KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP

Viikot 1-9     Viikot 10-19      Viikot 20-29      Viikot 30-42

Raskausajan Tutkimukset ja uutiset

 Takapenkki on autossa turvallisin paikka raskaana olevalle    Lue

 Tutkimus: Äidin ja vauvan sydämet lyövät samaan tahtiin    Lue

 Suomalainen viinakulttuuri uhka myös syntymättömille lapsille   Lue

 Yhdysvaltalainen tutkimus: Kofeiini lisää keskenmenon riskiä   Lue

 Vähäinenkin alkoholinkäyttö on riski raskauden alkuvaiheessa   Lue

Takapenkki on autossa turvallisin paikka raskaana olevalle

Turvavyö saattaa olla sikiölle kohtalokas, mikäli odottava äiti on laittanut turvavyön väärin. Liikenneturvan koulutusohjaaja neuvoo, että kaikkein turvallisin paikka odottavalle äidille olisi takapenkki, mikäli ratin taakse ei ole pakko mennä.

Turvavyötä ei saa laittaa vauvavatsan päälle vaan alle, lantioluiden päälle mahdollisimman alas. Turvavyötä ei saa laittaa selän taakse, vatsan päälle, tai kainaloon. Huolimaton turvavyönkäyttö saattaa olla kohtalokas raskaana olevalle ja aiheuttaa vaurioita sikiölle. Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi kertoo miten turvavyö tulisi raskaana ollessa kiinnittää.

– Turvavyötä ei saa laittaa vauvavatsan päälle vaan alle, lantioluiden päälle mahdollisimman alas. Rintavyö menee sitten rintojen välistä sekä pään ja olkapään välistä. Ei missään nimessä rintavyötäkään kainaloon tai selän taakse. Jos rintavyö on selän takana niin yläkroppa pääsee tulemaan yli ja se on vahingollista sikiölle. Moni laittaa rintavyön kainaloon, mutta onnettomuustilanteessa vyö saattaa mennä kylkiluiden väliin ja aiheuttaa vaurioita.

Turvavyön alentajia ei välttämättä tarvita

Tomi Rossi ei suosittele markkinoilla olevia turvavyön alentimia ratkaisuksi raskaana olevan turvavyön käyttöön. – Turvavyön alentimista ei ole mitään varsinaista haittaakaan ja mikäli sellaisen hyväksi kokee niin voihan sellaista käyttää. Varsinaista suurta hyötyäkään en niissä näe, että ei sellaista kannata rynnätä ostamaan jos ei satu jo alentajaa omistamaan. Takapenkki on turvallisin paikka Turvallisin paikka autossa raskaana olevalle on takapenkki. Jokaisella äidillä ei ole kuitenkaan kuljettajaa käytössään, joten oikeanlaiseen turvavyön käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. – Nykyaikana etupenkki on aikuiselle autossa turvallisin paikka, koska siinä on turvatyynyt ja turvavyön kiristimet. Raskaana olevalle matkustajalle suosittelisin kuitenkin takapenkkiä mahdollisuuksien mukaan. Takapenkillä ei ole mahaan kohdistuvia tyynyjä ja on sikäli oikea paikka raskaana olevalle. Toki, jos joutuu ajamaan niin takapenkiltä se on odottavan äidinkin hankala ajella. Jos raskauden loppuvaiheessa pystyisi välttämään ajamista ja voisi istua takapenkillä niin se olisi turvallisempi, kuin etupenkki, Rossi kiteyttää.

Jari Laasanen, Yle Satakunta 27.2.2014 klo 7:25

Suomalainen viinakulttuuri uhka myös syntymättömille lapsille

Suomalainen alkoholikulttuuri on merkittävä tekijä sikiöille alkoholista aiheutuvien vammojen taustalla, sanoo A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Olavi Kaukonen. Vauriot syntyvät usein aivan sikiön kehityksen alussa, jolloin äiti ei edes tiedä olevansa raskaana. Kohtuukäyttäjä-äitikin saattaa siis tietämättään vahingoittaa syntymätöntä lastaan.

Olavi Kaukosen mukaan sikiöön kohdistuvat uhat eivät koskekaan vain niin sanottuja päihdeäitejä.  

- Täytyy muistaa, että vaikka 10 prosenttia suomalaisista juo puolet kaikesta alkoholista, niin me normaalijuojat aiheutamme puolet kaikista haitoista, Olavi Kaukonen sanoi keskiviikkona Radio Deille.

Kaukonen oli Radio Dein Viikon debatissa keskustelemassa professori Sirpa Asko-Seljavaaran kanssa päihdeäitien hoidosta.

Asko-Seljavaara harmitteli sitä, että päihdeäitien pakkohoidon mahdollistavaa lakia ei ole vieläkään säädetty. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) ilmoitti hiljattain, ettei laki toteudu nyt istuvan hallituksen aikana. Asko-Seljavaara kaipaisi pakkohoitoa kaikkein pahiten päihdekoukussa oleville äideille.  

- Pakkohoito koskisi muutamaa kymmentä äitiä vuodessa. Heitä, jotka ovat niin sekaisin, etteivät enää itse tajua, että juovat.

Suomessa syntyy vuosittain noin 600 alkoholin vaurioittamaa lasta. Joidenkin arvioiden mukaan alkoholin haitoille altistuu joka vuosi 3000 sikiötä.

Pakkohoito koskisi siis vain murto-osaa alkoholia likaa raskauden aikana käyttävistä naisista. Muiden päihteitä käyttävien äitien pitäisi Asko-Seljavaaran ja Kaukosen mukaan päästä nykyistä helpommin hoitoon. Heidän mielestään hoitoon pääsy ja hoidon taso vaihtelee liikaa riippuen siitä, missä kunnassa sattuu asumaan.

Asko-Seljavaaran mukaan pakkohoitolaki olisi tärkeä saada läpi, koska se nostaisi päihdeäitien asian esille ja herättäisi myös kuntien päättäjät antamaan riittävästi rahaa kaikkien päihdeongelmaisten äitien auttamiseen. 

Olavi Kaukonen ei varauksettomasti kannata pakkohoitoa, mutta olisi valmis harkitsemaan pehmeämpää versiota. Sisäministeri Päivi Räsänen on ehdottanut, että päihteitä käyttävältä äidiltä pyydettäisiin sitoumus tahdonvastaiseen hoitoon siltä varalta, että hän jättää hoidon kesken. 

Päihdehoidossa olevan motivaatio voi vaihdella päivittäin. Yhtäkkiä tulee tunne, että haluankin jatkaa juomista ja hoito katkeaa. Suostumukseen perustuva pakko voisi olla hyvä silloin, kun ei ole kyse muutaman päivän hoidosta vaan pidemmästä jaksosta.

26.02.2014 13:28 Janne Metso

Yhdysvaltalaistutkimus: Kofeiini lisää keskenmenon riskiä

Paljon kofeiinia raskauden varhaisessa vaiheessa nauttivilla naisilla on kohonnut keskenmenon riski, kertoivat yhdysvaltalaistutkijat maanantaina.

Tutkijat kehottivat odottavia äitejä kaiken varalta välttämään kofeiinituotteita viiden ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Lausunto julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä.

Käsitys kofeiinin ja keskenmenoriskin yhteydestä ei ole uusi. Aiempien tutkimusten mukaan 300 mg kofeiinia päivässä kuluttavilla naisilla on suurempi riski saada keskenmeno kuin niillä, jotka eivät käytä piristettä lainkaan. 300 kofeiinimilligrammaa vastaa kolmea kahvikupillista.

Uusimman tutkimuksen tekijät tarkkailivat yli 1 000 raskaana olevaa naista. Tulokset olivat kiistattomia: 200 mg tai enemmän kofeiinia päivässä nauttivilla naisilla oli kaksinkertainen keskenmenon riski verrattuna niihin, jotka kieltäytyivät kofeiinista kokonaan.

Tutkijoiden mukaan kofeiini voi olla haitallista sikiölle, koska se läpäisee vaivattomasti istukan, mutta voi olla ongelmallista sikiön alikehittyneelle aineenvaihdunnalle. Aine voi myös aiheuttaa verisuonten supistumista ja vähentää istukkaan virtaavan veren määrää.

Tutkimustulosten kritisoijat ovat sitä mieltä, että naisilla, joiden raskaus sujuu terveesti, on tapana välttää kofeiinia aamupahoinvoinnin takia. Näin ollen kofeiinia nauttivat mahdollisesti ne odottajat, jotka eivät kärsi pahoinvoinnista. Tämä "puute" saattaa merkitä häiriötä

 

STT, 21.1.2008

Vähäinenkin alkoholinkäyttö on riski raskauden alkuvaiheessa

Yle Uutiset Tanskalaistutkimuksen mukaan jo muutama viinilasillinen viikossa voi lisätä raskauden keskeytymisen vaaraa raskauden alkuvaiheissa. Riski myös kasvaa mitä enemmän alkoholia juo.

Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle on yritetty määrittää turvallista rajaa, jonka alittava käyttö ei olisi vaaraksi. Nykytiedon valossa tällaista rajaa ei kuitenkaan ole, joten raskauden aikana viisainta on pitäytyä alkoholinkäytöstä kokonaan.

Tanskalaisten tulokset perustuvat 93 000 naisen rekisteritietoihin ja haastatteluihin. Noin kaksi naista sadasta kertoi juoneensa vähintään neljä alkoholiannosta viikossa raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Hieman yli puolet naisista ei käyttänyt lainkaan alkoholia raskauden aikana. Yli neljä alkoholiannosta viikossa juoneiden raskaudet olivat päättyneet keskenmenoon tai sikiön kuolemaan selvästi yleisemmin kuin alkoholista pitäytyneiden. Myös 2-3 annokseen viikossa liittyi riskejä, mutta ei yhtä suuria. Riskit rajoittuivat viikoille 13-16.  

 

Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä. julkaistu pe 20.1.2013 klo 07:35

Uutispalvelu Duodecim

Tutkimus: Äidin ja vauvan sydämet lyövät samaan tahtiin

Äidin ja kolmikuukautisten vauvojen sydämet alkoivat katsekontaktissa sykkiä samaa tahtia millisekuntien tarkkuudella, kertoo israelilaistutkimus.

Tutkimuksessa 40 äiti-lapsiparia laitettiin istumaan kasvokkain samalla, kun tutkijat seurasivat heidän sydäntensä rytmiä. Koe osoitti, että äitien ja vauvojen sydämet alkoivat sykkiä tasatahtia lähes välittömästi, kun he alkoivat kommunikoida toistensa kanssa. Toisin sanoen pelkkä katsekontakti ei riittänyt, mutta keskinäinen hymyily ja jokeltelu saivat sydämet lyömään samassa rytmissä.

Ilmiötä ei saatu esiin, jos äiti-lapsiparin äiti oli joku muu kuin biologinen äiti.

 Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että jos äiti ja vauva nukkuvat vierekkäin, heidän sydämenlyöntinsä ja hengityksensä siirtyvät samaan rytmiin, ja äidin vieressä nukkuvien vauvojen stressihormonitasot ovat alhaisempia kuin yksin nukkuvilla.

Joidenkin tutkimusten mukaan äidin ja vauvan katsekontakti ja "vauvapuhe" ennustavat lapsen sosiaalista kehitystä. Lapset, jotka välttävät katsekontaktia vauvana, ovat teini-iässä vähemmän empaattisia, ja toisaalta lapset, jotka esimerkiksi äidin raskaudenjälkeisen masennuksen vuoksi jäävät vaille "vauvapuhetta", voivat jäädä sosiaalisessa kehityksessään muista jälkeen.

 

Tutkimuksen julkaisi Infant Behavior and Development.  JANI KAARO Helsingin Sanomat Julkaistu: 18.12.2011 15:34

Viikot 1-9     Viikot 10-19      Viikot 20-29      Viikot 30-41

KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP