KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP

Äitiysneuvolan terveydenhoitajan

Leena Palon haastattelu

Aurinkoinen, luja ja tsemppaava äitiyspuolen terveydenhoitaja, Leena Palo, on ollut kolmessa odotusajassani vahvassa roolissa. Hänen ammattitaitonsa ja positiivinen luonteensa välittyy myös tässä haastattelussa.

  

Akaan äitiysneuvolan terveydenhoitaja Leena Palo

 

Miten sinusta tuli äitiysneuvolan terveydenhoitaja?

- Olin ensin muissa töissä, sairaanhoitajana päivystyksessä ja sitten synnytysvuodeostolla/salissa. Sitten, kun alkoi lapsia tulla itselle, ajattelin, ettei vuorotyö ja pienet lapset, sekä miehen jatkuva töissä olo (yrittäjä) sovi yhteen, joten hankin myös terveydenhoitajan pätevyyden. Terveydenhoitajan sijaisuuksia tein ensin sekä äitiysneuvolassa että lastenneuvolassa Hämeenlinnassa. Tässä työssä olen ollut nyt vuoden 2007 helmikuusta.

 

Kauanko olet ollut tässä ammatissa?

- Tässä ammatissa olen ollut nyt 16 vuotta (sitä ennen kätilön työssä n 4 vuotta).

Olet ollut aiemmin kätilön ammatissa, millainen muisto sinulle jäi siitä?

- Kätilön työstä jäi hyvät muistot, elämän myönteinen ja iloinen asiahan se lapsen syntymä on ja aina koskettava. Sanotaan, että muistot ovat myös värikkäät, kun perheitä on erilaisia.

Millaisia ominaisuuksia äitiysneuvolan terveydenhoitajalla on hyvä olla?

- Äitiysneuvolassa täytyy osata "lukea" tilannetta asiakkasta kohdatessa, millainen on asiakas, mieliala tai tilanne perheessä. Kaikkia asiakkaita täytyy osata kohdella saman arvoisesti. Kätilön ammatti on aika hyvä pohja äitiysneuvolaan sekä työkokemus kätilön työstä . Rauhallisuus on myös tärkeää, sekä realiteeteissa pysyminen. Taito reagoida ongelmiin raskauden edetessä, jos niitä tulee.

Mitkä ovat työsi hyvät ja huonot puolet?

- Hyviä puolia on paljon; asiakkaat ovat mukavia ja työ on aikalailla omissa käsissä, se miten päiväni rakennan ja aikatauluni. Työkaverit ovat mukavia ja tulemme hyvin juttuun, se on iso asia. Huonoja puolia on vähän, liittyy lähinnä työn määrän lisääntymiseen ja siihen, että työn kaikki oheistuotteet tuntuvat lisääntyvän. Joskus tuntuu myös siltä, että päättäjät unohtavat, miksi me täällä olemme: Emme itsemme takia vaan asiakkaiden vuoksi.

Ottavatko äidit neuvoja vastaan paremmin vai huonommin kuin ennen?

- Neuvojen vastaanotto riippuu paljon asiakkaasta. Raskaana olevathan ottavat yleisesti hyvin neuvoja vastaan. Ehkä enää ei tarvitse kaikissa asioissa neuvoa niin paljon kuin ennen, koska asiakkailla on itsellään jo paljon tietoa. Netti lisää tiedon haun helppoutta.

Muuttuvatko odotusajan ohjeet/neuvot kuinka tiuhaan?

- Ei kovin usein, joitakin tarkennuksia ja päivityksiä tulee tietyin väliajoin.

Montako lasta kuuluu tällä hetkellä ’normiperheeseen’ Suomessa? Onko syntyvyys nousussa vai laskussa?

- Kyllä perheessä on yleensä useampi kuin yksi lapsi, aika monessa perheessä on 3-4 lasta. Koko Suomen tilanteesta en ole ihan tarkkaan selvillä, mutta samoissa lukemissa on tainnut pidempään syntyvyys pysytellä. Vuosittain tilanne vaihtelee, ihan niin kuin Akaassakin. Joku vuosi sitten näytti olevan laskussa, mutta kyllä se taitaa olla nyt noussut.

Milloin vauvan sydänäänet pitäisi kuulua ja miten toimitaan, jos ne eivät kuulu?

- Kyllä ne pitäisi kuulua jo viikolta 10. Aina ei kuulu, joten itsellänihän on se hyvä puoli, että minulla on ultraaäänilaite käytössä, joten saan nopeasti tilanteeseen selvyyden. Muut neuvolat Akaassa ohjaavat sitten tänne, jos haluavat tilanteen heti selvittää, tai antavat äidille uuden ajan muutaman viikon päähän, jotta sikiö olisi isompi tai eri asennossa. Jos istukka on etuseinässä se häiritsee myös usein kuuluvuutta. Ei kannata vielä hätääntyä tässä kohtaa (viikolla 10) jos ääniä ei kuulu, jos on muuten kaikki kunnossa.

Muistatko urasi nuorimman/vanhimman odottajan?

- Nuorin taitaa olla 14-vuotias, ja vanhin 44-vuotias.

Onko kohdallesi osunut kolmosien tai nelosten odottajia?

- On  molempia kerran, ovat aika harvinaisia.

Toivotaanko isiä mukaan neuvolakäynneille?

- Kyllä, ensimmäistä aikaa varatessa sanon myös isän olevan tervetullut neuvolaan. Aika hyvin isät myös osallistuvat.

Olet ollut terveydenhoitaja Mian kolmen lapsen odotusaikana. Miten kuvailisit Miaa odottajana?

- Mukava odottaja, tiedonhaluinen ja aina positiivisella mielellä asioihin suhtautuva. Myös neuvot ja ohjeet otti hyvin vastaan ja niiden tuottamiin tuloksiin oli tyytyväinen. Hyviä keskusteluja oli monesta raskauteen liittyvästä aiheesta. Mia oli myös kovin kiinnostunut kaikesta.

Parasta työssäsi?

- Tyytyväiset asiakkaat, se on se, miksi tätä työtä jaksaa tehdä.

KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP