KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP

Tervetuloa seuraamaan akaalaisten ja paikallisten yritysten yhteistä tavoitetta saada lapsille Suomen ensimmäinen renkaiden päällä kulkeva kirkko: 'Leikkimökkikirkko'

Perustus

Aina, kun rakentaa jotain, niin tärkeintä on perustus. Tämän kirkon perustus rakennetaan pyörien päälle. Salomon sanookin: Jos Herra ei huonetta rakenna, niin sen rakentajat turhaan vaivaa näkevät. Jos Herra ei kaupunkia varjele, niin turhaan vartija valvoo.

Kuva: Aarre Nord

Kirkko kaikille

Kirkon tulee olla kaikkien akaalaisten lasten lähettyvillä aina kun sitä tarvitaan, siksi kirkko rakennetaan pyörien päälle, että sitä voidaan liikuttaa Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken lapsille.

Pojat alustaa rakentamassa Teriskodin tallissa.

Kuva: Aarre Nord

Tästä se lähtee

Tässä se on. Alusta valmiina, odottelemassa kevättä, jolloin sen päälle tullaan rakentamaan kirkko, jos Jumala suo.

Kuva: Aarre Nord

Oppilaat rakentavat

Tuulia Matilaisen hieno idea pienestä kirkosta lapsille, voitti heti vähälukuisen, mutta sinnikkään akaalaisporukan sydämet. Ammattiopiston rakennuslinjan oppilaat saivat tehdä ensimmäiset kirkon pohjatyöt Valkeakoskella.

Pohja renkaiden päälle

Pieni kokoonpano piti Pikku-kappeli-kokouksiaan jo useita kertoja, ennen kuin alkoi tapahtumaan. Ensimmäinen näkyvä osa on tässä.

Uuttera apumies

Valkeakosken päässä uurasti ja ohjasi oppilaita Koskelan Harri. Rakennuspuolen opettajana hänellä oli selkeä näky työn valmiiksi rakentamiseen saakka.

Kirkko alkaa nousta

Oli se hieno tunne, kun se, mihin oli tehnyt rakennuspiirustukset alkoi toteutua livenä!

Kehikko valmis

Ikkunoista tuli isot, kattokorkeutta säädettiin niin, että aikuinenkin mahtuu vierailemaan kirkossa. Renkaiden päälle tulee pienet kirkonpenkit lapsosille.

Tehotiimiläisiä

Valkeakosken koululla sitten kokoonnuttiin ja tehtiin kirkkoa eteenpäin, useana päivänä ja iloisin mielin. Uutterat tiimiläiset: Veijo Rantanen, Aarne Nord ja Harri Koskela.

Vielä ovi paikalleen

Karin Uotila halusi kirkkoon juuri pariovet, niin, että jos kirkko on täynnä, lapset pääsevät istumaan myös ulos ja seurata sieltä Jumalanpalvelusta.

Kunnon kellotapuli

Ei kirkkoa ilman kelloa. Niinpä kirkkoon kuuluu tietysti myös kellotapuli, johon uurretaan holvimaiset reiät, että itse kellokin pääsee näkyviin.

Antti Haapakoski oli korvaamaton apu kirkon rakennustöissä.

Katon vuoro

Sitten alkaa kiipeäminen. Nyt varovaisena pojat!

Hyvä pojat

Aivan oikein, tukiteline alle, niin tämä sujuu turvallisemmin.

Päivä pulkassa

Nyt kirkko on sitten siinä vaiheessa, että kelpaa jo hymyillä, vai mitä Harrit, Antti ja Aarre?

Kuvausta erikoiskyydissä

Valkeakosken Sanomat innostui tekemään juttua persoonallisesta kirkosta. Toimittaja kuvaa kuskia korokkeelta.

Kohti seuraavaa etappia

Valkeakoskelta paloauto veti kirkon ensimmäiselle matkalleen. Suuntana oli Toijala ja siellä Teriskodin piha, jossa saataisiin työstää kirkkoa taas eteenpäin.

Teriskodilla

Teriskodin pihassa, johtaja Esa Tasanen, tuli ihastelemaan poikien kädenjälkeä. Hienoa on, jatkakaa samaan malliin.

Huopaa päällysteeksi

Oli ihmeellistä, miten akaalaiset yritykset kantoivat kortensa kekoon lasten kirkkoa varten. Joku antoi puumateriaalia, joku rahaa, joku kattohuopaa!

Ylitöiksi menee

Kun muut olivat jo menneet, Harri naulaili vielä säleikköpuita kirkon kuistiin. Mikäkös Harrilla, kun oma koti oli melkein kiven heiton päässä.

Maalia pintaan

Lapset saivat muutaman vanhemman kera maalata itse tulevan kirkkonsa ja hienohan siitä tulikin!

Kirkko ensi kertaa näytillä yleisölle Toijalan torilla.

Monitaituri työssään

Toijalan Horisontin Seppo Lehtimäeltä ei jäänyt sormi suuhun, kun hän näki kirkon. Hänellä oli pää täynnä ideoita ja toteutusintoa ja taitoa myös!

Tässä syntyy alttari.

Pienet kirkonpenkit

Kun leikkimökkikirkon palaveri pidettiin Horisontissa, kuului haikeita huokauksia, kun kaikki heltyivät ihastelemaan minikokoisia kirkonpenkkejä.

Taiteilijoiden vuoro

Ennen lattiamaton levitystä taiteilijoiden piti ottaa siveltimensä esiin. Ihanat ja iloiset Kylmäkosken Pilvenpiirtäjät, taiteilijat Seija Vuori ja Arja Peltola, osallistuivat vapaaehtoisina luomaan 'taivaallista taidetta' kirkon sisäosiin.

Tilkkuakat hommiin

Tarvitaanhan kirkkoon alttariliina, papille puku ja kaikki. Ei hätää, apu löytyi läheltä, kun Tilkkuakat ryhtyivät hommiin.

Kirkon maalaustyötä katsomassa Kaukolassa Annilan pariskunta sekä Sirkka Koivisto, Pirjo Suomu ja Vesa Kivinen.

Pojat tauolla

Vesa piti huolta siitä, että pikkumaalari pääsi pitämään myös taukoa. Valtteri jätti kädenjälkensä alttariseinämaalaukseen.

Pilvenpiirtäjä

Taiteilija Seija Vuori sai maalata monta erilaista sinitaivasta kirkon kattolevyihin. Kirkko siirrettiin taiteilun ajaksi Kaukolaan.

Hannan panos

Kun Karin siirtyi toisiin tehtäviin, diakoni Hanna Yogaswara otti ohjat käsiin ja alkoi hoitamaan järjestelyjä ja tulevia avajaisia...

Lapsetkin auttavat

Oliviakin pääsi auttamaan, kun tuli hänen äitinsä vuoro tehdä silhuetti Akaan alueen kirkoista.

Yksi kirkko, kaksi kirkkoa

Alkuperäinen suunnitelma oli maalata Betlehemin tähti Jerusalemin ylle, mutta jossain vaiheessa Tuulialta tuli idea maalata samainen tähti Akaan ylle. Nykyään Akaaseen kuuluu kolme kaupunkia, se tekee kolme kirkkoa.

Kolme kirkkoa

Silhuettiin tehtiin lopulta Akaan kaikki kolme kirkkoa ja sitten vielä se tähti, joka johdattaa niin Idän viisaat kuin akaalaisetkin Jeesuksen luo.

Avajaispäivä

Viimein koitti se päivä, jolloin oli aika ristiä Akaan leikkimökkikirkko lasten käyttöön! Jumala soi meille kauneimman mahdollisen ilman ja väkeä riitti!

Kirkkoherran puhe

Akaan uusi Kirkkoherra, Ensio "Epa" Partanen, piti koskettavan puheen mm. siitä, miten tällaisia rakennuksia tarvitaan, koska evankeliumi on tarkoitettu jokaiselle maahan, ihonväriin tai asemaan katsomatta.

Risti

Seppo suorittaa tärkeän ristin asennuksen. Risti, joka on maailmalle hullutus, mutta meille se on Jumalan voima.

Diplomien jako

Tuulia ja Aarre jakavat diplomit leikkimökkikirkon lahjoittajille, tukijoille ja vapaaehtoistyöntekijöille.

Haitari soi

Avajaiset olivat täynnä ohjelmaa. Saimme kuunnella lasten laulua niin Viialasta kuin jopa Tsernobylistä saakka. Ensin soi haitari ja sitten Löytyn kitara.

Ambomaan lähetti

Oli koskettavaa kutsua Ambomaan lähetin todistus kutsustaan Jumalan työkentälle.

Leipähuutokauppa

Paikallislehden päätoimittaja, Juha Kosonen, sai kansan innostumaan leipähuutokaupasta. Lähinnä paikalliset  miesyrittäjät ja vaikuttajat oli pistetty leipomaan lähetyksen hyväksi. Korkein tarjous taisi olla 40euroa.

Innokkaat vapaaehtoiset

Valmiin Kirkon ovella oli hieno tunne hymyillä, kun takana on (varsinkin Aarrella) yli 200 tuntia vapaaehtoistyötä.

Tuleva kirkossakävijä

Aarre ja Tuulia ihastelevat tulevaa kirkossakävijää, pikku-Ancelinia, joka oli vielä äidin vatsassa, kun kirkkoprojekti oli aluillaan..

Alttari valmistettuna

Pieni alttari, jossa on auki lasten Raamattu ja yläpuolella risti. Siinä on eväät elämään niin suurille kuin pienillekin. 'Eväät' on kuvattu myös alttariliinaan. Tekstiilejä taiteilivat Anja Annila, Pirjo Suomu ja Susanna Saxberg-Tesmala

Tähti loistaa

Kirkon katossa piirtyvät sinitaivaat valkoisine pumpulipilvineen ja päädyssä kirkot, joiden yllä yllä loistaa Betlehemin kultainen tähti.

Leikkimökkimökkikirkkoon

Uskon, että kaikille jäi tästä 2 vuotta kestäneestä projektista hyvä mieli ja uskon myös, että me kaikki vapaaehtoiset ja lahjoittajat haluamme sanoa tämän kaikille leikkimökkikirkossa kävijöille: "Teimme tämän teille talkoovoimin, jotta teillä olisi paikka palvella elävää Jumalaa ja tuntea Hänet jopa parhaana Ystävänänne."

Kiitos talkootyöläisille ja lahjoittajille!

Rakennustyöt: Antti Haapakoski, Aarre Nord, Veijo Rantanen, Esa Tasanen, Seppo Lehtimäki, Harri Koskela, Pentti Salo

Sisämaalaukset: taiteilijat Arja Peltola (alttaripäädyn maalaus), Seija Vuori (kattomaalaukset), Mia Joki (silhuettimaalaus)

Ulkomaalaus: Kaisa Sihvola ,Tyyne, Hilja ja Vilho, Hilma Lehtonen, Akusti, Ilmari ja  Pihla, Terhi Strengell, Eetu ja Aatu, Krista Virtanen, Anu Kuismanen, Tuulia Matilainen, Arvo Ylpön koulun 3.luokka.

Tekstiilit: Pirjo Suomu (alttarivaatteet ja pikku-papin stola), Anja Annila (pikku-papien albat), Susanna Saxberg -Tesmala (kastepuku).

Rakennuspiirustukset: Harri ja Mia Joki

Lahjoittajat: Arvi Virtanen, Akaan Seutu,  Toijalan Osuuspankki, Nordea, Rautaruukki oyj, Toijala SKS, Toijala Works Oy, Toijalan Värikauppa, Akaan Konevuokraamo Oy, Jamati-Osa Oy Neste Teuvo Mattila Toijala Akaan Turva  Akaan Verhoomo Veljekset Luoma Oy Lasi- Duo Oy Toijala Valkeakosken ammatti- ja  aikuisopisto  Heimo Hirvonen Mika Lauer, Teriskotisäätiö, Akaan Maanrakennus & vesijohtosaneeraus Oy, Akaan Peltityö, Katepala Oy, Matin Kello ja Optiikka Oy, Vaneriliike Lahdenmäki ky Viiala, Akaan Lukko Oy Kylmäkoski, Toijalan Työväenyhdistys ry Toijala, Tampereen Seudun Osuuspankki Viiala, Toijalan Värikauppa, Varmiolan Leipomo, Akaan Turva, Toijalan Apteekki, Akaan Autotyö Oy, Parturi-kampaamo Riitta Vehmas, Viialan Asuntotuotanto Oy, Akaanportin Yritystalo (Kiinteistö Oy Toijalan Moottoritienliittymä), Toijalan rakennusmarkkinointi Oy, Mona Yrjölä, PM Kaluste Oy Viiala, Susanna Saxberg-Tesmala.

 
KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP