KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT TAIDE KOIRAT SHOP

Vauvan kanssa kotona
Vauvanhoidon ABC pähkinänkuoressa

Vaikka syntymä on kaiken huipentuma, siitä kaikki vasta alkaa!

Miten toimitaan vauvan kanssa kotona? Uudelleensynnyttäjältäkin unohtuvat monet tärkeät asiat vauvan puhtaanapidon, imetyksen ja koliikkivaivojen suhteen.

- Klikkaa aihetta, mitä haluat tarkastella -

Mikä avuksi vauvan vatsavaivoihin?

- Röyhtäyttäminen - Maitohappobakteerit ja Cuplaton - Sitteri tärinä- tai keinutoiminnolla - Äidin ruokavalio imetysaikana - Mitä ei tule käyttää imetysaikana

Muita syitä vauvan levottomuuteen ja itkuisuuteen

- Ikävä äitiä - Liian kuuma - Iho oireilee - Kokeile: musiikkia, laulua, ilmakylpyjä, hierontaa

Koliikki

- Mitä jos mikään ei auta ja vauva vain itkee ja itkee?

Korvatulehdus

- Milloin voi epäillä korvatulehdusta?

Vauvan nuha

- Mikä avuksi, kun vauva saa nuhan

Vauvan kylvetys

- Miten ja kuinka usein vauva tulisi kylvettää?

Vauvan puhtaanapito

- Päivittäiset  puhdistustoimet: (Vauvan silmät, korvat, kädet, napa, napanuora, poimut)

Mikä avuksi vauvan vatsavaivoihin?

Vauvan suolisto ei ole vielä täysin kehittynyt, siksi useat vauvat kärsivät koliikkivaivoista eli vatsakivuista. Varsinaiseksi koliikiksi kutsutaan tilannetta vasta sitten, kun vauva itkee yli 3 tuntia päivässä, eli hyvin paljon.

Röyhtäyttäminen

Yleisin syy vatsavaivoihin on se, että vauva nielee ilmaa ruokaillessaan. Siksi olisi hyvä, että vauva söisi aina kunnolla ja pitkään (eikä 'tissuttelisi' vähän väliä). Kun vauva on syönyt hyvin, hänet röyhtäytetään, Koska jokainen lapsi on oma yksilönsä, voit kokeilla, mikä toimii parhaiten oman lapsesi kohdalla. Seuraavassa erilaisia tapoja röyhtäyttää vauva:

1. Nosta vauva nojaamaan omaa olkapäätäsi vasten niin, että vauvan vatsa tulee aikuisen olkapään kohdalle. Silloin voi kuljeskella vauvan kanssa ja taputella häntä samaan aikaan toisella kädellä. (Tämä asento toimii meillä parhaiten 4:nnen vauvan kohdalla).

2. Istuudu ja laita vauva makaamaan mahalleen polviesi päälle. Taputtele vauvaa siinä.

3. Makaa esim. sängyllä ja laita vauva makaamaan mahalleen oman vatsasi päälle. Usein ilma poistuu siinä asennossa 'jompaa kumpaa kautta'

Maitohappobakteerit ja Cuplaton

- Maitohappobakteereja annetaan ylläpitämään vauvan suoliston bakteeritasapainoa. Ne  auttavat myös korjaamaan tilapäisiä suoliston toimintahäiriöitä ja hyvänä extrana suojaavat vauvaa myös esim. flunssaa ja muita infektiosairauksia vastaan.

Apteekista ilman reseptiä saatavia  maitohappobakteeri-valmisteita:

1. Gefilus (D-vitamiinilla tai ilman)

2. Rela-tipat

3. Lactaphilus-jauhe on myös auttanut jopa niille vauvoille, joille mikään muu ei ole tuntunut tehoavan. Aamuin illoin veteen tai maitoon sekoitettava jauhe annetaan vauvalle tuttipullosta.

4. Ratiopharm (yli 3kk ikäiselle).

- Cuplaton auttaa ilmavaivoihin. Cuplatonin vaikuttava aine, nimeltään dimektioni rikkoo suolistokaasujen muodostamia kuplia, minkä tuloksena ilmavaivat helpottavat. Cuplatonia voi antaa maitohappobakteerien kanssa samaan aikaan.

Sitteri tärinä- tai keinutoiminnolla

- Melkein kaikki vanhemmat ovat sitä mieltä, että vauva rauhoittuu liikkuvassa autossa. Omatkin vanhempani ovat kertoneet, kuinka ainut paikka oli auto, missä minut sai rauhoittumaan. Auton liikettä onkin mukailtu ns. tärinäsitterissä. Tärinä tai keinu-toiminnolla varustettua sitteriä suosittelenkin lämpimästi ihan kaikille vauvoille. Niiden tasainen liike rauhoittaa vauvaa.

Tärinä- tai keinutoiminnolla varustettu sitteriä saa ostaa lastentarvikeliikkeistä tai käytettynä esim. Nettimarkkinasta, Huuto.net:stä, Tori.fi:stä jne.

Kun meidän neiti alkoi itkeskelemään vatsavaivoja n.2viikkoisena, neuvola opasti antamaan maitohappobakteereja ja ne auttoivat heti

Äidin ruokavalio

- Jos itkut yhä jatkuvat, voi kokeilla omalla ruokavaliolla vauvan auttamista. Joidenkin vauvat eivät siedä kahvia, tulisia ruokia jne.

- Sinä olet vauvan ruokapankki. Ihan kaikki, mitä pistät suuhusi vaikuttaa maidon laatuun. Siis huolehdi monipuolisesta ruokavaliosta ja muista juoda paljon (minimi 2l/päivässä) varsinkin vettä. Muista myös levätä. Käytä tilaisuutta hyväksesi ja nuku silloin kun vauvakin nukkuu, jos mahdollista.

Älä käytä imetysaikana:

Alkoholia

Kun äiti juo alkoholia, sitä imeytyy äidinmaitoon samalla lailla kuin äidin vereenkin. Jos äiti on esim. yhden promillen humalassa, niin myös vauvalle annettavassa rintamaidossakin on alkoholia yksi promille

Huumeita tai vastaavia päihteitä

Huumeet vaikuttavat haitallisesti vauvan keskushermostoon ja saattavat lisäksi vaurioittaa sydäntä ja olla haitaksi hengityksen ja verenkiertoelimistön toiminnalle.

Tupakkaa

Nikotiini imeytyy äidinmaitoon ja sen pitoisuus on maidossa jopa viisinkertainen äidin veren nikotiinipitoisuuteen verrattuna. Tupakasta on tutkitusti myös useita riskejä vauvallesi, kuten

- altistuminen myrkyllisille yhdisteille, kuten hyönteismyrkkyjäämille ja erilaisille syöpää aiheuttaville aineille

- riskitekijä kätkytkuolemaan

- riski sairastua sisäkorvantulehduksiin, keuhkoputkentulehduksiin ja keuhkokuumeeseen

- aiheuttaa vauvalle pahoinvointia, vatsakipuja ja sydämen lyöntitiheyden kasvua

- koliikkivaivat ja itkuisuus ovat tupakoivien perheiden vauvoilla yleisempiä, kuin ei tupakoivien perheiden

- heikentää lapsen keuhkojen kehitystä ja lisää lapsen riskiä sairastua astmaan

.

Muita syitä, miksi vauva on levoton ja itkee

Ikävä äitiä

Ajattele, pieni vauvasi on ollut kohdussasi 9kk, eli sinussa kiinni. Sinun äänesi, sydämenlyöntisi, tuoksusi ja läheisyytesi tarkoittaa vauvalle turvaa ja rakasta paikkaa. Yhtäkkiä hänet irrotetaankin tutusta ympäristöstä, pois äidistä, siksi vauvan itku voi myös tarkoittaa, että hänen on SINUA ikävä,

Liian kuuma

Vauvalla voi myös olla liian kuuma, sen voi kokeilla helposti niskasta (jos se on hikinen, vaatetta voi vähentää). Yleinen nyrkkisääntöhän vauvan pukemisessa on, että yksi kerros enemmän kuin mitä aikuinen pukee.

Iho oireilee

Vaihtaessasi vauvalle vaippaa, tarkasta vauvan iho. Kosteuspyyhkeet ovat käteviä, mutta huomioi varsinkin tyttövauvoilla, että pyyhi vaippa-alue aina edestä taaksepäin, ettei ulostetta kulkeudu virtsateihin ja aiheuta infektiota.

Aina kun vaippa-alue punoittaa tai näyttää ärtyneeltä, ripottele siihen perunajauhoa tai talkkia. Usein rasvat tuntuvat vain hautovan ärtynyttä ihoa lisää vaipan alla.

Kokeile...

- Laulua, musiikkia

Vauvaa voi myös rauhoittaa juttelemalla hänelle ja laulamalla. Useat vauvat nauttivat äitinsä laulusta ja jopa tunnistavat lauluja, mitä äiti on laulanut odotusaikana.

Rauhallinen, melodinen musiikki on myös hyvä vauvan rauhoittaja. Meillä kaikki vauvat ovat nauttineen musiikin kuuntelusta. Nyt tämä uusin tulokas kuuntelee Radio Deitä sitterissä tarkkaavaisena ja alkaa itkemään heti, kun radio otetaan pois päältä.

- Ilmakylpyjä

Oletko huomannut, että yleensä aina vauvasi rauhoittuu vaippaa vaihdettaessa? Kun vauvalle on vaihdettu vaippa, hän voi rauhoittua myös ilmakylpyjen avulla vaipanvaihtopöydällä. Ole vain erityisen tarkkana, ettet jätä vauvaa yksikseen tippumisvaaran takia.

- Hierontaa

Myös vauvat pitävät hieromisesta. Pää on vauvan arin alue ja se kannattaa jättää hieromatta, mutta hiero vauvan jalkoja, käsiä ja etenkin vatsaa (vasemmalta oikealle) pyörivin liikkein.

Mutta jos vauva vain itkee ja itkee?

Vaikka vauva on saanut hyvin maitoa, hänet on röyhtäytetty, maitohappobakteerien ja Cuplatonin annosta huolehdittu, vaippa on vaihdettu ja hän on silti itkuinen, niin itkun syy voi olla se, että suolisto ei vain ole vielä kypsä käsittelemään maitoa. Vauvan suolisto on 'valmis' yleensä aina viimeistään 3-4 kuukauden ikäisenä (jollei vauvalla ole erityisiä allergioita).

Pyri löytämään joku luotettava lapsenvahti, että pääset itse välillä esim. ulkoilemaan ja 'tuulettumaan'.

Kysy neuvolasta apua ja keskustele kunnallisesta avustuksesta kodinhoitajien suhteen.

Keskustele asiasta muiden äitien kanssa, joiden lapsilla on ollut myös koliikkivaivoja. Puhuminen auttaa. Älä jää asian kanssa yksin.

Korvatulehdus

Aina on hyvä sulkea pois korvatulehduksen mahdollisuus. Välikorvantulehdus on hyvin yleinen, siitä kertovat tilastot, joiden mukaan alle 1 vuotiaista 60% ja alle 2 vuotiaista 80% on sairastanut sen.

Miten voit epäillä korvatulehdusta?

- Vauva itkee hyvin paljon ja varsinkin makuulla ollessaan (jolloin paine tulehtuneessa korvassa kasvaa)

- Jos vauvalla on flunssaa (yskä/nuha). Nuhassa bakteerit vaeltavat lapsen omasta nenänielusta korvatorvea pitkin välikorvaan

- Jos vauvalla on kuumetta

- Vauva voi myös oksennella ja ripuloida

Vie vauva lääkäriin, jos epäilet korvatulehdusta. Jos tulehdus puhkeaa yöllä, anna vauvalle kipulääkettä (Paracetamol) ja odota aamuun (jos vauvan tila on muuten vakaa).

Muistan hyvin kun laskin päiviä ensimmäisen lapseni kohdalla. Vasta neljän kuukauden iässä vatsavaivat jäivät pois, mutta tärinäsitteri ja maitohappobakteeri auttoivat kuitenkin jonkin verran. Seuraavan lapseni kohdalla sain vatsavaivat kuriin edellä mainituilla asioilla lähes kokonaan ja kolmannella lapsella ei ollut minkäänlaisia vatsavaivoja. Neljännellä lapsella vatsavaivoja on, mutta röyhtäyttäminen aina syömisen jälkeen sekä keinusitteri ja maitohappobakteerit ovat auttaneet.

Yksi tärkeä asia, mikä on auttanut niin kaikkien neljän lapsen ja myös koirieni kohdalla on rukous. Jumala on antanut nopeastikin avun ihan toivottomaan tilanteeseen monta kertaa.

Vauvalla on nuha!

Vauva on hyvin altis saamaan infektio-sairauksia ensimmäisten kolmen kuukauden ajan, koska vastustuskyky ei ole vielä täysin kehittynyt. Siksi käyntejä paikoissa, missä on paljon ihmisiä tai muuten sairautta/tartuntavaaraa tulee välttää. Jos vauva kuitenkin saa esim. nuhan, paras apu siihen on natriumkloridi-tipat, eli suolatipat. Niitä saa apteekista ja niitä on helppo käyttää: eli tiputa muutama tippa vauvan tukkoiseen nenään, niin vauva pystyy taas hengittämään.

Vauvan kylvetys

Pientä vauvaa kylvetetään vain 1-2 kertaa viikossa, ettei iho kuivu liikaa. Ryömimisikäistä voi kylvettää useamminkin. Saunaan vauvan saa viedä vasta yli vuoden ikäisenä, koska se ei osaa vielä hikoilla.

Kylvettämiseen sopii parhaiten  muovinen ergonomisesti muotoiltu amme, jossa on valmiit tuet vauvalle. Tuista huolimatta vauvaa ei saa jättää hetkeksikään vartioimatta. Kylpyveden tulee olla käden lämpöistä, eli kylmää eikä kuumaa.

Vastasyntyneelle vauvalle riittää pelkkä vesi, mutta vähän isomman vauvan kylpyveteen voi laittaa hieman kylpysaippuaa ja hiusten pesuun voi käyttää mietoa lasten shampoota (esim. Natusanin 'No Tears' - ei kyyneleitä shampoota).

Pese erityisen hyvin seuraavat alueet:

- alapää ja vaippa-alueet

- kädet, jalat, sormien ja varpaiden välit

- kasvot, kaula ja kaulapoimut

- kainalot ja polvitaipeet sekä korvien taustat

Kun vauva on kylvetetty iho rasvataan. Liika rasvausta on hyvä välttää, että iho alkaisi itse tuottamaan rasvaa. Vauvan pesemisessä edetään päästä jalkoihin, siinä järjestyksessä.

Päivittäiset puhdistus-toimet

- Silmät. Putsataan kerran päivässä esim. hieman veteen kostutetulla haavaharson palalla. Silmä pyyhitään hellävaraisesti ulkosyrjästä sisäsyrjään. Molemmille silmille oma erillinen lappu.

- Korvat. Kuivaa korvat pesun jälkeen, mutta vain ulkoa ja korvan takaa, varo sisäpintaa.

- Kädet. Pese kädet päivittäin, käsipoimuihin kertyy helposti pöpöjä, jotka vauva voi laittaa suuhunsa.

- Napa. Puhdista napa päivittäin niin kauan kuin napanuora on siinä kiinni tai se erittää verensekaista eritettä. Puhdista napa pyörittämällä sitä hellästi veteen kastetulla vanutupolla.

- Poimut. Vauvan poimuihin jää pöpöt hyvää piiloon, siis puhdista poimut esim. harsokankaan palalla. muista varsinkin kaulapoimut, joihin jää usein maitoa.

Vauvasi on vain kerran pieni. Pyri nauttimaan äitiydestäsi, vaikka se välillä on vaikeaakin. Sinä olet vauvan elämän keskipiste ja hänelle kaikki kaikessa.

Kysy neuvoa neuvolasta ja pyydä rohkeasti apua, kun sitä tarvitset. Muista: levännyt äiti on onnellinen äiti.

Voimia, jaksamista ja onnellisia hetkiä vauvasi kanssa!

KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT TAIDE KOIRAT SHOP