KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP

Lastenneuvolan terveydenhoitajan

Virva Hyödyn haastattelu

Nimensä mukaisesti, lastenneuvolan terveydenhoitaja Virva, on ollut hyödyllinen sadoille lapsille ja heidän perheilleen. Hänen aurinkoinen, asiantunteva ja rohkaiseva otteensa työssään innoitti minua pyytämään tämän haastattelun.

  

Lastenneuvolan terveydenhoitaja Virva Hyöty

 

Milloin ja miten sinusta tuli lastenneuvolan terveydenhoitaja?

Olen valmistunut terkaksi 1995, Toijalan lastenneuvolassa aloitin työt 7/96. Olin aikaisemmin tehnyt työtä lastenhoitajana ja sairaanhoitajana päiväkodissa ja sairaalassa ja jo opiskeluaikana tiesin että lastenneuvola on mun juttu.

 

Tunnetko olevasi unelma-ammatissasi?

- Tunnen, ainakin suurimmaksi osaksi!

Millaisia ominaisuuksia lastenneuvolan terveydenhoitajalla on hyvä olla?

- Pitää osata tehdä itsenäisiä päätöksiä, koska aina ei ole työkaveria jolta kysyä mielipidettä. Joustava, huumorintajuinen eikä liian tiukkapipoinen, avarakatseinen mutta myös tarvittaessa aika napakka.

Onko sinulla omia lapsia. Jos on, onko se vaikuttanut työhösi?

On omia lapsia ja kaupan päälle saatuja, kaikki ovat jo tosin aikuisia, mutta silti lapsia. On vaikuttanut työhön, kaikki se kokemus mitä on omien lasten kautta tullut, on rikastuttanut myös omaa työtä, kahta samanlaista lasta ei ole vaikka geenit olisivat samat, se on ihmeellistä!

Mitkä ovat työsi hyvät ja huonot puolet?

Hyvät puolet on asiakkaat, huonot puolet tietokone ja kaikki se mitä siitä poikii, liiallinen istuminen tietokoneella sairastuttaa ihmisen.

Ottavatko äidit neuvoja vastaan paremmin vai huonommin kuin ennen?

Se varmaan riippuu äidistä, tänä päivänä netti on pullollaan tietoa (oikeaa ja väärääkin) ja ihmiset tietävät paljon asioista ilman neuvolaakin.

Onko sinulla muistissa jokin outo neuvo lastenhoitoon liittyen, mikä on kumottu tänä päivänä?

Joskus 80-luvulla sairaalassa työskennellessäni vastasyntyneiden vuodeosastolla vauvoille annettiin syönnin jälkeen teelusikallinen vissyvettä jotta röyhtäisisivät paremmin, se trendi ei mielestäni kestänyt kauhean pitkään.

Kuinka mielestäsi lapset voivat tämän päivän Suomessa?

Osa voi hyvin ja osa tosi huonosti. Suurin osa neuvolaikäisistä voi aika hyvin, jonkin verran on kehityksellisiä haasteita, ylipainoa, astmaa, allergioita ja muita pitkäaikaissairauksia on jo neuvolaikäisillä mutta onneksi aika vähän. Lasten henkinen hyvinvointi mietityttää minua kovasti, tuntuu että tänä päivänä vanhemmilla on aika vähän aikaa olla lastensa kanssa ja tietokone ja televisio näyttelee liian suurta osaa lasten elämässä. Välillä olisi hyvä osata olla vaan ja jutustella niin ettei olisi kiire minnekään.  Erot ja lasten "kierrättäminen" on minusta aika hurjaa touhua.

Mitkä taudit on saatu tukahdutettua rokotteiden avulla?

Suomestako? No polio,  jäykkäkouristus ja kurkkumätä ainakin.

Voitko kertoa jonkin hauskan kommentin tai tilanteen lasten kanssa?

Joskus joku lapsi ilmoitti minulle. että mä en sit halua niitä numerorokotuksia! (Tarkoitti brick testejä).

Näkyykö isiä neuvolakäynneillä?

Ilahduttavan usein näkyy!

Olet ollut terveydenhoitajana Mian viidellä lapsella. Millainen muistikuva sinulla on heistä?

Ihania "luonnonlapsia."

Parasta työssäsi?

 

visto

Asiakastyö, lapset ja vanhemmat. Olen aina ollut kiinnostunut naisedusta ja naisen elämän suuresta haasteesta eli äitiydestä. Omat pitkät ja hankalat synnytyskokemukseni saivat myös mielenkiintoni heräämään voimakkaasti synnytyksen hoitoa kohtaan: tuli voimakas tunne, että minulla voisi olla paljon annettavaa. Halusin olla myös mukana jakamassa ja todistamassa vanhempien onnea ja nähdä konkreettisesti “kätteni työn tuloksen”.

 

KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP