KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP

Kätilö Jenni Lamminmäen haastattelu

Viides lapsemme syntyi Kanta-Hämeen keskussairaalassa..

Sain synnytykseen niin mukavan, luotettavan ja ammattitaitoisen kätilön, että halusin tietää hänen kokemuksistaan lisää ja ammentaa hänen osaamistaan muillekin äideille.

  

Kanta-Hämeen keskussairaalan kätilö Jenni Lamminmäki

 

Miksi valitsit juuri kätilön ammatin?

Olin yli 10-vuotta Lähihoitajana ja kaipasin lisää haasteita. Naiseus ja äitiys kiehtovat. Minusta äitinä oleminen on maailman tärkein tehtävä! Lisäksi Kätilön työssä on paljon käsityötä ja myös vastuuta, mistä myös pidän. Ihailin Kätilön työtä aina, kun olin itse synnyttämässä. En yksinkertaisesti tiedä hienompaa ammattia, joten valitsin sen itselleni. Ihailen vanhoja kokeneita kätilöitä todella paljon. Myös Iris Palosaaren ja Jennifer Worthin kirjoittamat kirjat kätilön työstä ovat toimineet innoittajina. Ne ovat täynnä mitä uskomattomampia tarinoita. Miten rohkeita naisia! .

 

Kuinka kauan olet toiminut kätilönä?

Opiskelin vasta aikuisiällä Kätilöksi. valmistuin 2013 toukokuussa ja siitä saakka olen ollut synnytyssalissa töissä.

Millaisia ominaisuuksia kätilön työ vaatii?

On hyvä, kun osaa lukea ihmisiä. Olla empaattinen ja huomaavainen. Myös hyvät ohjaustaidot ovat valttia. Työ vaatii silloin tällöin nopeita päätöksi ja ripeää toimintaa, joten aika näppäräkin saa olla mm. toimenpiteissä. Lisäksi tämä työ vaatii kiitettävät tiimityö taidot.

Kätilön työn hyvät ja huonot puolet?

On hienoa, kun saa olla mukana elämän tärkeimpänä hetkenä. Työssä on myös mukavaa se, että se on vaihtelevaa ja palkitsevaa. Lisäksi itse pidän vuorotyöstä. Myös työn haastavuuden koen hyvänä puolena. Huonoa on tietenkin se, että aina kaikki ei pääty onnellisesti.

Voitko kertoa uraltasi jonkun vaikean synnytyksen, joka päättyi onnellisesti?

Silloin tällöin osuu kohdalla esimerkiksi hyvin pitkä ja kivulias synnytys. Kun sellainen synnytys päätyy onnellisesti alatiesynnytykseen on sekä äiti, että kätilö onnellisia.

Muistatko mikä on pisin / lyhin synnytys, missä olet ollut mukana?

Pisin lähemmäs 30h ja lyhin 45min. Lyhin synnytys käynnistettiin juuri nopeuden vuoksi sairaalassa.

Mikä on ollut urasi vilkkain päivä (montako synnytystä)?

Yhdessä vuorossa olen hoitanut 3 synnytystä. Sellaisia onneksi sattuu harvoin. Keskivertaisesti yksi ja joskus kaksi.

Miten eri synnytykset poikkeavat toisistaan (ensisynnytys, toinen synnytys jne.)

Ensisynnytys on pitkä, useimmiten yli 10h, joskus yli 20h. Se on myös kivulias, koska moni kokee voimakasta kipua jo ennekuin voidaan antaa puudutteita. Toinen synnytys on paljon nopeampi. Kolmas saattaa olla pidempi kuin toinen synnytys, mutta se voi olla silti helpompi ja äidille lempeämpi. Toisilla synnytykset lyhenevät lyhenemistään ja aina helpottaa mitä useamman on synnyttänyt, mutta toisilla ei. Jokainen synnytys on yksilöllinen eikä edes omia synnytyksiä voi verrata.  

Mitä haluat sanoa synnyttämään tulevalle ensikertalaiselle?

Omia voimavaroja kannattaa miettiä etukäteen. Synnytys tekee kipeää, mutta kuinka paljon sitä kipua kestää?. Omaa kehoa kannattaa kuulostella. Uskon, että moni päätyy puudutuksiin varhain kivun pelon vuoksi. Myös lääkkeettömistä vaihtoehdoista kannattaa ottaa selvää, koska niitä voi kokeilla jo kotona ja jatkaa sitten sairaalassa vaikka saisikin puudutteita. Esim. suihku/amme, lämpöpussi, qua-sha kampa, vyöhyketerapia, asentohoito, pallo jne ovat todella hyviä kivun lievittäjiä.  Ei kannata pelätä synnytykseen heittäytymistä. Se on matka omaan kehoon. Sairaalassa Kätilö pitää huolen sikiön ja äidin voinnista, joten synnyttäjä voi ja saa keskittyä ihan vain omiin tuntemuksiin ja sillä tavalla heittäytyä synnytyksen vietäväksi. Sairaalaan kannattaa ottaa mukaan myös esim. hyvää musiikkia mikä rentouttaa, jottet ei jännittäisi niin paljon. 

Entä mitä haluat sanoa isille, jotka tulevat synnytykseen mukaan?

Isät on parhaita kivunlievittäjiä pelkällä läsnäolollaan. He ovat synnyttäjän tuki ja turva. On sitten aktiivinen tai ei. 

Miten haluaisit rohkaista niitä, jotka pelkäävät tulla synnyttämään?

Sairaalassa synnyttäjästä pidetään hyvää huolta. Jos sikiön tai äidin vointi vaatii puuttumista niin siihen puututaan välittömästi. Myös kipua hoidetaan hyvin. Mieti etukäteen mitä pelkäät? Kannattaa käydä juttelemassa synnytyspelosta pelkopolilla ja tietenkin ottaa asia puheeksi jo neuvolassa. Joskus voi helpottaa sekin, kun juttelee synnyttäneiden ystävien tai oman äidin kanssa.

Mitä puudutusta suosittelisit eri tilanteissa?

PCB:llä voi pärjätä koko synnytyksen. Se on hyvä, koska sitä voi laittaa varhain ja aikalailla loppuun saakka. Puudutuksen voi uusia monta kertaa. Se auttaa melkein heti ja on onnistuessaan tehokas.

Kätilö seuraa, kun isä leikkaa napanuoran

Epiduraali on hyvä silloin, kun on kovat kivut ja tiedetään, että loppuun on vielä aikaa. Sitä voi myös uusia selkään jätettävän katetrin kautta useampia kertoja.

Spinaali on nopea. Se on nopea laittaa ja auttaa nopeasti. Se on kestoltaan kuitenkin lyhyt, joten useimmiten se on hyvä vain uudelleen synnyttäjällä. Joissain tilanteissa myös ensisynnyttäjälle spinaali on hyvä. Joskus laitetaan ensin Epiduraali  ja vielä ihan loppuvaiheessa spinaali.

Pudendus on ihan loppuvaiheen puudutus. Se helpottaa ponnistusvaiheessa todella paljon. Pudendus laitetaan ensisynnyttäjille, kun kohdunsuu on täysin auki ja uudelleen synnyttäjille vähän aikaisemmin. 

 

Olit mukana Mian viidennen lapsen syntymässä. Miten kuvailisit synnytystä?

Kätilö tukee Miaa pitämään selkää kyyryasennossa, jotta anestesialääkäri voi laittaa spinaalipuudutuksen.

Kätilö laittaa oksitosiinitipan Mian käteen

 

Synnytys oli nopea ja vei mennessään. Tiesin jo heti ovelta Miian nähdessäni, että menemme suoraan synnytyssaliin ilman mutkia. Mia tiesi koko ajan mitä tapahtuu eikä siksi pelännyt. Hän hymyili supistusten välissä ja otti ne  hienosti vastaan. Hän uskalsi heittäytyä supistusten vietäväksi todella hienosti. 

Synnytyssalissa Mia sai Spinaalin ja pudenduksen, mitkä auttoivat hyvin. Ne antoivat hetken luvan hengähtää ennenkuin tarvittiin voimia ponnistamiseen. Mies oli myös ihanasti mukana, tuki Miaa ja toi Mian toiveet selkeästi esille. Se helpotti Kätilön työtä.

KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP