KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP

Elämän ensimmäinen vuosi. Kasvu ja kehitys, oikea ravinto, alle vuoden ikäiselle sopimaton ruoka, rokotukset, äidin päiväkirja, vinkkejä arkeen, kuukauden suosikki..

Klikkaa kuukausimäärää  1-6kk  7kk  8kk  9kk  10kk  11kk  12kk

 

Vauva

Liikkuminen: Konttaamisen opittuaan vauva oppii kiipeilemään. Alas ei vielä osata tulla, joten tipahteluita ja törmäyksiä sattuu, niiden kautta vauva oppii takaperin laskeutumisen ja peruuttamisentaidon. Nyt vauva oppii istumaan tuetta. Hän osaa jo kääntää vartaloaan istuessaan. Jotkut vauvat nousevat seisomaan tukea vasten ja pompuuttavat itseään pitäessään kiinni tuesta.

Sosiaaliset suhteet: Vierastaminen vaihtelee, mutta useasti tässä iässä vauva alkaa erottamaan tutut ja vieraat ihmiset toisistaan. Hänelle muotoutuu erilainen suhtautuminen perheenjäseniin. Vieraat ja monesti juuri miespuoliset vieraat saattavat alkaa pelottaa vauvaa. Vauva ymmärtää olevansa oma yksilönsä. Hän voi kokea pelkoa ja ahdistusta, kun joutuu erilleen äidistään. Vauva saattaa taputtaa peilikuvaansa. Jokeltelu alkaa muodostumaan. Tavuja opetellaan kokoajan lisää. Kielen oppiminen kiihtyy. Vauva ymmärtää oman nimensä sekä kieltosanan "EI". Tottelemista ei välttämättä tapahdu. mutta pikkuhiljaa on hyvä opettaa sekä sallittuja, että ei-sallittuja asioita.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.
 

Äiti

Koska äiti on kuitenkin se joka yleensä keittiön puolella häärii, niin nyt on hyvä aika hankkia rikkaimuri, jos sitä ei vielä ole. Pikkuvauva rakastaa kaikkea uutta ja kaikki uusi menee myös suuhun. Säästä itseäsi jatkuvalta imurin raahaamiselta ja käytä rikkaimuria pikkuroskien päivittäiseen poimimiseen vauvan tieltä.

 

Ruokailu

Tarjoa perunaa, kasviksia ja lihaa tai kalaa (kalaa max. 3kertaa viikossa), anna jälkiruoaksi hedelmäsosetta ja ruokajuomaksi vettä. Jos imetät aterian yhteydessä, lapsi ei tarvitse muuta juotavaa. Tämänikäisen lapsen ruokailurytmi muuttuu usein. Anna ensin vähän rintamaitoa, puuroa tai velliä, sitten hiukan liha-, kasvis- tai perunasosetta ja lopuksi ehkä taas vähän puuroa tai velliä. Yleensä viisi ateriaa päivässä on sopiva määrä.

Älä anna näitä alle vuoden ikäiselle klikkaa tästä.

 

Kuukauden suosikki

Kävelytuoli on ihan ykkönen kaikista kapistuksista, se on tuottanut meille suurta iloa. Siinä vauva paahtaa huoneesta toiseen kuitenkaan loukkaamatta itseään reunoihin. Siirrettiin huonekaluja niin että vauva pääsee 'autollaan' kunnon kierroksille. Kävelytuoli kannattaa jättää sitten pois, kun itse kävelynopettelu alkaa, ettei kävelyasento vääristyisi.

 

Vinkki

Kun kiipeily alkaa, lahjoita ystävillesi tai vie hoitoon vauvalle vaaralliset huonekasvit, jotka kiinnostavat vauvaa, kuten peikonlehti ja joulutähti (tappavan vaarallinen). Pidä puhelimen lähellä: Myrkytystietokeskuksen numero: 09 471 977 ja 09 4711

 

Minni-hiiri miettii syntyjä syviä

Päiväkirja

Olivia on jo iso  tyttö. Hän heräilee kylläkin vielä 2-3 kertaa yössä maidolle, jota on onneksi riittänyt. Puolikuolleena nostan tytön vierelleni, mihin hän sitten unohtuukin. Ja aamulla alkaa harjoittelu; melkein joka päivä saamme kuulla jonkun uuden tavun. On ihmeellistä seurata suurta kehitystä pienessä ihmisessä, se on Jumalan tarkasti hiottua luomistyötä.

Olivia rakastaa istuskella Vinskin kanssa nurmikolla vierekkäin ja syödä ruohoja aina, kun äidin katse välttää. Hihkunta ja naureskelu on vastauksia vanhemmille. Torumisesta suu menee täysin ylös alaisin, on niin vaikea pitää pokkaa sen ilmeen nähdessään, tekisi vaan mieli ottaa syliin ja rutistaa, mutta kun rajat on oltava, lapsen omaa turvallista elämää suojelevat rajat. Ei-sanaa ollaankin opeteltu jo kovasti, ei se heti perille mene, mutta kun vaan pysyy päätöksessään, lapsi taipuu vanhemman tahtoon. Lopulta.

Makuuvaunut ja rottinkikori vietiin varastoon, yhdistelmävaunut ja pinnasänky otettiin esille.

Olivian elämää  6,5-7,5kk ikäisenä  täällä

 

Vauva

Kehittyminen: Näkö alkaa olla täysin kehittynyt. Vauva ryömii innokkaasti ja nousee seisomaan tukea vasten. Osaa syödä itse käsillänsä. Vauva oppii mihin erilaisia esineitä käytetään. Kupista juodaan, hiuksia harjataan harjalla jne. Hän tajuaa, että on erikokoisia esineitä. Vauva osaa työntää lusikan pois tai muulla tavalla näyttää ettei halua ruokaa. Vauva kommunikoi monitavuisella jokeltelulla (jota kannattaa äänittää).

Nukkuminen: Normaalisti vauva nukkuu päivällä kahdet päiväunet ja öisin yhteensä n. 10-13 tuntia. Yli puolivuotias selviää yöstä periaatteessa jo ilman imetyksiä. Käytännössä kuitenkin useimmat vauvat heräilevät vielä öisin syömään. Nyt voi jo opetella pientä unikoulua vauvan kanssa, mikäli yöheräämisiä on liikaa. Vauvaa voi koettaa taputella uneen ilman maitoakin, se olisi isän työvuoro, koska silloin vauva ei haista maidontuoksuista äitiä. Joillakin vauvoilla iltapuuro pidentää yöunia, koska kylläisenä vauva ei herää ainakaan nälkään. Liikkeellelähtö sotkee myös vauvan yöunia, kuten muutenkin päivän suuret tapahtumat ja uudet oppimiset. Vauva saattaa myös herätä vain tarkistaakseen, että vanhemmat ovat lähellä ja hän turvassa. Siksikin vauvan sänky vanhempien sängyn vieressä luo vauvalle turvallisuuden tunteen ja tiedon siitä, ettei häntä ole jätetty yksin.

Leikkiminen: Vauva on yhä sosiaalisempi ja huumorintajuisempi. Hän nauttii leikkimisestä yhdessä perheenjäsentensä kanssa. Vauva kaipaa jo seuraa yksinkertaisiin leikkeihin kuten kutitus- ja kukkuuleikkeihin. Liinan takaa ilmestyvät äidin tai isän kasvot jaksavat naurattaa kerta toisensa jälkeen. Vauvalle kannattaa jutella paljon eikä ole liian aikaista lukea jo lyhyitä iltarukouksiakaan. Vauva riemastuu huomatessaan osaavansa tuottaa ääniä eri esineistä, kuten hakkaamalla leluja/ helistimiä toisiinsa. Suosikkileikkeihin kuuluvat (valitettavasti) tavaroiden heittäminen lattialle ja muiden komentaminen niitä noukkimaan. Hyviä leluja ovat kaikki, joilla vauva saa tuotettua ääntä tai joissa nappia painamalla vauva saa jotain tapahtumaan. Liikunnallisten ja kielellisten taitojen kehittyminen näkyy myös leikeissä.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

 

Äiti

Mikäli koet yöheräämiset liian rankkoina, nyt on hyvä aika alkaa opettelemaan lievää unikoulua. Voit jakaa hoitovuoroja yöllä isän kanssa. Kun vauva herää yöllä maidolle, pyydä isää taputtelemaan ja lohduttelemaan vauvaa. Pidä huone hämäränä, äläkä anna vauvan kuulla ääntäsi, sillä silloin ikävä vain kasvaa. Jos vauva ei nukahda isän lohdutteluun, hän voi myös nostaa vauvan syliin ja hyssytellä rintaansa vasten. Jos sekään ei auta, vesipulloa voi tarjota. Jos itku muuttuu hysteeriseksi, on syytä aloitta unikoulu jonain toisena ajankohtana. Jos taas vauva onnistuu nukahtamaan isän lohduttelulla, ollaan astuttu jo askele kohti ehjempää yötä. Toista sama seuraavana ja taas seuraavana yönä, niin tulet huomaamaan, miten vauva ymmärtää, ettei hän saakaan maitoa nukkuen yhä pidempään. tämä on onnistunut useilla vauvoilla, mutta muista, että kaikki opetukset edetään vauvan omilla ehdoilla.

 

Ruokailu

Vauva saattaa tarvita jo kaksi lämmintä ateriaa päivässä.

Vaikka vauvalla olisikin vasta muutama hammas, hän pystyy pureskelemaan hieman isompia paloja. Aluksi voit paloitella tai muussata ruokaa. Ole hyvin varovainen, ettei lapsen kurkkuun joudu liian isoja paloja ruokaa.

Kahdeksan kuukauden iässä lapsesi voi syödä jo monipuolisemmin eri ruoka-aineita. Perunalle saat vaihtelua riisillä ja pastalla. Voit myös korvata keitetyt kasvikset porkkanaraasteella tai pieneksi paloitellulla tomaatilla.


Muista:
- Älä käytä ollenkaan suolaa lapsen ruokaan.
- Vältä kovaksi paistettua tai savustettua ruokaa (lihasta tai kalasta voi poistaa paistuneen kuoren tai grillikanasta nahan)
- Lapsesi on edelleen saatava ravinnostaan runsaasti rasvaa. Hyvin syövä lapsi, ei  tarvitse lisärasvaa toisin kuin alipainoinen tai huonosti syövä lapsi. Kotona valmistettuun ruokaan kannattaa käyttää kasvisöljyä (siinä on välttämättömiä rasvahappoja). Valmiisiin lastenruokiin on jo lisätty rasvaa.

Aterioista on hyvä muodostaa iloisia ja perheen yhteisiä hetkiä, joihin vauva otetaan täysiarvoisena mukaan, näin vauva oivaltaa, kuinka mukavaa syöminen on.

Älä anna näitä alle vuoden ikäiselle klikkaa tästä.

 

Kuukauden suosikki

Turvakaukaloon kiinnitettävä Tiny Love -lelukaari on ollut kovassa käytössä automatkoilla, rapisevat ja soivat pikkulelut jaksavat viihdyttää pikkuistamme kerta toisensa jälkeen.

 

Vinkki

Useista kaupoista saa suolattomia maissinaksuja, niitä voi huoletta antaa pienokaisen pureskeltavaksi. Pidä vettä kuitenkin aina saatavilla.

 

Pikkuruinen maalaistyttö

Päiväkirja

Konttaus tuli viimein ajankohtaiseksi. Olivia rakastaa koiranruokien muusaamista käsissään ja maistelua tottakai. No, laitoin Vinskin ruuan lähelle Oliviaa ja sepäs pisti tytön liikkeelle. Ei mennyt montaakaan päivää, kun konttaaminen muuttui nopeammaksi, siihen liittyy myös pään heilutus puolelta toiselle, ´varsinkin silloin, kun on jotain mielenkiintoista näkyvissä. Dali, meidän suurin koiramme, on Olivian jokapäiväinen vuoristo, minkä yli kiivetään - ja koira-parka vaan huokaa syvään ja hartaasti.

Olivian temperamenttisuus on tullut esiin myös silloin, kun otan jonkun lelun häneltä esim. pestäkseni se, silloin aletaan kirkumaan ja puristetaan lelua tiiviisti nyrkkiin.

Yöunet ovat vielä hakusessa. Yksinään leikitään väliin pitkiäkin aikoja, se tuntuu kivalta omaa aikaa ajatellen, mutta ei kyllä kauaakaan, kun tulee jo vauvaa ikävä, vaikka hän olisikin ihan viereisessä huoneessa.

Vatsa on ollut kuralla nyt useamminkin, mutta toisaalta ei ihme: multa ei ole se kaikista parhain vauvanruoka..

Olivian elämää  8-10kk ikäisenä  täällä

 

Vauva

Liikkuminen: Vauva liikkuu yhä sujuvammin. Konttaus sujuu jo sukkelasti ja vauva harjoittelee tukea vasten seisomista ja kävelemistä. Pian hän oppii myös vetämään itsensä ylös. Useimmat osaavat ennen yksivuotissynttäreitään kävellä ainakin huonekaluista tukea ottaen. Keskimäärin lapset oppivat kävelemään tuetta 9-18 kuukauden ikäisinä.

Unimaailma: Yöunet voivat olla vieläkin katkonaisia.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

 

Äiti

Tee lapsestasi muistiinpanoja, filmaa kotivideoita ja katsele niitä yhdessä vauvasi kanssa. Löytäkää yhteistä tekemistä (muutakin kuin vaipanvaihtoa ja ruokailua), mutta pidä huoli siitä, että kun vauva nukkuu, elät sen hetken rentoutuen tai leväten itsekin. Itse tapaan ottaa ison mukillisen capuchinoa (tavallinen kahvi on kofeiinin tähden kokonaan kielletty imettäviltä ja odottavilta äideiltä muualla Euroopassa) ja uppoutua sohvan pohjalle lukemaan Kuvaraamattuani taas muutaman luvun eteenpäin. Se auttaa taas jaksamaan 'seuraavan erän'.

 

Ruokailu

Yli puolivuotias alkaa osallistua syöttöhetkiin. Vauva avaa suunsa, kun haluaa syödä ja pitää sen visusti kiinni, kun ruoka ei enää maistu. Vauva syö mielellään itsekin, hänelle voikin antaa sormin syötäviä napsittaviksi.

 

Kuukauden suosikki

Peili on ihan paras kaveri vauvalle koirien jälkeen. Vauva katselee ja ihmettelee toista niin kovin hauskannäköistä kaveria siellä toisessa päässä.

 

Vinkki

Tee vauvalle katselukirja omista valokuvistasi, niin voit opettaa tuttujen asioiden ja henkilöiden nimiä.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,5cm/kuukaudessa ja paino nousee n.150g/kuukaudessa.

 

Tutti pysyy suussa vain kuvan ajan

Päiväkirja

Menoa ja meininkiä on ollut luvassa joka päivä! Olivia ei vielä kävele, mutta konttaa vinhaa vauhtia varsinkin koirien ruokakipon luo maistiaisille. Hän kiipeilee ja nousee tukea vasten seisomaan, tänään irrotettiin oikein ote 5sekunniksi. ja sitten taas pyllylleen. Itsenäisesti tyttö touhuaa jo pitkäänkin. Kaksi kertaa yössä herätään yhä. Hampaita on jo 6 suussa, mutta itse pureskelu on vielä heikonlaista.

'Äiti' -sana opittiin 9,5kuisena ja voi kuinka ihanalta se tuntui! Olivia taisi ymmärtää onnentunteeni ja pisti löylyä lisää kontaten lujaa perässäni huutaen samalla 'Äiti, äiti, äiti'. Muut kielentaidot ovat lähinnä 'blaadu' bleedum' jokeltelua. Ollaan otettu digitaalikameralla pieniä pätkiä Olivian kehityksestä. Voit kuvitella kuinka tyttö ihmettelee katsellessaan niitä, varsinkin kun oma äiti näkyy ruudulla ja vieressä, on ihmetys suuri, pieni sormi osoittaa ruutua ja itseäni.

Olivian elämää  8-10kk ikäisenä  täällä

 

Vauva

Nyt alkaa olla sellainen aika, jolloin vauvan elämänrytmi rutinoituu, jolloin koko perheen elämä helpottuu. Vauva ymmärtää yksinkertaisia lauseita ja noudattaa yksinkertaisia ohjeita. Monet vauvat sanovat ensimmäiset oikeat sanansa. Vauva keskustelee omalla jokeltelullaan muiden kanssa.

Unimaailma: Öisin hän saattaa yhä heräillä, mutta usein yöelämä alkaa rauhoittua, kun suuret kehitysvaiheet on ohitettu. Vauva nukkuu yhdet tai kahdet päiväunet.

Liikkuminen: Vauvan käsien liikkeet alkavat olla eteläismaalaisen tasolla; hän vilkuttaa, taputtaa ja osoittaa kiinnostavia kohteita etusormellaan jne. Osaa leikkiä ja nousta hyvin itse istumaan. Nousee rappusia ylös. Kävelee pitäessään kiinni huonekaluista. Kävelee kun pidetään kiinni molemmista käsistä. Konttaa pois äidin luota tarkkaillen miten äiti reagoi tähän.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

 

Äiti

Jos imetät vielä, mikä on toivottavaa, jos maitoa vaan tulee, hiuksesi ja kyntesi ovat hauraat. Imettäessä kuluu nimenomaan kalkkia maidontuotantoon. Pidä siis huoli vitamiinien, varsinkin kalkin saannista. Yleensä ne hiukset, mitkä kasvavat odotusaikana, tipahtavat tai 'rapisevat' sitten imetysaikana. Tuo on toki pieni asia verraten siihen, minkä suojan lapsesi äidinmaidosta saa osakseen tauteja ja allergioita vastaan.

 

Ruokailu

Vauvan ruokavalio on jo monipuolinen, eikä ruokaa tarvitse enää hienontaa kovin pieneksi. Vauva voi siirtyä vähitellen muun perheen kanssa samoihin ruokiin - kunhan alle vuoden ikäisen ruoassa ei käytetä suolaa. Vauva haluaa syödä itse. Vauvalle voi antaakin oman lusikan, mutta suttuista vauvan ruokailu on vielä pitkän aikaa. Vauva saattaa nauttia esim. ruisleivän pureskelusta, jos puhkeavat hampaat kutittavat ikeniä, mutta tarkista, että ruisleipä on tarpeeksi kova, ettei murenat joudu vauvan kurkkuun.

Älä anna näitä alle vuoden ikäiselle klikkaa tästä.

 

Kuukauden suosikki

Rappuset. Voi kuinka mielenkiintoista onkaan mennä rappusia ylös, muttei vielä alas. Ja vuoroin äiti, sitten isä, sitten mummi, sitten täti on pitämässä kiinni pikku kiipeilijää. Kaikille riittää vuoroja. Nyt onkin korkea aika hankkia turvaportit rappusiin, niitä voi kotinikkari tehdä itsekin.

 

Vinkki

Jos vauvasi haluaa jo ruokailla itse ja annat siihen mahdollisuuden, levitä syöttötuolin alle iso muovi, joka on sitten helppo puhdistaa tippuneista ruuantähteistä, eikä matto likaannu.

 

Vastusta nyt sitten tätä ilmettä

Päiväkirja

Rankkaa unikoulua käydään läpi, ja tietysti vaikeimman kautta. Olivia ei tahdo ymmärtää ettei maitobaari olekaan enää yöllä auki.

Kävelytuoli on saanut uuden merkityksen, nyt tyttö hääriikin sen ulkopuolella tukea ottaen, eikä sisäpuolella. Kävelytuolia ei olla enää aikoihin käytettykään, ettei jalkojen asento vääristyisi kävelemään oppivalla lapsukaisella. Rappusten nouseminen on hurja juttu. Nyt pitää olla silmät selässäkin, kun vahtii, ettei karkulainen luiki yksinään rappusiin mummolassa.

Olivian elämää  8-10kk ikäisenä  täällä

 

Vauva

Potalle: Tässä iässä vauvaa voi alkaa totuttaa potallakäyntiin, jos vauva ei vastusta pottailua, hänet voi nostaa potalle muutaman kerran päivässä esimerkiksi aamulla ja pääruoan jälkeen. Jos vauva ei viihdy potalla, kokeile uudestaan muutamien viikkojen kuluttua. Kiirettä ei ole, koska lapset oppivat kuiviksi omassa tahdissaan yleensä toisen ikävuoden lopulla tai kolmannella ikävuodella.

Uutta: Vauva seisoo tuetta ja kävelee kun toisesta kädestä pidetään kiinni. Juo kupista ilman apua, korvallinen nokkamuki onkin oivallinen keksintö tähän kehitysvaiheeseen. Vauva leikkii toisten lasten vierellä ja matkii heidän touhujaan.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa.

 

Äiti

Älä huolehdi liikaa siitä, jos oma vauvasi ei ole oppinut sitä mitä 'naapurin vauva'. Kukin lapsi kehittyy omaa tahtiansa. Tärkeintä on, että elät onnellisen ajan lapsesi kanssa ohjaten häntä hyvään, muidenkin huomioimiseen ja auttamiseen. 'Vaikka vauva oppisi 3kuisena kävelemään, hänestä voi tulla narkomaani.'

 

Ruokailu

Aste asteelta vauva siirtyy muun perheen kanssa samoihin ruokiin - kunhan et anna näitä alle vuoden ikäiselle klikkaa tästä.

 

Kuukauden suosikki

Laukkuja raahataan ympäri taloa oikein molemmissa käsissä. Laukkuihin on kiva laittaa tavaroita ja ottaa pois ja toistaa tuo n.100 kertaa ja taas lähdetään raahaamaan..

 

Vinkki

Vie potan lähelle vauvan lempikirja, jota hän voi lueskella istuessaan (esim. eläinkirja). Mene vauvan kanssa samaan aikaan vessaan (poika isän kanssa ja äiti tytön kanssa luonnollisista syistä) ja juttele sitä ennen 'Mennäänkö potalle' -tyyliin, niin asiasta tulee turvallinen ja mieluisa kokemus.

Mitä siellä tapahtuu

Päiväkirja

Pikkutyttömme oppi kävelemään! Kyllä kyyneleet nousi silmiin, kun Olivia otti hatarasti ensiaskeleensa minua kohti. Siitä se sitten alkoi, sinnikäs harjoittelu, joka tuotti tuloksia.

Kokoajan tulee uusia ilmeitä ja eleitä lisää. Tunnistan pikkuisessa jopa isomummon ilmeet ja liikkeet, olisipa hän ollut näkemässä. Matkiminen on alkanut, paranee tarkata mitä tekee - ja mitä sanoo. Ei -juttuja kokeillaan monta kertaa, vaatii kovasti kärsivällisyyttä, ainakin meikäläiseltä. Odotellaan kovasti 1-vuotis synttäreitä!

Olivian elämää  11kk ikäisenä  täällä

 

Lapsi

Hän tarkkailee perheensä ja hoitajiensa tekemisiä ja matkii isompiaan.
Tue vauvan luontaista kehitystä: Jos lapsi tuntuu pyrkivän pystyyn ja liikkeelle, auta häntä kävelemään tukemalla molemmista käsistä. Lapsi ottaa ensimmäiset askeleensa usein tässä vaiheessa. Jos lapsi taas osoittaa kiinnostusta puhumiseen osoittelemalla kirjojen kuvia tai esineitä, puhu ja lue hänelle paljon. Kannusta lasta myös niillä alueilla, joista hän ei itse vielä ole kovin kiinnostunut, mutta on edettävä lapsen ehdoilla. Jos hän ei vielä keskity lukemiseen pitkiä aikoja, lukuhetket kannattaa pitää lyhyinä. Jos taas vauva ei vielä yritä ottaa askelia talutettaessa, kannattaa kannustaa häntä konttaamiseen.
 Syö itse lusikalla. Auttaa puettaessa vaihtamalla asentoa.

Hampaat: Hammashoitajalta saat fluoritabletteja, jotka estävät pienien hampaiden reikiintymistä. Yritä harjata hampaat ja antaa fluoritabletti viimeisen ruokailun jälkeen illalla. Jos lapsen hampaiden puhkeaminen tuottaa kovaa  kipua öisin, voit antaa hänelle lapsille tarkoitettua Panadol liuosta, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Kasvu: Vauva kasvaa n.1,27cm/kuukaudessa ja paino nousee n.57-113g/kuukaudessa. Useimmat lapset painavat vuoden ikäisenä n.10-12 kiloa ja ovat 73-80cm pitkiä.

 

Äiti

Olet selviytynyt vaativasta elämän koulusta voittajan puolelle, yksi jakso on takana, toinen erilainen edessä. Vauvasta on tullut lapsi, joka kutsuu sinua ihanalla sanalla 'Äiti', se virka tekee naisen onnelliseksi.

 

Ruokailu

Nyt on koittanut viimein se aika kun kaikki on 'sallittua'. Aloita näiden ennen kiellettyjen aineiden (pinaattia, punajuurta, lanttua, naurista, hunajaa, maapähkinöitä ja pähkinöitä, suolaa, maksaa) antaminen pikkuhiljaa, että lapsesi vatsa tottuu niihin.

 

Kuukauden suosikki

Nalle Puh juna, josta tulee ääniä ja kuplia. Nuo puuhajunan 10 eri sävelmää tulevat kumman tutuiksi myös vanhemmille..

 

Rokotukset

Vuoden ikäisenä lapsi saa Polio 2 rokotuksen poliota vastaan.

 

Vinkki

Vauva rakastaa laatikoiden ja kaappien availua, tavaroiden siirtelyä paikasta toiseen ja arkista yhdessäoloa läheistensä kanssa. Hanki kaappeihin lukot tai käytä kuminauhoja, mutta jätä pikkututkijalle myös sallittuja laatikoita / hyllyjä eri huoneissa, ettei kaikki ole lapselle niitä kiellettyjä asioita: Täytä lasta varten täyttää esim. keittiössä alimmat laatikot turvallisilla kapineilla, joita hän saa rauhassa tutkia ja kuljetella ympäri kotia. Hyviä leluja ovat palikat ja pallot. Arkiset leikit ja tavarat usein parhaita. Opettele sulkemaan WC:n ovi perässäsi, sillä wc pyntty ja siinä tavaroiden uittelu kiinnostaa kovasti.

 

Pikku-prinsessa valmistautumassa juhliin

Päiväkirja

Taas opittiin uusia sanoja äidin lisäksi 'tssa' (kissa), 'hauva', 'vauva' ja 'äijä' - mistä lie oppinut. Musiikki on tullut kovin tärkeäksi; kun soitan pianoa, Olivia kiiruhtaa paikalla ja sitten soitetaan yhdessä - voi koiraparkojen korvia. Olivia on aloittanut myös selkeän laulamisen. Koirien kanssa leikitään ja sitten halataan, Dali on siihen paras kohde, kun se ei jaksa luikkia pakoon.

Ihana, virkeä tyttömme täyttää vuoden! Aika on mennyt hirveää vauhtia: vuosi on kulunut siitä kun kärsin tuskissani, mutta ei syyttä! Elämä lapsen kanssa on ollut vaativaa, mutta ihanaa.

Olivian elämää  12kk ikäisenä  täällä

Lähteet 'Ensimmäinen vuosi' sivulle: Stakes: Sirpa Taskinen, Kaija Hasunen, Seppo Saarikoski, Johnson, C.P. ja Blasco, P.A Vauvan hoito-opas

KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP