, kun sitä tarjotaan. Keskustele miehesi kanssa työjaosta vauvan suhteen. Anna miehellesi mahdollisuus harjoitella vauvanhoitoa - ja tehdä välillä myös virheitä. Pyri lepäämään silloin kun vauva nukkuu, koska maidon heruminen käynnistyy helpommin, kun olet levännyt.

 

Rokotukset

Alle yksiviikkoisena vauva saa sairaalassa BCG rokotuksen tuberkuloosia vastaan.

 

Ruokailu

Äidinmaito tai äidinmaidonvastike: Anna vauvalle ravinnoksi äidinmaitoa tai äidinmaidonvastiketta (jos maitoa ei tule). Äidinmaito on lapsen parasta ravintoa. Se on täsmälleen oikea sekoitus valkuaisainetta, rasvaa, sokeria ja suoloja, muttei D-vitamiinia. Äidinmaito suojaa tulehduksilta ja sen lämpötila on aina oikea. Äidinmaitoa saaneilla lapsilla on pienempi riski sairastua allergioihin.

Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä suosittelee täysimetystä vähintään 4kk ikään asti, mielellään 6kk saakka. Kiinteitä voi aloitella vauvan tarpeiden mukaisesti 4-6kk (tai sen jälkeen) iässä. Imetystä suositellaan jatkettavaksi vähintään 12kk ikään asti.. WHO ja Unisef suosittelevat imetyksen jatkamista 2-vuotiaaksi (WHO suosittelee täysimetystä 6kk ikään). Äidinmaito lisää lapsen vastustuskykyä tartuntatauteja ja allergioita vastaan.
Äidinmaidon koostumus on yksilöllinen ja lapsen tarpeen mukaan muuttuva. Mitä monipuolisemmin äiti itse syö, sitä paremmin maitoa erittyy. Säännölliset ja monipuoliset ateriat auttavat äitiä selviytymään imetyksestä ja pysymään terveenä. Jos äidinmaito ei riitä, on hyvä keskustella terveydenhoitajan kanssa. Häneltä saat ohjeet juuri omaan tilanteeseesi. Parhaimmillaan imettäminen on äidistä rentouttava tilanne, jossa vauva ja äiti nauttivat yhdessäolosta. Isän ja muun perheen tuki on äidille tärkeää. Äidinmaitoateriat ovat riittäviä alle neljän kuukauden ikäiselle lapselle. Muuta ruokaa ei anneta. Ruokavalion monipuolistaminen aloitetaan yksilöllisesti vauvan kasvun ja äidinmaidon riittävyyden mukaan 4 - 6 kuukauden iässä. Keskustele terveydenhoitajan kanssa lisäruokien aloittamisesta.

D-vitamiini: Vauva tarvitsee D-vitamiinia luustonsa ja hampaidensa kalkkitasapainon säilyttämiseen. D-vitamiinia muodostuu auringonsäteiden vaikutuksesta ihmisen iholla, mutta koska auringonpaistetta saadaan Suomessa vähän, pienet lapset tarvitsevat D-vitamiinia kahden viikon iästä kolmeen ikävuoteen asti.

 

Vinkkejä

Tärkeää imettämisestä: Vauvani joutui verensokerin alhaisuuden tähden lastenosastolle. Myöhemmin kävi ilmi, ettei vauvani ollut saanut tarpeeksi maitoa. En ollut ymmärtänyt miten paljon suurikokoinen vauva tarvitsee maitoa, eikä hoitajilla ollut aikaa opastaa. Eli opin sen, että monesti maitoa ei tule alussa vielä kunnolla, vaan maidontulo käynnistyy vasta vähitellen, kysynnän ja tarjonnan lakia noudattaen: Syötä lastasi, vaikka se veisi tunninkin kerrallaan. Sinun läheisyytesi, tuoksusi ja äänesi on vastasyntyneelle vauvalle ainut tuttu asia kohdussa eletyn elämän jälkeen. Vauva tarvitsee sinua enemmän kuin mitään maailmassa, suo sille kaikki huomiosi ja imetä sinnikkäästi luovuttamatta, maidoneritys käynnistyy kyllä. Jos rinnanpäät tulevat kipeiksi, levitä niihin Bepantten tai Lanolin voidetta. Rintakumejakin voi käyttää, mutta vain muutaman päivän, jottei vauva oppisi imemään väärin.

Monesti vauvat raapivat itseään. Niillä on kynnet kuin ohutta paperia, jotka viiltävät heikkoa ihoa. Kannattaa siis pitää vauvalla ohuita puuvilla tumppuja, mutta muista pestä vauvan käsien poimut päivittäin, sillä niihin voi kertyy pölyä. Vauvan kynnet saa leikata vasta 2 viikon ikäisenä tulehdusvaaran takia.

 

Kuukauden suosikki

Sellainen imetystyyny, jonka päät saa äidin selän taakse, näin tyyny pysyy hyvin paikallaan ja äiti voi istua myös selälle miellyttävässä asennossa pitkiäkin aikoja. Tällainen pitkä imetystyyny on tarkoitettu kaksosille, mutta soveltuu loistavasti myös yhdelle lapselle. Vauvaa on myös helppo syöttää kiinteällä ruualla (4kk:n jälkeen), kun hän nojaa imetystyynyyn sohvalla.

 

Vinski ihmettelee uutta perheenjäsentä

Päiväkirja

1.viikko Pieni 'eskimotyttö' syntyi Jumalan lahjana 1.10.03 klo 2:44. Olimme yhdessä osastolla kunnes vauvan verensokeri laski niin paljon, että hänet siirrettiin lasten osastolle. Kävin syöttämässä vauvaa sairaalan toisessa päässä, jonne oli todella pitkä matka kävellä, varsinkin kun kävely tuntui epämukavalta synnytyksen jälkeen. Neljän päivän päästä sain lähteä kotiin, josta käsin kävin vauvaa katsomassa aina 3-4 kertaa päivässä, kunnes VIIMEIN koitti päivä, jolloin sain tuoda itse päätähden kotiin. Se oli ihana aurinkoinen päivä. Kaikki olivat vauvan ympärillä, kissat ja koiratkin, jotka olivat täysin ihmeissään.

 

2.viikko Kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Opimme kokoajan uutta. Olimme saaneet olla mummilassa ensimmäiset 2viikkoa, jonne virtasi kavereita ja sukulaisia, sitten lähdettiin kotiin, jossa todellinen harjoittelu uuden elämän kanssa alkoi. Oppaita ja neuvolan lehtisiä luettiin, kyseltiin vanhemmilta neuvoja ihmetellen miten eri sairaanhoitajienkin neuvot poikkesivat toisistaan..

3.viikko Vauvan ensimmäinen lääkärissäkäynti oli vain nopea tarkistus. Vauvan paino ei ollut noussut, mutta hyvä vointi ja pirteys kuittasivat sen. Mummilassa oli jo ikävä vauvaa, kaikki neljä tätiä olivatkin ottamassa vauvaa innokkaasti vastaan. Seura kelpaa pikku tytöllemme, mutta odotas kun nälkä tulee; tämä vauva haluaa ruuan nyt ja heti paikalla! Ja sitten isille tulee taas 'postia', toisesta päästä..

4.viikko Tyttömme silmät ovat jo kovasti auki. Isoisän nimikkeestä 'kaukoidän ihme' onkin jo muodostunut hieman länsimaisemman näköinen. Itse olen vieläkin väsynyt synnytyksestä ja valvomisesta tietysti. Mutta äitinä olo onkin itsensä unohtamista parhaimmillaan, se tekee hyvää.

Vauvan elämää valokuvina 0-1,5kk ikäisenä  täällä

 

 

Vauva

Vauva alkaa liikehtiä enemmän ja hänen kätensä ja jalkansa suoristuvat. Vauva oppii nostamaan päätään maatessaan vatsallaan ja kannattelemaankin sitä. Vauva pitää käsiään suurimman osan ajasta nyrkissä, siksi käden poimut muiden poimujen ohella kannattaa pestä usein.
Vauva oppii seuraamaan kohteita katseellaan ja reagoi ääniin, sekä hymyilee tarkoituksellisesti ja ääntelee (ähisee, kurluttaa, ynisee). Ensimmäinen askel kohti kieltä otetaan. Vauva on myös oppinut tunnistamaan ilmeitä. Vauva voi itkeä yhteensä kolmisenkin tuntia päivässä.

Kasvu: Painon tulisi nousta n.170g viikossa ensimmäisen 4 kuukauden aikana, riittävänä kasvuna pidetään myös 120-140g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm/kuukaudessa.

 

Äiti

Kroppasi on kokenut kovia mullistuksia odotuksen ja synnytyksen suhteen. Anna sille aikaa palautua, älä ryhdy minkäänlaisiin laihdutuskuureihin, kun vielä imetät, mutta pidä huoli siitä, että syöt terveellisesti ja monipuolisesti.

Jos synnytystilanteessa sinulle tehtiin haava, ole tarkka sen paranemisessa. Jos haava mätii tai haisee voimakkaalle, se on merkki tulehduksesta; ota silloin heti yhteys neuvolalääkäriin saadaksesi antibiootin.

 

Ruokailu

Äidinmaitoa tai äidinmaidonvastiketta. Maidon lisäksi vauva ei tarvitse vettä. Hyvä merkki maidon riittävyydestä on vauvan tasainen painonnousu, jota tarkkaillaan neuvolakäynneillä. Jos vauva on terve ja paino nousee, pulloon ei heti kannata liian nopeasti turvautua.

 

Vinkkejä

Vauva on herkkä saamaan tartuntoja, koska sen vastustuskyky on hyvin heikko 3kk:een saakka. Vältä siis kipeitä ja flunssaisia ihmisiä, vaikka he haluaisivatkin tulla vauvaa katsomaan. Pese kätesi ja kehota muitakin tekemään niin, aina kun käsittelet pienokaistasi.

Älä pidä vauvaa kaukalossa liian kauan (yli puoltatoista tuntia), koska 'kaukalo-asento' ei ole vauvan selälle hyvä ja koska ilma ei pääse poistumaan suolistosta.

 

Kuukauden suosikki

Ns. tärinäsitteri on ihan omiaan autoilusta nauttivalle vauvalle. Surina ja tärinä rauhoittavat vauvan ja sellaiseen olotilaan on helppo lopulta nukahtaakin.

Ristiäisissä ei jännitä, kun isä pitää kiinni

 

Päiväkirja

Toinen lääkärissä käynti: tyttö oli kasvanut hienosti. Vein vauvaa jo Stockmannille, Kodin Anttilaan ja kahvilaan, jossa 'Hänkin' sitten päätti ruokailla (onneksi minulla oli leveä hartiahuivi mukana). Uusi isä on jaksanut hyvin. Minäkin olen jo hieman tottuneempi uuteen järjestykseen kodissamme. Yöheräämiset ovat laskeneet 2 kertaan ja yöunen kesto on jo 5-6 tuntia. Mahtavaa!

Vietimme ihanat ristiäiset lapsuudenkodissani. 40 vierasta saapui juhlistamaan tilaisuutta. Vauva oli ihmeellisen kiltisti, se oli oikea rukousvastaus! Lauloimme 'Ystävä Sä lapsien' ja 'Herraa hyvää kiittäkää', Harri-isä piti koskettavan puheen Jumalan rakkaudesta, joka on myös luja ja joka asettaa meille ihmislapsille myös elämää suojelevat rajat. Siitä me vanhemmatkin saimme ottaa oppia.

Vauvan elämää valokuvina 2-3kk ikäisenä  täällä

 

Vauva

Kädet: Vauva löytää kätensä: Hän saattaa katsella ja ihmetellä käsiään pitkiäkin aikoja. Vauva osaa viedä kädet yhteen ja tarttua hänelle ojennettuihin esineisiin. Vauva alkaa myös tavoitella kiinnostavia esineitä. Nyt nyrkkiin puristetut kädet ovat useimmiten auki. Vauva koskettelee ja tunnustelee ihmetellen omaa kehoaan.

Katse: Katsekontakti lisääntyy. Vauva on selvästi enemmän kiinnostunut ympäristöstään kuin aiemmin ja imetys alkaa sujua nopeammin, mutta samalla vauva voi keskeytellä ja kääntyillä muualle. Vauva katselee mielellään ihmiskasvoja. Koska kielenoppiminen alkaa jo nyt, vauvalle kannattaa puhua ja laulella. Seurustelua kannattaa jatkaa vauvan ehdoilla, vauva kyllä osoittaa väsymisensä kääntämällä katseensa pois.

Vauva puhuu erilaisilla itkuilla. Aktiivinen vauva pääsee jo kiepahtamaan selältä kyljelleen. Useimmat vauvat oppivat kääntymään 3-6kk iässä. Vauva nukkuu runsaat 14 tuntia päivässä.

Kasvu: Painon tulisi nousta n.170g viikossa ensimmäisen 4 kuukauden aikana, riittävänä kasvuna pidetään myös 120-140g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm/kuukaudessa.

 

Äiti

Jos imetät viileänä/kylmänä vuodenaikana, rintatulehduksen vaara on ilmeinen. Rintatulehduksessa rinta on aristava, kuumottava, punottava ja rinnassa voi jopa tuntu selvä möykky. Imetys voi aiheuttaa kipua. Tulehdukseen kuuluu myös nopeasti nouseva korkea kuume ja flunssainen olo, mikä erottaa sen tiehyttukoksesta. Hoitona ovat lämpö, lepo ja tiheä imetys, ne auttavat kotihoitona. Jos hoitokeinot eivät vuorokauden kuluessa kuumeen noususta helpota, ota yhteys lääkäriin.

 

Rokotukset

Kolmekuisena vauva saa PDT 1 rokotuksen hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan.

 

Ruokailu

Äidinmaitoa tai äidinmaidonvastiketta (kuukauden päästä ravinto monipuolistuu). Tiheä imeminen kuuluu asiaan.

 

Vinkkejä

Jos vauvallasi ilmenee vatsavaivoja, vaihda öljypohjainen D-vitamiini vesipohjaiseen, röyhtäytä vauvaa tarpeeksi usein (myös rintaruokinnan välillä) ja pidä vauvaa vatsallaan esim. oman vatsasi päällä ruokailujen jälkeen tai silloin, kun huomaat vauvan kärsivän vatsavaivoista. Suuri helpottava tekijä meillä oli neuvolatädin suosittelema Lactofilus -jauhepussit, jotka sekoitettiin veteen ja annettiin ennen maidon antamista. Lactofilus-pusseja saa apteekista ilman reseptiä.

 

Kuukauden suosikki

Kun vauva saa olla mukavasti lattialla viltin päällä, se alkaa pikkuhiljaa kaipailemaan virikkeitä, siksi jumppalelu on siihen hyvä virike. Lattialla vauva oppii koordinoimaan liikkeitään ja hallitsemaan kehoaan. Vauva voi viihtyä lattialla kauankin ja äiti saa hieman levähtää.

 

Päiväkirja

Tyttö kehittyy hirmuista vauhtia! Hän äänteleekin jo 'au, ai, kuu' -äänteillä minkä kerkiää ja keskittää katseensa silmiini, kun ennen katse harhaili täysin tavoittamattomissa. Tuntuu ihanalta luoda ensimmäisiä kontakteja omaan vauvaansa!

Pieni ruusunnuppu ihmettelee elämää

Ns. 'Tärinäsitteri' on ollut kova juttu. Hankittiin myös keinu, mikä oli monena iltana tarpeen, kun vauva ei muuten millään nukahtanut.

Ryhmäneuvola oli kiva juttu, koska vauvat saivat katsella toinen toisiaan. Siellä sai vertailla muita vauvoja ja niiden kehittymistä, jokainen kun kehittyy niin omalla tavallaan. Pääasia kuitenkin on pyrkiä kasvattamaan lapsensa rakkaudessa ja lujuudessa kiinni Jumalan tuntemiseen, sillä siitä rakentuu lapselle suoja ja turvallisuus elämään, silloinkin kun vanhemmat eivät ole lähellä. Sellaista rakkautta ja turvallisuuden tuntua tässä maailmassa tarvitaan.

Meidän tytölle tutti ei kelpaa, eikä peukalokaan, vaan rinnalle nukahdetaan. Vatsakivut ovat helpottuneet kun olemme muistaneet röyhtäyttää kunnolla ja usein, myös vatsallaan pitäminen on auttanut ilman ulostulossa.

Vauvan elämää valokuvina 2-3kk ikäisenä  täällä

 

Vauva
Vauva oppii: Arkielämä alkaa olla tuttua. Vauva tarkkailee uteliaana ympärillään ja alkaa tunnistaa joitakin toistuvia rutiineja. Vauva saattaa jo oppia kääntymään selältä mahalleen. Toiset vauvat pinnistelevät kunnes onnistuvat, toiset taas pyörähtävät ympäri puolivahingossa. Vauva osaa pitää päätään pystyssä, hän kurottautuu selinmakuulla kohti esineitä, tarttuu niihin ja vie ne suuhunsa. Hän tutkii esineitä suullaan ja tutustuu näin maailmaan. Vauva seisoo, kun hänestä pidetään kiinni ja leikkii käsillään ja jaloillaan.
Kommunikointi: Vauva kertoo itkullaan ettei hän ei pidä siitä, kun joku menee pois. Tämän ikäinen osaa ojentaa kätensä kohti hoitajaansa kun haluaa syliin. Vauva voi jopa olla hiljaa kun muut puhuvat ja ääntelee vasta sen jälkeen. Vauva hauskuuttaa itseään uusilla ääntelyillä. Hän juttelee omalla kielellään ja ilmaisee tuntojaan erilaisilla äänensävyillä. Itkemällä vauva kertoo tylsistymisestään, nälästään, kivustaan, märästä vaipastaan tai yksinäisyydestään. Vanhemmat osaavat jo tulkita vauvan itkuja. Jonain päivänä vauva riemastuttaa vanhempansa herskyvällä naurulla.

Kasvu: Painon tulisi nousta n.170g viikossa ensimmäisen 4 kuukauden aikana, riittävänä kasvuna pidetään myös 120-140g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm/kuukaudessa.

 

Äiti
Nyt uuden perheenjäsenen kanssa touhuilu alkaa jo käydä rutiinina. Vaativin 3kk on takanapäin ja on tullut aika hoitaa myös sinua itseäsi. Mitä paremmassa kunnossa ja virkeämpi sinä olet, sitä parempi äiti voit olla lapsellesi. Oikea ravinto on tärkeä. On syytä tarkastuttaa hampaat, sillä odotusaikana hampaat reikiintyvät helposti. Nyt sinulla on hyvä mahdollisuus ulkoilla ja samalla nukuttaa vauvaa. Ota ohjelmistoon jokapäiväinen kävelylenkki, mutta muista, ettei vauvaa saa viedä ulos yli 10 pakkasasteessa, koska vauvan keuhkot eivät ole vielä kehittyneet sietämään kovaa pakkasta. Muista myös aviosuhteesi, joka vaatii erityistä aikaa ja sen järjestämistä, koska vauva tietysti vie kaiken huomion. Hyvä parisuhde on paras ilmapiiri vauvallekin.

 

Rokotukset

Neljäkuisena vauva saa PDT 2 ja Hib 1 rokotukset hinkuyskää, kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja vakavia hemofilusinfektioita vastaan.

 

Ruokailu

Kiinteiden ruokien maistelu suositellaan aloitettavaksi aikaisintaan neljän kuukauden iässä. Jos vauva kasvaa tasaisesti ja imetys tuntuu sujuvan hyvin, voi kiinteisiin ruokiin tutustumisen aloittaa puolenvuoden iässä. Rintamaito on hyvää perusravintoa lapsesi ensimmäisen kuuden elinkuukauden aikana. Muita ruokia on hyvä alkaa syöttää pikku hiljaa imetysajan vielä jatkuessa. Ensimmäiset makuannokset eivät ole ravintoarvoltaan niinkään tärkeitä, mutta niiden tarkoitus on lähinnä totuttaa lapsi syömään muutakin kuin äidinmaitoa. Kokeile lapsesi kanssa uusia makuja pikkuhiljaa ja vain vähän kerrallaan.
Ensimmäisenä vauvan ruokalistalle otetaan kasvikset, hedelmät ja marjat soseina. Aloitusruoka on perunasose (ei uusiperuna).

Kutakin ruoka-ainetta kannattaa kokeilla noin viikko ennen kuin ottaa ruokalistalle uusia lajeja. Näin saatat huomata, jos vauva saa ruoasta esim. allergiaoireita tai vatsavaivoja. Ruoka-aineiden aiheuttamat allergiat ovat yksilöllisiä. Niiden selvittely ja hoito toteutetaan aina neuvolan kanssa. Omin päin ruokia ei kannata karsia vauvan ruokavaliosta, koska samalla saattaa tärkeiden ravintoaineiden saanti jäädä vaillinaiseksi

Suola rasittaa lapsen munuaisia ja aineenvaihduntaa. Tee kotisoseet tuoreesta tai pakastetusta lihasta, kanasta tai kalasta sekä vihanneksista ja juureksista. Makkaroita tai muita lihavalmisteita, eineksiä ja kalavalmisteita ei suositella alle vuoden ikäiselle niiden sisältämän suolan ja muiden lisäaineiden vuoksi.

Tee ruokaa sarjatyönä, niin sinun ei tarvitse kokata joka päivä vauvalle uutta ruokaa. Tee iso annos kerrallaan ja pakasta kerta-annoksina. Lämmitä soseet pakkauksessaan kuumassa vedessä, pienessä vesitilkassa tai lautasella mikroaaltouunissa.

Valmisruuat ovat kätevä vaihtoehto esim. kylässä ja matkoilla, mutta ei liian usein tarjottavina säilöntäaineiden ja suurien sokeripitoisuuksien tähden (hedelmäsosepurkissa on 8-10 palaa sokeria).

 

Älä anna näitä alle vuoden ikäiselle:

- pinaattia, punajuurta, lanttua ja naurista (ne sisältävät runsaasti nitraattia, josta elimistössä kehittyy pikkulapsille vaarallista nitriittiä)

- hunajaa ei anneta alle vuoden ikäisille lapsille (siinä voi olla erään pienimmille lapsille mahdollisesti vahingollisen bakteerin itiöitä)

- maapähkinöitä ja pähkinöitä (ne jäävät helposti kiinni kurkkuun ja voivat aiheuttaa allergiaa)

- suolaa (ensimmäisen elinvuoden aikana lasten munuaiset eivät ole vielä täysin kehittyneet eivätkä pysty käsittelemään suuria suolamääriä)

- maksaa (se sisältää runsaasti A-vitamiinia)

 

Vinkki:

Parhaat vaatteet vauvalle: Bodeja sekä terällisiä ja alhaalta nepparilla avattavia koko haalareita, koska irralliset hameet, paidat ja housut nousevat, menevät makkaralle ja jättävät ihon paljaaksi, niitä kannattaa hankkia jo kävelemään oppineelle lapsella. Irralliset sukat taas lähtevät helposti jalasta, terällisen haalarin päällä ne taas pysyvät paremmin. Nepparit haaroissa taas helpottavat jatkuvaa vaipanvaihtoa kummasti!

 

Kuukauden suosikki

Pikkuruinen pesuaineen mukana tullut, Nalle Puh 'n kaveri, Nasu on ihan ykkönen. Vaikka tyttö on saanut kaikkia hienoja leluja lahjaksi, tuo 'ilmais-Nasu' viehättää. Niinhän sitä joskus käy..

Ihan parhaat kaverit

Päiväkirja

Peruna-porkkanaa ja banaania on maisteltu, vaikka ensimmäisellä kertaa ne syljettiinkin ulos. Kannattaa valokuvata ensimaistiaiset!

Kovasti ollaan ihmetelty sitä, miten tyttö vaan pyrkii istumaan ja istuukin jo, vaikka en 'istuuta' sitä. Itumaanhan pitäisi nousta vasta puolenvuoden tienoilla. Lääkäri sanoi vain, että selkä on jo niin vahva, että se kestää istumisen, jos vauva kerta itse pystyy siihen.

Yöt ovat alkaneet olla hyvin katkonaisia, neiti nukahtaa 1-2:lta ja herää jo 6:n jälkeen ja sen jälkeen n. tunnin välein syömään, sitten se jääkin nukkumaan meidän keskelle. Kyllä verisuonet ovat katkenneet silmistä.. Mutta voi niitä ihania aamuja, kun tyttö on niin hyväntuulinen. Kun pussaan häntä vatsaan ja kaulaan, niin nauru pulppuaa. Ensimmäisen kerran tyttö hekottikin koirallemme Sofialle, onhan Sofia hauskannäköinen tapaus.

Keinu myytiin, vauva halusi jo vaihtelevampaa ilmapiiriä, pelkkä lattialla oleilikin kyllästyttää. Jumppalelu kyllä tuntuu vielä mukiin menevältä.

Vauvan elämää valokuvina 4-5kk ikäisenä täällä

 

Vauva

Vauva siirtää esineitä kädestä suuhun ja toiseen käteen. Vauva pitää leikkimisestä peilikuvallaan. Vauva matkii muilta kuulemaansa puhetta. Hän leikkii äänteillä ja 'päristelee'. Kaikki uusi saa vauvan innostumaan, nukkuminen saattaa olla hieman katkonaista.

Hampaat: Jo viisikuiselle saattaa puhjeta ensimmäinen maitohammas.

Kasvu: Painon tulisi nousta n.170g viikossa. Pituutta tulee lisää n. 2,3cm/kuukaudessa.

 

Äiti

Monet punnitsevat onnellisuuden niihin hetkiin, kun vauva on hoidossa esim. mummolassa, mutta totuus on se, että onnelliset hetket perheen tulee löytää yhdessä. Tutustukaa toisiinne uudestaan, nyt isänä, äitinä ja lapsena. Kiertäkää vauvan kanssa luontoa tutkimassa, ihmisten luona kylässä tai ihan omassa kotona, missä vauvan kanssa voi ilmeillä ja jutustella.

 

Rokotukset

Viisikuisena vauva saa PDT 3 ja Hib 1 rokotukset hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan.

 

Ruokailu

Vähitellen annoksiin otetaan mukaan lihaa ja viljoja (molempia aikaisintaan viisikuisena). Aluksi vauva saattaa syödä vain muutaman teelusikallisen ruokaa aterialla. Lihaa saa antaa vain teelusikallisen/ateria.

Rintamaito on viiden–kuuden kuukauden ikäistenkin lasten tärkeintä ravintoa. Puuroja, vellejä, perunaa, kasviksia, juureksia jne. voi käyttää lähinnä rintamaidon lisukkeina. Muista kuitenkin aloittaa vähitellen. Velliä on kätevä tarjota nokkamukista. Voit tarjota lapsellesi puuroa tai velliä sekä aamiaiseksi että iltapalaksi.

Älä anna näitä alle vuoden ikäiselle klikkaa tästä.

 

Vinkki:

Kun opetat vauvalle uusia makuja, syö itse samaa ruokaa vierellä, sinä olet lapselle se tärkein ja samaistuminen sinuun myös ruokailuun opettelussa tehoaa paremmin.

 

Kuukauden suosikki

Hyppykiikku saa vauvan tuntemaan itsensä oma-aloitteisemmaksi, kun hän saa olla pystyasennossa niinkuin isä ja äitikin. Iloa ei tule puuttumaan, kun vauva pikkuhiljaa oppii hyppykiikun tekniikan. Tarkista vain että kiinnityskoukku on kyllin iso ja pitävä.

Suoraan kampaajalta

 

Päiväkirja

Tyttö on jo hurjan kiinnostunut ympäristöstään. Kun kävellään käytävässä, hän ojentaa molemmat kätensä eri puolille siinä toivossa, että saisi tarrata edes johonkin. Pöytäliinoja ollaan jo vähän karsittu ja nosteltu nipsuilla korkeammalle.

Koska tyttö istuu, ollaan kokeiltu syöttötuolia, se vasta oli kivaa olla niin korkealla. Ja hyppykiikku.. Tyttö nauraa kokoajan suu auki ja mitä rajummin hän tajuaa hypähdellä siinä, niin sen kivempaa. Kyllä kamera on kovassa käytössä ja nauru herkässä koko perheellä, kun kokoonnutaan iltaisin 'hyppykiikkuhetkiin'!

Syntymätukka ei ole lähtenyt päästä vaikka sitä niin kovasti  kaavailtiin. Päinvastoin hiukset kasvavat vaan. Shampoota ei yleensä tarvitsisi vielä käyttää, mutta saa nyt puhtaaksi tällainen hiusmäärä pelkällä vedellä..

Vauvan elämää valokuvina 4-5kk ikäisenä  täällä

 

Vauva

Kädet ja jalat: Vauva harjoittelee ahkerasti käsiensä käyttöä. Vauva tavoittelee kiinnostavia esineitä ja tarttuu niihin. Vauva osaa juoda kupista ja pitelee pulloa käsissään. Oppii siirtelemään esineitä kädestä toiseen. Vauva osaa pitää puolensa, jos häneltä yrittää ottaa tavaran pois kädestä, niin sanottu 'oma tahto' alkaa nostamaan päätään. Hän saa otteen pienistäkin esineistä, sitä kutsutaan pinsettiotteeksi, mitä kokeillaan neuvolassakin. Vauva löytää varpaansa ihmetellen ja maistellen niitä..

Istuminen: Vauva istuu jo lyhyen aikaa tuettuna, eikä aikaakaan kun vauvan selkälihakset voimistuvat ja istuminen sujuu itsenäisesti
Liikkuminen: Vauva innostuu musiikista ja liikkeestä. Vanhempien sylissä tanssiminen on hauskaa. Tässä vaiheessa vauva yrittää lähteä liikkeelle: ryömimällä, pyörimällä eteenpäin, tai sitten vauva nousee ensin kontalleen ja lähtee sitten kontaten omille matkoilleen. Jotkut siirtyvät suoraan ryömimisvaiheesta pystyasentoon.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

 

Äiti

Jos vauvallasi on ollut koliikki tai vatsavaivoja, niiden pitäisi helpottaa jo nyt. Toisaalta, näihin aikoihin alkaa hampaidenpuhkeamiset ja niihin liittyvät itkut, jos itkuisuutta siihen yleensä liittyy sinun vauvasi tapauksessa. Mutta silloin kun vauvasi on kylläinen ja hyvin nukkunut, nauti levollisesta yhdessäolosta hänen kanssaan. Kuunnelkaa vaikkapa lempimusiikkiasi ja makoilkaa viltillä yhdessä. Tutustu vauvaasi uutena ystävänäsi, ei vain 'hoitokohteena'. Yhteinen sävel on hyvä löytää nyt, sitä paremmin hoituu myös ikävätkin asiat (korvanpuhdistukset jne.)

 

Ruokailu

Maistiaiset johtavat vähitellen kokonaisiin aterioihin. Tarjoa perunaa, kasviksia ja lihaa tai kalaa (kalaa max. 3kertaa viikossa), anna jälkiruoaksi hedelmäsosetta ja ruokajuomaksi vettä. Jos imetät aterian yhteydessä, lapsi ei tarvitse muuta juotavaa. Tämänikäisen lapsen ruokailurytmi muuttuu usein. Anna ensin vähän rintamaitoa, puuroa tai velliä, sitten hiukan liha-, kasvis- tai perunasosetta ja lopuksi ehkä taas vähän puuroa tai velliä. Yleensä viisi ateriaa päivässä on sopiva määrä.

Imetystä suositellaan jatkettavaksi vähintään 12kk ikään asti, mielellään yli sen. WHO ja Unicef suosittelevat imetyksen jatkamista 2-vuotiaaksi. WHO suosittelee täysimetystä 6kk ikään). Äidinmaito lisää tutkitusti lapsen vastustuskykyä tartuntatauteja ja allergioita vastaan.

Älä anna näitä alle vuoden ikäiselle klikkaa tästä.

 

Rokotukset

Kuusikuisena vauva saa Polio 1 ja Hib 2 rokotukset poliota ja vakavia hemofilus-infektioita vastaan.

 

Kuukauden suosikki

Syöttötuoli on uusi ja jännittävä, jota saa käydä pikaisesti kokeilemassa, tämä edellyttää kylläkin sen, että vauva jo muutenkin istuu. Olemme ruokkineet tähän asti vauvaa sohvalla, jossa hän nojaa imetystyynyyn, sen on ollut molemminpuolisesti kätevää.

 

Vinkkejä

Säästä itseäsi ja hermojasi suojaamalla kotisi vaaralliset paikat mahdollisimman hyvin. Parhain tapa löytää kodin vaaratekijät onkin kiertää kodin huoneet kontaten, näin löydä pistorasiat, irralliset pienet esineet jne. vauvan tasolta.

Kunnon lomameininkiä

 

Päiväkirja

Meidän pikku neiti sai ensimmäisen hampaan puolivuotislahjaksi! Aamulla hän puri isäänsä sormeen - siitä me uusi tulokas huomattiinkin. Kyllä sitä odoteltiinkin; aina kun tyttö huusi, tavattiin sanoa 'sille tulee varmaan hampaita'.

Olivia on todellinen touhutäti.; vartti siellä ja toinen täällä, nyt kontilleen ja äkkiä liikkeelle. Oli siis oiva ratkaisu tehdä tässä vaiheessa ensimmäinen ulkomaanmatka. Lähdettiin Espanjaan. Kun menimme lentokoneeseen, Olivia pelästyi satoja vieraita kasvoja kerralla, mutta muuten lento sujui kuin vanhalta tekijältä. Mantereella maisteltiin mansikoita ja kiinalaisessa tarjoilijat pistivät suuhusi mustekalaraksuja sweet & sour kastikkeella. Ei tainnut olla vielä niiden aika, mutta maassa maan tavalla.. Olivia sai myös ihastella upeita villieläimiä Euroopan suurimmassa eläintarhassa. Sielläkin pikku-tyttömme oli silti suurin nähtävyys - ainakin meidän silmissämme. Ennakkoluuloista huolimatta matka sujui pikkuisemme kanssa loistavasti.

Lomakuvia voi katsella täällä

>>Vauvan ensimmäinen vuosi jatkuu täällä

Raskauskalenteri   Synnytyskertomukset  Haastattelut  Vauva kotona  Albumi  1.vuosi   Alkuun

KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP